لیبرمن که بیش از هر سیاستمدار دیگری در اسرائیل به تندروی شهرت دارد این بار ادعا کرد که غرب باید دولت ایران را منزوی کرده

سارا معصومی: برای مردی چون آویگدور لیبرمن وزیر امور خارجه اسرائیل که شهرتش را مدیون خشونت در کلام و تندروی در مرام است سخت است جامه سکوت بر تن کردن. ماه مارس سال‌جاری بود که دولت ائتلافی اسرائیل به رهبری بنیامین نتانیاهو رهبر حزب لیکود و حضور لیبرمن در مسند وزارت امور خارجه شکل گرفت. از همان روزهای نخست لیبرمن یا به مصلحت یا به اجبار سکوت اختیار کرد. اجازه داد تا تندروی‌های پیش از حضور در دولت و در روزهای انتخابات زبان به زبان بچرخد و لیبرمن واقعی را به همگان اثبات کند. بی‌بی از همان روزها که جهانیان نسبت به سخنان تند و تیز لیبرمن واکنش نشان دادند از او خواست تا اندکی زبان در کام بگیرد تا شاید دولت نوپای باراک اوباما در ایالات متحده مجبور نباشد برای حفظ وجهه خود در جهان از سیاست‌های دولت تندرو اسرائیل اعلام برائت کند.

نخستین مصاحبه وزیر امور خارجه با یک رسانه خارجی را تایم انجام داد. قرعه به نام این هفته‌نامه آمریکایی افتاد تا لیبرمن فرصت یافته و بار دیگر نه تنها بر سیاست‌های تند خود تأکید کند که غرب را هم به دلیل کنار آمدن با فعالیت‌های سیاسی ایران متهم به بی‌اراد‌گی کند! لیبرمن در همین اظهارات بی‌پایه و اساس بود که با توجه به انتخابات ریاست جمهوری در ایران غرب را متهم به بی‌توجهی به خواست جوانان ایرانی کرد!

لیبرمن که بیش از هر سیاستمدار دیگری در اسرائیل به تندروی شهرت دارد این بار ادعا کرد که غرب باید دولت ایران را منزوی کرده و البته این دولت را برای شرکت در گفت‌وگوها مشروع و قانونی نداند. دولت بی‌بی از همان نخستین روزهای حضور در قدرت ترجیح داد تا برای خرید زمان بیشتر جهت ممانعت از مذاکره با فلسطینی‌ها، ایران و پرونده هسته‌ای این کشور را بهانه کند. حالا اما اصرارهای باراک اوباما برای حل هر چه سریع‌تر مشکلات منطقه راهی برای بی‌بی و لیبرمن نگذاشته است جز رویارویی با حقیقتی به نام فلسطین که گریزی از آن نیست. باراک اوباما از نخستین روزهای حضور در قدرت تا زمان حضور در قاهره و آن سخنرانی تاریخی همواره از سیاست‌های اسرائیل حمایت کرده اما علناً تأکید کرده ‌است که تل‌آویو برای حل مشکلات راهی ندارد جز پایان دادن به شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری و البته پذیرفتن کشوری به نام فلسطین. حالا لیبرمن در جامه وزیر امور‌‌خارجه ادعا می‌کند که همه استراتژی‌های باراک اوباما چیزی نبوده است جز اشتباهاتی استراتژیک.

لیبرمن در این خصوص به تایم گفت: تمام تلاش خود را به کار گرفته‌ایم تا به فهم مشترکی با ایالات‌متحده دست یابیم. سخن ما با آمریکایی‌ها بر‌اساس گسترش شهرک‌سازی‌ها نیست، بلکه ما به دنبال حفظ همین حد از بناهای ساخته شده هستیم.

لیبرمن با لحنی که خشونت در آن کنترل شده اما هنوز ملموس بود، افزود: ما نمی‌توانیم مردمان خودمان را بکشیم. کودکانی در این ساختمان‌ها به دنیا آمده‌اند. زن و مردهای بسیاری با هم ازدواج کرده‌اند. ما نمی‌توانیم زندگی آنها را متوقف کنیم. مردم می‌خواهند برای خودشان مهد کودک بسازند و این البته حق آنها است.

لیبرمن در اظهاراتی - که شاید شنیدن آن از زبان سیاستمداری در اروپا شوکه‌کننده باشد اما از وزیر امور خارجه اسرائیل چندان هم دور از انتظار نیست- ادعا کرد که مناقشه میان اسرائیل و فلسطین کلید برقراری صلح در خاورمیانه نیست. لیبرمن برای اثبات ادعای خود افزود: یازدهم سپتامبر را به یادآورید. آن حجم از حوادث تروریستی که در لندن، مادرید، بالی و روسیه رخ داد. کدام‌یک از این حوادث به مناقشه میان اسرائیل و فلسطین ارتباط دارد؟

چند‌هفته پیش زمانی که حسنی مبارک رئیس‌جمهوری مصر به صراحت اعلام کرد که به اسرائیل سفر نخواهد کرد، وزیر امور خارجه اسرائیل در حرکتی که اندکی رنگ و بوی دیپلماسی نداشت خطاب به حسنی مبار‌ک گفت: «برو به جهنم.‌» حالا اما لیبرمن ادعا می‌کند که این رژیم حاضر به مذاکره بدون پیش‌شرط با کشورهای عربی است. لیبرمن در این خصوص گفت: من با استراتژی باراک اوباما برای کنار نهادن اختلاف‌های منطقه‌ای با کشورهای عربی موافق هستم. از این رو ما آمادگی خود را برای مذاکره با تمامی کشورهای عربی اعلام می‌کنیم.

لیبرمن که پیش از این مواضع تند و تیز بسیاری در قبال سوریه اتخاذ کرده بود این بار گفت: من حاضرم برای نشان دادن حسن نیت خود همین حالا سوار هواپیما بشوم و به ملاقات بشار اسد بروم.

قریب به ده روز پیش بود که بی‌بی در سخنانی اعلام کرد که دولتش حاضر به پذیرش طرح تشکیل دو کشور مستقل فلسطین و اسرائیل است البته با همان پیش‌شرط‌هایی که پیش از این هم بارها اعلام شده بود و البته فلسطینی‌ها به کرات با آن مخالفت کرده بودند. لیبرمن که تنها و تنها فلسطینی‌ها را مانعی بزرگ بر سر راه تحقق صلح می‌داند این بار نیز دلیل شکست تلاش‌ها برای برقراری صلح را اینگونه توصیف کرد: شما نمی‌توانید صلح را تحمیل کنید بلکه باید آن را خلق کنید. برای این ‌کار هم باید کمتر حرف زد و بیشتر عمل گفت. در مرحله نخست باید تدبیری اندیشید تا بتوان ایست‌های بازرسی را برداشت.

لیبرمن در ادامه ادعا کرد که دولتش در حال‌حاضر از مجموع 42 ایست بازرسی تنها 16 مورد را نگاه داشته است. البته شورای امنیت در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرده‌است که در حال‌حاضر 69 ایست بازرسی در جاده‌های کرانه باختری وجود دارد.

آویجگدور لیبرمن رهبر حزب بیتنا حتی پیش از ورود به دولت ائتلافی و حضور در دفتر وزارت امور خارجه به تندگویی و اعمال به روش‌های خشن برای برخورد با فلسطینی‌ها شهرت داشت. لیبرمن در زمان رقابت‌های انتخاباتی با موضع‌گیری در برابر جمعیت عرب حاضر در اسرائیل خشم میانه‌روهای اسرائیلی را برانگیخته بود. بر‌اساس طرح لیبرمن نقشه جدید اسرائیل باید به‌گونه‌ای کشیده شود که مرزهای جدید منجر به از دست رفتن حق شهروندی اسرائیلی‌های عرب‌تبار شود و آنها هم چاره‌ای نداشته باشند جز ترک سرزمین آبا و اجدادی.

حالا اما لیبرمن پس از به دست گرفتن پاره‌ای از قدرت در اسرائیل گویا از موضعِ‌گیری‌های سخت باراک اوباما به شدت متعجب شده‌است. لیبرمن در همین گفت‌وگو با رد امکان انتقال اعراب اسرائیلی گفت: انتقال این جمعیت نه قابل قبول است و نه ممکن.

لیبرمن این‌بار با توسل به لحنی دوستانه‌تر اعلام کرد که حتی اگر کشور مستقل فلسطین هم تشکیل شود اعراب می‌توانند در اسرائیل باقی بمانند. اعراب در حال‌حاضر 18 درصد جمعیت اسرائیل را تشکیل می‌دهند.

لیبرمن همچنان خود را غریبه‌ای می‌داند که درست زمانی که بیست سال سن داشت پا به اسرائیل گذاشت آن هم در قامت یک جوان مهاجر. نخستین شغل او حمل چمدان مسافران در فرودگاه بود و حالا لیبرمن وزیر امور خارجه اسرائیل شده است.

 مشعل: ما کشور می‌خواهیم، بی‌بی زندان

رهبر جنبش حماس‌خالد مشعل که از سال‌ها پیش به اجبار در سوریه زندگی می‌کند بار دیگر سخنان نخست‌وزیری اسرائیل در باب تشکیل کشور مستقل فلسطین را به باد انتقاد گرفت. خالد مشعل همزمان اما از باراک اوباما خواست تا برای نشان دادن حسن نیت خود به روند برقراری صلح در منطقه بر مواضع خود در برابر اسرائیل پافشاری کند.

خالد مشعل در اعتراض به پیش‌شرط‌های گذاشته شده از جانب بی‌بی اعلام کرد که آنچه مد‌نظر بی‌بی است یک زندان بزرگ است و نه یک کشور مستقل به نام فلسطین.

خالد مشعل در ادامه مخالفت خود را با درخواست بنیامین نتانیاهو مبنی بر اعتراف به «هویت یهودی کشور اسرائیل» اعلام کرد و پذیرش این خواسته وی را مستلزم لغو حق بازگشت شش میلیون آواره فلسطینی مقیم کشورهای دیگر و نیز مهاجرت فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی سال 48 از شهرها و روستاهای این منطقه عنوان کرد.

رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شریف و در داخل مرزهای سال 67 به شرط بازگشت آوارگان فلسطینی به داخل را سطح خواسته‌های ملت فلسطین عنوان کرد و گفت: حق بازگشت بیش از 6 میلیون آواره فلسطینی به سرزمین مادری خود با پیشنهاد «وطن جایگزین» که رژیم صهیونیستی سعی در ترویج آن دارد، مغایرت دارد و شهروندان فلسطینی تنها باید در سرزمین خودشان کشور تشکیل دهند.

مشعل از تغییر لحن دولت آمریکا در قبال این جنبش به عنوان گام نخست برای مذاکره مستقیم و بی‌قید و شرط میان طرفین یاد کرد و افزود: طرف‌های بین‌المللی در تعامل خود با جنبش حماس و دیگر گروه‌های مقاومت باید به اراده ملت فلسطین و اصول ملی آنها احترام بگذارند.

کد خبر 11486

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =