حسن آقاجانی

آلودگی هوا به روش‌های گوناگونی می‌تواند آثار زیانبار درازمدت و کوتاه مدتی بر سلامت انسان‌ها بگذارد. تاثیر آلودگی هوا بر افراد مختلف متفاوت است، آسیب پذیری برخی افراد در برابر آلودگی هوا بسیار بیشتر از سایرین است. مثلا کودکان کم سن و سال و سالمندان بیشتر از دیگران از آلودگی هوا آسیب می‌بینند. برخی بیماریها مانند آسم، بیماری قلبی و ریوی در مواقع آلودگی هوا تشدید می‌شوند.

گر چه گاز مونوکسید کربن یک گاز خفه کننده است اما غلظت این آلاینده در هوا به آ‌ن اندازه نیست که باعث مسمومیت و خفگی شود اما تنفس این هوای آلوده باعث تنگی نفس، کاهش عمق تنفس، افزایش تعداد تنفس در دقیقه، سوزش و آبریزش از چشم، سردرد و عوارض مشابه دیگر می‌شود. این عوارض بعد از سالم شدن هوا یا خروج از محدوده آ‌لوده بر طرف می‌شود.این موارد در هوای آلوده به صورت معنی‌دار افزایش می‌یابد.

زیرا ذرات 5/2 میکرون از ذراتی هستند که بیشترین تاثیر را بر سیستم قلب و عروق دارند. پیش از این سنجش این آیتم‌ها صورت نمی‌گرفت، اما از ابتدای سال جاری امکان سنجش این آیتم فراهم شده است. متاسفانه طی دو سه هفته گذشته میزان این ذرات 7/1تا 2/2 برابر میزان طبیعی بوده است. از آنجا که تهران در میان کوه‌ها محصور شده است مانور تغییرات جوی بسیارمحدود است. بر این اساس لازم است مصرف سوخت‌های فسیلی، بنزین، گازوئیل و غیره تا حد زیادی کاهش یابد و وسایل نقلیه فاقد استانداردهای لازم از رده خارج شوند. چرا که در حال حاضر برخی از این وسایل نقلیه 40 برابر وسیله نقلیه استاندارد آلودگی ایجاد می‌کنند.

مونوکسیدکربن و ذرات معلق روی سلول‌های مغز انسان اثر مهمی ندارد اما بیشتر سیستم خونی را درگیر می‌کند و باعث می‌شود، میزان انتقال اکسیژن به بافتها کم شود و با ترکیب هموگلوبین با مونوکسید کربن ماده خطرناک کربوکسی هموگلوبینن تشکیل شود که به بافتها بدن آسیب می‌رساند.

برای همین در روزهایی که آلودگی هوا تشدید می شود از افراد دارای سابقه بیماری‌های قلبی و عروقی، مبتلایان به دیابت، افراد چاق، زنان، کودکان، شیرخواران و کهنسالان خواسته می شود که کتر بیرون بروند. در این روزها هم  شاهد حضور بیشتر مردم بودیم و علاوه بر بیمارانی که سابقه بیماری قلبی و ریوی داشتند افراد عادی هم مراجعه کردند و از علایم بیماری‌های مربوط به آلودگی هوا شکایت کردند.

البته میزان اثرپذیری ناشی از آلودگی هوا به سه عامل بستگی دارد؛ اول نوع آلاینده، دوم طول مدت استنشاق هوای آلوده و سوم غلظت آلاینده است. به همین علت رفت‌وآمد در مناطق پرتردد و مرکزی شهر خطرناک‌تر است و ماندن در خانه و تردد در حاشیه‌ها خطرات کمتری دارد. بر اساس آمار سال 1387 بالغ بر 3600 مرگ مرتبط با آلودگی هوا در تهران ثبت شده است. اما هنوز آماری از مرگ و میر در این مدت نداریم.

بر اساس گزارش اورژانس کشور، تعداد تماس های مردم برای امداد اورژانس تنفسی طی روزهای گذشته 9 درصد و برای امداد اورژانس قلبی 16 درصد نسبت به روز 25 آبان که هوا سالم بود، افزایش یافته است، البته ممکن است همه این افراد واقعاً بیمار و اوژانسی نبوده باشند اما شکایتشان به اورژانس به این دلیل بوده است.

وزارت بهداشت بر اساس ماده 7 قانون مجلس شورای اسلامی مسوول پیگیری آلودگی هواست. ما پیگیری‌های خود را در این زمینه انجام می‌دهیم و امیدواریم مسوولان در سطوح مختلف دولت نقش خودر ا در این زمینه ایفا کنند. وزارت بهداشت از ظرفیت‌های قانونی در شورای عالی سلامت استفاده خواهد کرد اما نقش سه میلیون خودرو که در سطح شهر تهران تردد می‌کنند بسیار حائز اهمیت است چرا که حدود یک میلیون این خودروها استانداردهای لازم را ندارند. متاسفانه استفاده از خودروهای تک‌سرنشین به یک قاعده تبدیل شده است.

/مشاور وزیر بهداشت وفوق تخصص بیماری های قلب

\134ص

کد خبر 113031

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین