۰ نفر
۱ آذر ۱۳۸۹ - ۱۰:۰۶

ایرنا: خبرگزاری رویترز امروز (دوشنبه)در تحلیلی از ریاض با اشاره به شرایط جسمی نامناسب پادشاه عربستان و ولیعهد کنونی برای جانشینی، به شرایط سیاسی آتی این کشور پرداخت و نوشت شاهزاده'نایف بن عبدالعزیز'وزیر کشور ومعاون دوم پادشاه در هیات وزیران،موقعیت بهتری برای تصدی پست پادشاهی دارد.

این خبرگزاری به ابعاد شخصیتی شاهزاده نایف، پست هایی که تاکنون عهده دار آن بوده و جایگاهش در میان خاندان آل سعود به شرح ذیل پرداخت.

 شاهزاده نایف کیست؟

-- شاهزاده نایف در سال 1934 (1313) در شهر طائف واقع در غرب عربستان بدنیا آمد. او برادر ناتنی ملک عبدالله و فرزند ملک عبدالعزیز بن سعود، بنیانگذار پادشاهی عربستان است. او در 20 سالگی امیر ریاض شد.

-- از سال 1975 (1354) تاکنون پست وزارت کشور عربستان را برعهده دارد و در سال 2009 (1388) که شاهزاده سلطان بن عبدالعزیز، ولیعهد این کشور، در خارج از عربستان تحت معالجه بود، به عنوان جانشین دوم پادشاه معرفی شد.

-- شاهزاده نایف در حد فاصل سالهای 2003 تا 2006 (1382تا 1385) نقش مهمی در چگونگی تعامل با حملات تشکل القاعده به مجتمع های مسکونی خارجی ها و تاسیسات نفتی و صنعتی در عربستان ایفا کرد.

-- چگونگی رویارویی با این تشکل نقش محوری شاهزاده نایف را تقویت بخشید و منجر به بسط نفوذ وی در بخش های سیاست خارجی، مسایل دینی و رسانه ای این پادشاهی شد. وی در پی ارتقا و در زمان عدم حضور پادشاه و جانشین اولش در عربستان، ریاست هیات وزیران را برعهده می گرفت.

-- فرزند او شاهزاده محمد بن نایف، معاون وزیر کشور در مسایل امنیتی و مسئول بخش مبارزه با تروریسم است.

-- شاهزاده نایف بیش از دیگر شاهزاده ها به رویکرد محافظه کارانه در خاندان آل سعود گرایش دارد. وی چندی پیش از ارتقا به عنوان جانشین دوم پادشاه گفته بود که دلیلی برای حضور نمایندگان زن در مجلس شورا و یا حتی برگزاری انتخابات نمی بیند.

-- وی بارها حمایت خود را از هیات 'امر به معروف ونهی از منکر' اعلام کرده است.

* آیا شاهزاده نایف با اصلاحات مخالفت خواهد کرد؟

-- دیپلمات ها می گویند که به نظر نمی آید شاهزاده نایف در صورت پادشاه شدن، چندان دست به اصلاحات اجتماعی و یا سیاسی بزند. این دیپلمات ها وزارتخانه متبوعش را عامل اصلی عدم برگزاری اولین جشنواره سینمایی تابستان 2009 (1388)، اقدامی که لیبرال ها را شوکه کرد، می دانند.

-- با وجود اینکه پیش بینی نمی شود که شاهزاده نایف با اصلاحات اقتصادی لازم مخالفت کند، اما دیپلمات ها می گویند که وی احتمالا روند برنامه اصلاح نظام قضایی این کشور را کند خواهد کرد چون اجرای آن بمثابه ی مهار نفوذ علمای دین که از اختیارات وسیع قضایی برخورداند، خواهد بود.

-- این گام منجر به کاهش جذابیت پادشاهی برای سرمایه گذاران خواهد شد بویژه اینکه این کشور از چارچوب قانونی هماهنگی برخوردار نیست و علمای دین این کشور در اغلب احکام خود به برداشت های شخصی شان از دین استناد می کنند و پیش بینی می شود شاهزاده نایف از درخواست آنان برای توقف یا کند شدن فرآیند اصلاحات تبعیت کند.

-- دیپلمات های غربی می گویند که بزرگترین مشکل موجود بر سر راه اجرای اصلاحات در عربستان به سلطه علمای دین و محافظه کاران بر وازرتخانه ها و سرپیچی آنان از اجرای دستورات برمی گردد و اگر شاهزاده نایف پادشاهی را برعهده گیرد، آنان برای توقف طرحهای بیشتر جرات بیشتری پیدا خواهند کرد.

-- دیپلمات های دیگری در ریاض می گویند که شاهزاده نایف راهی جز ادامه اصلاحات پیش رو نخواهد داشت بویژه اینکه این پادشاهی نیازمند جذب سرمایه ها برای ایجاد هزاران فرصت شغلی برای شهروندان خود است. با این وجود، شک و تردیدها در خصوص روند اصلاحات همچنان ادامه دارد.

-- اظهارات شاهزاده نایف در پی حوادث 11 سپتامبر 2001 (1380) و تاکید وی بر عدم حضور سعودی ها در میان ربایندگان (هواپیماهای درگیر در این حوادث)، نسبت دادن اینگونه اقدامات به یهودی ها و دستور به توقف هرگونه همکاری با دستگاههای امنیتی غرب، تعجب کشورهای غربی را برانگیخت.در سال 2003 (1382) برخی کشورهای غربی اقدامات وی را برای سرکوب عناصر القاعده در عربستان مورد ستایش قرار دادند.

-- در ژوئن گذشته (خرداد) وی از هیات امر به معروف ونهی از منکر خواست تا با مردم رفتار احترام آمیزی داشته باشد، اقدامی که یک مقام وزارت کشور عربستان گفت که شاهزاده نایف با آن نشان داد که می تواند انعطاف پذیر باشد.

این مقام که نامش فاش نشد، گفت: 'وی ابتدا با ستایش از آنان (هیات امر به معروف ونهی از منکر) اطمینانشان را به خود جلب کرد و سپس از آنان خواست تا نحوه تعامل خود را عوض کنند. اگر او از ابتدا از هیات یاد شده انتقاد می کرد، هرگز از او حرف شنوی نداشتند.

کد خبر 110199

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 10 =