به گزارش ایسنا مهدی سنایی نماینده مجلس شورای اسلامی صبح دوشنبه در نشست بررسی روابط روسیه و آمریکا در دانشکده مطالعات جهان گفت: روابط روسیه و آمریکا و روسیه و ناتو مسیری مبهم را طی میکند که تاثیرآن بر ائتلافهای منطقهیی و جهانی مهم است.
اهم اظهارات این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس را در ادامه بخوانید:
- ایده ایجاد سپر موشکی علیه روسیه منتفی شده است. در حال حاضر سپر موشکی که در برخی تحلیلها عنوان میشد علیه منافع و تمامیت ارضی روسیه است منتفی شده و همچنین سخنی درباره گسترش ناتو به اروپای شرقی و آسیای مرکزی و قفقاز نیست.
-
روسیه دستاوردهای قابل توجهی در تعامل با آمریکا داشته است؛ همچنین در بحث افغانستان و ایران همکاریهای قابل توجهی بین دو کشور صورت گرفته است. البته روسیه در بحث ایران همکاری کاملی با آمریکا نداشت اما تحویل ندادن S-300 نشان داد روسیه نسبت به گذشته همکاری بیشتری با آمریکا دارد.
-
روسیه در تحریمها با کشورهای 1+5 همراهی کرده است اما به قول خود سعی کرده نقش تعدیل کننده داشته باشد. روسیه اعلام کرده است که هر گونه اقدام نظامی علیه ایران منافع روسیه را به خطر میاندازد با این حال به نظر میرسد نقش تعدیلکنندگی روسیه در موضوع ایران نسبت به گذشته تضعیف شده است.
-
برخی آینده روابط مسکو ـ واشنگتن را خوب ارزیابی میکنند و معتقدند در آینده شاهد روابط دو جانبه عمیق و روابط دو جانبه روسیه و ناتو خواهیم بود؛ اما دیدگاه مخالف آن معتقد است ماحصل روابط مسکو ـ واشنگتن طی شده است و مشکلهای بهبود روابط، خود را نشان میدهند.
-
اگر پیمان جدید استارت به تصویب سنای آمریکا برسد در آن صورت تحول مثبتی در روابط دو کشور اتفاق میافتد از این رو تصویب این پیمان شاهد بزرگی است که روابط آینده این دو کشور چه روندی را طی خواهد کرد.
-
روسیه توقع دارد سیستم جدید امنیتی اروپا مورد تایید آمریکا قرار گیرد. در مقالهای که مدودف در اینباره منتشر کرده عنوان میکند که روسیه خواستار کنار گذاشتن ساختارهای کهنه امنیتی و پذیرش ساختارهای جدید امنیتی برای اروپا با پذیرش نقش جدید روسیه از سوی آمریکاست.
-
یکی از مشکلات پیش رو ضعف دولت اوباماست در آمریکا. اوباما برای تحقق خواستههای خود از قدرت کامل برخوردار نبوده است و باپیروزی جمهوری خواهان در کنگره این مساله تشدید خواهد شد. شرایط به گونهای است که حتی جمهوریخواهانی که تمایل به تصویب پیمان استارت جدید دارند نمیخواهند این پیمان توسط اوباما و به نام دموکراتها ثبت شود و با آن مخالفت میکنند. مساله دیگر این است که تصمیمگیرندگان و تحلیلگران حوزه روابط روسیه با آمریکا ذهنیتشان برگرفته از تعاملات مسکو ـ واشنگتن در 70 سال گذشته است.
-
بنابراین ابهام در تصویب پیمان استارت جدید، شکلگیری سیستم جدید امنیتی اروپا و تغییر در حوزههای ژئوپلتیک و ژئواکونومیک، متغیر بودن ساختار نظام بینالملل، عوامل داخلی در روسیه مبنی بر این که روسیه باید منبع قدرت در شرق، جهان اسلام، خاورمیانه و چین باشد از جمله مشکلات پیش روی آمریکا و روسیه است.
-
اگر چه مدودف رویکرد غربگرایانه را دنبال میکند اما بعید نیست پوتین با عرضه نگاه اوراسیاگرایانه به عرصه قدرت باز گردد. همچنین تنظیم روابط با چین از مشکلات بعدی روسیه در ایجاد تعامل بهتر با آمریکاست.
-
در حال حاضر پیشنهاد شده است که بخشی از سپر موشکی در روسیه و بخشی در ترکیه باشد که این مساله با نگاه روسها همخوانی دارد اما مشکل آنجاست که نظام امنیتی مورد توجه ناتو در برگیرنده چین نیست و این با همکاریهایی که روسیه با چین دارد تطابق ندارد.
-
همچنین تفاوت نگاه آمریکا به جایگاه روسیه با نگاهی که روسها به جایگاه خود در دنیا دارند از دیگر مسایل روسهاست. با این حال تلاشهای آمریکا در لیسبون نشان میدهد که آنها تلاش دارند بگویند جبهه عظیمی از همکاریها میان ناتو و روسیه در حال شکلگیری است و پیشنهاد میدهند مسکو عضو موثر ناتو باشد که این نشان دهنده چراغ سبز ناتو به روسیه است.
-
راندن روسیه از طرف خود (ایران) به سمت غرب دستاوردی برای ما نخواهد داشت ضمن این که نباید همه تخممرغهایمان رادر یک سبد بچینیم.
-
باید روند مذاکرات روسیه و ناتو از سوی ایران مورد بررسی جدی و دقیق قرار گیرد.اگرچه روسیه در اجلاس خزر در کنار کشورهای منطقه قرار گرفت اما مواضع روسیه در مسایل بینالمللی و منطقهیی قدری مبهم است که باید این روند را به طور جدی پیگیری کرد. همچنین بحث سپر موشکی و قرار گرفتن آن در روسیه و ترکیه از موضوعات مورد توجه دیگر است که ایران باید به آن بپردازد.
نظر شما