آیا طراحان بیلبورد میدان ولی‌عصر به جایگاه زن بی‌توجهند؟

ایسنا نوشت‌:‌ تصاویر بیلبورد بزرگ میدان ولیعصر با چالش‌ و انتقادهایی همراه بوده است که عمده آنها به نقش زنان در موضوعات برمی‌گردد؛ از غیبت خانم‌ها در بیلبورد جام‌جهانی گرفته تا طرحی که این روزها به مناسب روز زن در مرکز شهر خودنمایی می‌کند و واکنش‌هایی را از سوی بخشی از زنان جامعه به دنبال داشته است.

تصویر مادری به همراه دو فرزندش با عنوان «بر دامان بهشت»، طرح اخیر خانه طراحان انقلاب اسلامی و مؤسسه هنری رسانه‌ای اوج است که به مناسبت ولادت حضرت فاطمه (س) و روز زن در میدان ولیعصر دیده می‌شود. اما این طرح نیز با انتقادهای زیادی مبنی بر توجه نکردن به سایر ابعاد زندگی اجتماعی زنان مواجه شده است.

در همین راستا، پوریا اسرایی، سخنگو و مدیر روابط عمومی خانه طراحان انقلاب اسلامی از نحوه انتخاب سوژه‌ها و انتقادهایی که درباره نقش زنان در این تصاویر مطرح می‌شود، سخن گفته است.

او در پاسخ به این پرسش که نگاه‌های سازمان اوج تا چه اندازه در خلق تصاویر بیلبورد میدان ولیعصر تأثیر گذارند، گفت: به طور کلی طراحی سوژه‌ها در خانه طراحان انجام می‌شود که یک‌سری رویکردها و موضوعات کلی را برای طول سال در نظر می‌گیریم و اغلب هم مناسبتی هستند. در واقع می‌توان گفت که سوژه‌ها سوار مناسبت‌ها می‌شوند و تلاش می‌کنند از این طریق مفهومی را منتقل کنند؛ البته در برخی مواقع نیز ممکن است با نزدیک شدن به برخی مناسبت‌ها، تغییراتی را اعمال کنیم.

اسرایی درباره سیاست‌های انتخاب سوژه‌ها با بیان اینکه «سوژه‌های ما کاملاً متنوع است»، اظهار کرد: سیاست کلی ما سیاست‌های جمهوری اسلامی و کشور است و غیر از این سیاست دیگری نداریم. تنوع سوژه‌ها در کارهایی که طراحی کرده‌ایم کاملاً مشخص است؛ به عنوان مثال در یک سال گذشت سه بیلبورد به فضای فوتبالی اختصاص داشته است و اربعین و محرم هم جزو سوژه‌های ما بودند. همچنین طرح «این تصویر را تکرار کنید» هم دارای اِلمان فوتبالی بود و هم فضای مطالبه‌گری از مسئوولان را بیان کرد.

اسرایی همچنین درباره انتقادهای مطرح‌شده درباره نقش زنان در تصاویر بیلبورد میدان ولیعصر نیز خاطرنشان کرد: اولین زمانی که این موضوع مطرح شد برای بیلبورد جام‌جهانی بود. اولین بیلبورد جام‌جهانی با عنوان «با هم قهرمانیم؛ یک ملت یک ضربان» تصویر تعدادی آقا را در فضای تیم ملی به تصویر کشیده بود. ایده اصلی ما این بود که اعضای تیم ملی وقتی کاپ را می‌برند، تصور کنیم. طبیعتاً منظور ما تیم ملی فوتبال آقایان بود و نه خانم‌ها. تعداد افراد در تصویر نیز به اندازه اعضای تیم فوتبال و ذخیره‌ها بود. برای اینکه بتوانیم اتحاد را بیشتر نشان دهیم از قومیت‌های مختلفی ایرانی نیز استفاده کردیم.

سخنگوی خانه طراحان انقلاب اسلامی ادامه داد: ما می‌خواستیم اتحاد را نشان دهیم، اما این ایراد به ما گرفته شد که چرا هیچ خانمی در تصویر نیست؛ بنابراین وقتی دیدم از هدف اصلی‌مان یعنی نشان دادن اتحاد دور شده‌ایم، تابلوی دیگری که از پیش طراحی کرده بودیم و قرار بود در شهر نصب شود را جایگزین کردیم. خانه طراحان به غیر از بیلبورد میدان ولیعصر برای سایر بیلبوردهای شهری نیز طراحی می‌کند و تصاویری هم که بعد از طرح «با هم قهرمانیم؛ یک ملت یک ضربان»، در میدان ولیعصر نصب شد، از قبل طراحی شده بود.

