تلاش دیگری برای مالیات ندادن؟/ مخالفت پزشکان با «تجاری‌سازی مطب»

در جلسه اخیر شورای‌عالی استان‌ها مصوبه‌ای مبنی بر اینکه مطب‌های پزشکان به عنوان مکان‌هایی با کاربری تجاری تلقی شوند، ارائه شده است که این مصوبه را آنها طی نامه‌ای به رییس مجلس شورای اسلامی منعکس کرده‌اند تا به عنوان لایحه‌ای قانونی در دستور کار قرار گیرد.

محمدحسین نجاتی: درگیری خاموش شهرداری‌ها با سازمان نظام پزشکی و دفاتر استانی آن، حالا به سطح رسانه‌ها رسید. سال‌هاست شهرداری‌ها به دنبال راهی برای تجاری شدن کاربری مطب‌های پزشکان می‌گردند و از آن طرف انگار لابی پزشکان برای متوقف کردن این طرح بیشتر است.
ماجرا از این قرار است که در سال ۱۳۹۳، لایحه‌ای از طرف وزارت کشور به مجلس شورای اسلامی رفت که مطابق آن به شهرداری‌ها، خصوصا شهرداری شهرهای بزرگ و کلانشهرها اجازه داده شده که با هدف درآمدزایی، به پزشکان متقاضی پروانه تاسیس مطب، پروانه تجاری بدهند. طرح البته در همان سال ۱۳۹۳ با اعتراض وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی روبه‌رو شد و برای بررسی بیشتر ابلاغ آن متوقف شد.
پزشکان اما در مخالفت با این طرح صراحتا عنوان می‌کنند:« عملی شدن چنین تصمیمی، در نهایت به ضرر مردم تمام خواهد شد، چراکه پزشکان ناچار خواهند بود برای جبران هزینه‌های جدیدشان، بر قیمت خدمات پزشکی بیفزایند.»
علاوه بر این، امروز سرپرست سازمان نظام پزشکی ضمن مخالفت با مصوبه شورای‌عالی استان‌ها مبنی بر تجاری‌سازی مطب پزشکان، به خبرگزاری ایسنا گفت:«سازمان نظام پزشکی با این اقدام مخالف است؛ چراکه این کار منجر به تحمیل هزینه‌های بیشتر به نظام سلامت و مردم می‌شود.»

اینکه چرا این طرح بعد از سکوت چند ساله دوباره به محلی از مناقشه تبدیل شد، مربوط به آخرین جلسه شورای عالی استان‌ها در هفته گذشته می‌شود. در جلسه اخیر شورای‌عالی استان‌ها مصوبه‌ای مبنی بر اینکه مطب‌های پزشکان به عنوان مکان‌هایی با کاربری تجاری تلقی شوند، ارائه شده است که این مصوبه را آنها طی نامه‌ای به رییس مجلس شورای اسلامی منعکس کرده‌اند تا به عنوان لایحه‌ای قانونی در دستور کار قرار گیرد.

واکنش سازمان نظام پزشکی

با این حال، سرپرست سازمان نظام پزشکی معتقد است، این طرح عوارض زیادی را برای مردم و پزشکان ایجاد می‌کند. محمدرضا ظفرقندی  ضمن مخالفت با این طرح، افزود:« در این زمینه پاسخی را خطاب به رییس مجلس شورای اسلامی آماده و اعلام کرده‌ایم که این اقدام هم خلاف مقررات است و هم عوارض متعددی در پی دارد. زیرا ابعاد مختلف آن سنجیده نشده است و باعث بروز مشکلاتی می‌شود. باید توجه کرد که یکی از مشکلات این مصوبه این است که طبیعتا وقتی قرار باشد مطب‌های پزشکان تغییر کاربری داده و تجاری شوند، ‌هزینه بسیار سنگینی بر مطب‌ها وارد می‌شود که این هزینه سنگین در قانون تعرفه که شامل هزینه خدمت به علاوه هزینه‌های سربازی اعم از اجاره مطب و... است، دیده نشده است.»

