فدرال رزرو آمریکا 600 میلیارد دلار به بازارهای این کشور تزریق کرد. دولت ایالات متحده دلیل خود برای اتخاذ چنین تصمیمی را، کمک به اقتصاد بحران زده این کشور دانست؛ اقدامی که به وسیله آن رونقی در کسب و کار و شرایط اقتصادی مردم ایجاد شود.
اما واضح است که این اقدام آمریکا، یک مصداق صریح از جنگ ارزی به راه افتاده در دنیا است. آمریکایی ها در نظر دارند تا چین را متقاعد کنند از تضعیف نرخ ارز خود (یوآن) دست بردارد. دولت چین سالیان سال است با جمع آوری سایر ارزها از داخل کشور، به وسیله خرید دولتی، ارزش یوآن را در سطحی پایین ثابت نگاه داشته است. در نتیجه قدرت صادراتی این کشور را افزایش و واردات را تقلیل داده اند.
ایالات متحده آمریکا و برخی کشورهای صنعتی اروپا، مخالف این عملکرد چین بوده، بارها و به طرق مختلف برای تغییر این سیاست ارزی چین تلاش کرده اند. اما نهایتاً با این کشور به توافق نرسیده، راهکار دیگری را دنبال می کنند که منتهی به نوعی رویارویی در عرصه اقتصاد جهانی شده است.
آمریکا به این نتیجه رسیده است که اگر بنا باشد کشوری با دست کاری در نرخ ارز، اقتصاد خود را حفظ کند، آنها نیز از این قائله مستثنی نبوده، این رویه را به گونه ای دیگر دنبال خواهند کرد.
در حال حاضر ایالات متحده در امر حمایت از تولید داخلی با مشکل روبروست؛ با وجود تعهداتی که در چارچوب سازمان تجارت جهانی (WHO) دارد، نمی تواند از روی واردات خود تعرفه بگذارد و یا تعرفه ها را افزایش دهد، لذا با دست کاری نرخ ارز وارد حیطه ای می شود که اصطلاحاً به آن "جنگ ارزی" می گوییم. آمریکا با افزایش برابری سایر ارزها در مقابل دلار، صادرات این کشور را رونق می دهد.
رقم بالای بیکاری، رشد پایین اقتصادی و رکود فعالیت های اقتصادی، چهره ای از آمریکا ترسیم کرده است که در صورت کاهش ارزش دلار در برابر سایر ارزهای جهان و تضعیف این ارز، آرایشی متفاوت ربه خود خواهد گرفت و روند سرازیری اقتصاد این کشور را، صعودی می کند.
رشد صادرات ناشی از سقوط دلار، وضعیت تولید را در این کشور بهبود می بخشد و با گران شدن کالاهای خارجی، واردات به آمریکا مشکل وکم خواهد شد.
همچنین بر اساس یک رابطه سنتی، با کاهش ارزش دلار قیمت نفت و طلا افزایش می یابد؛ آنها که دارایی هایشان به دلار است، با سفته بازی روی کالاهایی مانند طلا و سرمایه گذاری در این حوزه، سبب بالا رفتن قیمت ها می شوند. با این اقدام آمریکا، پیش بینی می شود در سال آینده با ارقام بالایی برای قیمت نفت و طلا روبرو باشیم.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت
نظر شما