اسرایی اظهار کرد: کسانی که به ما اعتراض کرده بودند، اگر کارهای قبلی ما را نیز پیگیری کرده بودند متوجه می‌شدند که ما هیچ کاری نداشتیم که خانم‌ها در آن حضور نداشته باشند و پیش از تابلوی جام‌جهانی بدون استثنا در همه تابلوها و در همه موضوعات، خانم‌ها نیز حضور داشتند. به عنوان مثال در تصویر «کشورم سرزمین آرش‌هاست» خانم‌ها حضور کاملاً مشخصی دارند. اما این کارهای ما دیده نمی‌شود و فقط آنهایی دیده می‌شوند که سوار موج رسانه‌ای شده‌اند. برای ما کاملاً مشخص است که رسانه‌ای همانند بی‌بی‌سی، تصویر «کشورم سرزمین آرش‌هاست» را کار نمی‌کند و به دنبال کارهایی می‌گردد که بتواند یک ضعف یا معضل اجتماعی را به آنها بچسباند.

او علت انتقادات برخی زنان ایرانی به بیلبوردهای میدان ولیعصر را سوءتفاهم دانست و خاطرنشان کرد: از این جهت می‌گویم سوءتفاهم که ما صرفاً کارهایی را می‌بینند که سوار یک موج رسانه‌ای شده‌اند؛ تابلوی جام‌جهانی به عدم حضور زنان در ورزشگاه‌ها وصل شد و تابلوی روز مادر نیز به موضوعاتی همچون نقش اجتماعی زنان در جامعه ربط پیدا کرده است. البته ما از سوی نگاه‌های مختلف مورد انتقاد واقع می‌شویم؛ به عنوان مثال در برای طرح «کشورم سرزمین آرش‌هاست» برخی ایراد گرفتند که چرا خانم‌ها و آقایان تا این اندازه دوش به دوش هم ایستاده‌اند.

سخنگوی خانه طراحان انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: در واقع ما نه اصراری برای حضور کمرنگ خانم‌ها در طرح‌هایمان داریم و نه تأکیدی برای حضور پررنگشان. هیچ‌وقت چنینی نگاهی نداشتیم. به ما ایراد می‌گیرند که با حضور خانم‌ها مشکل داریم، در حالی که اصلاً چنین نیست. برای جام جهانی بهانه این بود که خانم‌ها حضور ندارند و الان به تابلوی روز مادر ایراد می‌گیرند که چرا نقش زنان را به مادری محدود کرده‌اید. برخی می‌گویند چرا خانم‌ها را فقط «مادر» تصور کرده‌اید. ما که در تصویر «فقط» نگذاشته‌ایم، پس این فقط را چطور متوجه شده‌اند؟ هدف اصلی ما نشان دادن مادر بود، اما نه «فقط» مادر!

او یادآور شد: بیش از ۶۰ درصد از مجموعه فضای مجازی، مصاحبه‌ها و بازخوردهای مستقیم مردمی و نظرات قشر متخصص با تابلوی روز مادر موافق بوده‌اند. نکته این است دوستانی که انتقاد می‌کنند شاید مادر بودن و زن در جایگاه مادری را پایین‌تر از موقعیت‌های اجتماعی یک زن می‌دانند.

