دادگاه بین المللی رسیدگی به بحث ترور رفیق حریری این روزها تبدیل به اهرمی برای ایجاد تفرقه در میان لبنانی ها شده است. نشریه معتبر فارین پالیسی در تازه ترین گزارش خود ادعا می کند که مسیحیان لبنان هم دیگر از دادگاه بین المللی ترور رفیق حریری حمایت نمی کنند. البته این ماجرا تنها به مسیحیان خلاصه نمی شود بلکه اهل تسنن لبنان هم اندک اندک به این دادگاه به شکل روندی سیاسی نگاه می کنند.
اهل تسنن و مسیحیانی که زمانی سرسختانه خواهان خونخواهی از رفیق حریری بودند و دادگاه بین المللی را تنها راه برای احقاق حق می دانستند اکنون دیگر به این روند به چشن ابزاری نگاه می کنند برای ایجاد تفرقه در لبنانی که چند جنگ داخلی را هم تا کنون تجربه کرده است. این جدایی و انشقاق چند سال پیش با حرکت ژنرال میشل عون رهبر بزرگترین جریان مسیحی در لبنان آغاز شد. اما نتیجه نظرسنجی های اخیر نشان می دهد که اکنون در داخل لبنان هم افکار عمومی مسیحیان و اهل تسنن دیگر میلی به شنیدن نتیجه این دادگاه ندارند. اکنون دیگر کسی به این فکر نمی کند که برای حمایت از دادگاه بین المللی رفیق حریری به خیابان ها بریزد و تجریه تظاهرات سال 2005 را تکرار کند. در آن زمان لبنانی ها با ریختن به خیابانها به حضور نظامی سوریه در کشور پایان دادند.
این نظرسنجی در نوامبر و دسامبر سال 2010 میلادی انجام گرفت و عامل آن هم موسسه نظرسنجی پچتر بود. بر اساس این نظرسنجی ، 79 درصد از اهل تسنن در لبنان دادگاه بین المللی ترور رفیق حریری را عادلانه و آزاد می دانند. این رقم برای مسیحیان لبنانی اما تنها 42 درصد است. 55 درصد از اهل تسنن اعتقاد دارند که این دادگاه نه عادلانه است و نه آزاد. دادگاه بین المللی در حقیقت تبدیل به ابزاری شده است برای نزدیکی شیعیان و مسیحیان به هم. 85 درصد از سوال شوندگان شیعه هم این دادگاه را نه عادلانه می دانند و نه آزاد. زمانی که این موسسه نظرسنجی از شیعیان و مسیحیان در خصوص مهم ترین دغدغه امنیت ملی سوال می کند، 18 درصد از هر دو طیف پرونده شاهدان دروغین دادگاه حریری را مهم تر از خود این پرونده و خونخواهی نخست وزیر فقید می دانند. البته در میان اهل تسنن حتی یک درصد هم پرونده شاهدان دروغین را اولویتی برای حل و فصل نمی دانند.
48
نظر شما