آذرجزایری: ایران در تلاش است تا با صادرات گاز بتواند امنیت سیاسی خود را افزایش دهد غافل از آنکه بسیاری از کشورهای منطقه طالب دریافت برق از ایران هستند و میتوان از این طریق علاوه بر ایجاد درآمد برای کشوراز خام فروشی نفت و گاز کشور جلوگیری کرد.
ضمن آنکه امنیت سیاسی کشور بیش از پیش افزایش خواهد یافت. در واقع همان اهدافی که این روزها دولت در بازاریابی برای فروش گاز کشور جستوجو میکند میتوان در صادرات برق یافت با این تفاوت که دیگر نیازی به گذاشتن انرژی زیاد برای مذاکرات نیست و به راحتی میتوان کشورهای همسایه را به این صادرات پرسود ترغیب کرد چرا که صادرات برق به آسانی گاز نیست و نمیتوان آن را به مایع تبیدل کرد و از طریق کشتی صادر کرد.
در حالیکه به راحتی میتوان گاز را به ال. ا. ن. جی تبدیل کرد و به هر کشوری صادر کرد. اما تنها بستر صادرات برق احداث خطوط انتقال برق است که تنها میتوان از این روش برای کشورهای همسایه بهره برد و خوشبختانه ایران چه از لحاظ مرز با کشورهای همسایه و چه از نظر پتانسیل انتقال این انرژی تمان امکانات را در اختیار دارد و در صورت برنامهریزی بر صادرات جدی برق میتوان 10 سال دیگر ایران را چهارراه انرژی منطقه تصور کرد. تصوری که هماکنون نیز تا حدودی محقق شده است.
چرا که به گفته محمد بهزاد معاون وزیر نیرو در امور برق در حال حاضر تا حدودی محقق شده و ایران با صادرات برق به کشورهایی چون ارمنستان، پاکستان، ترکمنستان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، عراق و افغانستان و صادرات روزانه یک هزار مگاوات برق به این کشورها جایگاه خوبی را برای خود رقم زده است. موقعیتی که با توصیف بهزاد به یک دوره پر افتخار برای صنعت برق کشور بدل شده است.
این مدیر نفتی در گفت وگو با خبر به تشریح برنامههای وزارتخانه نیرو در خصصو صادرات برق پرداخته که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
آقای بهزاد در حال حاضر ما در چه ماههایی از سال پتانسیل صادرات برق داریم و در حال حاضر درآمد کشور از محل صادرات برق چقدر است؟
در حال حاضر ما به غیر از دو ماه تابستان در دیگر ماههای سال امکان صادرات برق را داریم و بر همین اساس هم امسال برنامه داریم تا 7 میلیارد کیلووات ساعت برق به کشورهای همسایه صادر کنیم. برهمین اساس امیدواریم امسال بالغ بر 500 میلیون دلار از محل صادرات برق نصیب کشور است. اگرچه ما این پتانسیل را داریم که در 10 ماه از سال بیش از 3 تا 4 هزار مگاوات در هر لحظه صادرات برق داشته باشم که در حال حاضر تنها هزار مگاوات آن صادر میشود.
در حال حاضر با کدام یک از همسایهها برای صادرات برق در حال مذاکره هستیم؟
در زمان حاضر ایران با کشورهای افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، ارمنستان و جمهوری آذربایجان و دیگر کشورها مبادله انرژی دارد. همچنین با درخواست کشور عراق و تمدید قراردادهای فی مابین امکان صادرات 1000 مگاوات انرژی با این کشور بوجود آمده است. برهمین اساس مطالعه برای استفاده از خط انتقال انرژی به صورت Back to Back و به منظور تأمین هزار مگاوات بین دو کشور در حال انجام است.
همچنین تفاهم نامهای برای صادرات برق به لبنان و نیز تأمین برق از طریق این کشور برای کشورهای آفریقایی ازجمله مصر امضا شده است. ما در حال حاضر برنامه انتقال انرژی از دریا به کشورهای خلیج فارس را هم در برنامه داریم. به طوریکه در تلاشیم با کشورهای عمان، امارات، کویت و بحرین و نیز عربستان از این طریق مبادله انرژی صورت بگیرد. برهمین اساس ما امیداریم ایران در 10 سال آینده با صادرات 3 تا 4 هزار مگاوات برق حرف اول را در منطقه بزند.