۲۴۱۲۴۱

کد خبر 1235349

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 41
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عرفان123 IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    جمع کن بابا. جایگاه زن جایگاه زن... چرندیاتی تکراری درباره حقوق زنان... در ایران زنان هم دنبال گرفتن حقوق یک زن غربی هستند مثل حق طلاق و سفر و شغل و .. هم دنبال حقوق یک زن سنتی مثل نفقه گرفتن و حق سر کار نرفتن... هم زمان نه حاضر هستند وظایف یک زن سنتی را داشته باشند مثل در خانه ماندن و بچه بزرگ کردن و نه وظایف یک زن غربی مثل سهیم بودن در مخارج خانه به فرض شاغل بودن... یعنی فقط در فکر این هستند که با یکی ازدواج کنند که تمام و کمال خرج شون را بده و خونه و ماشین مفت و بی دردسر به نامشون کنه و کلی هم مهریه و طلا بهشون بسته بشه و حتی به خودشون زحمت کارای خونه هم ندهند و کارگر و کلفت استخدام بشه براشون... هیچ جای دنیا دخترها این وضع خجالت آور را ندارند که اینجا دارند..یه حجاب اجباری را پرچم کردند و مدام دم از حقوق زنان میزنن... حجابی که نبودنش سنگین تر تا بودنش. یه کف دست پارچه روی فرق سر...
    • تهران CA ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      وقتی بخوام بی طرفانه به نظر عرفان123 نگاه کنم میبینم اشتباه نگفته
    • IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      99 14
      با نظر عرفان موافقم . واقعيت همينه
    • IR ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      76 79
      لطفا شلوغش نکنین ، به عنوان زن شاغلی که دارم هم کار میکنم هم تو هزینه های زندگی کمک می کنم هم 2 تا بچه رو بزرگ می کنم ، حرفتون رو قبول ندارم یعنی عمومیت نداره همچنان قشری وسیعی از زنان ما از کمترین حقوق معنوی و مالی برخوردارند ، چه در خانواده چه در جامعه که بیشتر کار می کنند کمتر حقوق می گیرند ، مضاف بر اینکه در قبال دخترانی که ذکر کردین پسرانی رو می بینم که جز سر بار بودن خانواده و طلب کار بودن از همه حتی خودشون رو هم نمی تونن اداره کنن. اگر اینجا مهریه پشتوانه ای برای خانمها حساب میشه تو خیلی جاها اموال مرد بین زن و مرد تقسیم میشه حتی اگه زن شاغل نباشه
    • CA ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      95 5
      من یه خانم هستم و حرف ایشون رو قبول دارم. نمیشه از هر جامعه ای بهترین قانونش رو جدا کرد. البته باید دقت هم داشته باشید که در جامعه غرب به هیچ عنوان موقع استخدام جنیست مطرح نیست یعنی هیچ اولویتی بین زن و مرد وجود نداره و این هست که باعث میشه خانمها در جوامع غربی امکان گرفتن شغل رو داشته باشند.
    • حامد IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      6 4
      عرفان 123 عالی گفتی
    • IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      6 13
      واقعا برای شما متاسفم. کمی مطالعه کنین. کمی برای ارتقای سطح آگاهیتون وقت بذارین و در اخر جدا از مرد یا زن بودن سعی کنین انسان بهتری باشین. جنسیت امتیاز نیست ضعف هم نیست. هرچند ادبیات شما حتی شایستگی پاسخ گرفتن نداشت اما وظیفه خودم دونستم تلنگری به شما بزنم. شاید شایدو امیدوارم که ذهن خواب الود و گرفتار شما تکانی به خود بدهد.
    • IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      5 5
      حرف حق جواب نداره
    • محمد IR ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      6 10
      خانمی ک پاسخ زدی توی جامعه غرب موقع استخدام جنسیت مطرح نیست . یه نگاه به اگهی های استخدام ایران بندازی ، همه دنبال استخدام خانم هستن. این روزا پسر بودن هیچ مزیتی نداره جز سر نکردن روسری !
    • میثم DE ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      12 8
      موافقم عرفان . اکثر دختران ایرانی هویت خودشان را گم کرده اند و بین فرهنگ غرب و شرق دست و پا میزنند.
    • نیچه IR ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      13 1
      شما این موضوع رو در نظر نگرفتی که جامعه ایران مردسالاره و زنان برای رسیدن موقعیت یکسان اقتصادی با مردان کار سخت تری در پیش دارند امتیاز های سنتی در واقع حفاظت زن ها از خودشون در یک جامعه جهان سومی است در شرایط یکسان حرف شما قابل تامل است
    • رضا IR ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۹
