ایران چهارشنبه پاسخ متقابل به خروج آمریکا از برجام می‌دهد

ایسنا نوشت: روز چهارشنبه هفته جاری برنامه‌های مرحله‌ای ایران برای انجام اقدامات متقابل در برابر خروج امریکا از برجام اعلام خواهد شد.

برنامه‌های پیش‌بینی شده در چارچوب بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام بوده و فعلاً موضوع خروج از برجام مطرح نیست.کاهش جزئی و کلی برخی تعهدات ایران و آغاز بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای که انجام آن در چارچوب برجام متوقف شده بود،اولین گام ایران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و همچنین بدعهدی کشورهای اروپایی در اجرای تعهداتشان است.

راه برای دیپلماسی باز است و اقدامات مرحله‌ای ایران فرصت مجددی است به دیپلماسی و طرف‌های مقابل که مسیر اشتباه یکجانبه گرایی را تصحیح کنند و به نقطه گذشته و عمل به تمام مفاد برجام برگردند.

هم‌چنین مقامات اتحادیه اروپا که در یک سال گذشته تنها به ارائه وعده‌های اجرا نشده اکتفا کرده‌اند به صورت غیر رسمی در جریان این تصمیم قرار گرفته‌اند.

بنابر پیگیری خبرنگار ایسنا از منابع مطلع احتمالا رییس جمهور این خبر را روز چهارشنبه به صورت رسمی اعلام خواهد کرد. طبق بند ۲۶ برجام، در صورت عدم پایبندی طرف مقابل به تعهدات، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.

بند ۲۶- اتحادیه اروپایی فارغ از فرآیند حل و فصل اختلافات پیش بینی شده در برجام، از بازگرداندن یا تحمیل مجدد تحریم‌هایی که اجرای آن‌ها را وفق این سند لغو کرده است، خودداری می‌کند. هیچ گونه تحریم جدید هسته‌ای شورای امنیت و هیچ گونه تحریم جدید هسته‌ای اتحادیه اروپایی یا اقدامات محدودیت ساز وجود نخواهد داشت. ایالات متحده، با حسن نیت، نهایت تلاش خود را برای دوام برجام و پیشگیری از ایجاد تداخل در تحقق متمتع شدن ایران از لغو تحریم‌های مشخص شده در پیوست ۲ به عمل خواهد آورد. دولت ایالات متحده فارغ از فرآیند حل و فصل اختلافات پیش بینی شده در این برجا، در چارچوب نقش مشخص رئیس جمهور و کنگره، از بازگرداندن یا تحمیل مجدد تحریم‌های مشخص شده در پیوست ۲ که اعمال آن‌ها را وفق این برجام متوقف کرده است، خودداری می‌کند. دولت ایالات متحده، در چارچوب نقش مشخص رئیس جمهور و کنگره، از اعمال تحریم‌های جدید مرتبط با برنامه هسته‌ای خودداری خواهد کرد. ایران اعلام کرده است که تحمیل یا بازگرداندن تحریم‌های مشخص شده در پیوست دو یا وضع تحریم‌های جدید هسته‌ای را به منزله مبنایی برای توقف کلی یا جزئی اجرای تعهدات خود وفق این برجام، تلقی خواهد کرد.

بر اساس بند ۳۶ اگر موضوع اختلافی با طی مراحل این بند فیصله نیافت شاکی می‌تواند این امر را به عنوان مبنای توقف کلی و یا جزئی اجرای تعهدات اش وفق برجام قلمداد کرده و یا به شورای امنیت سازمان ملل متحد ابلاغ کند که معتقد است موضوع مصداق "عدم پایبندی اساسی" بشمار می‌آید.

بند ۳۶ - چنانچه ایران معتقد باشد که هر یک یا کلیه اعضای گروه ۱ + ۵ تعهدات خود را طبق این برجام رعایت ننموده‌اند، ایران می‌تواند موضوع را به منظور حل و فصل به کمیسیون مشترک ارجاع نماید؛ به همین ترتیب، چنانچه هر یک از اعضای گروه ۱ + ۵ معتقد باشد که ایران تعهدات خود را طبق برجام رعایت نکرده است، هر یک از دولت‌های گروه ۱ + ۵ می‌تواند اقدام مشابه به عمل آورند. کمیسیون مشترک ۱۵ روز زمان خواهد داشت تا موضوع را فیصله دهد، مگر اینکه این زمان با اجماع تمدید شود. متعاقب بررسی کمیسیون مشترک، چنانچه هر عضو معتقد باشد که موضوع پایبندی فیصله نیافته است، می‌تواند موضوع را به وزیران امور خارجه ارجاع دهد. وزیران ۱۵ روز وقت خواهند داشت تا موضوع را فیصله دهند، مگر اینکه این زمان با اجماع تمدید شود. پس از بررسی کمیسیون مشترک، به موازات یا به جای بررسی در سطح وزیران، عضو شاکی یا عضوی که اجرای تکالیفش زیر سوال بوده است می‌تواند درخواست نماید که موضوع توسط یک هیأت مشورتی که متشکل از سه عضو خواهد بود (یکی از سوی هر یک از طرف‌های درگیر در اختلاف و طرف سوم مستقل) بررسی شود. هیأت مشورتی می‌بایست نظریه غیر الزام آوری را در خصوص موضوع پایبندی ظرف ۱۵ روز ارائه نماید. چنانچه، متعاقب این فرایند ۳۰ روزه موضوع فیصله نیابد، کمیسیون مشترک در کمتر از ۵ روز نظریه هیأت مشورتی را با هدف فیصله موضوع بررسی خواهد کرد. چنانچه موضوع کماکان به نحوی مورد رضایت طرف شاکی فیصله نیافته باشد، و چنانچه طرف شاکی معتقد باشد که موضوع، مصداق "عدم پایبندی اساسی" است، آنگاه بر اساس مندرجات برنامه جامع اقدام مشترک صفحه ١٨، طرف می‌تواند موضوع فیصله نیافته را به عنوان مبنای توقف کلی و یا جزئی اجرای تعهدات اش وفق برجام قلمداد کرده و یا به شورای امنیت سازمان ملل متحد ابلاغ کند که معتقد است موضوع مصداق "عدم پایبندی اساسی" بشمار می‌آید.

