میثم بهرامی: مصطفی هاشمیطبا رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی که هفته اول بازیهای آسیایی را از نزدیک دیده، به ایران برگشته. او به عنوان رئیس سابق سازمان تربیت بدنی از طرف شورای المپیک آسیا به گوانگژو دعوت شده بود و از روز افتتاحیه تا همین دو روز قبل در گوانگژو بود. هاشمیطبا حرفهای زیادی در مورد این بازیها دارد؛ از نتایج کاروان ایران گرفته تا اینکه این نتایج حاصل کار چه کسانی است. البته او نسبت به تمام کارشناسانی که تا به حال در این رابطه صحبت کردهاند نظراتی متفاوت دارد. او در گفت و گو با خبرآنلاین از بازی های آسیایی سخن گفت.
*شما را دعوت کرده بودند که به گوانگژو بروید؟
بله. من از طرف شورای المپیک آسیا دعوت شده بودم.
*عضو این شورا که نیستید؟
نه.
*بازیها چطور بود؟ وضعیت ورزش ایران خوب بود؟
به هر حال تیمها حالتهای مختلف دارند. آسیبدیدهها هستند. برخی تیمها شرایط خوبی دارند و برخی نه. مثلا والیبال شرایط خوبی دارد. تکواندو هم که خوب بود. الان در اردوی ایران بیشترین امید روی کشتی و دو و میدانی و کاراته است. من خودم قبلا پیشبینی کرده بودم به 15 مدال طلا برسیم.
*الان هم دارد همین اتفاق میافتد.
بله. میتوانیم 15 مدال طلا بگیریم.
*ورزش ایران در یک هفته ابتدایی بازیها بهتر از پیشبینیها نتیجه گرفته است. این به خاطر شرایط خوب کاروان ایران است یا شرایط بد سایر تیمها؟
نه. بالاخره بچهها هم در تکواندو، هم در ووشو خیلی زحمت کشیدهاند. الان در فدراسیون ووشو آقایان علینژاد و اوجاقی کار میکنند. کار آنها تاثیر دارد. زحمتی که میکشند اثر دارد. یا مثلا فدراسیون تکواندو زحمت زیادی کشیده که چنین نتایجی گرفته شده. کارشان را تمیز انجام دادهاند و به نتیجه هم رسیدهاند.
*در رشتههای باقیمانده هم میتوانیم بهتر از پیشبینیها نتیجه بگیریم؟
در مورد کاراته نگرانی دارم. به نظرم وضعیت کشتی فرنگیمان هم بهتر از کشتی آزاد است. کشتی آزادمان یک مقداری مشکل دارد. ولی در مجموع امیدوارم خوب نتیجه بگیریم و به همان 15 مدال طلا برسیم.
*دعوای این روزها این است که نتایجی که ایران در گوانگژو گرفته را باید به حساب آقای علیآبادی بنویسیم یا آقای سعیدلو؟ به هر حال آقای علیآبادی بعد از بازیهای آسیایی دوحه سه سال روی ورزش کار کرده و آقای سعیدلو هم یک سال.
ببینید، من قبلا هم این را گفتهام که نتایج بازیها در مورد رئیس سازمان بیشتر از 10 یا 15 درصد تاثیر ندارد. فدراسیونها و مربیان و خود ورزشکاران هستند که باید خوب مسابقه بدهند. فکر میکنم خیلی نمیشود بگوییم نتایج خوبمان به خاطر فلان کسی است که رئیس سازمان تربیت بدنی بوده یا هست. اگر هم بد نتیجه میگرفتیم باز نمیشد بگوییم تقصیر رئیس سابق یا رئیس فعلی سازمان تربیت بدنی است. هر کسی یک وظیفهای دارد. مثلا رئیس کمیته ملی المپیک یک وظیفهای دارد و رئیس سازمان تربیت بدنی هم یک وظیفهای دارد. هر کسی را باید با وظیفه خودش سنجید. مثلا یک بازیکن را باید با وظایف خودش سنجید. نتیجهای که یک بازیکن در زمین به دست میآورد را نمیشود به این ربط داد که رئیس سازمان خوب بوده یا بد بوده. هر کسی یک مسئولیتی و یک شغلی دارد. شغل و مسئولیت او را باید سنجید و آن وقت گفت که خوب بوده یا نه. فکر نمیکنم اصولا نتایج خوب یا بد، نشاندهنده نقش رئیس سازمان یا رئیس کمیته ملی المپیک باشد. آنها معیارهای سنجش جداگانه دارند که باید آنها را در نظر گرفت.
