نزدیک به 50 درصد منابع بانک های دولتی مجانی است در حالی که بانک های خصوصی از چنین منابعی بی بهره هستند. مجید قاسمی، مدیرعامل بانک پاسارگاد در گفتگو با خبرآنلاین علاوه بر این مطلب از دیگر تفاوت های بانک های خصوصی و دولتی گفت که منجر به سودآوری بیشتر بانک های دولتی می شود.
بالا بودن هزینه پول در بانک های خصوصی
او در خصوص هزینه پول در شبکه بانکی گفت: هزینه پول در هر یک از بانک ها متفاوت است. بانک های خصوصی به هیچ وجه پول مجانی ندارند اما بانک های دولتی تا 50 درصد پول مجانی در اختیار دارند. همین امر موجب بالا بودن هزینه پول در بانک های خصوصی می شود.
شعب بالای دولتی ها
قاسمی با تاکید بر این که تمام پول های موجود در بانک های خصوصی هزینه دارد، افزود: البته این تنها تفاوت بانک های خصوصی و دولتی نیست. تعداد شعب بانک های دولتی به 18 هزار شعبه می رسد در حالی که بانک های خصوصی روی هم 1200 شعبه هم ندارند. بالا بودن تعداد شعب در جذب سپرده به بانک های دولتی بسیار کمک می کند.
خدمات میلیاردی بانک های دولتی به دستگاه های دولتی
مدیرعامل بانک پاسارگاد در ادامه گفت: علاوه بر این، استقرار دستگاه خدماتی دولتی نزد بانک های دولتی بسیار حائز اهمیت است. سالانه میلیاردها دلار گشایش اعتبارات اسنادی و صدور ضمانت نامه و خدماتی از این دست در بانک های دولتی انجام می شود در حالی که اگر این خدمات در بانک های خصوصی انجام می شد می توانست درآمد قابل ملاحظه ای را برای آنها به همراه داشته باشد.
مزایای دوچندان بانک های خصوصی شده
او با اشاره بر این که بانک های دولتی خصوصی شده هنوز خصوصی نیستند، گفت: این بانک ها در حال خصوصی شدن هستند با این حال همچنان از مزایای بانک های خصوصی بهره می برند. یعنی از یک سو مانند بانک های دولتی منابع مجانی در اختیار دارند و از سوی دیگر می خواهند مانند بانک های خصوصی بر اساس قانون تجارت اداره شوند.
به گفته وی، بانک های خصوصی چنین امتیازاتی را ندارند و باید به خاطر یک ریال به سهامداران خود پاسخگو باشند. بنابراین بانک های خصوصی با چالش های جدی در این زمینه مواجه هستند.
بسته بانک مرکزی به خصوصی ها توجه کند
او با اشاره به جایگاه بانک های خصوصی در برنامه پنجم توسعه گفت: در برنامه پنجم توسعه می شد بهتر از این به بانک های خصوصی توجه کرد. به نظر می رسد در این برنامه جای بعضی مسائل خالی است. با این حال می توانیم در بسته سیاستی- نظارتی بانک مرکزی در سال آینده به بانک های خصوصی توجه بیشتری معطوف کنیم.
جایگاه بانک ها در برنامه پنجم مطلوب نیست
مدیرعامل بانک پاسارگاد این بار به جایگاه کل بانک ها در برنامه پنجم اشاره کرد: در این برنامه می شد جایگاه مناسب تری برای نظام بانکی اعم از بانک های خصوصی و دولتی در نظر گرفته شود.
بانک ها نقش جدی ایفا کنند
به گفته قاسمی، ضرورتی ندارد بانک ها به دنبال کسب سود از قبل هدفمندی یارانه ها باشند. بانک ها باید به دنبال این باشند که در این مسئله نقش جدی داشته باشند. یعنی در سرمایه گذاری ها اثر مثبت داشته باشند با حفظ این مسئله که حداقل های لازم را به سپرده گذاران خود پرداخت کنند.
/32
نظر شما