با وقوع سیل 98 واژه‌ای به نام «ترسالی» مد شده است.

علیرضا خراسانی- درحالی‌که هنوز کشور از سیل فروردین رهایی نیافته، برخی از اصطلاح «دوره ترسالی» برای علمی توضیح دادن این رخداد طبیعی استفاده کرده‌اند.

اما با سرچ در منابع علمی می‌توان فهمید ترسالی را به‌صورت ابداعی در برابر خشک‌سالی اختراع کرده‌اند تا شاید بتوانند رخدادهای اخیر را با آن توضیح دهند.

سؤال اصلی اینجاست اگر ترسالی از روی نامش به مفهوم سال یا دوره‌ای که بارندگی در آن زیادتر از حد است، باشد؛ آیا نمونه‌های واقعی آن درگذشته (اختلاف میلیمتر محسوس در بارش‌ها)به ثبت رسیده است که به‌عنوان شاخص از آن استفاده کرده تا امسال را بر آن اساس مقیاس قرار دهیم؟

در نمونه‌های خارجی بعضاً واژه wet season  داریم که به معنای فصل پربارش از یک سال تعریف می‌شود و معمولاً در نقاط مختلف، معنای زمانی و مکانی خاص خود را دارد. مثلاً در مناطقی که اسیر بارش موسمی هستند بعضاً از wet season استفاده می‌کنند تا ماه‌های پربارش را بررسی کنند.

اما سال پربارش به‌عنوان ترسالی و دوره پربارش به عنوان دوره ترسالی در مقایسه با سال خشک در ایران مبنای صحیح ثبت‌شده علمی ندارد.

بنابراین نمی‌توان از این واژه برای توضیح پدیده سیل 98 استفاده کرد، چون شاخص علمی مناسبی برای مقایسه در دست نداریم.

دانشمندان چند سالی است از واژه تغییرات اقلیم یا تغییرات آب و هوایی در برابر پدیده‌های ناگهانی آب و هوایی در جهان استفاده می‌کنند.

آنچه در سیل 98 و سپس بارش‌های سنگین برف در برخی مناطق کشورمان رخ داد، بیشتر شبیه تغییرات اقلیم می‌تواند باشد تا چیزی شبیه ترسالی!

فروردین 98 و میزان بارش‌ها در این ماه می‌تواند یک رکورد ثبت‌شده برای سالهای بعد باشد که اگر چنین پدیده‌ای تکرارپذیر شود(در سالهای بعد)، سپس می‌توان گفت بارش‌های ناگهانی 98 در فلان سال هم رخ‌داده است.

در غیر این صورت به‌جای واژه‌سازی بهتر است پدیده‌های طبیعی را به‌درستی تحلیل کنیم تا مدیریت کلان کشور را بر اساس آن در زمان‌های وقوع بحران، به‌درستی هدایت کنیم.

