آیا پوتین پشت تهران را خالی کرد؟

یک کارشناس آمریکایی، با تشریح مواضع اخیر پوتین دربارۀ ایران معتقد است که مسکو از تنش میان تهران-واشنگتن منتفع می‌شود.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین مارک کاتز، استاد "سیاست و حکومت" در دانشگاه جرج میسون آمریکا در تحلیلی با عنوان:" روسیه و بحران ایران و آمریکا" در وبسایت تحلیلی لوبلوگ به موضع گیری و واکنش مسکو در قبال تنش های فعلی ایران و آمریکا پرداخته است. وی می نویسد:

همچنانکه تنش میان ایران و آمریکا بالا می گیرد، مسکو در تلاش است تا موضع محتاطانه تری در قبال بحران فعلی داشته باشد. پوتین در کنار بسیاری از متحدان واشنگتن، سیاست ترامپ در خروج از توافق هسته ای را به باد انتقاد گرفت. مسکو در کنار سایر امضاکنندگان توافق هسته ای- انگلیس، آلمان، چین، فرانسه و ایران تلاش تلاش کرد تا توافق حفظ شود. طی روزهای اخیر به محض اینکه ایران اعلام کرد که از برخی تعهداتش در توافق هسته ای می کاهد، پوتین شخصا از تهران درخواست کرد تا در توافق هسته ای باقی بماند. رئیس جمهور روسیه در اظهاراتی هشدار داد: " به محض اینکه ایران در راستای سیاست تلافی جویانه گام بردارد و بگوید که از توافق خارج می شود، فردا روزی همه فراموش خواهند کرد که این واشنگتن بوده که توافق را نقض کرده است. متعاقبا، ایران مقصر شناخته خواهد شد و افکار عمومی جهان نیز مسیرشان را تغییر خواهند داد.

پوتین همچنین تصریح کرد که به رغم مخالفت اروپایی ها با رویکرد تهاجمی ترامپ، اروپا عملاً ناتوانی اش در موقعیت فعلی را ثابت کرد. پوتین تلویحا به عجز اروپایی ها در معامله با ایران و همچنین مجازات های سنگین آمریکا علیه اروپا در صورت ادامه تجارت با ایران اشاره کرد. پوتین در نهایت آب پاکی را روی دست همه ریخت و صراحتاً اعلام کرد که مسکو در وضعیت فعلی کار زیادی از دستش برنمی آید و "اصولا مسکو آتش نشان نیست که بتواند همه را نجات دهد".

از اظهارات پوتین اینگونه بر می آید که عدم توانایی روسیه برای تأثیرگذاری و یا جلوگیری از افزایش تنش میان ایران- شریکش در سوریه- و آمریکا بدین معناست که مسکو نه توان حل بحران را دارد و نه توانایی تأثیرگذاری بر روند فعلی. این موضع قاعدتاً در تضاد با رویکرد دیرینۀ پوتین است که همواره بر قدرت و نفوذ روسیه به عنوان یک ابرقدرت تأثیرگذار تأکید داشت.

با این حال این نکته را نباید از نظر دور داشت که مسکو از تنش میان ایران و واشنگتن منتفع می شود:

اول اینکه مخالفت اروپایی ها با رویکرد ترامپ، یعنی افزایش دشمنی با ایران، پوتین را به هدفش نزدیکتر خواهد کرد؛ یعنی همان اختلاف نظر میان متحدان ناتو. حتی بیش از سال 2003 ؛ زمانی که مسکو در مخالفت با حملۀ بوش پسر به عراق به چند کشور اروپایی ( به طور مشخص فرانسه و آلمان) پیوست. آنهم در حالی که برخی دیگر از کشورهای اروپایی از جمله انگلیس و لهستان از این اقدام حمایت کردند. اما مسکو امروز در کنار همه کشورهایی اروپایی قرار گرفته که در حال مخالفت با رویکرد ترامپ دربارۀ ایران هستند.

در صورتی که تنش میان تهران و واشنگتن تشدید شود، این احتمال وجود خواهد داشت که متعاقب مخالفت اروپایی ها با سیاست‌های ترامپ، آنها حمایتشان را از تحریم های آمریکا علیه روسیه- در مسائلی همچون اوکراین و یا سایر موضوعات کم کنند؛ هدفی که مسکو بدنبال آنست.

به علاوه، پوتین در کنار مخالفت با سیاست های واشنگتن در قبال ایران و همچنین ارسال این سیگنال که مسکو توانایی چندانی برای تأثیرگذاری بر روی وضعیت فعلی ندارد، امیدوار است که بتواند رابطه کشورش با چهار متحد خاورمیانه ای روسیه- یعنی اسراییل، عربستان سعودی، امارات عربی متحده و بحرین که از قضا رابطه خصمانه ای با ایران دارند- را بهبود ببخشد. مسکو مترصد این فرصت است که بتواند رابطه اقتصادی کشورش با سه کشور اول را گسترش دهد (یعنی اسراییل، عربستان سعودی، امارات عربی متحده).