با این حجم صادرات مشکلی برای تأمین برق کشور در زمستان امسال پیش نخواهد آمد؟
به هیچ وجه، ما آمادگی کامل برای تأمین برق مورد نیاز کشور در زمستان امسال داریم.
در حال حاضر وضعیت مخازن سوخت نیروگاههای کشوربسیار مناسب است. به طوریکه هماکنون 85 درصد مخازن سوخت نیروگاهی کشور دارای ذخیره است و هماهنگی کاملی بین وزارتخانههای نیرو و نفت برای تکمیل ظرفیت مخازن سوخت نیروگاهی وجود دارد.
بنابراین به طور قطع میتوانم خاطرنشان کنم که مردم به هیچ وجه نباید نگران تأمین برق زمستان خود باشند. در فصلهای دیگر هم صادرات لطمهای به تأمین نیاز داخل نخواهد زد مگر در دوماه تابستان که البته وزارت نیرو در این ماهها صادرات را به طور کامل متوقف میکند و در صورت مازاد نیاز آن را صادر میکند.
البته نباید فراموش کرد که متأسفانه به دلیل ارزان بودن قیمت برق در کشور مصرف ما بسیار بالاست که امیدواریم این امر با هدفمندی یارانهها مهار شود و بتوان از ظرفیت برقی برای درآمد زایی برای کشور هم بهره برد. میانگین قیمت جهانی هر کیلووات ساعت برق خانگی نشان میدهد که برق خانگی ایران ارزانترین برق جهان است. هماکنون مشترکان بخش خانگی برق در ایران به ازای مصرف هر کیلووات ساعت برق 165 ریال پرداخت میکنند و دولت 84 درصد یارانه برق خانگی پرداخت میکند.
در زمان حاضر قیمت هرکیلووات ساعت برق صنعتی نیز 206 ریال است که افزون بر 75 درصد یارانه به آن تعلق میگیرد. قیمت هرکیلووات ساعت برق بخش کشاورزی با 21 ریال 97 درصد یارانه دولت را از آن خود کرده است. همچنین قیمت برق در کشورهای مختلف جهان بسیار بالاست اما قیمت برق خانگی در ایران در مقایسه با سایر کشورها ارزانترین نرخ را به خود اختصاص داده است.
در زمان حاضر میانگین قیمت جهانی هر کیلووات ساعت برق در جهان افزون بر 12 سنت است که این میزان دستکم شش برابر متوسط قیمت برق خانگی و صنعتی در ایران است.
طی ماههای آتی چند نیروگاه در نوبت واگذاری قرار دارند؟
قرار است 10 نیروگاه به زودی واگذار شوند که سود آن در اختیار توانیر قرار میگیرد تا بخشی از بدهیهای این شرکت مرتفع شود. همچنین قرار است 5 نیروگاه دیگر نیز واگذار شود که سود حاصل از آن قرار است در اصلاح شبکه و افزایش راندمان استفاده شود.
براین اساس امسال قرار است ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور از 58 هزار و 633 مگاوات به 60 هزار مگاوات افزایش یابد که امیدواریم بودجه وزارت نیرو برای اجرای این کارها کفاف بدهد.
در حال حاضر بسیاری از نمایندگان مجلس از عملکرد وزارت نیرو گلایه میکنند و همین امر این روزها به یکی از اساسیترین بحثهای روز بدل شده، آیا واقعاً وزارت نیرو در اجرای پروژههای برقی عقب مانده است؟
در بحث توسعه نیروگاهها و ظرفیت شبکه برق کشور اتفاقا ما بسیار موفق عمل کردهایم و آمارهای موجود هم مهر تأییدی بر همین مطلب است. در عین حال نباید از خاطر برد که وزارت نیرو به حمایت جدی دولت و مجلس احتیاج دارد. و امیدواریم دولت و مجلس برای کمبود بودجه این وزارتخانه هر چه زودتر به جمعبندی مناسبی برسند و از این رو میتوان سرعت بیشتری به پروژههای این وزارتخانه داد. همچنین ما در تلاشیم تا مجلس را متقاعد کنیم تا شاید بودجه بیشتری به بخش برق کشور در بودجه سال 90 اختصاص یابد تا از این طریق بتوانیم بخش زیادی از مشکلات خود را برطرف کنیم.
نظر شما