زهره نوروزپور: روز ۵ شنبه ۱ فروردین ماه، دونالد ترامپ همزمان با سفر مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور به فلسطین اشغالی، کویت و لبنان (اینجا)، در توئیتی اعلام کرد که قصد دارد بلندی های جولان را به نفع اسرائیل به رسمیت بشناسد.که با واکنش منفی سران عرب و اروپا مواجه شد. اما رئیس جمهور ایالات متحده در راستای سیاست یکجانبه گرایانه خود و اقدامات شنیع گذشته همچون معامله قرن و انتقال سفارت به قدس اشغالی، اینبار هم اعتراضات بین المللی را نادیده گرفت و در نهایت امضای ناچیز خود را پای سندی منحوس به عکاسان و خبرنگاران حاضر در کاخ سفید نشان داد.
سند این امضا در حالی زده شد که پس از توئیت ترامپ درباره جولان ، بنیامین نتانیاهو راهی واشنگتن شد و «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه در دیدار با نخست وزیر رژیم صهیونیستی، حکمی را امضا کرد که به موجب آن، دولت آمریکا حاکمیت این رژیم بر جولان را به رسمیت میشناسد.(اینجا)
ترامپ در حالی اشغالگری رژیم صهیونیستی را تایید کرد که منطقه خاورمیانه در آبستن تحولات مهمی به سر می برد. سوریه پس از بحران هفت ساله جنگ خارج شده است و کشورهای عربی بار دیگر به سمت دمشق و دولت مشروع او متمایل شده اند. اقدام ترامپ درباره به رسمیت شناختن بلندهای جولان اشغالی، این فرضیه را بار دیگر مطرح کرده است که آیا تاریخ جنگ شش روزه بار دیگر تکرار می شود؟ در اینباره سیدحسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در هشداری آشکار به سفر پمپئو به خاورمیانه اعلام کرد که مقاومت به راه خود ادامه خواهد داد. نصرالله همچنین در سخنرانی مهم خود به مساله نزاع اعراب و اسرائیل اشاره کرد و گفت آمریکایی ها قصد دارند که این نزاع را بار دیگر شعله ور کنند.(اینجا)
اقدام ترامپ در سطح بین الملل و جهان عرب بسیار با واکنش منفی مواجه شده است، پادشاه اردن در واکنش به این اقدام خط قرمز سیاست کشورش را بار دیگر برای آمریکا و اسرائیل یادآوری کرد.(اینجا)کانادا و پاریس اعلام کردند که تصمیم ترامپ را به هیچ عنوان به رسمیت نمی شناسند. (اینجا) و (اینجا)
نماینده بلژیک که در ماه مارس نمایندگی اروپایی ها را در شورای امنیت بر عهده دارد همراه با نمایندگان انگلیس، فرانسه، آلمان و لهستان روز سه شنبه در جمع خبرنگاران بیانیه ای علیه تصمیم ترامپ قرائت کرد.
در این بیانیه آمده است: رئیس جمهوری آمریکا روز گذشته اعلام کرد که این کشور الحاق بلندی های جولان را به اسرائیل به رسمیت می شناسد؛ موضع ما درباره این منطقه به خوبی روشن است.
اروپایی های شورای امنیت با تاکید بر اینکه موضع این کشورها در قبال جولان اشغالی تغییری نکرده است، افزودند: بر اساس قوانین بین المللی و قطعنامه شورای امنیت و نه فقط قطعنامه های 242 و 497 ، ما حاکمیت اسرائیل را بر مناطق اشغالی از ژوئن 1967 که شامل بلندی جولان هم می شود، به رسمیت نمی شناسیم.(اینجا)
این اتفاقات در حالی مطرح شد که روز چهارشنبه شب در نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره جولان که به درخواست فرانسه برگزار شد، همه اعضای این شورا از تصمیم آمریکا برای به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندی های جولان ابراز تاسف کردند.
14 کشور از 15 عضو این شورا تاکید کردند که همچنان بر موضع خود مبنی بر اینکه بلندی های جولان بخشی جدایی ناپذیر از سوریه و تحت اشغال رژیم صهیونیستی است، باقی می مانند.
روسیه و چین به عنوان دو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، تصمیم ترامپ در شناسایی حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندی های اشغالی جولان را نقض قطعنامه این شورا دانستند و بر حاکمیت سوریه بر این مناطق تاکید کردند.
