به گزارش گروه اخبار صوتی و تصویری ایرنا،در جریان ناآرامی های شب گذشته که به درگیری نیروهای پلیس با مردم و حمله مستقیم نیروهای امنیتی به تظاهرکنندگان انجامید،دو نفر از تظاهر کنندگان در شهر سوئز و یک نفر از نیروهای پلیس نیز در قاهره کشته شدند.
خبر خیزش عظیم مردم مصر در شب گذشته و تظاهرات گسترده صدها هزار نفری در خیابان ها و میادین قاهره و چند شهر بزرگ این کشور،بلافاصله در صدر اخبار مهمترین رسانه های دیداری و نوشتاری جهان قرار گرفت و بسیاری از شبکه های خبری جهان اقدام به پخش تصاویری از خشونت و حمله پلیس به جمعیت تظاهر کنندگان کردند.
شبکه های سی ان ان،بی بی سی،الجزیره، العربیه و دیگر شبکه های خبری منطقه ای و بین المللی تصاویری را پخش کردند که حاکی از درگیری شدید میان مردم و تعداد زیادی از نیروهای پلیس ضدشورش در قاهره بود.
خبرها حاکی است دولت مصر بیش از 30 هزار نفر از نیروهای پلیس را در قاهره مستقر کرده تا مانع از تظاهرات مردم شوند اما این اقدام دولت مبارک موثر واقع نشده و مردم همچنان با شعارهای ضد دولتی 'مرگ بر مبارک' و 'رژیم فاسد مصر باید تغییر کند' به تظاهرات ادامه دادند و تصاویر مبارک را در خیابان های قاهره پاره کرده و به آتش کشیدند.
دولت مصر شب گذشته درحالی رسانه ها را متهم به پخش اخبار غیرواقعی از میزان ناآرامی ها در این کشور کرد که تصاویر شبکه های خبری کاملا گویای شدت بحران و ناآرامی در قاهره بود.
طی روزهای گذشته صدها هزار نفر از مردم مصر پس از سه دهه سکوت در برابر رژیم دیکتاتوری حسنی مبارک،به خیابان ها ریختند و ضمن اعتراض شدید به نابسامانی های مالی و اقتصادی در این کشور و وجود فساد در دستگاه حکومتی مبارک، خواستار برکناری وی شدند.
حدود دوهفته پیش زمانی که حکومت دیکتاتوری تونس به ریاست زین العابدین بن علی نتوانست حتی به زور سلاح و قتل عام مردم معترض، در برابر سیل گسترده تظاهرکنندگان و اعتراض های خشونت آمیز مردمی بایستد و ناچار به فرار به عربستان شد، برخی تحلیل گران سیاسی پیش بینی کرده بودند که ناآرامی های تونس به برخی دیگر از کشورهای عربی با شرایط حکومتی مشابه تونس از جمله مصر نیز سرایت خواهد کرد.
در جریان حوادث و ناآرامی های پیش از سقوط دولت تونس که منجر به وقوع یک انقلاب واقعی در آن کشور شد، حدود 80 نفر جان باختند.
در روز 24 دی ماه گذشته یعنی همان روزی که دولت تونس سقوط کرد و بن علی از کشور گریخت،بسیاری از مخالفان رژیم مبارک برای اعلام این پیام که آنها نیز خواستار برکناری رییس جمهور کشور خود و تغییر رژیم قاهره هستند، در مقابل سفارت تونس در قاهره تجمع کرده و به نشانه خوشحالی از سقوط رژیم تونس به جشن و شادمانی پرداختند.
بن علی پس از 23 سال حکومت بر تونس در اولین موج جدی خیزش مردم این کشور علیه دولت و اعتراض گسترده مردمی به وجود مشکلات فراوان از جمله بیکاری، وضعیت بد اقتصادی و وجود فساد در دولت این کشور، به رغم متوسل شدن به زور و حمله مسلحانه به تظاهر کنندگان، دوام نیافت و مجبور به فرار شد.
اکنون حسنی مبارک در شرایط مشابهی قرار گرفته و ناآرامی ها و تظاهرات اعتراض آمیز گسترده مردم در روزهای اخیر و به ویژه شب گذشته که به درگیری نیروهای پلیس با مردم و کشته شدن دست کم سه نفر منجر شد، اولین بحران جدی پیش روی مبارک در طول 30 سال حکومت وی بر مصر است.