*اما الان یک جوی در فضای ورزش وجود دارد که اگر بخواهیم به صحبتهای شما استناد کنیم اینطور برداشت میشود که نقش رئیس سازمان تربیت بدنی را نادیده گرفتهایم. حتما در جریان هستید که یک سری درگیریها در مورد این وجود دارد که این نتایج نشاندهنده عملکرد رئیس قبلی سازمان است یا رئیس فعلی آن. آقایان سعیدلو و علیآبادی هم پیش از اینکه به گوانگژو بروند در این مورد صحبتهایی کرده بودند.
من نمیدانم. اما من قبلا هم این را گفته بودم که رئیس سازمان یا رئیس کمیته یک نقش خیلی کمی در نتایج دارند. یعنی اگر نتایج هم بد میشد نباید میانداختیم گردن رئیس کمیته ملی المپیک یا رئیس سازمان تربیت بدنی. ارزیابی کار هر کسی بر اساس وظایفی است که او دارد. به هر حال امیدواریم بچهها نتایج خوبی بگیرند و به حساب هر کسی که میخواهد گذاشته شود، گذاشته شود. مهم این است که اسم ایران مطرح شود.
*اگر نتایج بد میشد کسی نمیگفت رئیس سازمان بد کار کرده؟
چرا. همه همین حرف را میزدند. اما من میگویم ربطی ندارد. قبلا هم گفته بودم مقصر سازمان تربیت بدنی نیست.
*خب چه کسی مقصر است؟ اگر ایران بد نتیجه میگرفت چه کسی را میشد مقصد دانست؟
هر کسی را باید در جای خودش دید. بازیکن هست، مربی هست، رئیس فدراسیون هست. رئیس سازمان هست و رئیس کمیته ملی المپیک هم است. هر کدام از اینها باید نقش خودشان را خوب بازی کنند. اگر خوب نقش خودشان را بازی کنند و ما هم بدانیم نقش هر کدامشان چیست، میدانیم چه کسی مقصر است.
*اینکه رئیس سازمان را در نتایج کاروان ایران سهیم میدانند شاید به خاطر این باشد که روسای سازمان در دو دوره اخیر تعداد زیادی از روسای فدراسیونها را برکنار کردهاند.
با این حال هر کسی کار خودش را انجام میدهد. مگر در زمان من اینطوری نبوده؟
*نه، زمان ریاست شما بر سازمان تربیت بدنی، شما رئیس فدراسیون برکنار نمیکردید که افراد نزدیک به خودتان را جایگزین آنها کنید. اما الان خیلی از روسای فدراسیونها عوض شدهاند. این به هر حال تاثیر میگذارد.
آقای پولادگر عوض نشده نتیجه گرفته، آقای علینژاد عوض نشده نتیجه گرفته. بالاخره همهجوره میشود نمونه به دست آورد. یا مثلا تکواندو ما شرایط خوبی دارد و مجموعهاش قابل دفاع است. اما کاراته، مجموعهاش عوض شده و باید ببینیم چه میشود. امیدواریم آنها هم موفق شوند اما احساس میکنم یک مقداری تضعیفشده هستند. ببینید، هر کسی را باید در جای خودش بسنجیم. نباید نتیجهای را که یک گروه ورزشکار گرفتهاند به رئیس سازمان ربط بدهیم.