در اینباره ایرنا گزارش داد: ولادیمیر سافرنکوف سفیر روسیه در سازمان ملل متحد در این نشست گفت: اعلام حاکمیت اسرائیل بر جولان نقض قطعنامه های بین المللی است. تغییر وضعیت جولان ناممکن است، چون که وضعیت آن با قطعنامه ها و تصمیمات شورای امنیت تعیین شده است.
سافرنکوف با بیان اینکه با کمال تاسف تصمیم آمریکا درباره بلندی های جولان، بار دیگر بر مجموعه گام های یکجانبه آمریکا که اخیرا برداشته است، تاکید دارد، افزود: نمونه دیگر آن، بیرون رفتن از برنامه جامع اقدام مشترک با ایران که نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت می باشد و امور کشورهای جهان را نیز پیچیده کرده است.
معاون نمایندگی چین در سازمان ملل متحد هم تصریح کرد: قطعنامه های سازمان ملل متحد تاکید دارد که جولان یک سرزمین اشغال شده سوری است و چین تغییر این وضعیت را رد می کند.
منصور العتیبی نماینده دائم کویت در سازمان ملل متحد خواستار تخلیه نیروهای صهیونیستی از بلندی های اشغالی جولان شد و گفت: ثبات منطقه با ادامه اشغالگری و تحمیل آن بر دیگران به دست نمی آید.
العتیبی با ابراز تاسف از تصمیم آمریکا در به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندی های جولان تاکید کرد: حمایت کامل خود را از درخواست درست و به حق سوریه در بازگرداندن تمام جولان اشغالی اعلام می کنیم و یادآور می شویم که در تمام قطعنامه های شورای امنیت درباره سوریه بر حاکمیت، استقلال، یکپارچگی و تمامیت ارضی این کشور تاکید شده است.
نماینده فرانسه نیز با تاکید براینکه هرگونه انحراف از قوانین بین الملل و قطعنامه های شورای امنیت محکوم به شکست است، ابراز تاسف کرد که آمریکا با تصمیم های یکجانبه اقدامات جمعی شورا را تضعیف می کند.
همچنین، نماینده انگلیس در سازمان ملل با تاکید بر اعتقاد کشورش به نظام بین المللی قاعده محور، گفت که موضع لندن همچنان اشغالی بودن بلندی های جولان است.
در نشست شب گذشته شورای امنیت، نماینده لهستان نیز به عنوان یکی از اعضای غیردائم این شورای تاکید کرد که نظر قاطع اتحادیه اروپا درباره جولان این است که الحاق این منطقه توسط رژیم صهیونیستی غیرقانونی است.
اتحادیه اروپا روز گذشته در بیانیه ای اعلام کرد که تمامی 28 کشور عضو این ضمن مخالفت یکپارچه با شناسایی حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندی های جولان اشغالی، از تغییر سیاست آمریکا در باره این بخش از خاک سوریه پیروی نخواهند کرد.(اینجا)
دفتر فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این بیانیه اعلام کرد که موضع این نهاد در باره وضعیت بلندی های جولان تغییری نکرده است و این سازمان به رغم تصمیم ایالات متحده برای تغییر موضع خود در باره این ارتفاعات راهبردی، حاکمیت اسرائیل را بر این بخش به رسمیت نخواهد شناخت.
در نشست چهارشنبه شب شورای امنیت درباره جولان، رزماری دی کارلو معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل متحد قطعنامه شورای امنیت و مجمع عمومی این سازمان را مبنای قانونی حاکمیت بر منطقه جولان دانست.
دی کارلو همچنین تاکید کرد که موضع سازمان ملل درباره وضعیت جولان در قطعنامه های شورای امنیت و مجمع عمومی به ویژه قطعنامه های 242 (1967) و 497 (1981) شورای امنیت، منعکس شده است.
«بشار الجعفری» نماینده دائم سوریه در سازمان ملل گفت : 14 عضو شورای امنیت با رد درخواست آمریکا برای به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندی های جولان اشغالی، در واقع سیلی محکمی به تل آویو زدند.
الجعفری این سخنان را روز چهارشنبه به وقت محلی در جلسه شورای امنیت سازمان ملل و در پاسخ به «دانی دانون» نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد گفت.
در این نشست به جز آمریکا، 14 عضو دیگر شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکید کردند جولان بخش جدایی ناپذیر سوریه است.
