سیداحمد خاتمی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به صحبتهای یکی از مسوولان مرکز رسیدگی به امور مساجد در ارتباط با ماه محرم و انتقاد از بخشی از این سخنان، تصریح کرد: نباید امر و نهیها آنگونه باشد که خدایی نکرده منجر به خلوت شدن یا عدم حضور جوانان در مساجد گردد.
اهم اظهارات عضو جامعه مدرسین حوزه های علمیه قم در ادامه می آید:
-
عزاداری برای سالار شهیدان امام حسین(ع)، پرچم در اهتزاز عزت اسلام است و انقلاب بزرگ اسلامی ما هم مدیون همین عزاداریهاست، بیدلیل نیست که مراجع بزرگ تقلید میگویند عزاداری سیدالشهدا از اعظم قربات است و بر این اساس است که میبینیم اهل بیت(ع) بیشترین سفارش را به برپایی جلوههای مختلف عزاداری کردهاند و سفارش به زیارت اباعبدالله الحسین(ع)، برپایی مراسم عزاداری و گریه کردن و گریاندن در عزای اباعبدالله الحسین(ع) و شعر سرودن در این زمینه کردهاند.
-
امام راحل عظیمالشان و مقام معظم رهبری نیز تاکید فراوانی در برپایی باشکوه عزاداری سیدالشهدا داشتهاند. از سوی دیگر نمیتوان از این واقعیت گذشت که چه بسا کسانی در پی سواستفادههایی از این گوهر مقدس بودهاند و آسیبهایی به این اعتماد ارزشمند زدهاند.
-
این جانب چند سال پیش در مجلس خبرگان رهبری خطابهای تحت عنوان آسیبهای مجالس دینی داشته و برخی از آنها را ذکر کردم. غلو، دروغ و سبکهای غیرمناسب عزاداری برخی از آسیبهایی بود که در آن سخنرانی مطرح کردم و این سخنرانی منتشر شد و مردم در جریان آن قرار گرفتند.
-
واقعیت این است که از چند سال قبل تاکنون تحول شایستهای در عرصه مداحی پدید آمده و به حمدالله برخی از مداحان محترم خود پیشگام این موضوع و مبارزه با غلو هستند و اینک به حمدالله اکثریت مداحان محترم از سبکهای غیراسلامی در مداحی اجتناب میکنند و باید اضافه کنیم، بسیاری از مداحان در عرصه مبارزه با فتنه خوش درخشیدهاند و هنر ارزشمند دینی خود را در عرصه بصیرت به کار بردهاند.
-
این واقعیت است که امروز خطابه و این هنر ارزشمند دینی متمم یکدیگر هستند و نباید ادبیات سخنانمان به گونهای باشد که هیچ یک از این دو نهاد تضعیف گردد. معتقدم که ادبیات سخن با خطبا و مداحان باید ادبیاتی مناسب باشد و درمورد این سخن که اگر مداحی سابقه استفاده از سبکهای نامناسب را دارد، نباید در مساجد و هیاتها دعوت شود، باید گفت که اگر اکنون نیز این مداح از همان سبکهای غیرشایسته و غیرمناسب استفاده میکند، نباید دعوت شود، اما اگر کسی در زمانی از این سبکها استفاده میکرده و اکنون تغییر رویه داده است، چه دلیلی بر عدم دعوت او به مساجد و هیاتها وجود دارد؟
-
این سخن که مداحان باید حتیالامکان مقتل بخوانند سخن درستی است. اینکه مداحان منابع روضه خوانی خود را به هیات امنای مساجد ارایه کنند این سخن براساس کدام مبناست؟ آیا هیات امنای مساجد با همه احترامی که برای آنها قائل هستیم در جایگاهی هستند که درست یا نادرست را تشخیص دهند؟
-
همچنین گفته شده خطبا و مداحان باید از کتاب حماسه حسینی شهید مطهری استفاده کنند. این سخن درستی است، کتاب حماسه حسینی کتاب ارزشمندی برای همیشه است، ولی تکلیف کردن به اینکه حماسه حسینی استفاده شود، این با ادبیاتی که در باب خطابه سراغ داریم سازگار نیست. به عبارت دیگر خطبا و مداحان باید از کتاب حماسه حسینی بهره و استفاده کنند و اصولا این بایدها و نبایدها را باید کسانی بگویند که در جایگاه آن باشند.
-
آنچه که من مورد نقد قرار دادم چیزی نیست جز آنکه در خبرنامه شبستان منتشر شده و گوینده محترم این سخنان اگر این مطالب را نگفته بود، مناسب بود آنها را تکذیب میکرد. بنده منتظر بودم که برخی از این مطالب که با ادبیات خطابه و مداحی سازگاری ندارد، تکذیب میشد، اما از آنجا که بعد از گذشت چند روز شاهد تکذیب آن نبودم احساس تکلیف کردم و این مصاحبه را انجام دادم تا این مطالب را اعلام کنم همانگونه که همچنان تاکید میکنم غلو کردن، خواندن روضههای بی سند و استفاده از سبکهایی که مناسب مجالس دینی نیست کار نادرستی است، اما امر و نهیها نباید آنچنان باشد که خدایی نکرده منجر به خلوت شدن مساجد یا عدم حضور جوانان در مساجد گردد و باید همه تلاش کنیم که عزاداریها به صورت باشکوه، فاخر و بدون نقص برگزار شود. نگاهمان به خطابه، منبر و مداحیها باید نگاه به یک ابزار شایسته برای گسترش دین باشد.
-
در یک کلام باید از هر کاری که احساس شود، موجب آسیب زدن به این شجره طیبه میشود خودداری کرد و افراط و تفریط در این عرصه پذیرفتنی نیست.
نظر شما