5656

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1251736

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 0
    از من روستایی بشنو زیاد پیچیده نکن جنگلها را تا ارتفاعات کوهها اتش زدن و بریدن کارخانه های چوب دوم ی سری گله داران بومی مانع کاشت و رویش دوباره شدن برای چراگاه یک سری هم شدن ویلا و کاخ ادمهای معلوم الحال و با قدرت و پولدار اخرش هم به من روستایی گیر میدن که خونه ای که میخوهی بسازی ده متر بیرون بافت روستا هست ...چه زمانه ای شده فقط پول و نفوذ و قدرت
  • IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 0
    ما متاسفانه حدس و جایگزین علم کرده ایم. دانشمندان از لایه های زیرین چند صد متری زمین تحلیل می کنند که مثلا 200 هزار سال قبل یک دوره خشکسالی داشتیم و ... یعنی داده را دارند و تحلیل می کنن. من تعجب می کنم چگونه ما هنوز داده ای نداریم شروع کرده ایم از ترسالی حرف زدن؟
  • محمد IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 1
    ترسالی شده دکان عده ای بیکار بی سواد. هر چی جستجو کردم چیزی تحت عنوان ترسالی در متون قدیمی ندیدم. اصلا ایران همیشه گرم و خشک بوده کجاش ترسالی داشته؟ سیل داشته اما ترسالی یعنی چی؟
  • IR ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 0
    خنده ام گرفته بود در سیل اخیر تازه فهمیدند می شود از تصاویر ماهواره ای استفاده کرد. ولی نمی دانند تصاویر خام ماهواره ای باید پردازش نرم افزاری شود و جنبه مقایسه ای صورت گرفته و بعد تحلیل علمی شود.
  • IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 1
    ایران همیشه با خشکسالی دست و پنجه نرم کرده و کورش هم یکی از دعاهایش برای ملت این بوده که کشور را از خشکسال نجات بده، اما ناگهان سیلی هم می امده مثلا در دوره صفوی همه چیز را نابود می کرده است
  • IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 1
    بقایای تمدنی بزرگ در جیرفت نشان می دهد ایرانی ها هیچ وقت روی سیل سرمایه گذاری نمی کردند. چون اغلب گرم و خشک بوده اغلب مناطق ایران
  • IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 1
    اگر کشوری اسیر ترسالی باشد که کلا غرق می شود. بهتر است به جای واژه یابی مشکل مردم را حل کنیم که ما به وجود آورده ایم.
  • IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    در قضایای اخیر متوجه شدم سازمان هواشناسی کلا از مسئله پرته
    • مبین IR ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
      6 0
      اصغری صدا و سیما کجا بود وقتی سیل اومد؟ کلا وقتی همه چی بهم میریزه فرار می کنه می ره خارج. دقت کردید؟
  • محسن IR ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 1
    5 روز است در انگلیس تظاهرات علیه دولت درباره تغییرات اقلیم برگزار می شود. آنچه در ایران اتفاق افتاده همین تغییرات اقلیم است که همه جای دنیا را در بر گرفته است. حالا ترسالی شده دکان یک عده که باهاش بی سوادی خودشون رو مطرح کنند.
  • IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    اصلا ایران در الگو نمی گنجد. بعد یک سوال وقتی می گوییم دوره ترسالی یعنی یک دوره 3 ساله یا 5 ساله یا ... چطور ممکن است وقتی فروردین بارش داشتیم حالا برای 5 سال آینده نظر بدهیم؟ این یک حرف نسنجیده و غیر علمی است که برخی با اون دارن کاسبی می کنند. وگرنه اطلاعات و انالیز دیتا ندارند که که دوره 200 سال قبل یا 1000 سال قبل مقایسه کنند. چون کلا علمش و ندارند
  • IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 0
    قتل و چپاول محيط زيست است جانم تر سالي كيليوي چند
    • IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
      1 0
      هر جا سد زده ميشود هدف خشك كردن پايين دست جهت احداث ويلا و كاخ و يا احداث فعاليهاي اقتصاديست براي خود و يا حفر چاه نفت
  • حمیدرضا IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    9 1
    این مطلب در تایید حرفهای شماست واسه سال 1390 هست. همه چیز تغییرات اقلیم هست و بس. بخوانید https://www.entekhab.ir/fa/news/46440/ظرف-۴۰-سال-آینده-بارندگی-در-ایران-دو-برابر-می-شود
  • IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    در ایران ۴۰۰ میلیارد متر مکعب ریزش برف و باران وجود دارد گفت: از این مقدار تنها ۱۳۰ میلیارد متر مکعب آن مصرف می شود و حدود ۲۷۰ میلیارد متر مکعب آن از طریق رودخانه ها به خلیج فارس و دریای خزر ریخته می شود یا وارد سفره های آب زیر زمینی می شود. از این ۱۳۰ میلیارد متر مکعب ۱۱۰ میلیارد متر مکعب آن دربخش کشاورزی مصرف می شود وتنها ۲۰ میلیارد متر مکعب آن برای ۷۰ میلیون نفر جمعیت و صنایعی که در آنها آب مورد استفاده است مصرف می شود.