چرا به صفر رساندن فروش نفت ایران شدنی نیست؟

موسسه تحقیقاتی آمریکایی کارنگی با بررسی اقدام نفتی واشنگتن علیه تهران نوشته است که این اقدام آمریکا مانند بقیه پروژه ها با شکست مواجه خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ریچارد سوکلسکی و آرون دیوید میلر طی یادداشتی در موسسه مطالعاتی کارنگی اهداف آمریکا در لغو تمدید معافیت های نفتی ایران را مورد بررسی قرار داده اند که در ادامه مشروح آن را می خوانید :

دولت ترامپ اهداف روشنی را در قبال ایران دنبال می کند: تهران باید شروط آمریکا را برای مذاکره مجدد در زمینه توافق هسته ای بپذیرد. توافقی که بین ایالات متحده آمریکا  و دیگر قدرت ها به امضا رسیده است. همچنین سیاست های خود را در منطقه کنار بگذارد و برنامه توسعه موشک های بالستیک را نیز متوقف کند. در این بین چیزی که دولت ترامپ از آن برخوردار نیست وجود راهبردی واقع گرایانه برای دستیابی به این اهداف است.

اعلام عدم تمدید معافیت های نفتی ایران که در روز دوشنبه توسط مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا صورت گرفت (اینجا) ایالات متحده آمریکا را به اهداف ذکر شده نزدیک تر نمی کند. بلکه برعکس اقدامی پرمخاطره است که فشار زیادی بر عموم مردم ایران وارد می کند؛ بدون اینکه رفتار تهران را دستخوش تغییر کند، چه برسد به اینکه موجب تغییر رژیم شود.

به صفر رساندن صادرات ایران غیر ممکن است

چند فرضیه درباره تصمیم دولت ترامپ مبنی بر لغو تمدید معافیت های ایران وجود دارد :

اول اینکه عربستان سعودی و امارات متحده عربی میزان تولید نفت را افزایش می دهند تا قیمت آن بالا نرود.

دوم اینکه مشتریان اصلی نفت ایران یعنی چین، هند و ترکیه میزان واردات نفتشان از ایران را کاهش می دهند تا اینکه مقدار آن به صفر برسد؛ آن هم تحت تهدید تحریم های دیگر آمریکا.

سوم اینکه ایران اختیارات محدودی برای افزایش قیمت نفت و استفاده حداکثری از درآمدهای باقی مانده صادرات خود داشته باشد.


بعید به نظر می سد که واقعیت ها بر اساس فرضیات آمریکا پیش برود. غیر محتمل است که عربستان سعودی و امارات متحده عربی در دراز مدت قادر باشند که تولید نفتشان را بالا ببرند. "نفت سنگین ایران" که تعدادی از کشورها برای پالایش و تولید دیگر محصولات نفتی به آن نیازمند هستند با نفت عربستان که "نفت خام سبک" به شمار می رود قابل جایگزینی نیست. ترکیه، چین، هند و احتمالا چند متحد اروپایی دیگر راه حلی دیگر را برای دور زدن تحریم های آمریکا به دلایل اقتصادی و ژئوپلیتکی، پیدا خواهند کرد. ایران همچنین تهدید به بستن تنگه هرمز و همچنین انجام عملیات های سایبری علیه زیرساخت های نفتی در طرف دیگر خلیج فارس کرده است.

تحریم ها حضور ایران در منطقه را تحت تاثیر قرار نمی دهد

اعلام لغو معافیت های نفتی ایران اندکی پس از قرار دادن نام سپاه پاسداران در لیست گروه های تروریستی اتفاق می افتد. هیچ کدام یک از این دو اتفاق به طور اساسی  رفتارهای ایران در منطقه را تحت تاثیر قرار نمی دهد. حکومت ایران مورد حمایت متحدین شیعه خود در منطقه و در کشورهایی چون عراق، سوریه و لبنان است. همچنین یمن به عنوان متحد حیاتی بر اساس منافع ملی- همانند حصار ومانعی در برابر سلطه گروه های سنی و همچنین نفوذ آمریکا در منطقه است. ایران از قبل بودجه خود را بر اساس اولیت های منطقه ای خود کاهش داده است و ممکن است که باز هم از آن کم کند. ولی این کشور حاضر است با تمام وجود و فداکاری از گروه های مورد حمایت خود دفاع کند. متحدین و نمایندگان ایران در منطقه نیز انگیزه هایی دارند و این بدان معناست که آنها در کنار ایران می مانند و از رفتارهای منطقه ای این کشور نیز حمایت می کنند.

