به گزارش خبرآنلاین، مصطفی کواکبیان، عضو فراکسیون امید مجلس و اکبر اعلمی، منتقد عملکرد اصلاحطلبان در مجلس، طرف مناظره این نشست بودند. ابوالفضل دلاوری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، گردانده این مناظره بود.
در آغاز دور اول مناظره، دلاوری از کواکبیان خواست تا در مورد اهداف و میثاقنامه و طرحهای ارائه شده در مجلس، به عنوان فردی بیطرف صحبت کند. با امتناع کواکبیان، یکی از حضار گفت تا رایگیری شود که ایشان ابتدا شروع کند یا خیر. کواکبیان در واکنش به مسئله رایگیری گفت:«آنقدرها هم دموکراتیک نیستیم که رایگیری کنیم.»
دلاوری در ابتدا به تعاریفی از تحزب پرداخت و گفت: ناامیدی در حال گسترش است. امروز، سیاست نباید دنبالهرو و پیرو افکار عمومی باشد، بلکه باید درگیر وضع موجود شود.
اعلمی، اصلاحطلب و اصولگرا را در مواجهه با یکدیگر، با جن و بسمالله مقایسه کرد.
اهم نکات مورد بررسی و پرسش اعلمی در دور اول مناظره:
- با شیوه لیست بستن تحت عنوان لیست امید مخالف هستم؛ به چند دلیل: - در مقایسه با لویی جرگه در افغانستان(متشکل از سران شناخته شده قبایل)، شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان قرار دارد. در این شورا کسانی قرار داردند که افراد حاضر در این جمع بالغ بر ۹۰ درصد آنها را نمیشناسند؛ آقای عارف، شایستگی ریاست شورای عالی اصلاحطلبان را ندارد؛ در لوییجرگه افراد بر اساس شایستگیهایشان انتخاب میشوند اما اعضای شورای عالی سیاستگذاری را یک فرد منصوب میکند. این انتصاب هم بر اساس روابط مراد و مریدی است.
- انتخاب اعضای شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان، مغایر با ارزشهای اصلاحطلبان و مغایر با اصول دموکراتیک است؛ در مقایسه آن با مجمع تشخیص مصلحت نظام، اعضای مجمع را هم یک نفر تعیین می کند،اما حداقل هویت قانونی دارد؛ لیست شورا هم کیلویی بود و همگی در جریان هستند که چه داد و ستدهایی صورت گرفته که حتما بحث آن یک میلیارد بخاطرشان هست.
- در استانها افرادی به اسم اصلاحطلب، با رابطه مراد و مریدیشان با آقای خاتمی، خصوصا در استان آذربایجان، وارد لیست میشدند. شایستگان هم همیشه در انزوا و حاشیه بودند.
اهم نکات مورد بررسی و پاسخ کواکبیان در دور اول مناظره:
- ما برای آقای خاتمی به عنوان رئیس دولت اصلاحات حرمت قائلیم.
- سه اشکال را به شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان وارد میدانم:
- -اول این که شورای برای احزاب تشکیل شده بود نه اشخاص. دلیلی برای حضور اشخاص در آن جا نبود که متاسفانه این اتفاق افتاد. عدهای از این اشخاص را آقای عارف تعیین کرده بود عدهای را آقای خاتمی؛ همان اول میخواستم بیرون بیایم که برای حفظ وحدت این کار را نکردم.
- دوم این که قرار بود کمیتهها و کارگروههایی را برای گزینش نامزدها تعیین کنیم. برخلاف روشی که قرار بود، عدهای فاقد صلاحیت و شایستگی وارد این کمیتهها شدند؛ باز هم برای حفظ وحدت کوتاه آمدیم.
- سوم، حضور افرادی از طرف دولت مثل جلالی و نعمتی بود که ما اصلا آنها را اصلاحطلب نمیدانستیم. این بار برای دو لیسته نشدن و متحد بودن، کوتاه آمدیم.
- در مرحله بعد، بعد از انتخابات مجلس دهم، از آن جا بیرون آمدم.
- بحث یک میلیارد مربوط به شورای شهر بود نه ما.
- به حضور افراد متفرقه در لیست اعتراض داشتیم. برای امیدواری مردم، لیست را پذیرفتیم.
- بخشی از بدنه اصلاحطلبی در مجلس نهم بد عمل کرد. حتی آقای خاتمی هم یواشکی رفت دماوند و رای داد!
- مردم شروع کردن به سر دادن شعار «اصلاحطلب، اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا»؛ این بذر یاس از مجلس نهم پاشیده شده بود. ما هم علیرغم انتقادها، برای حفظ وحدت لیست را پذیرفتیم.
