با توجه به اتمام موعد مقرر برای اعلام حضور در نشست وزرای خارجه 8 کشور صنعتی، فرانکو فراتینی وزیر امورخارجه ایتالیا گفت که به نظر میرسد ایران دعوت برای شرکت در نشست وزرای خارجه گروه 8 را نپذیرفته است.
بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز فراتینی که کشورش میزبان نشست وزرای امور خارجه هشت کشور صنعتی جهان موسوم به جی 8 است، گفته است به نظر میرسد ایران دعوت را نپذیرفته است؛ «در سه روز گذشته، پاسخی دریافت نکردم: باید چنین تصور کنم که ایران دعوت را رد کرده است. ایران با عدم مشارکت در نشست گروه 8 یک فرصت را از دست داد».
بنا بر گزارش «آسوشیتدپرس» ایتالیا با هدف کمک به استقرار ثبات در افغانستان، از ایران دعوت کرده بود تا در نشست وزرای خارجه گروه جی 8 شرکت کند. اخیراً رم اعلام کرده بود که به رغم ناآرامیها در ایران، دعوت از کشورمان به قوت خود باقی است. عصر یکشنبه وزارت امور خارجه رسماً اظهار امیدواری کرد که ایران به عنوان یک قدرت منطقهای برای ارائه کمک هایش در نشست جی 8 حضور یابد. روز دوشنبه وزیر خارجه ایتالیا گفت که ایران باید تا آخر امروز پاسخ دهد، در غیر این صورت «تصور میشود دعوت به صورت ضمنی رد شده است».
فراتینی گفته است «هیچ تأییدی وجود ندارد، به طور مشخص قواعدی در دیپلماسی بینالمللی وجود دارد، هنگامی که شما کسی را دعوت میکنید، او باید پاسخ دهد». وزیر امور خارجه ایتالیا در حاشیه کنفرانسی در رم به خبرنگاران گفته است «دوشنبه باید خبری داده شود. ما سران جی 8 هستیم و صراحتاً بگویم ما نمیتوانیم تصور کنیم که برای مدت طولانی دستمان را به سمت کسی دراز کرده و نگهداریم».
سخنگوی فراتینی نیز در سخنان کنایه آمیزی گفته است «با توجه به ناآرامی داخلی، برای ایران دشوار خواهد بود که به بحث درباره ثبات در افغانستان و پاکستان بپردازد». او علت دعوت از ایران را پتانسیل کشورمان برای کمک به افغانستان ذکر کرد.
بنا بر گزارش «فاکس نیوز»، ایتالیا به حوادث اخیر ایران در بیانیه وزارت خارجه ایتالیا توجه کرده است «ایتالیا بر این باور است که خروج از بحران از طریق نشستی باز و صلحآمیز میان دولت و سایر احزاب جامعه ایران میسر است».
بنا بر گزارش رویترز در نشست وزرای 8 کشور صنعتی که روز پنجشنبه آغاز بهکار خواهد کرد، قرار است درباره استقرار ثبات در افغانستان که مرز مشترک طولانی با ایران دارد، بحث و گفت و گو شود. اما احتمالا نمایندگان کشورهای شرکتکننده درباره ناآرامیهای ایران نیز گفت و گو خواهند کرد.
اقدام هماهنگ اتحادیه اروپا در احضار سفرای ایران
روز دوشنبه ریاست اتحادیه اروپا از کشورهای عضو خواست تا در اعتراض به اتهام تهران مبنی بر مداخله غرب در امور ایران، سفرای کشورمان را در سراسر اتحادیه احضار کنند.
بنا بر گزارش خبرگزاری «رویترز» جمهوری چک که کشورش ریاست اتحادیه اروپا را تا ماه آتی برعهده خواهد داشت، در بیانیهای اعلام کرده است «اتحادیه اروپا حق بیان پرسشهایش را درباره ضوابط واقعی روند انتخابات دموکراتیک و شفاف در هر کشوری برای خود محفوظ میداند».
در ادامه این بیانیه آمده است «با توجه به این موضوع، ریاست از کشورهای عضو دعوت میکند تا احضار روسای هیأتهای مأموریت سفرای ایرانی را، برای ابلاغ پیامی یکسان به مقامات ایرانی در دستور کار خود قرار دهند». بنا بر گزارش رویترز روز دوشنبه جمهوری چک اعلام کرد که سفیر ایران را برای ابلاغ رد مداخله اتحادیه اروپا در امور داخلی ایران احضار کرده است.
روز سهشنبه سوئد نیز سفیر کشورمان را احضار کرده است. احتمالا از 10 تیرماه سوئد ریاست بعدی اتحادیه اروپا خواهد بود. بنا بر گزارش «دیلی تایمز» برخی کشورهای اروپایی از جمله انگلیس، ایتالیا و آلمان به اتباع خود در مورد سفر به ایران هشدار دادهاند. برخی از سفرای اروپایی در تهران نیز خانواده هایشان را از ایران خارج کردند.
تحولی در مورد سفرای ایران و اروپا روی نداده است
یک منبع آگاه تصریح کرد: هیچ تحول خاصی در مورد سفرای ایران در اروپا و سفرای اروپا در تهران روی نداده است. این منبع آگاه در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به پرسشی در مورد تحولات مربوط به دیپلماتها و سفرای ایرانی مقیم در اروپا و همچنین سفرای اروپایی مقیم در تهران با تأکید بر اینکه هیچ تحول خاصی در این خصوص صورت نیافته است، خاطرنشان کرد: روابط دیپلماتیک به صورت عادی بین ایران و اروپا کما فیالسابق در جریان است و سفرا و دیپلماتهای دو طرف به صورت عادی مشغول فعالیت در پایتختهای یکدیگر میباشند.
سفر نتانیاهو به اروپا
در شرایطی که اتحادیه اروپا اقداماتی را علیه دیپلماسی کشورمان در پیش گرفته است روز سهشنبه نخستوزیر اسرائیل نیز تور اروپایی خود را آغاز کرد. او ابتدا با نخستوزیر ایتالیا و سپس با رئیسجمهور فرانسه ملاقات خواهد کرد. برنامه هستهای ایران از محورهای اصلی مذاکرات نتانیاهو و سران کشورهای اروپایی خواهد بود.
نظر شما