ظفرقندی ادامه داد:« بنابراین با تجاری‌سازی مطب‌ها هزینه‌های آن‌ها افزایش یافته و باری بر دوش نظام سلامت و مردم منعکس می‌شود. این مسائل در این مصوبه پیش‌بینی نشده است که وقتیکه افزایشی در هزینه مطب‌داری ایجاد شود، قطعا این هزینه‌ها باعث می‌شود که بار اقتصادی حوزه سلامت و سهمی که مردم باید در این حوزه پرداخت کنند نیز افزایش یافته و این موضوع یک اشکال عمده است.»

سابقه درگیری‌ها؛ رای دیوان عدالت اداری مبنی بر مسکونی بودن مطب‌ها

اما نکته‌ای که علاوه بر لابی‌های سطح بالا؛ پزشکان را امیدوار به رد شدن این طرح می‌کند، مصوبه دیوان عدالت اداری است که در چند نوبت تجاری شدن مطب‌های پزشکان را مغایر با قانون تلقی کرده بود. در جدیدترین مورد هم، در ۱۸ خرداد ماه سال ۱۳۹۵، دیوان عدالت اداری مصوبه شورای شهر مشهد در مورد تجاری شدن مطب‌های پزشکان را مغایر با قانون ارزیابی کرد. در همین زمینه سرپرست سازمان نظام پزشکی کشور با بیان اینکه بحث تجاری‌سازی مطب‌ها در گذشته هم در دیوان عدالت اداری مطرح شده بود، گفت: در آن زمان هم دیوان عدالت اداری حکم داد که کاربری مطب‌ها مسکونی است و این موضوع در گذشته مطرح شده و پاسخش را گرفته است. از طرفی طبق ارزیابی سازمان نظام پزشکی در حال حاضر مطب‌هایی که در حوزه‌های مسکونی مانند مجتمع‌های مسکونی قرار گرفته باشند، زیر نیم درصد مطب‌های موجود هستند. یعنی اساسا وجود مطب‌ها در واحدهای مسکونی گسترده نیست که بگوییم حتما کاربری آن‌ها را تجاری کنیم.

۸۵ هزار مطب در ایران؛ در خانه‌ها و ساختمان‌های اداری

براساس آمار رسمی سازمان نظام پزشکی، به طور کلی سازمان نظام پزشکی حدود ۸۵ هزار پروانه مطب در کشور صادر کرده است که حدود ۶۰ هزار مورد آنها فعال هستند. این طرح اما تنها مربوط به پزشکان نمی‌شود. در طرحی که شهرداری‌ها طی سال‌های اخیر دنبال آن بوده است ذکر شده است که دایر کردن مطب، دفاتر ازدواج، طلاق، اسناد رسمی و روزنامه‌ها پس از احصاء تجاری شوند. پزشکان منتقد این طرح اما می‌گویند این موضوع جای شبهه دارد، چرا که در لایحه شهرداری‌ها اشاره‌ای به دفاتر پلیس + 10، دفاتر خدمات الکترونیک شهری و ... نشده است.
حتی پزشکان منتقد پا فراتر گذاشته اند و معتقدند؛ دایر کردن مطب در اماکن مسکونی، یکی از دلایل کاهش تعرفه‌ها است، چرا که سرمایه و هزینه سربازی که پزشک تقبل می‌کند در تعیین تعرفه پزشکی تاثیرگذار است. اگر بنا باشد مطب پزشکی در ملک تجاری دایر شود، قطعاً منجر به افزایش تعرفه می‌شود.

ملک تجاری به چه معناست؟
براساس تعریفی که طرح تفصیلی شهرداری تهران ارائه کرده است، ملک تجاری به ملکی گفته می شود که دارای سند تجاری باشد. مثلا مغازه ها،رستوران ها، عمده فروشی ها، دفاتر خدماتی(مثل آزانس های مسافرتی) دارای کاربری تجاری هستند. تفاوتی که این املاک با ملک اداری دارند در این است که املاک تجاری دارای حق سر قفلی هستند و این املاک هم حق نصب تابلو دارند. علاوه بر این ملک تجاری سازوکار مالیاتی خاص خود را نیز دارد که همین مساله هم می‌تواند یکی از دلایل مخالفت جدی پزشکان باشد.