الجعفری در ادامه خطاب به نماینده رژیم اشغالگر قدس افزود: جولان یک منطقه سوری است و اسرائیل چه بخواهد و چه نخواهد، و چه آمریکایی ها از آنها حمایت کنند و چه این کار را نکنند، این منطقه بار دیگر به سوریه برخواهد گشت.
وی اضافه کرد: آمریکایی ها و اسرائیلی ها چنین گمان نکنند که خاک سوریه می تواند روزی بخشی از یک معامله (قرن) لعنتی و پلید باشد.
نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد خطاب به اعضای شورای امنیت گفت: تلاش های آمریکایی بیانگر یک اقدام خطرناک است که راه را برای نابودی حقوق بین الملل هموار می کند و این اقدامات در واقع اهانت به سازمان ملل متحد است.
وی ادامه داد: درست زمانی که شورای امنیت جلسه بررسی موضوع به رسمیت شناختن غیر قانونی حاکمیت اسرائیل بر بلندی جولان توسط ترامپ هستیم، جنگنده های اسرائیلی منطقه صنعتی در شرق حلب را بمباران می کنند، هرچند پدافند هوایی ما این حمله را دفع کرد و شماری از موشک های مهاجم رهگیری و منهدم شد.
بیشتر بخوانید:اسرائیل به یک پایگاه نظامی در حلب حمله کرد/مقابله پدافند هوایی سوریه
نماینده دائم در سازمان ملل متحد تصریح کرد: مردم ما بر این باورند که این اقدام ترامپ صلح و امنیت جهان را تهدید می کند و تلاشی شکست خوده برای دستکاری تاریخ و جغرافیای منطقه است و واشنگتن سخت در اشتباه خواهد بود اگر چنین گمان کند که تحمیل جنگ به کمک تروریست ها بر دولت دمشق می تواند به اراده مردم سوریه خللی وارد کند و اولویت های ما را تغییر دهد.
الجعفری در بخش دیگری از اظهاراتش اعلام کرد: دولت آمریکا از طریق ایجاد تنش و به راه انداختن جنگ و نآرامی، به حمایت از اشغالگری اسرائیل ادامه می دهد و زمینه لازم برای طولانی تر شدن بی ثباتی در منطقه را فراهم می کند.
وی ادامه داد: اگر شورای امنیت از همان لحظات نخستین مانع اشغال و تخریب عراق شده بود، قطعنامه های بین المللی اینک تا بدین اندازه نقض و زیر پا گذاشته نمی شد.
«بشار الجعفری» نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد چهارشنبه شب گفت: تصمیم ترامپ در مورد به رسمیت شناختن حاکمیت صهیونیست ها بر جولان اشغالی حقیقت طرح آمریکا علیه سوریه و منطقه را به روش توافق سایکس- پیکو و بیانیه بالفور هویدا کرد.
همچنین تلویزیون رژیم صهیونیستی به نقل از منابع آگاه گزارش داد که سفیران فرانسه، آلمان و انگلیس در آمریکا در دیدار با مقامهای این کشور، به شدت از تصمیم کاخ سفید برای به رسمیت شناختن حاکمیت این رژیم بر جولان اشغالی انتقاد و آن را نقض صریح قوانین بینالمللی خواندهاند.
«باراک ریوید» خبرنگار شبکه 13 تلویزیون رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه در این باره گفت : این دیدار روز گذشته در کاخ سفید با حضور «ویکتوریا کوتس» مدیر ارشد بخش خاورمیانه در شورای امنیت ملی آمریکا برگزار شد.
وی ادامه داد: دیدار دیگری هم با «دیوید ساترفیلد» معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک برگزار شد.
ریوید تاکید کرد که این دو نشست پرتنش، نتیجهای به همراه نداشته و دو طرف بدون حاصل شدن هرگونه توافق و اتفاق نظری، نشست را ترک کردهاند.
به گفته منابع این رسانه، سفرای اروپایی تاکید کردهاند که به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندیهای جولان اشغالی، نقض قوانین بینالمللی و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد است و به اشغالگری مشروعیت میبخشد.
در همین حال سفیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد مقابله با نفوذ ایران را بهانه ای برای تداوم اشغالگری خود در بلندی های جولان سوریه دانست و گفت که این منطقه تحت اشغال این رژیم باقی می ماند
دانی دانون عصر چهارشنبه در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد که با موضوع جولان و به درخواست فرانسه برگزار شد، افزود: برای 19 سال، سوریه از جولان به عنوان موضع پیشرفت علیه اسرائیل استفاده کرد و امروز ایران است که می خواهد سربازان خود را در مرز دریاچه طبریا مستقر کند.