به گزارش ایسنا، چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت (۸ می)، سالگرد خروج آمریکا از برجام است.

2323

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1257067

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا IR ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    51 13
    باید زودتر از برجام خارج شیم ...از برجام فقط یک پوسته مونده ...
    • IR ۱۹:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
      63 30
      دوست گرامی خروج از برجام جرات می خواهد اون افرادی که می خواستن برجام آتیش بزنن حال یه گوشه ساکت نشستن و صداشون در نمیاد
  • psdk IR ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    13 18
    ترسیدم
  • IR ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    6 28
    اين يعني اينکه الان سواستفاده کنندگان منتظر چهارشنبه ان تا دلار رو بکشند بالاو باز دودش به چشم مردم ميره و دولت بايد يه فکري براي اين کار داشته باشه اگه از برجام بريم بيرون اون حمايت نمايشي غربم از بين ميره و کلا اون چيزي ميشه که اين ترامپ احمق زمانه ميخواد به جاي اين کارا و احساسي تصميم گرفتن بايد کاري کنن که مردم کمتر صدمه بخورن
  • IR ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    28 2
    از قبل هم پیش بینی می شد طرف دیگر برجام و به ویژه طرف غربی آن به دنبال محدود سازی گسترده سانتریفیوژهای فعال و میزان غنی سازی اورانیوم ایران تا مرحله صلح آمیز و تعطیلی مرکز آب سنگین خنداب اراک بوده و قبول تعهدات همکاری های مالی و صلح آمیز هسته ای بر روی کاغذ ، دستاویزی برای فشار بر ایران جهت پذیرش صلح آمیز (بدون جنگ) محدودیت های فعالیتهای هسته ای اش بوده است . نتیجه اینکه طرف مقابل برجام موفق شده بطور صلح آمیز و بدون اینکه در عمل و اجرا امتیاز خاصی به ایران بدهد فعالیتهای هسته ای ایران را محدود کند تا به سمت نظامی انحراف پیدا نکند .
  • IR ۲۰:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    18 5
    کمی خودتون رو کنترل کنید حالا ترامپ یه غلطی کرد شما بزرگی کنید !!!
  • US ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    39 1
    خنده داره!بازم برگشتیم سر شعار "انرژی هسته ای حق مسلم ماست" !!!!
  • محمد IR ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    32 2
    منم شنبه ترک میکنم.
  • IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    9 2
    دوباره لاف
  • IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    4 0
    تعهد کردند برجام را بپذیرید تحریم برداشته می شود. پذیرفتیم و برداشته نشد خوب طبیعی است که از برجام خارج شویم و شرطمان برای برگشت مجدد، برداشتن تحریمها باشد. اینکه تحت شدیدترین تحریم تاریخ باشیم و در عین حال در برجام بمانیم بی معنی است.
  • IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    0 0
    موشکها را هم منهدم کنید تضمینی نیست که تحریم لغو شود همانطور که در هسته ای نشد. دشمنی ایران با امریکا طوری در سیاستهای کلی نظام نهادینه شده که تا این مشکل بین دو کشور حل نشه با مذاکرات هسته ای و موشکی و حقوق بشری و ..... به جایی نخواهید رسید. رابطه با امریکا درست شود، هسته ای و موشکی و نقض حقوق بشر و .... نه تنها دردسر ی برای دولت نخواهد داشت، امریکا در این موارد به حاکمیت کمک هم خواهد کرد.
  • IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    0 1
    سرچشمه این مشکلات نه هسته ای هست نه موشک هست نه ....... ...بلکه سرچشمه این مشکلات دشمنی با امریکاست. افغنشستان با ین اوضاع وخیم که جنگ داخلی دارن و کلی ناامنی، افغانیشان شده 200 تومن چون دولت مرکزی با امریکا سر جنگ نداره.