۰ نفر
۱۲ آذر ۱۳۸۹ - ۱۴:۴۸

ناسا مدتی پیش اولین نقشه از تراکم ذرات آلوده که دارای قطر کم‌تر از 2.5 متر هستند ارائه کرده است که در طی تحقیقات طولانی مدت به دست آمده است.

 این نقشه از آن جهت دارای اهمیت است که تاثیرگذارترین ذرات آلوده در هوا را مد نظر قرار داده است، چرا که این ذرات آن‌قدر کوچک هستند که می‌توانند به راحتی از سیستم دفاعی بدن انسان عبور کرده و در ریه‌ها تجمع کنند. این موضوع می‌تواند خطرات زیادی برای انسان به همراه داشته باشد و کارشناسان معتقدند همین ذارت ریز عامل مرگ زودهنگام میلیون‌ها نفر در سراسر جهان هستند.

نقشه آلودگی
در این تحقیقات دانشمندان به طور مرتب اطلاعاتی را از منابع مختلف دریافت کرده و آن‌ها را مورد تحلیل قرار دادند. البته در برخی از کشورهای در حال توسعه به دلیل آن‌که شبکه سنسورهای دریافت اطلاعات وجود نداشت تخمین‌ها چندان دقیق نیست.
همان طور که در این نقشه مشاهده می‌کنید یک نوار پهن با تمرکز بالا روی کشورهای واقع در بخشی از آفریقا، خاورمیانه، آسیای مرکزی و چین را پوشانده و فقط در محل قرارگیری هیمالیا این نوار گسسته شده است. در اروپای مرکزی هم ما شاهد تراکم زیاد ذرات آلوده هستیم که از جمله آن می‌توان به جنوب شرقی انگلستان و نواحی شهری شمال و جنوب آمریکا اشاره کرد.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد زمانی که مقادیر این ذرات نزدیک به 10 میکروگرم در هر متر مکعب باشد که البته روی نقشه بسته به تراکم از رنگ سبز تا قرمز نشان داده شده است می‌تواند نگران کننده باشد. این ذرات بسیار ریز با قرار گرفتن در درون ریه‌ها می‌توانند باعث بروز آسم، بیماری‌های قلبی و عروقی و برونشیت شود.
برخی از این ذرات بر اثر فعالیت‌های بشری به وجود آمده‌اند و برخی دیگر نیز حاصل فعالیت‌های طبیعی هستند. در بیابان‌های آفریقایی و عربی این ذرات بیش‌تر گرد و غبارهایی هستند که توسط باد به آسمان بلند می‌شوند اما در کشورهایی مانند چین یا هند بخش مهمی از این آلودگی‌ها توسط کارخانه‌ها، خودروها و نیروگاه‌ها تولید شده‌اند.
در قدم‌های بعدی تحقیقات دانشمندان تلاش می‌کنند شبکه سنسورهای خود را گسترش داده و اثرات طولانی‌مدت آلودگی هوا را روی سلامت انسان‌ها در مقیاس‌های بزرگ و در سراسر جهان بررسی کنند.
سازمان بهداشت جهانی تخمین می‌زند که هر سال 2.4 میلیون نفر در سراسر جهان در اثر تاثیر مستقیم آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. هر سال بیش از 500 هزار آمریکایی به دلیل تنفس هوای آلوده به بیماری‌های قلبی و عروقی دچار می‌شوند.
آلودگی هوا یکی از جدی‌ترین مشکلات در برخی از شهرهای جهان است که این موضوع خصوصا در میان کشورهای در حال توسعه بسیار به چشم می‌خورد. تخمین زده می‌شود نزدیک به یک چهارم جمعیت کره زمین در حال تنفس هوای آلوده هستند که در این بین کودکان به دلیل آن‌که سیستم تنفسی و ایمنی بدنشان به خوبی تکامل پیدا نکرده‌ است بیش از بزرگسالان در معرض خطر هستند.
در مجموع می‌توان گفت هر سال تعداد مرگ و میر بر اثر آلودگی هوا از تعداد مرگ و میر بر اثر تصادفات رانندگی بیش‌تر است. از مهم‌ترین دلایل مرگ مرتبط با آلودگی هوا می‌توان به آسم شدید، بیماری‌های قلبی و ریوی، آلرژی‌های تنفسی و سرطان اشاره کرد.
در حال حاضر از آلوده‌ترین شهرهای جهان می‌توان به شهر پکن در چین اشاره کرد. شهر دهلی نو در هند نیز وضعیت بسیار بدی دارد به طوری که از لحاظ تراکم ذارت آلوده هوا رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. در حال حاضر غلظت آلودگی‌ها در این شهر 6 برابر میزانی است که سازمان بهداشت جهانی به عنوان شاخص‌های امن تعریف کرده است. از دیگر شهرهای آلوده جهان نیز می‌توان به سانتیاگو در شیلی و مکزیکوسیتی در کشور مکزیک را اشاره کرد.
تهران نیز یکی از شهرهای آلوده جهان است و میزان ذرات آلوده در هوای آن بسیار بالاتر از استانداردهای تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی است. تهران دارای شرایط و خصوصیات جغرافیایی شبیه به مکزیکوسیتی است که همان طور که اعلام شد آن شهر نیز یکی از آلوده‌ترین شهرهای جهان است. از مهم‌ترین عوامل ایجاد کننده آلودگی هوا در تهران تعداد زیاد خودروها و نبود سیستم مناسب حمل و نقل و جاده‌ها در این شهر است. تمرکز زیاد جمعیت، بافت شهری نامناسب، نبودن فضای سبز کافی ، شرایط نامناسب اقلیمی و عوامل جوی هم از عوامل تاثیرگذار در آلودگی این شهر هستند.

کد خبر 113046

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین