دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: در زمینه‌ تئوری، نظریه‌های بسیار خوبی داریم و می‌توانیم از نوشته‌های آیت‌الله سید محمدباقر صدر برای الگوی اسلامی ایرانی استفاده کنیم.

آیت‌الله محمدعلی تسخیری در گفت‌ گو با ایسنا درباره ضرورت دستیابی به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به نکات زیر اشاره کرده است:

* به گفته رهبری یکی از عرصه‌های پیشرفت، عرصه‌ فکر و تعقل و دیگری عرصه‌ علم و پیشرفت‌های علمی و هم‌چنین عرصه‌ زندگی و مسائل اساسی آن همچون امنیت، عدالت، رفاه، استقلال، عزت ملی، آزادی، تعاون و حکومت است و ایشان آخرین عرصه‌ای که مطرح کردند عرصه‌ معنویت بود و آن را بسیار مهم دانستند که این عرصه را توسعه‌ غربی نمی‌شناسد و این تفاوت مهمی بین پیشرفت انسان در فرهنگ اسلامی و توسعه بر فرهنگ غرب را تشکیل می‌دهد.

* در مرحله‌ی اول باید مشکلات انسانی را دقیقا بشناسیم و راه برون‌رفت از این مشکلات را تبیین کنیم. در این رابطه دو منبع داریم؛ یکی منبع وحی است که خداوند خالق انسان است و نقاط قوت و ضعف او را بهتر می‌داند و ما می‌توانیم نقاط ضعف را از وحی به دست بیاوریم. هم‌چنان که خداوند در برخی از آیات قرآن نقاط ضعف بشر را همچون یاس و ناامیدی، عجله، بخل، تجاوز، توقف درجا، دید کوتاه، ترسو، عدم تعهد به مسوولیت، اهل جدال و مناقشه و ظلم در توزیع و کفر در تولید معرفی می‌کند.

* دومین اصل این است که باید الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت، چشم‌انداز کاملی را برای ما نشان دهد. یعنی ابتدا باید شاخص‌ها را مشخص کند، هماهنگ‌کننده‌ی کل مسیر باشد و جذابیت داشته و عملی باشد.

* اصل سوم در الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت این است که بر اساس علم الهی و تجربیات واقعی عملی انسان‌ها باشد، در این الگو عدالت نقش اساسی دارد. اگر بخواهیم عدالت را خلاصه کنیم می‌توانیم بگوییم نبودن امتیازات بین افراد و رسیدن همه به حقوق خودشان است.

* بیشترین وظیفه‌ی حوزه‌های علمیه این است که از متون اسلامی این الگو را به دست آورده و استخراج کنند؛ چراکه ما در متون اسلامی و در قرآن داریم که این ایده را تبیین می‌کند. به عنوان مثال حضرت علی(ع) در نهج‌البلاغه و در نامه‌ای به محمد ابن ابی‌بکر جامعه‌ی اسلامی را این‌گونه توصیف کرده است که "در جامعه‌ی مومنین هم پیشرفت مادی در اوج است و هم پیشرفت معنوی". یعنی مومنین به بهترین وجه از دنیا استفاده می‌کنند و در جنبه‌های معنوی و تامین آخرت خود نیز موفق هستند.

* ما در زمینه‌ی تئوری، نظریه‌های بسیار خوبی داریم که به عنوان مثال می‌توانیم از نوشته‌های آیت‌الله سید محمدباقر صدر استفاده کنیم که در زمینه‌ی تئوری بسیار پیشرفته است و در زمینه‌های عملی می‌توانیم از تجارب برخی کشورهای اسلامی همچون کشور مالزی که در بین کشورهای اسلامی پیشرفته و فعال است به خوبی استفاده کنیم.

*الگوی توسعه‌ غربی از نظر ما ناقص است. آنها نه انسان را درست شناخته‌اند و نه راه حل مشکلات انسانی را به دست آورده‌اند؛ چراکه انسان یک موجود متعالی است و اگر الگویی برای این موجود می‌خواهیم باید تمام ابعاد مادی و معنوی او را تامین کند.

کد خبر 117200

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار