رایزنی‌ها برای تغییر شرایط پرداخت سود بانکی آغاز شد

تغییر شرایط پرداخت سود سپرده‌ها در حالی اجرایی شد که زمزمه های بازنگری دوباره شرایط به گوش می رسد.

 به گزارش خبرآنلاین، بانک مرکزی با هدف ساماندهی بازار پولی کشور و استانداردسازی ساختار بانکی نسبت به حذف سود روز شمار اقدام کرد و پرداخت سود ماه شمار به سپرده‌های بانکی را به بانک ها تکلیف کرد.

 این در حالی است که با وجود موافقان فراوان این طرح ، برخی موعد اجرا را موعد مناسبی نداسته و تاکید کردند در شرایطی که کمترین اتفاق می تواند به تزلزل در بازارهای بیانجامد بهتر است دقتی مضاعف در اجرای چنین مصوبه ای به کار گرفته شود.

 بانک‌ها عقب ماندند

 بررسی ها نشان می‌دهد بانک ها در حوزه کسب سود از سوی مشتریان عقب مانده‌اند.  اگر فردی سال گذشته با هدف سرمایه‌گذاری سکه خریده باشد، امروز سودی بالاتر از ۱۱۷ درصد را نصیب خود کرده است.در عین حال انها که ارز و طلا خریدند نیز سودهای بالاتر از ۱۰۰ درصد بردند. وضعیت در بازار مسکن نیز به همین صورت است اما کسانی که سرمایه‌هایشان را به بانک‌ها سپردند در بهترین شرایط سودی معادل با ۲۰ درصد،آن هم در صورت تمدید قراردادهای قبلی خود گرفتند.

آلبرت بعزیان، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه تهران در این حصوص به خبرانلاین گفت: امروز کسانی که میزان سود را به نرخ تورم ربط دادند باید پاسخگو باشند و بگویند چرا دیگر درباره افزایش سود صحبت نمی‌کنند.

 وی با تاکید بر اینکه سنگ بنا از ابتدا اشتباه گذاشته شد ، گفت: سود بانکی باید ابزار سیاستگذاری باشد نه اینکه رابطه ساده ای بین آن و تورم تعریف کنیم و بعد در دوره های بالا رفتن تورم سکوت اختیار کنیم و در دوره های کاهش تورم فریاد بزنیم که چرا سود بانکی را کم نمی کنید .

 وقتی تورم پایین بود

 سال گذشته بود که بحث بر سر بالاتر بودن نرخ سود بانکی نسبت به تورم در تمامی محافل کارشناسی و اقتصادی مطرح بود.برخی به استناد اینکه بانک‌ها سود مضاعف می‌دهند ساماندهی این وضعیت را خواستار بودند.هنوز طوفان از راه نرسیده بود، میانه مرداد داغ ایران بود که مقامات بانک مرکزی اعلام کردند از یازدهم شهریور نرخ سود بانکی همان ۱۵ درصدی است که در بخشنامه شورای پول و اعتبار مصوب شده است.

 صف‌های طویل مقابل بانک‌ها تشکیل شد تا قراردادها با نرخ‌های ۲۰ درصد . ۲۳ درصد و ... عقد دوباره شود اما در این میان برخی نیز کوچ به فردوسی و سبزه میدان را ترجیح دادند . آن گونه که پیش بینی می‌شد اثرات این اتفاق کم کم در میانه آذر اشکار شد تا خیز اولیه دلار دی ماه برداشته شود .

 دلار حالا یک سال است که در صدد فرار از مهار بانک مرکزی است. چند باری پیشروی‌هایی عجیب را در کارنامه خود ثبت کرده و بار به کانال ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان برگشت کرده است . این رقم نیز البته حداقل سه تا چهار برابر بالاتر از رقم آذرماه سال گذشته است

بانک مرکزی

 و اما ساماندهی بازار پولی

 مقامات بانک مرکزی تاکید داشتند بخشی از فشار موجود در بازار ارز تحت تاثیر نابسامانی های بازار پولی شکل گرفته است.از نقل و انتقالات بی‌حساب و کتاب تا سودهای کلان بانکی و تراکنش‌ها و چک‌های تضمینی و ...

 عملیات آغاز شد تا سنگر به سنگر نقل و انتقالات پول مهار شود. این آخری اما تبدیل سود روز شمار به ماه شمار بود.حالا اما به نظر می رسد سبد سرمایه گذاری در بانک ها دیگر چندان کامل نیست. در حالی که پیش تر سودهای سپرده‌گذاری سبدی متنوع از کوتاه مدت تا ۵ ساله را در بر می گرفت امروز تنها دو شکل از سپرده گذاری در بانک‌ها رسمیت دارد ، کوتاه مدت ماه شمار و بلند مدت یک ساله . در این شرایط پیشنهادی در قالب بازگشت سپرده‌های سه ماهه، شش ماهه و نه ماه به سبد سپرده‌گیری بانک‌ها مطرح شده است تا بتواند جبران کاهش سود سپرده گذاران را نماید . این مهم حالا در دستور کار قرار گرفته است .جزییات این پیشنهاد را اینجا بخوانید. 

