زهره نوروزپور: رسوایی جنسی، ستارگان پورن، بحران مهاجرت، دخالت روس ها در انتخابات، حمایت افراط گرایانه از بن سلمان و اسرائیل، انزوا در سازمان ملل، خروج از سازمان های بین المللی، مذاکره غیر دیپلماتیک با کره شمالی، گزارش سازمان سیا درباره قتل خاشقچی، مشاجره با ناتو، مشاجره با اروپا، جنگ تجاری با چین، ناتوانی در حل بحران اوکراین و روابط با پوتین، خروج از پیمان های مهم بین المللی، پیمان آب و هوایی پاریس، برجام و پیمان هسته ای با روسها، در نهایت انزوای تدریجی آمریکا... مواردی است که خشم سناتورهای سنتی و غیر سنتی آمریکا را برافروخته است. خشمی که در تاریخ ایالات متحده آمریکا پس از پرونده واترگیت بی سابقه بوده است. کارنامۀ ترامپ یکی پس از دیگری او را به استیضاح نزدیک کرده و تحلیلگران ناظر بر اتفاقات داخلی آمریکا معتقدند که سرنوشت ترامپ ممکن است مانند نیکسون یا شاید بدتر از آن شود.
ترامپ از زمان ورود خود به کاخ سفید بیشترین ریزش و عزل و نصب را در کابینه خود داشته است که عمده آنها به میل خود کاخ سفید را ترک کرده اند. ترامپ از زمان کارزار انتخاباتی با شعارهای ناسیونالیستی و یکجانبه گرایی به مقابله با جهانی شدن برخاست و جهانی زدایی را محور سیاست خارجی خود قرار داد تا حدی که برای اجرایی شدن سیاست هایش، با همسایگان خود این روند را آغاز کرد. از جمله کشیدن دیوار مرزی بتنی با مکزیک و خروج از نفتا با کشورهای آمریکای لاتین، افزایش تعرفه های گمرکی با کانادا و بازگشت تحریم های کوبا آغاز کرد.
مسائلی که رفته رفته تاثیرات خود را بر سیاست خارجی آمریکا نشان می دهد. در این میان که دموکرات ها و برخی از سناتور های جمهوریخواه منتظر بهانه ای بودند ترامپ را به صحن سنا بکشانند در مساله قتل خاشقچی دست بالا را گرفتند.
جمال خاشقچی، بهانه ای شد که سنا مقدمات استیضاح را فراهم کند، زمانی که نام کوهن در اخبار رسوایی های ترامپ مطرح شد و نام او پس از جیمز کومی و برکناری اش و شهادتش در سنا، تیتر رسانه های خبری آمریکا شد ، استیضاح این رئیس جمهور جنجالی قوت گرفت. مضاف بر اینکه هر دو حزب در انتظار نتایج انتخابات آتی کنگره برای پیگیری اقدامات ترامپ نیز بودند که فی الحال در روند محکوم شدن ترامپ چندان بی تاثیر نبوده است.
ماجرا از جایی آغاز شد که اظهارات اخیر «مایکل کوهن» وکیل پیشین «دونالد ترامپ» درخصوص نقش او در پرداخت حقالسکوت به برخی زنان برای عدم افشای روابط نامشروعش، بار دیگر تنور رسانه های خبری همچون سی ان ان و نیویورک تایمز که ظاهرا دشمن قسم خورده رئیس جمهور ایالات متحده هستند را داغ کرد. این اظهارات تا حدی جنجال به پا کرد که ترامپ حتی تهدید به حبس طولانی مدت شده است. در این باره انبیسی به نقل از «آدام شیف» رئیس آتی کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا روز یکشنبه با اشاره به این موضوع در جمع خبرنگاران گفت: احتمال زیادی وجود دارد که اولین روز بعد از خروج ترامپ از کاخ سفید، وزارت دادگستری علیه او کیفرخواست صادر کند. وی ادامه داد: ممکن است او نخستین رئیس جمهوری در دهه های اخیر باشد که زندانی شدنش مطرح شود. (اینجا)
اما ترامپ نیز ساکت ننشست؛ او در یک حمله توئیتری سنا و کوهن را مورد خطاب قرار داد و نوشت: " پس از شهادت دهی جیمز کومی (رئیس سابق اف بی آی) دموکرات ها نمی توانند مدرک مستدلی درباره ارتباط کارزار انتخاباتی ترامپ با روسیه بیابند. هیچ مدرک مستدلی نیست هیچ تبانی هم وجود ندارد." (اینجا) ترامپ چندی پیش خواستار زندانی شدن کوهن شده بود.
