همچون سایر شهرهای بزرگ مشکل تکدی گری و معتادان و بی خانمان هاگریبانگیر تهران نیز شده است وقتی فاصله طبقاتی زیاد می شود و توزیع ثروت درمیان شهروندان درست نیست و برخی از شهروندان حتی از حقوق اولیه نیز برخوردار نیستند باید شاهد این آسیبها هم باشیم.
در بسیاری از کشورها معضل کارتن خوابی در سطح شهرهای بزرگ وجود دارد اما انها با زیرکی ان را مهار می کنند . مثلا در ژاپن اتاقک هایی کاملا مجهز برای کارتن خوابها درست کرده اند و در گوشه ای از شهر قرار داده اند که اسیبی به زیبایی شهر وارد نشود و کارتن خوابها و بی خانمانها را در این اتاقک ها اسکان می دهد . ضمن اینکه بابت اجاره ان نیز از این کارتن خوابها کار میخواهند و نظافت شهر را بر عهده انها قرار داده اند از این طریق هم برای کارتن خوابها کاری درست کرده اند و هم انها را خانه دار کرده اند . زمانی که چنین معضل بزرگی را می توان با هزینه ای کم حل کرد و چهره شهر را از فقر و تلخی خالی کرد و زیبایی و امنیت را به ان بازگرداند چرا باید شانه خالی کرد و وظیفه را در برابر مردم انجام نداد .
کارتنخواب کسی است که اجتماع نتوانسته شغل برایش تامین کند و این چیزی نیست که قابل تطبیق با مورد ولگردی باشد. مطابق مواد ۲۲ و ۲۳ اعلامیه حقوق بشر، هر عضو جامعه حق امنیت اجتماعی دارد و مجاز است به وسیله مساعی ملی و همکاری بینالمللی، حقوق اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی خود را که لازمه مقام و نمو آزادانه شخصیت اوست، به دست آورد. حق سرپناه، حق بازیافتن کرامت انسانی و حق تلاش برای بازگشت به هنجارهای اجتماعی برای بیخانمانها و کارتنخوابها نیز از این جملهاند.
از دیدگاه جامعه شناختی، کارتن خوابی نتیجه برخی از معضلات و ناهنجاری های اجتماعی مانند فقر،اعتیاد و طلاق زنان است که امروز بسیار افزایش یافته و همین سبب رشد کارتن خوابی شده است.البته گاهی هم کارتن خوابها مبتلا به بیماریهای روانی مزمن، اعتیاد و بیماریهای عفونی چون ایدز و هپاتیت هستند.
آنچه همگان با آن هم عقیده اند این است که ایجاد و شکل گیری این پدیده هرچند خارج از اراده کنترل کنندگان اجتماع است اما اتخاذ تدابیری برای حل آن به طور قطع یکی از وظایف آنان است.دکتر مرتضی خیرآبادی مشاور وزیررفاه و تامین اجتماعی در امور حمایتی و نهادها و مؤ سسات خیریه و غیردولتی، پدیده کارتن خوابی را نتیجه آسیب های اجتماعی موجود در کلیه جوامع می داند.دکتر خیرآبادی بر عامل فقر به عنوان یکی از عوامل ایجاد پدیده کارتن خوابی تا کید می کند و می افزاید: آنچه مهم است این است که در پدیده فقر، یک عامل محیطی روانی به طور مستقیم دخالت می کند که مدام درحال بازتولید اشتیاق به نابسامانی و بقا در وضع موجود است. فقر زاییدهِ البته عده زیادی از کارتن خواب ها قادر به تغییر وضع موجود و رسیدن به سطح مطلوب زندگی هستند اما سال هاست که دستگاه ها و سازمان های مسئول، توپ ساماندهی وضعیت کارتن خواب ها را به زمین یکدیگر شوت می کنند و هیچ اقدام اساسی در این زمینه انجام نشده است.
متاسفانه بررسی ها نشان می دهد که اکثر کارتن خوابها هویت مشخصی ندارند، اما بر اساس شناسایی آنها از طریق اثر انگشت و غیره، 20 درصد آنها به چرخه کارتن خوابی باز میگردند، البته تمامی کارتن خوابها در چرخه ساماندهی دستگاههای ذیربط قرار نمیگیرند، چرا که این قشر پس از جمعآوری با حکم قضایی، مقیم یا تحت پوشش دستگاهها قرار میگیرند و یا به خانوادههایشان ارجاع داده میشوند، بنابراین 20 درصد اعلام شده، مربوط به افرادی است که پس از تحویل به خانواده دوباره به چرخه کارتن خوابی بازگشتهاند.
مسلما شهرداری یکی از نهادهای مسئول در این امر است که باید به درستی کار خود را انجام دهد .در کنار آن بهزیستی هم می تواند به توانمند شدن این افراد کمک کند. البته جمع آوری این افراد از وظایف نیروی انتظامی است. اما در کل همه سازمانها موظف هستند قسمتی از بودجه خود را برای جمع اوری کارتن خواب هایی که به دلیل نداشتن تمکن مالی و سرپناه در خیابان می گذرانند به سازمانهایی بدهند که متولی جمع اوری این کارتن خوابها هستند . چون کارتن خوابها زیر سایه بی توجهی می لرزنند.مجلس هم بر عملکرد دستگاههای اجرایی به طور مستمر بر فعالیتهای دستگاهها نظارت دارند و در صورت مشاهده هر گونه تخلف طبق قانون با آنها برخورد میکنند.
از طرفی همیشه در فصل زمستان بحث کارت خوابی مطرح می شود در حالیکه این مشکلی نیست که مربوط به زمان خاصی باشد چون اگر در سرما فقط سرمازدگی باعث ایجاد مشکل برای کارتن خوابها می شود در تابستان علاوه بر گرمازدگی های مرگبار که امار تلفات ان کم هم نیست انواع بیماری ها که بر اثر عدم رعایت بهداشت و گرما در این کارتن خوابها به وجود می اید نه تنها خود انها را تهدید می کند.
13442
نظر شما