مجید جویا: خیلیها فکر میکنند فعالیتهای دانشگاهی به حضور در کلاسهای خستهکننده درسی و حل معادلات ریاضی پیچیده روی صفحات کاغذ خلاصه میشود، اما پاپساینس در بازدیدی از بزرگترین دانشگاههای جهان، گزارشی از هیجانانگیزترین آزمایشگاههای آنها فراهم کرده که شور و شوق در گوشه و کنار آن موج میزند. گزارش امروز در مورد آزمایشگاه پژوهشهای آذرخش دانشگاه فلوریدا است.
حرفه: ساخت اشیای مقاوم در برابر آذرخش
هدف آموزش: جذب آذرخش و استخراج میلیونها ولت برق از آن
در آزمایشگاه آذرخش، یک گروه از دانشجویان و پژوهشگران، یک تابستان را شبانه روز کار میکنند تا در جریان طوفانهای فصلی، آذرخشها را به دام بیندازند. یک سیم باریک وصل شده به یک موشک مانند یک فیوز عمل میکند، و یک شاخه از رعدوبرق را مستقیما از طریق چیزی که اصطلاحا کانال پلاسما نامیده میشود، به یک پرتابه فلزی زمین شده هدایت میکند.
با استفاده از شبکه حسگرهای آزمایشگاه میتوان بسیاری از معماها را حل کرد، مثلا دلیل شکل یکتای میدان الکترومغناطیسی هر صاعقه را دریافت، یا کشف کرد که چگونه یک برخورد مستقیم بر کابلهای زیرزمینی تاثیر میگذارد.
برخلاف تصور اغلب مردم، تحریک صاعقه به آن سادگی که به نظر میرسد نیست. یکی از مدیران آزمایشگاه به نام ولادیمیر راکوف میگوید: «اگر دانشجویان بتوانند در هر فصل 40 آذرخش را ببینند، خوش شانس خواهند بود. خیلی از این آذرخشها تنها در یک طوفان ممکن است اتفاق بیفتند.»
پنج سال پیش، دانشجویان آزمایشگاه آذرخش به یکی از بزرگترین اکتشافات قرن کمک کردند، اینکه اکثر آذرخشها اشعه ایکس منتشر میکنند. امروز، دانشجویان با راه اندازی شبکههای جدید حسگرهای پرتو ایکس، هنوز در حال تحقیق برای بررسی این موضوع هستند.
50171
نظر شما