گشایش ارزی در راه است؟

در حالی که سامانه نیما سه روز دیگر باید شمع یک سالگی خود را فوت کند هنوز اختلافات بخش خصوصی و بانک مرکزی بر سر شیوه عملکرد این سامانه حل نشده است .

به گزارش خبرآنلاین، همتی در آخرین حضور خود در جمع خبرنگاران با اشاره به جنگ اقتصادی تاکید کرد در چنین شرایطی تمامی بخش های اقتصادی باید با بانک مرکزی هماهنتگ باشند اما پیش از آن تاجران شناخته شده و بسیاری از فعالان اقتصادی شیوه کارکرد سامانه نیما را زیر سئوال برده و تاکید داشتند در این شرایط امکان عرضه ارزهای صادراتی در سامانه نیما را دارا نیستند.  

 اسدالله عسگراولادی، فعال بازرگانی شناخته شده حتی کار را تا بدان جا پیش برد که اعلام کرد در شصت سال گذشته برای اولین بار دو ماهی است دست به صادرات نزده است.  

 اما ماجرای واقعی ارزهای صادراتی چیست؟  

 ایران در شرایط کنونی در مضیقه ارزی قرار دارد. مشکلات مرتبط با تبادلات بانکی در اثر تشدید تحریم های آمریکا علیه ایران از یک سو و کاهش درآمدهای نفتی از سوی دیگر سبب شده است ایران با دشواری هایی در حوزه تامین درآمدهای ارزی خود روبرو باشد.  

صادرات غیر نفتی در این شرایط کمکی بزرگ برای اقتصاد ایران محسوب می شود.  

 حجم صادرات غیر نفتی ایران بین ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار است اما نکته اینجاست که چند گروه بزرگ سهم داران عمده صادرات غیر نفتی ایران هستند، پتروشیمی ها و میعانات گازی  فلزات رنگی و صنایع معدنی هستند، به این ترتیب انتظار می رود بخش عمده ای از صادرات غیر نفتی، بدون مشکل پروسه ورود به سامانه نیما را طی نماید.  

در این خصوص یک فعال بخش خصوصی می گوید: سهم بخش خصوصی واقعی از صادرات غیر نفتی در حدود ۶ تا ۷ میلیارد دلار است.

 مجیدرضا حریری، نائب رییس اتاق بازرگانی ایران و چین با اعلام این مطلب در گفتگو با خبرآنلاین افزود: گر در طول سال ۹۷ حدود ۳۳میلیارد دلار صادرات غیرنفتی انجام شده، سهم بخش خصوصی به صورت خالص حدود ۶ تا ۷میلیارد دلار است و بیش از ۲۵ تا ۲۶میلیارد دلار از این مبلغ به صورت مستقیم و غیرمستقیم در اختیار شرکت های دولتی مانند صندوق های بازنشستگی و … هستند. بنابراین برای برگشت ارزهای صادراتی باید به طور مستقیم به مدیران این شرکت ها و صندوق ها که یا دولتی بوده و یا منصوب دولت هستند، فشار وارد شود که به حتم دولت و بانک مرکزی می توانند نتایج قابل توجهی بگیرند.  

بازگشت ارز صادراتی

وی درباره بازگشت ارزهای صادراتی گفت:‌ تاکید بانک مرکزی بر روی برگشت ارزهای صادراتی، اصرار درستی است البته این برگشت فقط نباید فیزیکی باشد بلکه این ارزها باید وارد چرخه اقتصادی کشور شود.

 وی تاکید کرد: در زمینه ارز صادراتی بخش خصوصی نیز موظف است به طور شفاف عملکرد خود را بیان کرد اما متاسفانه در این مدت، میزان شفافیت از سوی این بخش قابل قبول نبوده است.  

حریری اضافه کرد: آمار برگشت ارزهای صادراتی به صورت تخمینی است و دو طرف ماجرا یعنی بانک مرکزی و بخش خصوصی باید آمارهای خود را ارایه دهند.  

در عین حال رییس کنفدراسیون صادرات غیرواقعی بودن قیمت پایه صادراتی، عدم هماهنگی در آمار و نیز مشکلات در فرآیند واگذاری ارز به واردکنندگان را عمده‌ترین دلایل عدم بازگشت تمام ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور اعلام کرد.

محمد لاهوتی درباره جزییات موانع بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور توضیح داد: اولا واردات در مقابل صادرات و روش‌های واگذاری ارز حاصل از آن به واردکنندگان محدودیت‌هایی را ایجاد کرده بود که اگرچه بخشی از آن تسهیل شده اما همچنان مشکلاتی در این زمینه وجود دارد.