بدون شک، ایران در دعوایش با واشنگتن انتظار حمایت بیشتری از سوی مسکو دارد و انتظار ندارد که مسکو چنین رابطه خوبی با دشمنان ایران داشته باشد. با این حال ایران گزینه های زیادی ندارد و باید به روسها اعتماد کند. هر قدر اختلاف میان تهران و مسکو زیاد باشد، ایران قادر به کاستن از سطح تعاملاتش با مسکو نیست، آنهم زمانی که چنین سطحی از تنش میان ایران و آمریکا وجود داشته باشد.

رقابت تهران و مسکو بر سر سوریه

مسئلۀ دیگر سوریه است. حال که ایران و روسیه توانسته اند با همکاری یکدیگر حکومت بشار اسد را به ثبات برسانند و مخالفان را شکست دهند، گزارشهایی از رقابت میان دو کشور بر سر نفوذ و تأثیرگذاری میان دو طرف در سوریه شنیده می شود. ایران، حزب الله و سایر گروههای شیعی حضور نظامی گسترده تری در سوریه در مقایسه با روسیه دارند. از این رو مسکو در موقعیتی نیست که بتواند سخنی از کاهش نفوذ آنها در سوریه به میان آورد. مسئله ای که دولت ترامپ، عربستان سعودی، اسراییل و سایر متحدان خواهان آن هستند. اما این احتمال هست که به میزان افزایش فشارهای واشنگتن بر تهران، دامنه نفوذ و تأثیرگذاری تهران در سوریه محدود شود و در آن صورت مسکو قادر خواهد بود تا نفوذش را با هزینه تهران در سوریه گسترش دهد.

از سویی در صورتی که ترامپ موفق شود صادرت نفت ایران را قطع کند، سایر تولیدکنندگان نفت از جمله روسیه نیز قادر خواهند بود با هزینه تهران صادرات نفت شان را افزایش دهند.

از سویی، مادامی که دولت ترامپ همه تمرکزش را بر روی فشار بر ایران بگذارد، توجه کمتری به سایر مناقشات با روسها خواهد داشت- و شاید هدفش این باشد که به روسها آزادی عمل بیشتری در قبال اوکراین، بلاروس و سایر موضوعات بدهد.

روسیه در مقایسه با ایالات متحده آمریکا، جمعیت، اقتصاد و توان نظامی محدودتری دارد. ایالات متحده آمریکا (هنوز) شبکه گسترده ای از متحدانش را دارد و این در حالی است که روسها نسبتا متحد کمتری دارند. چیزی که پوتین در آن مهارت دارد، اینست که از اشتباهات مخالفان روسیه به نحو احسن در راستای منافع کشورش بهره برداری کند. و در یک کلام اینکه سیاست ضدایرانی ترامپ می تواند فرصت های بی نظیری را برای روسیه به همراه داشته باشد.