۴۲۴۲

کد خبر 1217595

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    35 18
    آخی طفلی پزشکان حق دارند که محل مطبشان مسکونی باشد چون اصلاً درآمدی از این راه ندارند! والله این هم خوب بهانه‌ای شده که تا تقی به توقی می‌خوره پزشکان عزیزتر از جان می‎فرمایند که هزینه‌ها باید از جیب مردم پرداخت بشه!
    • FR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
      34 14
      پزشکان ک حدود۱۵سالی میشود تاجری را برشغل شریف طبابت پیشه کرده اند..درصنعت ساختوساز...درصنعت مشاورین املاک در صنعت خریدوفروش خودرو لوکسووووو همه جانانی ازشون هست ایرادی نیست ها...ب شرطی ک مالیات ویزیتهای نجومیشون روپرداخت کنند....درآمدهای دیگه هم دارند شراکت و بده بستان باداروخانه هاوآزمایشگاههاوووووو..البته نه همشون ولی خیلیهاشون آره
  • IR ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    24 1
    در آرایشگاه های زنانه مشهور هم کارت خوان وجود ندارد
  • ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    32 14
    اگر عرضه داشتين از طبيب ماليات بگيري و به فقرا بدي وضع مملكت الان به اينجا نميرسيد.برو ببين متخصصان پزشكي چه درامدي دارن و چقدر ماليات ميدن چرا بايد يك متخصص اينقدر حقوق بگيره كه بتونه صد تا خونه بخره صد تا ماشين ولي يك پرستار حتي يك خونه نداره.
    • IR ۲۲:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
      0 1
      عزیزم پزشک حقوق بگیره....حق ویزیت .حق جراحی میگیره ...براساس تعداد ویزیت(ویزیت درمانگاه .بخش و مشاوره) و جراحی دستمزد میگیره.و هر کدوم از این ها هم تعرفه مشخص و واضحه....
    • IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۰
      0 0
      دقیقا مشکل همینه که دولت از این وضعیت اطلاع داره و خوب هم میدونه که چه درآمد مالیاتی میتونه داشته باشه ولی به محض اعتراض پزشکان مسئله به کما میره و کسی پیگیری نمیکنه...
  • DE ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    27 11
    طلا فروشان و سایر مشاغل نیز نباید مالیات بدهند . مگر اینکه پزشکان مستحق دریافت صدقه باشند که سایرین مالیات بدهند و پزشکان از خدمات عمومی که با پول مالیات دیگران ایجاد شده استفاده کنند . پزشکان به نوبه خود بزرگترین اختلاس کنندگان هستند چرا که سالانه با پرداخت نکردن مالیات هزاران میلیارد تومان از حق بیت المال ( بخوانید بودجه ساخت مدرسه برای کودکان سیستان و بلوچستان ) را به جیب مبارکشان سرازیر می کنند و فرزندانشان را برای تحصیل به آمریکا و اروپا می فرستند. بعدش هم پز روشنفکری میدن و میخوان به بقیه بگن چطوری باید زندگی کنند. اگر قراره اختلاس کنندگان اعدام بشند استثنا نباید قایل شد . البته میدونم که منتشر نمیکنید اما من حرفم رو زدم . لااقل اونی که نظرات رو انتخاب میکنه نظرمو می خونه.
  • IR ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    20 21
    این موضوع منحصر به پزشکان نیست. طبق قانون وکلا و دفاتر مهندسی هم در این حوزه هستن. چرا باید لایحه خلاف قانون بره مجلس؟ مردم رو گول نزنید. این کار فقط برای افزایش درامد شهرداریها و دولته. و این پول تو جیب مردم نمیره. مثل همیشه. اطلاعات خلاف واقع نزنید. مردم رو علیه پزشکا نشورونید.
  • ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    35 11
    پزشکا الان به جیبشون فکر میکنند.جالبه یه بقال توی روستا با درآمد خیلی ناچیز تجاری حساب میشه اما مطب یه دکتر در بهترین نقطه شهر با درآمدی فوق العاده که همه میدونیم تجاری محسوب نمیشه.
  • IR ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    1 0