کاربران خبرآنلاین اما پیشنهاد دیگری نیز در این عرصه داشتند ؛ ماه شمار شدن جریمه دیرکرد اقساط متناسب با ماه شمار شدن پرداخت سودهای بانکی . بخش عمده ای از نظرات در مخالفت با این طرح درج شده است. 

 واکاوی تاثیرات تغییر مکانیزم پرداخت سود

 در همین چند روزه اجرای این طرح، قیمت‌ها در بازار سکه و ارز افزایشی محسوس را تجربه کرده است. سکه با عبور شکستن سد روانی چهار میلیون الاکلنگ بازی در محدوده قیمت ۴ میلیون و ۱۰۰ تا ۴ میلیون و دویست را آغاز کرده است . دلار نیز میلی بی حد به رسیدن به کانال ۱۲ هزار تومان را به نمایش گذاشته است . برخی صرافان معتقدند اعلام توقف پرداخت سود روزشمار تاثیرات آنی خود را بر بازار اشکار کرده است . حالا اما برخی دیگر از کارشناسان معتقدند بازگشت سودهای سه ماه و شش ماهه و نه ماهه دست بانک‌ها را برای جذب سرمایه‌های خرد بازتر از قبل می کند تا امکان ساماندهی بازار ارز فراهم باشد چرا که در در این شرایط ممانعت از ورود سرمایه‌های سرگردان به بازارهای موازی و ایجاد فشار بیش از حد بر آنها، مولفه ای مهم و تاثیرگذار تلقی می‌شود.

۲۲۳۲۲۳ 

کد خبر 1225647

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۵
    3 0
    حتی مردم بی سواد کوچه و بازار هم تبعات این تصمیم نابجا رو فریاد زدند. واقعا تصمیم گیران این موضوع رو نمیفهمند یا سناریویی در کاره که عمدا بازار رو بهم بریزد؟
  • علی IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۵
    4 0
    واقعا برای من سواله چرا وقتی تورم کم مشه آقایان به اصطلاح کارشناس داد و بیداد را میندازن که سود بانکی باید متناسب با تورم باشه اما وقتی تورم زیاده ساکت میشن ... اینا کارشناسن یا صاحبان رانت؟؟؟
  • رضا IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۵
    5 0
    طبق قانون مگه قرار نشد سود بانکی با تورم یکی باشه آخه این چه وضعشه که تورم ما ۴۵ درصد هست طبق گفته بانک مرکزی و سازمان آمار بعد سودی که بانک ها میدن ۲۰ هست بعد میگن چرا ملت میرن سکه و دلار میخرن میرن تو نوبت ماشین
  • IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۵
    1 0
    سود بانکی هرچقدربيشترباشدمردم پولشون رادربانگها ميذارند واين سودها را مطمئن باشيدخرج میکنند چون خرجها گران است وپس اندازنميکنندکه?واينورهم بنگاهها تمام آپارتمانها رادرشهرک اندیشه تبریز به مالکیت خوددراوردندوام مسکن هم به سندش برميدارندوقيمت دوبرابري همراه با پرداخت وام روی قیمت نقدی به سودباداورده ميرسندوبه مردم فشار روحی واسترس واردکرده و هرج مرج دلبخواهي اخلال و ناامنی ايجاذميکنندوملکداران هم ازاینها يادميگيرندفرق اخلال گران مسکن با اخلال گران ارزی چیست که محاکمه نميشند?و مردم هم پولهايشان راازبانگها ببرون کشیده به جهت رسیدن به سودجيب بنگاهها راپرميکنندودولت کاری نميکندواين بنگاههای مسکن همه جارابه گندکشيدند
  • آرش IR ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۵
    0 1
    یکی از طرح هایی که داره روش کار میشه و به زودی جزئیات اون ابلاغ میشه طرح سپرده های ارزی مبتنی بر ریال هس.چون ارزی هس باعث استقبال عامه بدنه جامعه از این طرح میشه و به نفع بانکها هم هس.به طور خلاصه این مزیت رو داره که منابع در گردش ارزی بانک ها زیادتر میشه.به علاوه سود ارزی 4 درصدی باعث میشه تا بانک ها بتونن سود ریال رو به جای 20 و خورده ای الان به زیر 10 درصد بیارن و سرعت خلق پول هم بسیار کاهش پیدا میکنه.سود های درصدی هم که قراره ارزی داده بشه به مردم با اندک کاهش در نرخ برابری ارز جبران میشه و در واقع چیزی به مردم داده نمیشه
  • IR ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۵
    2 0
    سود بانکی یا ضرر بانکی .در حال حاضر سپرده گذاران دارند به بانک ها و وام گیرندگان سود می دهند
  • DE ۰۳:۵۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۰۶
    4 0
    یک مشت آدم گیج و گنگ و بی فکر هرروز نقشه تازه ای برای سقوط بیشتر پول ملی و سیاه روزی مردم می کشند . به عمد هم چنین می کنند که ارز بالاتر برود و سودهای کلان به جیبشان سرازیر بشود . سرنوشت مردم هم مهم نیست .اما این تصمیمات خانه برانداز دامن خود اینها را خواهد گرفت . آدمی که به برکت تدبیر !!! این مغزهای کوچک ، هرروز بیشتر در چاه فقر فرومیرود ، چیزی برای ازدست دادن ندارد و بالاخره شورش میکند ولو به قیمت جان .....