با اینحال ترامپ نگران است؛ شبکه خبری 'سی ان ان' به نقل از منابع آگاه گزارش داد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نگران استیضاح شدن است و این موضوع را یک احتمال واقعی می داند.
جری نادلر، دموکرات و رییس کمیته قضایی مجلس نمایندگان آمریکا با اشاره به پرونده مایکل کوهن، وکیل پیشین و شخصی ترامپ گفت: ترامپ در مرکز یک تقلب بزرگ قرار دارد. این اتهامات به استیضاح میانجامد.
خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی نوشت: هم چنین یک منبع نزدیک به دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا، ترامپ بر این باور است پس از اینکه دموکراتها کنترل مجلس نمایندگان آمریکا را به دست آوردند، استیضاح ترامپ" یک احتمال واقعی" است.
یک منبع دیگر اعلام کرد: دستیاران ترامپ معتقدند تنها مسالهای که میتواند ترامپ را به استیضاح سوق دهد"، اتهامات مربوط به دست داشتن ترامپ در نقض قوانین مالی کمپین انتخباتی در پرونده کوهن است.(اینجا)
در همین جنجال رسوایی ترامپ، جینا هاسپل، رئیس سیا هفته پیش در جلسه پشت درهای بسته، مقامات مجلس سنا را در جریان پرونده روزنامه نگار سعودی و وضعیت آمریکا و عربستان قرار داده بود که منجر شد اعضای برجسته سنا اظهارات آتشینی درباره پرونده قتل جمال خاشقچی داشته باشند و با اطمینان بیشتری به دست داشتن محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در این قتل صحبت کنند.
در پی آن روز گذشته سناتور کورکر اعلام کرد که بن سلمان را مسئول قتل خاشقچی معرفی می کند. او گفت در نظر دارد طرح قطعنامه ای را ارائه دهد که «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان را مسئول قتل «جمال خاشقچی» ستون نویس واشنگتن پست معرفی خواهد کرد.
به گزارش وب سایت خبری هیل، رئیس کمیته روابط خارجی سنا اظهار داشت: این قطعنامه محمد بن سلمان را مسئول آن قتل معرفی می کند و این یک بیانیه قوی از سوی جمهوریخواهان است. این یک محکومیت قوی یک ولیعهد است و آنها را مسئول قتل یک روزنامه نگار می داند.
کورکر امیدوار است که روز سه شنبه بتواند با کنار گذاشتن روال معمول کمیته روابط خارجی، قطعنامه را مستقیما به صحن سنا ببرد. این سناتور ایالت تنسی اظهار داشت: امیدوارم که سنا حمایت گسترده ای از آن به عمل آورد. تصور می کنم که این اتفاق خواهد افتاد.(اینجا)
هفته گذشته سناتور جمهوریخواه «لیندسی گراهام» نیز از سوی شماری از سناتورهای جمهوریخواه و دموکرات قطعنامه ای را ارائه کرد که بن سلمان را در قتل خاشقچی «همدست» معرفی می کند.
«کریس مورفی» سناتور دموکرات، «مایک لی» سناتور دموکرات و «برنی سندرز» سناتور مستقل هم قطعنامه مشترکی ارائه کرده اند که هدف آن پایان دادن به حمایت آمریکا از تجاوز سعودی ها و ائتلاف عربی تحت سرکردگی ریاض به یمن است. انتظار می رود سنا روز چهارشنبه این قطعنامه را بررسی کند.
