توپخانه قالیباف علیه اصولگرایان/ بازگشت به سیاست به سَبک سردار

قالیباف هنوز هم از تصمیم یکباره اصولگرایان برای کنار گذاشتنش از انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم دلخور است، آنقدر که به صراحت از مسیر اشتباه آنها سخن بگوید و مسیر «نواصولگرایی» را پیشنهاد دهد.

کیاوش حافظی: محمدباقر قالیباف جایی نرفته است؛ او همینجاست. سردار مدتی ترجیح  داده در برهه ای که نامش جنگ اقتصادی خوانده شده در دیدرس قرار نگیرد و سکوت را اختیار کرده بود. اما گویی روزهای سکوت پایان یافته و قرار است با دست فرمانی تند وارد گود اظهارنظرهای سیاسی و انتخاباتی شود. او بعد از مدتی سکوت به نقد بی پروا و صریح علیه اصولگرایان پرداخته است؛ «تا زمانی که اصولگرایان در مسیر گذشته حرکت کنند، نمی توانند کار جدی و اساسی انجام دهند. در انتخابات ۹۶ همه فکر می کنند که اصول وحدت رعایت شد. درحالی که این برداشت درست نیست. گرچه به صورت شکلی وحدت رعایت شد ولی به صورت محتوایی رعایت نشد.»

وحدتی که به کام سردار شیرین نیامد

انتخابات ۹۶ بعد از چند دوره انتخابات و چنددستگی در جریان اصولگرا، بزنگاهی شد که راست گرایان با وحدت بیشتری در عرصه رقابت ورود کنند. اما همان وحدت حداکثری بازهم به کام سردار شیرین نیامد. او همانقدر که وحدت سال ۹۲ که نامش را در بین کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری قرار داده بود را تایید می کند از وحدت سال ۹۶ که یکباره مجبور به کناره‌گیری از عرصه انتخابات آنهم با تصمیم جمنا شد گلایه دارد و این تصمیم بر او خوش نیامده است آنقدر که در چندین نوبت زخم این دلخوری سرباز کند و از اصولگرایان بخاطر تصمیم آن روزها انتقاد کند.

او گرچه با چنته ای پروپیمان تر از سال ۹۲ وارد عرصه انتخابات ۹۶ شده بود تا شاید روحانی را ناک اوت کند اما این بار بیشتر از آن جمله «من سرهنگ نیستم» روحانی نصیبش شد آنجا که پای انتخابات سال ۸۴ به میان آمد و روحانی از مردانگی که در حق او کرده بود روایت کرد. روایتی که ریزش آرای قالیباف را کم کم سبب شد و در نهایت اصولگرایان پشت سر رئیسی ایستادند تا قالیباف سرخورده و ناکام و ناخواسته میدان رقابت را ترک کند.

او نفس همان وحدت را زیر سوال می برد و می گوید: «ما در برنامه ریزی مشکلات زیادی داریم. اگر شورای نگهبان افراد دیگر را رد صلاحیت نمی کرد، همه آنها می آمدند و کسی با سازوکار جمنا رد نشد.» اشاره قالیباف به دیگر گزینه های جمناست که وارد عرصه انتخابات شده بودند. جمنا، ساز و کار انتخاباتی آن روزهای اصولگرایان تصمیم گرفته بود پنج نفر را وارد رقابت با روحانی کند و در نهایت چهار نفر به نفع بهترین رقیب از میدان خارج شوند. در بین این پنج نفر مهرداد بذرپاش به ظاهر به خاطر دیر رسیدن به محل ثبت نام انتخابات از نامزدی بازماند. حمیدرضا حاجی بابایی و علیرضا زاکانی هم با ردصلاحیت شورای نگهبان رو به رو شدند وگرنه احتمالا پروسه وحدت در انتخابات ۹۶ طولانی تر می شد؛ شاید هم محال بود.  

من باید می ماندم نه رئیسی!

قالیباف ناراحتی خود از کناره گیری اش در انتخابات ۹۶ به نفع رئیسی را هم بیان می کند. بعد از کناره گیری او از انتخابات برخی بر این عقیده بودند که اگر حرکت اصولگرایان برعکس بود یعنی رئیسی به نفع قالیباف کنار می کشید سردار شاید می توانست در آرای روحانی چالش ایجاد کند، چرا که قالیباف فعالیت اجرایی داشت اما رئیسی از خاستگاهی قضایی آمده بود؛ حالا هم که رئیسی به جای نشستن بر صندلی رئیس جمهور، بر صندلی رئیس قوه قضاییه نشسته گویی این موضوع بیشتر برای او سنگین شده است.

به همین خاطر به دوستان اصولگرایش طعنه می زند و می گوید که باید الفبای کار سیاسی بیاموزند؛ «کمپین اصولگرایی اشتباهی بود. وقتی رئیس جمهور مستقر وجود دارد و یک انتخابات میان دوره ای در حال برگزاری است چرا از جناح مقابل دو نفر باید حضور پیدا کنند؟ آن هم با این استدلال که تا هفته آخر حضور داشته باشند تا مشخص شود وضع کدام یک بهتر است یا به عبارت دیگر تا هفته آخر با خودتان رقابت کنید و هفته آخر با رقیب اصلی. آیا این موضوع ضرورتی داشت؟ اینها اشکالات جدی در حوزه برنامه ریزی و الفبای کار سیاسی است.»