دور دوم مناظره با بحث درباره عملکرد مجلس و دولت
اعلمی گفت: اولین شاخص برای نقد عملکرد فراکسیون، اصل ۷۵ آییننامه داخلی مجلس است که وظایف نمایندگی را توضیح داده است. من آن را ابزار اعمال اقتدار نماینده میدانم. وظایف قانونی نماینده در واقع در اصل ۶، ۵۶ و ۶۷ قانون اساسی است؛ اصل ۶۷، میثاقنامه نمایندگان در مجلس است. بر طبق آن، دستاورد انقلاب میشود شعار «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی». الان همه آنها را رها کردیم و فقط بخشی از اسلام را در قالب فقه قبول کردیم و اجرا میکنیم؛ رسالت و وظیفه نمایندگان، رعایت امانت و تقوا، دفاع از قانون اساسی و دفاع از حقوق ملت است.
وی با مخاطب قرار دادن نماینده فراکسیون امید پرسید: فراکسیون امید تا حالا در رابطه با معیشت و رفاه مردم، ارزش پول ملی و جلوگیری از کاهش آن، برای برخورد با فساد و اعتیاد، در جهت آزادیهای اجتماعی و... چه اقداماتی انجام داده است که در مجلس نهم نبوده و آنها با انجامش، امید را دل مردم زنده کردند؟
کواکبیان در پاسخ گفت: چرا خود آقای اعلمی حزب تشکیل نداد؟
دلاوری با تذکر به کواکبیان خواست که بحث شخصی نکند و در مورد فراکسیون امید صحبت کند.
کواکبیان در ادامه گفت: تعریف فراکسیون یعنی مجموعهای از احزاب. کدام حزب جز حزب مردمسالاری در فراکسیون هست؛ ما گفتیم پس هرکس به احمدینژاد فحش میدهد،وارد لیست شود. بعد دیدیم که چقدر با آنها زاویه داریم؛ وقتی یک نفری مثل مطهری یا صادقی، درخشش نداشته است، به دلیل همین حضور اشخاص به جای احزاب بود.
نماینده مجلس دهم با اشاره به تعداد دفعاتی که تذکر شفاهی گرفته است، گفت: من به این که اجازه تجمع به معلمان و کارگران نداده و به ضرب و شتم آنها پرداختند، اعتراض کردم؛ حتی به اینکه گفتند تخلفات مجازی دانشجویان وارد کمیته تخلفات شود هم اعتراض کردم.
کواکبیان در نقد شورای نگهبان افزود: امروز دیگر خط قرمز شورای نگهبان، شرع مقدس و قانون اساسی نیست. چهار یا پنج مورد دیگر هم اضافه شده است.
وی در مورد عملکرد مجلس این طور بیان کرد: بحث استانیشدن انتخابات، یک گام ما را به توسعه استانی نزدیک می کند؛ یک چیزی درست کردند به نام شورای عالی نظارت در مجمع تشخیص مصلحت نظام. وظیفهاش هم آن است که قبل از بررسی شورای نگهبان، آن را با سیاسیتهای کلی مقام معظم رهبری انطباق دهند. اجازه بررسی شورای نگهبان را به هر کدام که منطبق نبود، نمیدهند.
کواکبیان با اشاره به وجود سه شورا گفت: تازگی شورایی با عنوان شورای عالی اقتصادی سران سه قوه تشکیل شده که از اساس با قانون اساسی در تضاد است؛ اگر آنها چیزی را تصمیم بگیرند ما نمی توانیم رد کنیم. همه چیز شده خط قرمز!
کواکبیان با خطاب قرار دادن رئیس جمهور گفت: یک سال و نیم قبل از حوادث دی ۹۶، سفرهمان را از سفره دولت جدا دانستم و گفتم ما زلفمان را با زلف حسن روحانی گره نمیزنیم.ماخودمان را اصلاحطلب می دانیم اما دولت را نه. آقای حسن روحانی! بجنب! بخاطر شما به ما اصلاحطلبها فحشمیدهند؛ من با استیضاح رئیس جمهور در این شرایط مخالفت کردم. این کار حرکت در خط ترامپ است.
وی همچنین به عنوان کلام آخر بحث نفت را به میان کشید و اظهار کرد: در حال حاضر سه سناریو وجود دارد. اول اینکه نفت صفر بشود که ۱۵۰هزار میلیار تومان کسری بودجه خواهیم داشت. سناریو دوم اینکه ۳۰۰هزار بشکه نفت بفروشیم که در آن صورت، ۱۰۰هزار میلیارد تومان کسری بودجه داشته باشیم. آخرین سناریو هم این که ۵۰۰هزار بشکه نفت بفروشیم که ۵۰هزار میلیارد تومان کسری داشته باشیم؛ مملکت با این شرایط میچرخد. کفگیر به ته دیگ خورده.
۲۳۲۱۲
نظر شما