وی ادامه داد: اسرائیل هرگز چنین واقعیتی را اجازه نخواهد داد و زمان آن فرا رسیده است که جامعه بین المللی متوجه شود که جولان تحت حاکمیت اسرائیل باقی خواهد ماند.
سفیر رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد اضافه کرد: ایالات متحده و اسرائیل در این بحث در برابر ریاکاری و دروغ ها ایستاده اند.
ققنوس از خاکستر بر میخیزد
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین ، در همین باره کانال تلگرامی اخبار سوریه، آینده جولان را تحلیل کرده است و می نویسد:
امضای رئیسجمهور امریکا پای برگهای که در آن جولان سوریه را به صهیونیستهای مهاجر هدیه میکند چیزی را تغییر نخواهد داد. ترامپ به سفارش داماد خود میخواهد به نتانیاهو در انتخابات آینده پارلمانی این رژیم کمک کند تا او دوباره نخستوزیر شود و از محاکمه و زندان فرار کرده تا به این ترتیب شرایط جهت بهبود اوضاع شخصی نخستوزیر رژیم صهیونیستی فراهم گردد. امضای ترامپ پای این برگه هیچ ارزشی ندارد، این را همه میدانند، از خود ترامپ تا دامادش و نتانیاهو و همه رقبای انتخاباتیاش در سرزمینهای اشغالی. آنها میدانند یا شاید هم نمیدانند که آنچه ترامپ امضا کرده، در واقع زیر رو کردن آتش در زیر خروارها خاکستر است.
صهیونیستها بیش از نیم قرن است که در حال غارت جولان هستند، سوریها به دلایل بسیاری که شاید مهمترین آن ناتوانی نظامی و بیاعتباری جهان عرب و اسلام به مقاومت بود، در طول این سالها ارادهای یا قدرتی برای بازپسگیری این بلندیها نداشتند، اما مگر کسی میتواند خاکش را فراموش کند؟ صهیونیستها در سال 1948 تا 1967 نه تنها همه فلسطین را اشغال کردند، بلکه خاک بسیاری از کشورهای عربی را هم اشغال کردند و در قبال برخی امتیازات از این مناطق عقبنشینی کردند. در تنها موردی که آنها یک منطقه اشغالی را نه با مذاکره، بلکه با پس گردنی و داغ گلوله بهناچار ترک و شبانه فرار کردند، جنوب لبنان بود.
تجربه جنوب لبنان یک الگوی خوب را به سوریها داد، اما آنها باز هم توان این را نداشتند که بخواهند در یک جنگ از پسِ نیروی هوایی و جنگ الکترونیک صهیونیستها بر بیایند، بنابراین باز هم باید زمان میگذشت، باز هم باید صبر میکردند تا روز موعود فرا میرسید. جنگ جهانی تروریستهای بینالمللی علیه ملت، دولت و ارتش سوریه هر چند مصیبتهای بسیاری برای این کشور داشت اما همه میدانند که ققنوس از خاکستر بر میخیزد، حالا هم ترامپ با بر هم زدن خاکستر، ققنوس را ناخواسته بیدار کرده زمان آن است که پرواز کند.
بیش از هفت سال آتشافروزی در سوریه، خاکستری به پا کرد که ارتش سوریه حالا با کمک محور مقاومت مردان جنگی واقعی را یافته است. جاسوسها و عاملان سرویسهای اطلاعاتی منطقهای و بینالمللی سالهاست که رفتهاند و ارتش این کشور باید گفت تا اندازه بسیار زیادی پاک است. اوضاع این کشور بسیار تغییر کرده است، سوریه امروز حتی با سال گذشته هم قابل قیاس نیست.
امضای ترامپ برای رسیمت بخشیدن به اشغالگری صهیونیستها در بلندیهای جولان، دقیقا مانند همان کاری است که جورج بوش پسر در افغانستان و عراق کرد. دشمنان قسمخورده ایران با دست امریکاییها از بین رفتند و حالا ایران در این دو کشور بازیگر بسیار مهمی است. در جولان هم این اتفاق دیر یا زود روی خواهد داد. این امضا، انداختن کبریت به انبار باروتی است که چند سال تدارک آن دیده شده است. در جولان اشغالی هم مانند فلسطین شاید از سنگ به تفنگ، از تفنگ به موشک و... برسد!
49310
نظر شما