در حالی که آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در گزارشی اعلام کرد که بن سلمان مستقیما مسئول قتل خاشقچی است، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا این گزارش را رد کرده است.
یک مقام در مجلس نمایندگان آمریکا امروز به خبرگزاری رویترز گفت، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در جلسهای پشت درهای بسته رهبران مجلس نمایندگان آمریکا و رهبران کمیتههای امنیت ملی را در جریان پرونده جمال خاشقچی خواهد گذاشت.
روزنامه وال استریت ژورنال پیشتر نوشته بود، هاسپل با مطلع ساختن رهبران سنا درباره قتل خاشقچی در حالی موافقت کرد که در جلسهای با حضور وزیران خارجه و دفاع آمریکا درباره روابط عربستان و آمریکا حاضر نشد.خبرگزاری رویترز، باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفت امشب (روز سه شنبه به وقت محلی) قطعنامه ای علیه محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در این نهاد قانونگذاری آمریکایی ارائه می کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز همچنین کورکر خبر از یک قطعنامه مجدد علیه بن سلمان داد؛ کورکر گفت: این قطعنامه که بن سلمان را در قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد آل سعود محکوم می داند، با توجه به اینکه حمایت کسانی همچون «میچ مک کانل» رهبر جمهوریخواهان سنای آمریکا را دارد، به احتمال زیاد به تصویب می رسد.
قطعنامه علیه بن سلمان اگر در سنا به تصویب برسد، به مجلس نمایندگان آمریکا فرستاده می شود و اگر در آنجا نیز رای بیاورد برای امضای دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور به کاخ سفید می رود.
اگرچه محتوای این قطعنامه هنوز علنی نشده اما در صورتی که به امضای رئیس جمهوری آمریکا برسد، الزام قانونی خواهد داشت که می تواند اقدامات تنبیهی علیه بن سلمان به دنبال داشته باشد.
کورکر گفت که این قطعنامه مشابه قطعنامه ای است که هفته گذشته لیندزی گراهام و تعدادی دیگر از نمایندگان جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا ارائه دادند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در واکنش به این اظهارات رسما اعلام کرد که در کنار بن سلمان می ماند.
رئیس جمهور آمریکا گفت از استیضاح شدن نمی ترسد و «سخت است کسی را استیضاح کرد که هیچ کار اشتباهی انجام نداده است.»
در این باره دکتر دیاکو حسینی کارشناس مسائل راهبردی به خبرآنلاین گفت:
در مورد قتل آقای خاشقچی چیزی که مشخص است، این است که حمایت یکجانبه آقای ترامپ از عربستان و شخص بن سلمان به نظر میرسد که به مزاج جامعه مدنی آمریکا و همینطور آن دست از سیاستمدارانی که بهطور سنتی وابسته به ارزش های آمریکایی هستند یا اهمیت بیشتری به تکثیر آمریکا در جهان میدهند، خوش نیامده است. بنابراین از همان ابتدا هم مشخص بود که خیلی از سناتورهای آمریکایی و یا سیاستمداران آمریکایی طرف ترامپ را در این موضوع نخواهند گرفت، ضمن اینکه نزدیک بودن آقای کوشنر، داماد ترامپ به محمد بن سلمان در حالی که فراتر از رویههای جاری در سیاستهای آمریکا است، این شائبه را ایجاد کرده که آقای ترامپ کاملا به دلیل مسائل شخصی خودش است که از محمد بن سلمان دفاع میکند و به تمام شواهد و مدارک مبنی بر دخالت محمد بن سلمان یا نزدیکان آن که در این قتل وجود دارد بیتوجهی کرده