*با این حساب وظیفه رئیس سازمان تربیت بدنی چیست؟ اگر نمیشود نتایج ورزش ایران را به عملکرد رئیس سازمان ارتباط داد، پس رئیس ورزش چه وظیفهای دارد؟
خیلی وظایف دارد. فقط وظیفهاش این نیست که چهار تا نتیجه بگیرد. گسترش ورزش هست، سازماندهی هست، علمی کردن ورزش هست، ارتباطات با کشورهای خارجی هست و خیلی چیزهای دیگر. رئیس سازمان بزرگترین وظیفهای که دارد این است که ورزش را در سراسر کشور سازماندهی کند. چهار تا مدال که دلیل نمیشود. مثلا در شکستی که تیم ملی جوانان خورد، فوری همه گفتند آقای اکبر محمدی به درد نمیخورد، فدراسیون به درد نمیخورد. خب اگر گلر ما اشتباه نمیکرد که تیممان نمیباخت. بررسی علمی و دقیق، فارغ از برد و باخت است. یک تیم ممکن است خیلی خوب بازی کند و ببازد، یک تیم هم ممکن است خیلی خوب بازی نکند ولی به هر حال ببرد. بنابراین خیلی نباید اینها را ملاک قرار بدهیم. هر چیزی سر جای خودش و هر کسی هم سر جای خودش.
*بنابراین این دعوایی که روسای فعلی و سابق سازمان با هم دارند و هر کدامشان میگویند در نتایج ایران در گوانگژو دخیل هستند از ریشه اشتباه است؟
انشاءالله دخیل هم باشند. اما من میگویم نقش سازمان تربیت بدنی چیزی بیش از 10 تا 15 درصد نیست.
*شما که در گوانگژو بودید و جو اردوی ایران را دیدهاید فکر میکنید ایران در این بازیها چندم میشود؟
چندمش را نمیدانم. اما یک سری کشورها هستند که در روزهای آینده یک سری مدال میگیرند. مثل خود ما که امید داریم 7 تا مدال طلا بگیریم، بعضی از کشورها هم در روزهای آینده امید به کسب مدال دارند. من امیدوارم با 15 مدال در همین جایگاه چهارم بمانیم.
*اینکه الان ایران در رده چهارم جدول است پیشرفت ورزش ایران را نشان میدهد یا افت ورزش کشورهایی مثل قزاقستان که در دورههای قبل بهتر از ایران بودهاند؟
ما پتانسیل ورزشمان واقعا ردههای بالاست. ولی چون ما به ورزش مدارسمان توجه نمیکنیم از یک سطحی نمیتوانیم بالاتر برویم. ما اگر به ورزش مدارس توجه کنیم به نظرم در المپیک هم خیلی موفق میشویم. اما چون به این موضوع توجه نمیکنیم، استعدادهای متفرقه میآیند و قهرمان میشوند. از نظر تشکیلات ورزشی و توجه به ورزش، به معنی توجه به ورزش قهرمانی و فدراسیونها، در سطح آسیا داریم کار میکنیم و هیچ مشکلی نداریم. از نظر ورودی جوانان به ورزش قهرمانی مشکل داریم.
*پس فدراسیونهایمان دارند خوب کار میکنند و تنها باید به ورزش مدارس توجه بیشتری کنیم؟
نه. کل تشکیلات را میگویم. ممکن است یک فدراسیون یا دو فدراسیون خوب نباشند. ما تشکیلات فدراسیونمان تشکیلات خوب و منظم و کاربلدی است. منتها باید ورودیهای بهتری به ورزش داشته باشیم. باید توجه بیشتری به این کنیم که چگونه افراد را وارد ورزش کنیم.
*شما در افتتاحیه بازیهای آسیایی هم بودید؟
بله.
*شما هم دیدید که روی اسکوربورد از نام مجعول برای خلیج فارس استفاده شده است؟
من ندیدم. نمیدانم چطوری بوده. حرفهای مختلفی به من زدهاند. اما به هر حال به هر طریقی که نام خلیج فارس را عوض کنند محکوم است و ما باید با آن برخورد کنیم.
*بعضیها میگفتند بهتر است بازیهای آسیایی را به خاطر این اتفاق تحریم کنیم. بعضیها هم با این کار موافق نبودند. نظر شما چیست؟
نه. تحریم کار درستی نیست. به نظرم برای هر اتفاقی باید برخورد مناسب انجام داد.
*پس کاری که مسئولان ورزش ایران انجام دادند کاری درست بود؟
بله. کار درست را انجام دادند و برخورد خوبی با این اتفاق داشتند.
نظر شما