چقدر از پول برگشت؟

عضو کمیسیون اقتصادی توضیحاتی در این حوزه داده است.  شهاب نادری با بیان اینکه براساس آمارها تنها حدود نیمی از پول حاصل از صادرات به اقتصاد بازمی‌گردد، افزود: بر این اساس بانک مرکزی و دولت باید راهکارهای را برای این موضوع بیاندیشند و به دنبال این باشند تا پول حاصل از صادرات به اقتصاد و سامانه نیما بازگردد زیرا کشور به این ارز نیازمند است.

این آمار البته با آماری که همتی در اسفند ماه سال گذشته ارائه داد همخوانی ندارد.  رییس کل بانک مرکزی گفته بود:حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد ارز حاصل از صادرات به بازار نیما عرضه می شود. برخی از این صادرکنندگان هستند که ما حتی آدرس برخی از آنها را پیدا نکردیم و تعدادی از کارت های اجاره ای صادرات داشته اند. اما فهرستی را آماده و به نیروی انتظامی تحویل خواهیم داد. بانک مرکزی امسال ۳۸ میلیارد دلار تامین ارز کرده است.

حالا اما در یک سالگی سامانه نیما تصمیمات تازه ای اتخاز شده است.  وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: بانک مرکزی موافقت کرده است که صنعتگران در سال ۹۸ به هر میزان صادرات داشته باشند و در چارچوب دستورالعمل بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور، به جای انتقال ارز به کشور می توانند مواد اولیه و واسطه‌ای بخش تولید وارد کنند. باید دید اتفاق تازه ای در حوزه ارزی و رفع اختلافات صادرکنندگان و بانک مرکزی رخ خواهد داد؟بسیاری معتقدند با رفع مشکلات ارزی میان بانک مرکزی و صادرکنندگان بخش خصوصی می توان به گشایش ارزی امیدوار بود. 

۲۲۳۲۲۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1251747

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    85 3
    تجار تمایلی به برگشت ارز ندارن چون برای خرید مجدد کالا دچار مشکل می شن و مبادلات تجاری با تاخیر انجام خواهد شد
    • IR ۱۷:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      با تمدید نشدن فروش نفت به هشت کشور هیچ گشایش ارزی نخواهیم داشت دلار 20000 تومان خواهد شد
  • IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    100 1
    پتروشیمی ها و ... ارزهای صادراتی را چه کردند؟ اول اون ها به نیمه عرضه کنن بعد از تجار انتظار همکاری داشته باشن
  • IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    76 0
    مشکل بی اعتمادیه
  • IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    29 10
    گشایش ارزی واقعی با پیوستن به سیستم تبادلات مالی چین و روسیه و کشورهای اطراف ایران یعنی سیستم های جایگزین سوئیفت و انعقاد پیمان های پولی دوجانبه و درآتی چند جانبه است که امیدوارم مدیران بانکی و بانک مرکزی از این سستی و رخوت به درآیند و یک کمی بیشتر مسئولیت پذیر و پاسخگو باشند.
  • IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    61 2
    این کارها هیچ فرقی نداره بازهم کالا بسیار گران تر دست مردم می رسه
  • IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    53 6
    اگه ارزهای صادراتی برگرده دلاره می شه ۳۷۰۰ تومان؟ هیچ تضمینی برای کاهش نرخ ارز وجود نداره
  • IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    37 0
    سهم اصلی ارزهای صادراتی در اختیار شرکت های بزرگ است و تجار سهم ناچیزی دارند.
  • IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    64 1
    دولت وبخش خصوصی در مورد ارز هیچ گونه صداقت ندارن
  • IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    25 2
    چرا باید ارزهای صادراتی را برگردونن؟ وقتی دلار چند برابر می شه در عرض چند روز و چند ماه. تجار براشون صرفه داره که ارز رو نگه دارن
    • IR ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
      12 0
      خب برنگردونن اما دفعه دوم نباید ارز نیمایی بهشون تعلق بگیره. نمی شه که هم از توبره خورد و هم از آخور
  • IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    42 2
    نیما یک پروژه شکست خورده است که حتی دولتی ها هم بهش اعتماد ندارن که ارزهای حاصل از صادرات نفت و مشتقات را بهش برگردونن
  • IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    41 0
    گشایش ارزی زمانی موفق است که در قیمت نهایی مصرف کننده تاثیر داشته باشه. با ارز ۴۲۰۰کالا وارد شد اما دست مشتری به نرخ ۱۵هزار تومان رسید
  • IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    16 1
    دولت راهی جز کسب اعتماد بین تجار نداره
  • IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    13 0
    تجار به شختی قادر به تامین ارز مورد نیاز هستن. نوسانات قیمت سبب ورشکستگی تجار خرد شده
    • IR ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 1
      منظورت دلالان عزیز بازار تهرانه دیگه؟
  • IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    9 0
    شرکت های بزرگ اول وارد این گود بشه بعد ببنید تجار وارد میدان خواهند شد یا خیر؟ تا وقتی انها سهم عظیم خود را وارد نیما نکند چرا تجار باید این ریسک رو انجام بدن
  • IR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 21
    در ماه های گذشته بانک مرکزی تونست تا حداقل مانع نوسان نرخ ارز در محدود ۱۹ تا ۲۰ هزار تومان بشه اگه گشایش ارزی اتفاق بیافته می توان به بازگشت دلار به نرخ زیر ۱۰هزار تومان امیدوار بود
  • IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    مردم منتظر اقدامات دولت براتی حل مشکلات ارز و واردات و صادرات هستن زیرا نوسان قیمت های روزانه برنامه ریزی و آینده نگری را دچار مشکل کرده
  • IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    5 0
    دولت باید واقعا به تعهدات خود به تجار و صادرکنندگان عمل کرده و مشکلات را حل کند زیرا تجارت خارجی در معرض تهدید قرار دهد
  • IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    4 0
    بالاخره به یک توافق برسید دیگه
  • IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 2
    تجار آماده هستند که به توافق برسند
  • IR ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    6 0
    موانع صادراتی بلای جان تجار شده هم واردات و هم صادرات سخت شده و در نهایت مردم عادی از نوسان نرخ ارز و بازنگشت ارزهای صادراتی ضرر می کنن
  • IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    4 1
    یک اسل از عمر نیما می گذره بدون اینکه فایده واقعی داشته باشه. وقتی تجار اعتماد ندارن بانک مرکزی باید راه های دیگه رو امتحان و جایگزین کنه
  • IR ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    4 0
    با ارز نیمایی نمیدانم چه شد ....!!! اما میدانم و دیدم افراد و شرکتهایی که با ارز جهانگیری به مبلغ 4200 تومان صادرات غیر مرتبط داشتند و با قیمت چند برابر در داخل فروش کردند و در همان بهار 97 به اندازه بیست سال خود درآمد کسب کردند و پولهای خود را به کالا تبدیل کردند. الان هم میخواهند شرکت خود را منحل کنند ....!!!
  • علی IR ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    5 0
    اعتماد مردم نسبت به سیستم اقتصادی کشور از بین رفته وقتی بانک مرکزی که وضیفش حفظ ارزش پول هست در عرض مدت کوتاهی حدود سیصد درصد ارزش پول کاهش پیدا می کند هیچ انتظاری از مردم نمی شود داشت که دارایی های خود را به طلا و دلار تبدیل نکنند
  • امید IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    3 1
    در این شرایط ریال تحویل بانکها میدهی نمیتوانی پس بگیری و هر روز برای جابجایی آن یک بخشنامه صادر میکنند چرا باید ارز را تحویل سامانه داد که بعدا برای خرید با مشکل ارزی مواجه شد.
  • IR ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    8 0
    از قیمت پیاز وخودرو معلومه باید دلار خرید وطلا
  • US ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    صادر کننده موادش از بازار با ارز ۱۳۵۰۰ میخره ارزش نیمایی میفروشه بدین ترتیب صادر کننده رو تبدیل به وارد کننده میکنیم چراکه با واردات کالاش ۱۳۵۰۰ قیمتگذاری میکنه نکته دیگه اینکه اگه صادر کننده بخش خصوصی ۷-۹ میلیون صادرات میکنه چه اشکال داره ارز بازار آزاد اون هم تعمیین کنه و اینجوری قیمت ارز بازار آزاد بدلیل عرضه بیشتر پایین میاد!
  • صادق IR ۲۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    9 0
    وقتی دلار در سامانه نیما 9000 تومنه ولی در بازار آزاد حدود 14000 تومن. معلومه کسی دلار خودشو تو نیما نمیفروشه. چیزی که تمام کارشناسها در اون اتفاق نظر دارن تک نرخی کردن ارزه. ولی دولت یا نمیخواد یا توانایی اینکارو نداره