لوبلوگ/ 17 می 2019/ ترجمه: زهرا خدایی 

2352

کد خبر 1261084

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 39
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    249 7
    چه عشق جنگی اند تزارها با ترک ها چه جشنی گرفتند در چندروز گذشته مهربانی شما همان سلام گرگه به دولت ترامپ بود
    • IR ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
      216 2
      در طول تاریخ ..روسها فقط به منافع خودشان فکر کرده اند وهیچگاه یک دوست واقعی نبوده اند درحالیکه با یک دست اظهار دوستی میکنند با دست دیگر خنجر از پشت میزنند تاریخ خود گواه این مدعاست .
    • US ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
      2 0
      روسها خودشون به هم اعتماد ندارن ... اونوقت اعتماد ما به اونها اسمش چیه ؟!!
  • US ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    از اولش هم پشت تهران خالی بود. سناریو تکراری اعتماد به روس ها از سر ناچاری و دست خالی موندن در بزنگاه های تاریخی. ایران همیشه بیشتر از اینکه از اعتماد به امریکایی ها ضربه بخوره از اعتماد به روس ها ضربه خورده
  • IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    435 4
    هيچ احمقی مملکت خودش رو رها نميکنه
  • یه انسان آزاده IR ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    از روسیه حیله گرتر و فرصت طلب تر و خائن تر کشوری روی کره زمین نیست. از اول هم مذاکره با 1+5 اشتباه بود. تجربه امروز نشون داد که از اول فقط و مستقیم با آمریکا میبایستی مذاکره میکردیم.مثل کره شمالی. چون باقی کشورها(مخصوصا اروپائی ها) دنباله رو آمریکا هستند.
  • IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    281 2
    چه جور هم خالي كرد
  • FR ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    325 1
    مگه غیر از این انتظار داشتید
  • حسین IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    318 1
    روسیه هیچ وقت متحد برای ایران نبوده ونیست این به تکرار در تاریخ مشاهده شده هر وقت حکومت ایران به روسیه اعتماد کرده پشتش خالی شده کاش سیاستمداران امروز ما از گذشته عبرت بگیرند و با همه دنیا تعامل مثبت داشته باشند شکست دادن آمریکا به بدبختی کشیدن مردم بدست نمی آید اگه واقعا خواهان شکست دادن امریکا هستیم باید در جنگ تجاری آمریکا رو شکست داد مانند چین
    • خواننده IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
      35 51
      بهتره بگید هیچوقت متحد جمهوری اسلامی نبوده نه ایران...
  • محسن IR ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    325 3
    چقدر طول می کشد تا ما بفهمیم که روس ها غیرقابل اعتماد ترین مردم زمینند؟؟؟
    • IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
      121 0
      چقدر طول می کشد که بفهمید از منظر منافع ملی همه دنیا غیرقابل اعتماد هستند و ایرانی ها هم که کلا بخیال منافع ملی هستند و سوزن شان گیر کرده روی چند شعار نخ نمای پرهزینه
  • IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    324 6
    سلام . روسیه همیشه از آمریکا خطرناکتر بوده و هست . روسیه نون به نرخ روز میخورد . آمریکا هیچوقت پشت متحدان خود را خالی نمی کند ولی روسیه همیشه در بزنگاه متحدان خود را رها میکند . وضعیت کشورهای متحد روسیه را ببینید : سوریه - لیبی - کوبا - ونزوئلا - کره شمالی و ایران
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    276 0
    پوتین به همون سمتی میره که منافعش اقتضاء میکنه، هیچ عقد اخوتی هم با ایران نداره
  • IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    173 0
    ایا و اگر نداره خودش گفت ما ک نمیتونیم همیشه و همه جا اتیش خاموش کنیم
  • IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    238 1
    اینکه ما فکر کنیم پوتین آمریکا را رها کند و پشت ما بایستد ، توهمی است که چندین سال است مسئولین نظام دچار آن شده اند.
  • IR ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    125 1
    بله صدرصد
  • IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    261 3
    طبیعیه که همه کشورها دنبال منافعشان که منافع اقتصادی هست باشند ولی در این میان فقط کشور ماست که منافعش را اقتصادی قرار نداده و دنبال منافعی موهوم هستیم!؟ ما دنبال دستمال بستن به سری که درد نمیکنه هستیم و میخواهیم با همه در بیفتیم و مفلوکتر شویم. در نهایت اگر سیاست گذاران ما از لحاظ رفاهی هم سطح عموم مردم زندگی کرده و در صف شکر و مرغ و دیگر مایحتاج گران شده میرفتن و وسط ماه مجبور به گرفتن مساعده میشدن این عملکرد عجیبشان برای مردم راحتتر قابل هضم بود و پشتیبانی بیشتری میگرفتن ولی.......
    • IR ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
      100 2
      دقیقا زدی به هدف
  • محمد IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    162 1
    همینه دیگه تا بوده روسها عین چی.. به ایران همیشه خیانت کرده اند..
  • IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    156 1
    شما رو نمیدونم ولی تاریخ گواه که بهشون اعتمادی نیست، اگر مستعمرش نیستیم
  • IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    ماخداروداریم پوتین ....کی باشه
    • باربد قائم شهری IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
      80 2
      اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که ....... (خودتون جای خالی را پر کنید)
  • IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    177 3