تغییر حکومت ایران یک توهم است

وزیر خارجه آمریکا یعنی مایک پمپئو اصرار دارد که کمپین فشار حداکثری به منظور بازگشت ایران به میز مذاکره طراحی شده است. این موضوع به سختی قابل باور است. هم پمپئو و هم مشاور امنیت ملی آمریکا یعنی جان بولتون قهرمانان باسابقه در زمینه تغییر رژیم هستند. شروط 12 گانه مایک پمپئو که سال قبل اعلام کرد برای مقاصد عملگرایانه بود، تقاضایی برای تسلیم ایران در توافق هسته ای، مناسبات منطقه ای،  آزمایش موشک های بالستیک و دیگر اقدامات ایران که مورد پسند آمریکا نیست.

ایران هم برای مذاکره هیچ عجله ای ندارد، آنها ترجیح می دهند صبر کنند و شاهد باخت ترامپ در انتخابات باشند تا متعاقب آن دولت بعدی به توافق هسته ای بازگردد.

تغییر حکومت از بیرون یک توهم است. برای مثال تلاش های آمریکا برای خلاص شدن از نیکلاس مادورو در ونزوئلا را در نظر بگیرید. آمریکا کشورهای زیادی را که به این هدف متعهد هستند در اختیار دارد، نزدیکی جغرافیایی، اپوزیسیونی قانونی و فشار اقتصادی بر ونزوئلا از دیگر موارد هستند. با این حال آمریکا و متحدانش موفق نشدند.

در مقابل حکومت ایران در نزد میلیون ها ایرانی مشروع است و چهل سال نیز از عمر آن می گذرد. مورد حمایت چین و روسیه نیز بوده و با هیچ گروه اپوزیسیون سازمان یافته نیز روبرو نبوده است. این بیش از یک خیال نیست که آمریکا فکر کند می تواند رژیم ایران را تغییر دهد. اگر تغییرات داخلی هم مدنظر باشد در وهله اول این خود ایرانی ها هستند که در مورد آن تصمیم خواهند گرفت و تا زمانی که اجرا شود احتمالا ترامپ زودتر از همه این قضایا از کاخ سفید رفته است.

دولت ترامپ ممکن است باعث ایجاد مشکلات سختی در ایران شود اما قادر نیست تا ایران را به سمت ناآرامی های داخلی سوق دهد تا به طور ناگهانی تغییر رژیم حاصل شود و یا تغییرات بنیادین شکل بگیرد و یا اینکه رفتارهای منطقه ای ایران عوض شود.

به جای آن راهبرد دولت ترامپ وعده سختی و رنج بیشتر را به مردم ایران می دهد، همچنین تنش بیشتر در منطقه، شکاف بیشتر بین آمریکا و متحدان اروپایی اش و در نهایت افزایش خطر رویارویی ایران و آمریکا که به طور غیرقابل پیش بینی و خطرناک عواقبی را برای منافع ایالات متحده در خاورمیانه رقم می زند.