تظاهرکنندگان خواستار کناره گیری مبارک،استعفای کابینه دولت وی،برگزاری انتخابات آزاد و تشکیل یک دولت مردمی به معنای واقعی آن در مصر هستند.
وزارت کشور مصر انگشت اتهام را به سمت اعضای اخوان المسلمین نشانه رفته و این گروه را عامل تحریک مردم و شروع آشوب و ناآرامی در این کشور دانسته است اما این درحالی است که گروه اخوان المسلمین رسما اعلام کرده که نقشی در بروز این تظاهرات نداشته و این اعتراض ها حرکتی کاملا خودجوش و مردمی بوده است.
'محمدالبرادعی' مدیرکل سابق سازمان انرژی اتمی و یکی از کسانی که امیدوار است با شرکت در انتخابات ریاست جمهوری،بتواند حکومت را پس از 30 سال از دست مبارک خارج کرده و خود اقدام به اداره امور این کشور نماید، گفته است که تحولات و ناآرامی های اخیر مصر تاثیرگرفته از حرکت مردمی در تونس و نشانه دهنده اوج نارضایتی مردم از حکومت ناسالم مبارک است.
البرادعی گفته است اگر در گذشته معترضین به حکومت حسنی مبارک طبقه روشنفکران بوده اند, امروز این جوانان هستند که برای آینده خود به خیابان ها می روند و علیه این سیستم دست به اعتراض می زنند.
او معتقد است که مبارک از قدرت و اختیارات بیش از حد برخوردار است و وظایف پارلمان مصر بسیار محدود بوده و قوه قضاییه در این کشور استقلال ندارد و این درحالی است که رییس جمهور مصر در همه بخش ها و امور کشورش دست دارد.
احمد ابوالغیط وزیر خارجه مصر در واکنش به تحلیل گرانی که پیش بینی کرده بودند مردم مصر نیز حرکت مردم تونس را الگو قرار خواهند داد و علیه دولت مبارک بپا خواهند خواست، گفته بود که بحران سیاسی تونس به سایر کشورهای عربی از جمله مصر سرایت نخواهد کرد چون که هریک از این کشورها از شرایط متفاوتی برخوردار هستند.
حوادث روزهای اخیر و به ویژه شب گذشته در شهرهای بزرگ مصر از جمله قاهره و سوئز ثابت کرد که آنچه تحلیل گران سیاسی درباره آینده حکومت مبارک و تاثیر پذیری مصر از حوادث تونس پیش بینی کرده بودند،به واقعیت نزدیک شده و درصورتی که دولت مصر نیز به سرنوشت دولت بن علی دچار شود، نباید آن را اقدامی غیرمنتظره و غیرطبیعی قلمداد کرد.
شدت ناآرامی و بحران سیاسی در مصر به حدی است که شب گذشته برخی منابع خبری در اخباری غیررسمی اعلام کردند جمال مبارک فرزند حسنی مبارک و دیگر اعضای خانواده وی به لندن گریخته اند. اگر چه این اخبار پس از چند ساعت تکذیب شد ، اما وجود چنین شایعه هایی می تواند نشانه جدی بودن بحران سیاسی قاهره باشد.
روز 24 دی ماه گذشته زمانی که گروهی از مخالفان دولت مبارک پس از فرار بن علی از تونس در مقابل سفارت این کشور در قاهر تجمع کردند و به طعنه شعار دادند که 'بن علی به مبارک هم بگو که یک هواپیمای دیگر هم منتظر او است' ، با توجه به اوضاع کنونی مصر، شاید فرا رسیدن چنین روزی و غروب حکومت سی ساله مبارک خیلی دور نباشد.16146
شب گذشته قیام صدها هزار نفر از مردم مصر علیه حکومت دیکتاتوری حسنی مبارک به اوج خود رسید و با کشته شدن سه نفر در این ناآرامی ها، سونوشت حکومت مبارک به سرنوشت دیکتاتور فراری تونس نزدیک تر شد.
کد خبر 125980
نظر شما