است؛ بهویژه بعد از گزارشی که CIA منتشر کرد و صحبتهایی که از CIA به بیرون درز کرد، معلوم شد که در داخل نهادهای دولت آمریکا هم اختلاف نظر خیلی بزرگی در رابطه با این موضوع وجود دارد و طبیعتا انتظار میرفت که آقای ترامپ مقدار بیشتری به این نوع گزارش ها توجه کند و موضعی بگیرد که مورد قبول جامعه آمریکا در عین حال و همینطور جامعه جهانی قرار بگیرد، در حالی که آن واکنشی که آقای ترامپ نشان داد، صرفا بیتفاوتی به این گزارشها و صحبتهایی بود که در خود آمریکا هم نسبت به احتمال گرفتارشدن آقای بن سلمان در این رابطه وجود دارد. بنابراین من فکر میکنم که اگر قرار باشد ما یک تصویری از این موضوع ارائه دهیم، این است که امروز آقای ترامپ در حمایت از آقای محمد بن سلمان و عربستان سعودی در رابطه با قتل آقای خاشقچی تقریبا تنهاست و همانطور که ما اخیرا هم دیدیم، حتی خانم نیکی هیلی البته بعد از اینکه از پست خود در سازمان ملل متحد استعفا داد، اعتراف کرد به این موضوع و این نشاندهنده عمق اختلاف در آمریکا است و این واقعیت که دولت آمریکا یا دولت آقای ترامپ نمیتواند در نهایت با کمک به این سرپوشگذاریها به موضوع خاتمه دهد و به واقعیت ها بیاعتنا باشد. حالا که این فشارها و این اختلافات با نظر آقای ترامپ وجود دارد باید دید که چطور قرار است با همدیگر برخورد کنند.
مشروح این گفتگو را اینجا بخوانید.
سناتورها: کشور وارد دوره ای خطرناک می شود
در حالیکه با حضور دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا فضای این کشور به شدت دو قطبی شده، سناتورهای سابق در نامه ای خطاب به سناتورهای منتخب، کشورشان را در حال ورود به وضعیتی خطرناک توصیف کردند.
به گزارش روز سه شنبه ایرنا، تارنمای روزنامه واشنگتن پست نامه 44 عضو سابق سنا را خطاب به سناتورهای جدید منتشر کرد . نماینده های سابق دمکرات و جمهوریخواه در این نامه، آمریکا را در وضعیتی برای ورود به دوره ای خطرناک توصیف کردند.
همچنین دراین نامه آمده است:'گفتگو در مورد چالش های جدی پیش روی حاکمیت قانون، قانون اساسی، موسسات حاکمیتی و امنیت ملی را در آستانه نتیجه گیری کمیته تحقیقات رابرت مولر در باره دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2016آمریکا و شروع تحقیقات مجلس نمایندگان از رئیس جمهوری و دولت او لازم می دانیم.'
آنها در این نامه به همزمانی این دو موضوع با درگیری های منطقه ای و اختلاف قدرت های جهانی اشاره کرده و این مسائل را موجب تهدید امنیت و اقتصاد آمریکا دانستند.
سناتورهای سابق همچنین آمریکا را در نقطه ای توصیف کردند که اصول اولیه دمکراسی و منافع امنیت ملی این کشور در خطر است. در زمان خدمت ما در سنا، در زمان هایی متحد بودیم و در زمان هایی مخالف یکدیگر، اما هیچ وقت دشمن نبودیم. هر چیزی که باعث اختلاف یا اتحاد ما شد، از تعهد مشترک مان برای اولویت قراردادن کشور، دمکراسی و منافع ملی، تغییر عقیده ندادیم.
فضای سیاسی آمریکا با انتخاب ترامپ به عنوان رییس جمهوری از سال 2016 به شدت متشنج و دو قطبی شده است . نیروهای سیاسی در آمریکا شاهد تقابل دمکرات ها و حتی برخی جمهوریخواهان برجسته و رسانه های جریان اصلی با ترامپ بوده اند.
این سناتورها همچنین از جانشینان خود خواستند که بدون در نظر گرفتن وابستگی حزبی، گرایش های ایدئولوژیک حافظ دمکراسی باشند.
52310
نظر شما