      1 0
      جایگاه مادری 100 درصد از جایگاه زن بالاتره هر زنی از بدو تولد زنه خوب که چی؟ جایزه می خوان که زنن؟ ولی هر زنی مادر نیست به معنای واقعیش، جایگاه مادر خیلی والاست از خداشون باشه که تصویر یه زن رو به تصویر یه مادر ارتقا دادن توی این تابلو.
  • IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    96 58
    نوجوانان سرکش و بی ادب و بی فرهنگ و تنبل و بی عار امروزی نتیجه همین تفکر فاسد چند دهه اخیر است که زن نباید در خانه و بالای سر بچه اش باشه و باید در همه عرصه های جامعه حضور داشته باشد... حالا تحویل بگیرید. مملکت را نسلی قراره اداره کنه که حتی توان تامین ابتدایی ترین مایحتاج خودش نیست و به محض اینکه بهش بگی بالای چشمت ابرو میخواد از وسط به دو نیمت کنه
    • معصومه - مشهد IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      61 46
      به عنوان یک زن این کامنت را تایید میکنم. من خودم الان دارم چوبش را میخورم. زمانی که همسرم گفت بیشتر وقتت را برای بچه ها بگذار فکر کردم به سر کار رفتن من حسادت میکند. ولی الان می بینم واقعیت یه چیز دیگه بود.
    • CA ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      15 6
      این همه خانم کارمند در جامعه خودمون و جوامع دیگه وجود دارن که بچه هاشون رو درست تربیت کرده اند و بچه هاشون به جایگاه های بالا رسیده اند. عدم تربیت صحیح فرزند ربطی به اشتغال خانمها نداره، به ارتباط صحیح بین پدر و مادر ربط داره و اینکه چقدر با هم در تربیت فرزند تفاهم دارند
    • IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      17 2
      من به شخصه هر زن شاغلی را که دیده ام بچه های با تربیت و با مسئو لیت و موفقی تربیت کرده آن بچه هایی که شما تعریف می کنید اکثرا مادران خانه دار دارند که عادت کرده اند هر چیزی که خوایتند بلافاصله در اختیار داشته باشند لطفا صادق باشید
    • AE ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      7 15
      خانم هایی که سرکار میروند و بچه را در خانه تنها میگذارند باید منتظر عواقب کار خود باشند چون بچه هایی عقده ای که لذت حضور مادر را احساس نکرده اند به ثمر خواهند آورد .این بچه ها پس از بزرگ شدن ارتباط خوبی با مادرشان نخواهند داشت و گرفتار مشکلات روانی میشوند
  • AU ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    65 26
    دست طراح این بیلبوردها درد نکنه. نشان میده فهم و شعور و درک خوبی از جامعه داره
  • IN ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    مظلوم نمایی زنانه. هیچ جای دنیا اندازه ایران زنان از این همه حق و حقوق و امکانات برخوردار نیستند. هیچ جای دنیا هم اینقدر مدعی و طلبکار و مظلم نما نیستند. فقط در ایران چنین تحفه هایی پیدا میشه
    • IR ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      16 3
      میشه دو تا از اون حقوقی که زنهای ایرانی دارند و خارجی ها ندارند رو نام ببرید و البته حق طلاق و مکان زندگی و حضانت فرزند و .... را هم که مربوط به آقایان هست ازش کم کنید؟
    • IR ۲۳:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۰
      0 0
      از همون حق حضانت معلومه چند مرده حلاجی.حق حضانت زن از مرد بیشتره. این از اون غلط هایی هست که مدام میشنوم.حضانت دختر و پسر تا 7 به عهده مادره بعد دختر تا 9 و پسر تا 15 با پدر بعدشم خود بچه انتخاب میکنه
  • IN ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    82 20
    من که هیچ ایرادی در این بیلبورد نمی بینم. ذهن های بیمار و بیکار دنبال این هستند که مدام از همه چیز ایراد بگیردن
  • من IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    50 13
    بعضی خبرنگارها از بیکاری دنبال چه سوژه های چرندی میگردن
  • قاسمعلی IR ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    39 9
    مردم وانشی نشون ندادند. رسانه ها دنبال بهانه برای جو سازی میگردن و به اسم مردم تمومش میکنن
    • GB ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      7 0
      بالاخره گوشت کیلو صد هزار تومنی رو ی جوری باید از ذهن مردم پاک کرد دیگه...
  • IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    13 17
    با سلام لطفا حواستون باشه كه با طرح و انتشار موضوعات بی مورد و گهگاه مضحك بين دو جنس زن و مرد اختلاف افكنی و دشمنی ايجاد ميكنيد . اكر به خدا و روز قيامت ايمان دارين دست از اين كارهای نادرست بردارين .
  • IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    49 34
    مقام مادری ، مقامی است که ب هیچ مردی داده نمی شود و این مختص زنان است . مقام مادری رو دست کم نگیرید . تابلوی زیبایی بود . بوی بهشت میده
    • آیس IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      36 6
      البته مادری مقام نیست که به یکی بدن به یکی ندن.. در واقع مادر شدن یک توان بالقوه در زنان هست که قابلیت به فعل در آمدن داره.. همین..
    • کارمند IR ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      40 14
      در این دوره زمانه برخی آقایان بیش از خانم ها دارند نقش مادر را ایفا میکنند . از جمله خود من
  • مدرس دانشگاه IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    70 16
    به نظرم آنچه که آقای عرفان نوشته تا حد زیادی درست است و واقعیت دارد. البته نمیشه همه را به یک چشم دید و استثنا هم وجود داره. ولی کلیت جامعه متاسفانه همین است.
    • IR ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      28 4
      احسنت. نگاه معتدل بهتره
  • IR ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    6 0
    عجب! جالبه
  • آنا IR ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    5 3
    حالا طراحش کی هست؟
  • IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    4 2
    بیلبورد میدان ولیعصر گاهی خیلی خوبه گاهی خیلی بی منطق گاهی هم مبهم هست
  • NL ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    6 3
    متولی این بیلبورد کی هست؟ شهرداری؟ یا سازمان خاصی
  • احمد IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    19 11
    اصلا جمعش کنند اون بیلبورد رو ، شده محل شعارهای بی سرو ته و مسخره . بگذارند نمای آن ساختمان زیبای شیشه ای از پشتش فقط دیده بشه . چیه اون بیلبورد غول آسای زشت که به هیچ دردی نمیخوره ؟
  • IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    13 23
    جالبه بدونید در تیم طراحی و اجرای این بیلبوردها اصلا زنی وجود ندارد کلا جامعه و سنت و فرهنگ ما مشکلات عدیده ای داره که حالا حالا ها هم درست نمیشه
    • NL ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
      21 11
      چه بهتر
  • ناشناس IR ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    4 1
    اگر نماد زن امروزی قراره اینجوری باشه بهتره آقایون بدونند حداقل کاری که می تونند انجام بدند اینه که از نظر روحی و اقتصادی همسرشان باید کاملا تامین باشه در غیر اینصورت فرشته هم از آسمان بیاد دوام نمی آورد. والسلام
  • پسر شیرازی IR ۱۷:۵۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    6 6
    یادم میاد یک زمانی مادرها واقعا مادر که چه عرض کنم یک پا سوپرمن بودند واسه خودشون با و جود 3 یا 4 بچه قد و نیم قد سر کار میرفتند نقش تاکسی تلفنی معلم آشپز نظافتچی پرستار مسئول خرید و شورای حل اختلاف را بازی میکردند.نه از ماکروویو نه ماشین ظرفشویی نه بیرون بر نه غذای کنسروی نه سبزیجات آماده نه مرغ و ماهی فیله شده هیچ کدام از اینها نبود ولی یک مادر و همسر واقعی بودند توی خونشون بوی عشق آدم را مست میکرد.برعکس زنهای چینی امروز که فکر میکنند شاخ غول میشکنند که هم سرکار میروند هم یک تک بچه را بزرگ میکنند و دائم سر شوهر و بچه بیچاره منت میگذارند که من جوانیم را پای شما گذاشتم و با بیرون برهای کل منطقه قرار داد دارند و عندرقریب است که از شدت فشار کار جان به جان آفرین تسلیم کنند.تازه با مردهای امروزی که آپدیت شدهاند و کاملا در خدمت خانواده هستند.حالا میفهمم که یکی از دلایلی که به ما میگویند نسل سوخته چی هست
  • IR ۲۲:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۰۶
    3 12
    پررنگ ترین نقش زن قطعا همون نقش مادریه که پرورش نسل اینده کشوره!! یعنی در واقع آینده کشور رو بسازه!! فکر نمیکنم دیگه بالاتر از این کار هم وجود داشته باشه! ولی خب متاسفانه هر چی پیش میریم زنان و دختران ما از ریشه های اصیل ایرانی و اسلامی فاصله میگیرن و مسلما با این وضعیت فاجعه در اینده منتظرمونه! خانوما شما رو به عزیزانتون قسم میدم به اصلتون برگردید