    وتین هیچگاه پشت تهران نبوده که حالا بخواهد خالی کند این مطلب را همه مردم جز مسئولین کشور می‌دانستند و میدانند
  • IR ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    99 8
    خب بالاخره کی قراره از دست این اعراب و عثمانی و روس راحت بشیم نمیدانم .
  • مومیایی IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    125 0
    پوتین کی پشت ما بود که پشت ما رو خالی کنه؟
  • IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    118 6
    یکی از اهداف پوتین بیرون کردن ایران از سوریه است و مالکیت مطلق بر سوریه. هدف بعد هم بیرون انداختن یک رقیب از بازار نفت است که این را هم تا الان به خوبی انجام داده است. ضمنا به هر حال ایران تضعیف شده از نظر نظامی به نفع روسیه است. مثل زمانی که برنامه اتمی را برچید. سیاستمداری بزرگتر از ولادیمیر پوتین در دنیا نیست.
  • علی IR ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    127 1
    روسیه همیشه دنبال منافع خود است هر کجا که منافع اش ایجاد کند همان طرف است اصل سیاست هم همین است که منافع کشور و مردم خود را در نظر داشته باشی تا مردم کشورت دوستت داشته باشند
  • IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    55 1
    روسیه فقط یک معامله گر هست و در مواقع بحرانی و زمانی که دو طرف به حمایتهاش احتیاج دارند به هر دو علامت میده تا هرکدوم حاضر به شل کردن سر کیسه شدند طرف اون طرف رو بگیره لذا اگر در چند روز آینده موضع پوتین و روسیه به سمت ایران چرخید و شروع به حمایت کرد بدانید که امتیاز ارزشمندی دریافت کرده
  • IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    62 0
    روسیه بارها در تاریخ به ما خیانت کرده اما ما عبرت نگرفتیم
  • IR ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    56 0
    در فراخوان اخير كه جهت مبارزه با امريكا شده يكي داوطلب كمك به ما نشده تنهاي تنهاييم
  • IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    89 3
    حیرت اوره چرا تعجب میکنید ومیپرسید اره با با جون فکر منافع خودشون هستن ومردمشون ومثل اقای ظریف ودیگران افتخار نمیکنه که بخاطر فلسطین وسوریه وایران تحت فشاره مسئله حله دادو ستد میده میگیره وبرعکس .این فقط ما هستیم که انتخاب کردیم جور دیگه ای زندگی کنیم وسرنوشت یک کشور 80میلیونی را به چهار تا گروهک تروریست گره میزنیم.
  • IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    46 2
    رفتار روسیه کاملا درست هست، اگر فکر کنیم روسیه با آمریکا هم پیمان میشد برای تحریم ایران، رفتار ما با روسیه چطور بود! حالا ما جای پوتین
  • رضا IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    2 0
    روسیه تا حالا کی پشت ایران بوده که این دومین بارش باشه. اتفاقا اگه پشتمون نباشه خطرشم کمتره!
  • IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    2 0
    شما نابغه های بی سواد انگار حتی یک برگ از تاریخ رو هم نخوندید که بدونید اون بلائی رو که روس های آشغال سر این خاک و بوم آوردن هیچ کس دیگه ای نیاورده. ولی نه از رو میرید و نه سر عقل میاید. دوست دارید برخلاف توصیه پیامبرتون از یک سوراخ هزار بار گزیده بشید. چند بار باید از پشت توسط روس ها چاقو بخورید و بخوریم تا بفهمید قابل اعتماد نیستند . ترجمه یک مثل آذری که بعد از جنگ جهانی دوم رایج شد رو براتون مینویسم تا شاید کمی شروع به فکر کردن کنید. "از ادمی با چشمهای آبی پوست سفید و گونه های سرخ باید پرهیز کرد". یعنی چهره روس ها. هر چند شامل کل غربی ها میشود ولی خاص روس ها گفته شده. فقط کافیه روسها با آمریکا یا اون سه متحد بالائی که نوشتید به توافق برسند یعنی قرداد فروش ایران رو رسما امضا کنن اون موقع خواهید دید که مثلث نکبت امریکا و روسیه و انگلیس چه بلائی سر ایران خواهند اورد . درست مثل ایران بعد از جنگ جهانی دوم. حالا هی به پاچه خواری روسیه ادامه بدین. به جای التماس به جوجه لاتها با سر لاتها که فعلا امریکاست حرف بزنید و مشکل رو حل کنید.
  • IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    1 0
    بهتره دنبال منافع ملی باشیم نه مصلحت
  • IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    0 1
    روسیه کشور عجیبیه واقعا. 9 میلیون کیلو متر مربع وسعت داره و فقط دو سه شهر مهم. مسکو سنت پطرز بورگ ولادی وستوک...یعنی هر سه میلیون کیلومتر مربع یک شهر...حالا ایران چند شهر شناخته شده در دنیا دارد تهران اصفهان مشهد شیراز تبریز اینا فقط یه بیابون هستند البته با یک رییس جمهور باهوش
  • IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    0 0
    در جنگ اقتصادی بین ایران و غرب ، برنده اصلی روسیه است. 1- بالا رفتن قیمت نفت سود سرشاری را نصیب روسیه می کند. 2- اهرم فشار روسیه بر اروپای غربی گازی است که با خط لوله به اروپا منتقل می شود. محتمل ترین گزینه برای جایگزینی گاز روسیه ایران است. هر چه روابط ایران و اروپای غربی تیره تر باشد ، اهرم فشار انرژی روسیه برقرار خواهد ماند. به نظر اینجانب یکی از آرزوهای اروپای غربی انرژی گازی ایران است که قدرت چانه زنی در مقابل روسیه را بالا می برد. 3- همانطور که در مقاله هم اشاره شد ، روس ها استاد ماهیگیری در آب گل آلود هستند و از این درگیری ها دنبال منافع اقتصادی با همسایگان متمول ایران می گردند.
  • IR ۱۵:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۲۸
    1 0
    در هیچ جای تاریخ روس ها برای ایران قابل اعتماد نبودند همیشه به ایران ضربه زده اند