    مجبور نیستید که اینقدر بریز وبپاش کنید که حالا مدام دنبال بگردید که پولی ازجایی بدست اورید هر کس که مدام زحمت بکشد چه دکتر چه مهندس وچه هر شغلی که از راه تلاش پول بدست اورده باید گغت نوش جانششماهم تلاش کنید شب وروز تان درس وکار باشد انچه بدست اوردید نوش جانتان
  • IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    0 0
    متاسفانه پزشکان کاسبی بد و کثیفی به راه انداخته اند و باید روزی تقاصش را پس بدهند.
  • IR ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    0 0
    متاسفانه رانتی شدن پزشکی در ایران باعث شده که هر کاری دلشون میخواد بکنن. مردم هم وقتی پای سلامتی شون در میون باشه از خیلی چیزها میگذرن. طرف بگه صد تومن ویزیت هم بده شاید بدن. این وسط هم کسی نیست نظارت کنه.
  • مهرگل IR ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    0 0
    چرا زورتان فقط به پزشک ها رسیده، برین یقه اون نهادها و موسسات ثروتمند رو که خودتون هم میدونید کی هستند بگیرید، پزشک پول زیاد در میاره نوش جانش، زحمت کشیده درس خونده حقشه..
  • US ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    1 0
    با آرزوی بیماری صعب العلاج برای نویسنده و به پای پزشکان افتادن جد و آباد ایشان.الهی آمین.
  • IR ۲۲:۲۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    0 0
    پزشکاهای کشور ما دیگه کاری بنام طبابت ندارن تنها کاری که میکنن تجارت سرمایشون هم متاسفانه سلامت مردمه
  • IR ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۹
    1 0
    ملت از پولدارها متنفرن...اینقدر پولدار تو کشور هست...و بهترین پولدارها پزشکها هستن چون هم نخبه هستن هم پولشون از راه درمان بیماران هست....حالا یه وضعی شده ما فقط از پزشکها متنفریم...عجیبه...
  • GB ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۰
    0 0
    مساله اینه که کفگیر ته دیگ خورده از بودجه های نهادهای حاکمیتی هم نمیشه کم کرد باید به هر ترتیبی هزینه اربابا جور بشه امروز با پزشکه شروع میکنن فردا بر نفس کشیدن هم مالیات میبندن تا یه موقع اربتبا مجبور نشن از خرجای اضافیشونکم کنن
  • IR ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۰
    0 0
    چرا من مهندس با این درامد باید مالیات بدم. چرا محل کارم شرکتی که با بدبختی تو این اوصاع نابسامان سرپا مونده باید اداری حساب بشه با اجاره بهای سنگین و کلی هزینه جانبی ولی پزشک جماعت هیچ کدوم ازبن هزینه هارو نده چه عدالتیه این.
  • IR ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۰
    0 0
    سلام اگه یک سری به مطب دکترهای محترم بزنید متوجه میشید که کاسبن دکتر نیستن البته در مورد همه صدق نمیکنه ولی بیشترشون اینجوریان
  • ایرانی IR ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۰
    0 0
    متاسفانه طی سالهای اخیر پزشکان بدیل به تاجران سلامت مردم شده اند .از تجویز دارو های خاص و هماهنگی با فروشنده دارو تا اجبار به استفاده از آزمایشگاه خاص و ..... و جالبه که در بین اقشار مرفه کمترین مهاجرت بین پزشکان هست حتی اگر همه اعضاء خانواده هم مهاجرت کرده باشند خود پزشک در کشور مشغول فعالیت هست .البته نه به خاطر عشق به وطن بلکه حتی با همین دلار هم هیچ جای دنبا به اندازه ایران نمیتونن درآمد داشته باشند اونم بدون مالیت و فضای تجاری و نظارت به تعرفه و عدم وقت کافی و عدم نظارت به خطای پزشک و ......
  • مهدی IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۳
    0 0
    قسمت عمده بودجه طرح سلامت صرف بالا رفتن حقوق پزشکان شد. قویترین لابی ایران متعلق به پزشکان است. به نظر من تا زمانی که یک پزشک وزیر بهداشت در ایران باشد عدالت درمانی اجرا نخواهد شد. درآمد سرانه پزشکان ایران به طرز اعجاب آوری زیاد است و رکورددار در دنیا!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین