وحید سعیدی: محمدرضا ورزی سال گذشته سریال «پدرخوانده» را برای دهه فجر کارگردانی کرد و امسال همه در راستای ساخت مجموعههای مناسبتی برای گرامیداشت این دهه، این مجموعه را جلو دوربین برد. «عمارت فرنگی» دوران زندگی رضا شاه، از سقوط احمد شاه و بر سر کار آمدن رضا شاه و پایان دوران سلطنتش را در 15 قسمت به تصویر میکشد. ورزی درباره هدف خود از ساخت این مجموعه میگوید: «در ادامه ساخت پدرخوانده تصمیم گرفتیم، تاریخ پهلوی را تکمیل کنیم و در عرصه سریالهای تلویزیونی درباره این سلسله دایرهالمعارفی بسازیم که در آن کل تاریخ پهلوی به تصویر کشیده شود».
ورزی به همراه مشاوران تاریخی این مجموعه، پژوهشهای بسیاری درباره دوران رضا شاه انجام دادهاند. عبدالله شهبازی و خسرو معتضد که هر دو از مورخان تاریخ معاصر هستند در کنار ورزی حضور داشتند و فیلمنامه با جمعبندی نظرات این دو نوشته شده است. از آنجا که داستان این مجموعه تلویزیونی به تاریخ معاصر میپردازد، باید به شکل مستند به وقایع تاریخی پرداخته شود و دراماتیزه کرده وقایع وسواس بیشتری طلب میکند. ورزی در این باره توضیح میدهد: «در دراماتیزه کردن وقایع، سعی کردیم، تنها فضای تاریخی را تلطیف کنیم و تلفیقی از مستند و داستان داشته باشیم. تقریباً میتوان گفت، دراماتیک کردن وقایع در خدمت فضای مستند است چون این دوره از تاریخ حساسیتهای ویژهای دارد و باید با وسواس به سراغ آن رفت. هنوز بسیاری از افراد وقایع آن دوران را به خوبی به یاد میآورند و در آن زمان زندگی کرده و شاهد اتفاقات آن دوره بودهاند به همین دلیل نمی توان از لحاظ دراماتیکی تغییرات زیادی در این سریالها اعمال کرد».
این کارگردان در ساخت مجموعه «پدر خوانده» از بازیگرانی استفاده کرده بود که از لحاظ فیزیک و چهره به شخصیتهای فیلمنامه نزدیک بودند و بیش از نیمی از بازیگران آن مجموعه از میان بازیگران ناشناخته انتخاب شده بودند اما در «عمارت فرنگی» بازیگران مطرح در کنار هم قرار گرفتهاند. سعید نیکپور(فروغی)، احمد نجفی(رضاخان)، محمد مطیع(اردشیر ریپرتر)، حسین محجوب(مدرس)، میرطاهر مظلومی(احمد شاه)، محمد صادقی(میرزا کوچک خان) و... بازیگران این مجموعه هستند.
ورزی فیلمنامه را بر اساس این بازیگران نوشته و معتقد است شهرام خلج، طراح چهرهپردازی این مجموعه در شبیهسازی موفق عمل کرده است: «در پدرخوانده تنها یکی دو بازیگر شناخته شده داشتیم، اما چون کل صداها را دوبله کردیم، نگرانی زیادی نداشتیم و دوبله صداها بخشی از مشکلات ما را حل میکرد اما در عمارت فرنگی صدابرداری سرصحنه داشتیم و نمیتوانستیم از دوبله استفاده کنیم. تمامی بازیگران این مجموعه توانمند بودند و به خوبی از عهده ایفای نقشها برآمدند اما کار برای گریمور سخت بود و پیش تولید زمان بیشتری برد و مجبور شدیم، بیش از یک بار برای هریک از بازیگران تست گریم انجام دهیم».
بخشهایی از این سریال که مربوط به دوران تحصیل محمدرضا پهلوی است در سویس فیلمبرداری شده است. کالج محل تحصیل او در شهر لوزان سویس واقع شده است و این بخش از مجموعه در همان کالج و اتاق خصوصی محمدرضا پهلوی جلو دوربین رفته است. بیش از نیمی از صحنههای «امارت فرنگی» در
کاخ گلستان، کاخ سعدآباد، شهرری و شهرک سینمایی غزالی تصویربرداری شده است و ورزی ترجیح داده تا حد امکان از فضاهای واقعی برای تصویربرداری استفاده کند. به همین دلیل دکور محدودی برای این سریال ساخته شده است.
«عمارت فرنگی» هم اکنون مرحله ساخت موسیقی را پشت سرمیگذارد و محمد میرزمانی مشغول ساخت موسیقی این مجموعه تلویزیونی است. پخش این سریال از اواخر دی ماه آغاز میشود و به صورت روتین و شبانه از شبکه دوم سیما روی آنتن میرود.
نظر شما