موسسه مطالعاتی کارنگی / 24 آوریل 2019 / ترجمه: ابوالفضل خدائی

310311

کد خبر 1253462

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۹:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
    29 91
    همه این تفاسیر یک طرف ولی دست روی دست گذاشتن مسئولان ما نیز اصلا منطقی نیست. باید پیامی محکم و فوری به طرف مقابل داده شود. این پیام میتواند از طریق اخلال موقتی در ترددهای تنگه هرمز یا اخلال در تولید نفت کشورهای عرب متخاصم یا از طریق نیروهای نیابتی و متحد منطقه ای باشد
    • استوار مختاری IR ۲۲:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
      23 26
      اگر قرار است اختلالی در هرمز درست کنیم میشه مثلا به شکل عبور سوپر سونیک جنگنده ها از روی کشتی های تجاری باشه. یا قایق های تندرو موقع نزدیک شدن ناوهای آمریکایی فاصله مجاز را رعایت نکنند. یا با تاباندن لیزر دید خلبانهای بالگردشان را مختل کنیم. از نظر روانی اینها روی فی بازار تاثیر میذاره.
    • IR ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      29 17
      گروهبان قندلی جان (استوار) هزینه یه مرگ بر گفتن این شده از این کارا نکنید که بلایی که سرتون میارن ثبت در تاریخ میسه بخش تمدنهای ناپدید شدش
    • IR ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      8 12
      به اندازه کافی بدبختی داریم. شما خواهشا خودت تنها برو پیام بده!
    • استوار مختاری IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      14 23
      من افرادی مثل تو را خوب میشناسم. یا سرباز فراری هستی و یا حداکثر کاری که در خدمت وظیفه انجام دادی سنج و طبل زدن در صبحگاه بوده و ظهر هم رفتی از آشپزخانه پادگان دیگ پلو آوردی. هر وقت تونستی از ارتفاع 30 هزار پا بپری پایین بیا با من حرف به زن.
  • GB ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
    75 6
    آقا ۱۰ میلیون بشکه نفت بفروش، پولش را چطور میخوای وارد کشور کنی؟
  • ES ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
    53 11
    ظرف یک ماه به صفر می رسیم .
  • ایراندوست IR ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
    21 34
    مسوولین ما در این دولت با تدبیر از این میترسند که اگر اقدامی انجام دهند موجب دلخوری استکبار به خصوص آمریکایی های جنایتکار بشود و دیگر با انها برای برجامهای دو . سه و چهار و.......مذاکره نکند!!!
  • IR ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
    38 6
    همین الانش به نصف رسیده
  • علی IR ۲۳:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
    57 8
    بعضی وقتا پیش خودم فکر میکنم که چرا ما باید تو ایران به دنیا میومدیم؟ اینم شد شانس؟
    • IR ۰۳:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      2 33
      آره واقعا چرا ما توی افغانستان ، سومالی یا یمن بدنیا نیومدیم؟! واقعاااا چرااااااا
    • IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      15 19
      واقعا باید توی امریکا به دنیا میومدی که ی کامنت علیه دولت و در طرفداری سپاه بنویسی بیان به سیخ بکشنت صداشم درنیارن،ایران چقدر بده که علنا علیه حکومتش مینویسی راست راست میچرخی،تهشم امریکا چند پاپاسی به شما گرسنگان جنسی میرسونه تا براش ماستمالی کنید و کامنت های محکمم میبنده
  • محسن IR ۲۳:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
    40 7
    زلزله، سیل، ورود ملخ، صفر شدن صادرات نفت. باید تو کتابهای تاریخ بنویسن این همه بدبختیو!
  • بهزاد IR ۲۳:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
    27 5
    بر فرض بفروشیم پولش از کجا میخواد واریز شه؟
    • بهرام IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      4 4
      از طریق اینستکس جانم
    • اشکان GB ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      7 1
      با اینوضعیت تولید نفت امریکا رییس جمهوریهای بعدی هم تحریم رو لغو نخواهند کرد.امریکا دیگه نمیذاره دشمنانش نفت بفروشن.
  • مهدی IR ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
    50 10
    فعلا که ترامپ هر کاری کرده موفق بوده...
  • عاشق وطن IR ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۵
    30 5
    یعنی بازم قیمت ارز و مایحتاج مردم میخواد بالا بره؟ خدایا بسه دیگه
  • Mosi IR ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
    36 16
    ...بلکه برعکس اقدامی پرمخاطره است که فشار زیادی بر عموم مردم ایران وارد می کند؛ بدون اینکه رفتار تهران را دستخوش تغییر کند، چه برسد به اینکه موجب تغییر رژیم شود...ولی این کشور حاضر است با تمام وجود و فداکاری از گروه های مورد حمایت خود دفاع کند...بیچاره عموم مردم ایران...تاوان چی رو داریم پس میدیم‌. برای کی؟ برای چی؟
  • S IR ۰۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
    3 10
    كسي نميتونه رژيم ايران رو عوض كنه ولي فسادي كه تو كشور ميتونه. فساد همه چيرو از بين ميبره.
  • مسعود IR ۰۲:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
    16 1
    چرا فکر می کنید آمریکا می خواهد حکومت را عوض کنه؟! به واسطه همین حکومت بوده که توانسته کشورهای عرب را متحد و همسوی خودش بکنه و آن هارا بدوشه و همچنین به بسیاری دیگر از اهدافش دست پیدا کند
    • GB ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      5 0
      برای اینکه اگه یه حکومت طرفدار امریکا بیاد رو کار تبادل چند صد میلیارد دلاری با امریکا خواهد داشت که به نفع دوطرفه تا مثلا جمعا سالی پنجاه میلیارد دلار به اعراب سلاج بفروشه که در هر صورت اونا سلاح رو خواهند خرید.بعد هم مسئله ی مهمتر امنیت اسراییله که الان کاخ سفید دستشه.
  • IR ۰۵:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
    8 4
    شما فقط یک سیاست دارید سیاست ابواسحاقی که وقتی بر بالای کاخ خودش نشسته بود دشمن شهر را محاصره کرده بود مشاوران به او گفتند فکری کن گفت بیا تا یک امشب تماشا کنیم چو فردا شود فکر فردا کنیم فردا هم دشمنان شهر را گرفتند شما هم فقط می خواهید زمان بگذرد البته شما ذوق او را ندارید
  • IR ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
    45 0
    هر چه شما بگویید نمیشود میشود هر چه بگویید میشود نمیشود به تجربه این را فهمیده ایم مثل زمانی که آقای روحانی گفت مردم نگران نباشید دلار از 5000 تومون بیشتر نمیشود دلار شد 20000 تومون حسین شریعتمداری می گفت آمریکا از برجام خارج نمیشود شد توهم باعث شده دنیا رو درست نبینید ملت هم بیچاره شد
    • IR ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      2 24
      بیسوادی و جوگیری شمام نوبره،یچی میگن عین طوطی جیغ نکشش صد البته میدونم حرف شریعتمداری رو نخوندی عین همپیالهات فقط جیغ میکشی.شریعتمداری(که شخصا علاقه خاصی ندارم بهش)گفته بود برجام به شدت به نفع امریکاست چون در ازای تقریبا هیچ هسته ای ایران رو تعطیل کرد،ولی اگه خارج بشه اون تقریبا هیچ رو هم دربرابر هسته ای انجام نمیده،تازه شما رو دست بالا گرفته بود دیدیم امریکا اون تعهدات محدود برجامی رو انجام نداد هسته ای رو هم تعطیل کرد.پاشو برو اردو مختلطت دیر نشه
    • محسن IR ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      1 0
      شریعتمداری گفت امریکا خارج نمیشه یا ظریف؟؟ قربون حافظه های تاریخی تون بشم الهی!! یه اسپند برا خودتون دود کنید چش می خورید یوقت !!
  • نیما IR ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
    14 19
    به نظرم ایران باید صبر استراتژیک رو پایان بده و یه کاری بکنه. آمریکایی ها هم فهمیدن ما دست به سینه نشستیم و هیچ کاری نمیکنیم به خاطر همین هی زور میگن و قوانین رو نقض میکنن
  • GB ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
    10 0
    بجای اینهمه شعار و مزخرف گویی و شاخ شونه کشیدنهای توخالی، یه ببخشید گفتن و تبدیل به یک کشور عادی در دنیا شدن راحتتر نیست؟
    • IR ۲۳:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
      0 1
      واقعا چرا زیر قول هاتون میزنید و از برجام و معاهده پاریس و امثالهم خارج میشید عین ادم به تعهداتتون پایبند باشید......واقعا این همه خزعبل رو تنهایی میگی خودت؟ امریکاست که الان انرماله و همه دنیا اینو قبول دارن این که تو نمیفهمی دو حالته یا ضریب هوشیت پایینه یا مزدوری که البته فکر کنم اولی صادقه
  • IR ۱۸:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
    5 0
    خوبه آمریکا هیچ غلطی نمی تونه بکنه وگرنه چی میشد
  • YoYO IR ۱۸:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۶
    1 0
    باید منتظر اختلاس های بزرگتر باشیم

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین