تا چند دهه پیش واژه "انتخابات "در قاموس سیاسی رژیم های عرب " البته بجز لبنان"جائی نداشت زیرا معمولا چرخه قدرت دراختیار نظامیان بود.

کودتاهای متعدد ی که در سوریه ، یمن ، عراق ، مصر ،موریتانی ، لیبی ،الجزایروبرخی کشورهای حوزه خلیج فارس صورت گرفته ،نشان می دهد که ژنرال ها نقش تاثیر گذاری در شکل دهی ساختار قدرت بعهده داشتند.
یک زمان "کلوفیس مقصود" نماینده سابق اتحادیه عرب در واشنگتن ویکی از روشنفکران جهان عرب ،موضوع دموکراتیزه سازی جامعه عرب را با رهبران وسیاستمداران وقت  آمریکا مطرح کرد.
وی که لبنانی الاصل است ودارای دکترای روابط بین الملل از دانشگاه هاروارد است در حال حاضر در دانشگاه های معتبرآمریکا به تدریس اشتغال دارد .

کلوفیس مقصود در سال 1976 در دیدار با "هنری کیسینجر" وزیر خارجه وقت آمریکا از وی می پرسد چرا آمریکا اقدامی برای بر قراری دموکراسی در کشورهای عرب بعمل نمی آورد؟ کیسینجر که یک آمریکائی یهودی الاصل است ودر آلمان متولد شده به نماینده سابق اتحادیه عرب در واشنگتن می گوید : مگر ما عقلمان را از دست داده ایم که دنبال دموکراسی سازی در جهان عرب باشیم!؟

کیسینجر اضافه می کند ما معمولا یک ژنرال وابسته به آمریکا رادر یک کشور عربی به قدرت می رسانیم وهر گاه طرح ویا برنامه ای داشته باشیم با یک تلفن دستورات خود را به آن ژنرال ابلاغ می کنیم واو هم بلافاصله اجرا می کند.
بنا بر این اگر در پی بر قراری دموکراسی باشیم طرح های ما ممکن است با مخالفت هائی از سوی پارلمان ویا نهادهای مدنی کشورهای عربی مواجه شود وکار را برای ما دشوارسازد.
حضور ژنرالها در راس قدرت در کشورهای عربی بویژه در دههای 60 و70 از قرن گذشته میلادی فضای اختناق آلودی را در کشورهای عربی ایجاد کرده بود.
معمولا ژنرال هائی که با کودتا قدرت را در دست می گرفتند اولین کاری که می کردند تجمعات 3 نفر به بالا را ممنوع اعلام می کردند.

در این زمینه "درید لحام "یکی از کمدین های معروف سوریه که به او لقب چارلی چاپلین اعراب داده اند نمایشنامه ای را در 35 سال پیش تحت عنوان " جام وطن" اجرا کرد که فضای جهان عرب را به خوبی ترسیم کرده.
در این نمایشنامه در حالی که یک شیخ مسن در مکتب خانه سنتی ،تعدادی از دانش آموزان را به سبک قدیم آموزش صرف ونحو عربی می داد از آنان می خواست جمله عربی " ضرب زید عمرا"را تکرار کنند.
در این هنگام یک پاسبان " درید لحام" از کنار پنجره عبور می کند ومی شنود که دانش آموزان جمله " ضرب زید عمرا" را مرتبا تکرار می کنند.

پاسبان وارد مکتب خانه می شود و" باتوم " خود را در هوا می چرخاند وبا صدای بلند می گوید زید کجاست ؟او به چه جراتی عمرو را  کتک می زند ؟ مگر می شود من پاسبان این مملکت باشم و زید ،عمرو را کتک بزند؟. شیخ به پاسبان می گوید سر کار استوار!زید وعمری در کار نیست بلکه ما در حال تمرین صرف ونحوهستیم .
پاسبان می گوید دیگر بدتر از این نمی شود ! شما زمینه سازی می کنید تا زید، عمرو را کتک بزند وسپس مملکت دچار هرج ومرج وفرو پاشی بشود؟لذا شما به جرم تشویق زید وعمرو به کتک کاری ومقدمه چینی برای ایجاد آشوب در کشور،باز داشت هستید.
در این نمایشنامه "درید لحام " با صراحت غیر قابل وصفی جامعه سیاسی عرب  ورفتار مستبدانه حاکمان وقت را با زبان طنز به نقد کشانده است. 

اوایل دهه 90 میلادی که آمریکائی ها شیوه سیاسی خود را در خاور میانه تغییر دادند فصل جدیدی از دموکراتیزه سازی فضای جهان عرب آغاز شد. انتخابات شکلی وظاهری انجام می شد اما تنها یک نامزد ریاست جمهوری در این انتخابات شرکت می کرد ونتیجه هم از پیش مشخص است.
نتایج انتخابات ریاست جمهوری در جهان عرب همواره با پیروزی تنها نامزد انتخاباتی با 99/99 درصد آراء کل رای دهندگان !همراه بود
به همین دلیل عدد 99/99 جایگاه ویژه ای در قاموس اجتماعی وسیاسی جهان عرب پیدا کرد ودر هر انتخاباتی معمولا تنها نامزد انتخابات به این رکورد دست پیدا می کند.

تنها یک استثناء وجود دارد آنهم انتخابات ریاست جمهوری عراق در سال 2002 بود که عزت ابراهیم الدوری معاون وقت ریاست جمهوری عراق اعلام کرد که 100 در صد از مردم عراق به صدام حسین تنها نامزد انتخابات رای دادند!.
ضمنا یک نکته ظریف در جمله "ضرب زید عمرا" هم نهفته است که گفتن آن ممکن است برای دانشجویان رشته ادبیات عرب مفید باشد .
از آنجائی که علم صرف ونحو از دوره بنی عباس در مکاتب بغدادی ،کوفی وبصری گسترش یافت واغلب نحویون گرایش به اهل البیت علیهم السلام داشتند لذاهمیشه در جمله "ضرب زید عمرا "معمولا زید که نماد  مظلومیت شیعیان است" فاعل" وعمرو که نماد امویین است  "مفعول به " قرارداده می شد.

کد خبر 104893

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آرش بحرانی IR ۱۱:۱۷ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۳
    0 0
    عجب نقد، دست به نقدی نوشتی! میشه گفت 33سال قبل حسابی عرب بوده و الان هم داره عرب میشه !