قالیباف پیشتر هم تکیه اصولگراها بر نظرسنجی های انتخاباتی را نیز زیر سوال برده و پرسیده«چرا باید بین ماندن من و رئیسی حکم می کرد؟» استدلالش این است که بهتر از رئیسی در برابر روحانی ایستاده بود. به گفته قالیباف «آیا اصل را باید این موضوع قرار دهیم که کدام یک از این دو نفر با رقیب بهتر مبارزه می کنند؟ یا آنکه میان خودشان چه وضعیتی دارند؟ یعنی زمان نظرسنجی باید بگوییم بین این دو نفر کدام یک برتر است یا اینکه از جامعه سوال کنیم کدام یک از این دو نفر در برابر آقای روحانی بهتر رأی می آورد؟ قطعا هر کدام که قدرت رقابت بیشتری با رقیب دارد باید بماند.»

قالیباف حتی قبلا دست به افشاگری درباره زدوبندها در پشت‌پرده جریان اصولگرایی هم زده و گفته بود؛ «یک آقایی که من به ایشان ارادت دارم، گفت مانیفست اصولگرایی را ما نوشته‌ایم و هیچکس حق تغییر آن را ندارد، شما در این فضا می‌خواهید کار حزبی کنید؟ این یعنی همه در خانه‌هایتان بنشینید تا برایتان تصمیم بگیریم! مردم این حرف را از ما قبول می‌کنند؟»

بی‌اعتنایی اصولگرایان به نواصولگراییِ قالیباف 

قالیباف بعد از شکست سوم خود در انتخابات در نامه ای انتقادات صریح از اصولگرایان را کلید زد و از تغییرِ اساسی در نحوه کنشِ جریانِ اصول‌گرایی سخن گفت و پای «نواصولگرایی» را به میان کشید. او این بار نیز بر این موضوع تاکید کرده و می گوید؛ «بنده به نواصولگرایی معتقدم. نواصولگرایی به این معنی نیست که از اصول رجعت کنیم. ما باید به اصول و باور ها انقلاب پایبند و در هدف گذاری، روش و ابزار متحول شویم. کار باید به مردم واگذار شود. جوانها باید در صحنه ها حضور یابند. اصولگرایی یک جریان سیاسی و رویکرد نیست بلکه یک نگرش است. نو اصولگرایی مسیر درستی است که باید در آن حرکت کنیم.» تعبیری که چندان به مذاق برخی اصولگرایان خوش نیامده و حرکت جدید قالیباف را حرکتی جزیره‌ای و کاغذی قلمداد می‌کنند.

از بطن صحبت های قالیباف چه چیز متولد می شود؟

پیداست که قالیباف دیگر سرداری نیست که زیر فرمان چهارباره اصولگرایان برود. اما به راستی این سخنان چه معنایی دارد؟ او به هرحال می خواهد سیاستمدار بماند، نه آنکه کنار گذاشته شود. چه بسا او با کنار زدن قدیمی ترهای اصولگرا و سخن گفتن از نواصولگرایی مثل دیگر سیاسیونی که برای حمایت از خود حزب تشکیل می دهند دنبال شکل دادن جریانی است که بتواند از او پشتیبانی کند. هرچند که او حزب دارد اما جمعیت پیشرفت و عدالت هیچگاه تشکلی قوی و پرنفوذ در دل جریان راست نشد.

شاید هم سردار ناکام از ریاست جمهوری با خود فکر می کند که برای او راه ریاست جمهوری از مجلس می گذرد؛ آن هم در مجلسی که انتخاباتش ۹ ماه دیگر برگزار می شود و شاید رئیس دوازده سال گذشته مجلس در آن شرکت نکند و قَدَرترین رقیب در میدان نباشد.

شاید هم ۹ ماه دیگر به جای کاندیداتوری، از بطن صحبت های قالیباف جریانی در عرصه سیاست متولد شود و قالیباف با لیدری خود آن را در سیاست هدایت کند. شاید او سودای لیدری بدنه ای در جریان اصولگرا را در سر دارد.

2727

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1268373

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 35
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    استرالیا خوب بود؟؟
    • IR ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      2 2
      چه تیتر پر از غضب و کینه را انتخاب کردید این ادبیات چقدر آشنا ست
  • IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    حمله به سفارت عربستان تا ابد بر پيشاني قاليباف هست
    • عبدالکریم IR ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      2 4
      ننگ کوبیدن اصولگرایان و تخریب خدومان نظام نیز بر شما می ماند
  • IR ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    هنوز حسرت می خوره
    • IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      6 1
      تو انتخاباتهای قبلی این همه هزینه کردی ولی رأی نیاوردی. امثال تو و محسن رضایی خیلی سنگینتره که آبرومندانه بکشین کنار.
  • علی IR ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    کاپیتان کجایی دقیقا کجایی.
    • IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      123 7
      در حال نقشه کیشیدن برای صندلی لاریجانی
  • IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    فکر کن که خدای نکرده قالیباف شده بود رییس جمهور و به عنوان نماینده ملت ایران می خواست به مجامع بین المللی بره و با سران کشور های دیگه دیدار کنه و به هر حال نماینده ملت ایران باشه. خداییش هیچی قالیباف به ریاست جمهوری نمی خورده. رییسی هم نمی خورد و شورای نگهبان باید در رجل سیاسی ریاست جمهوری به این مسائل دقت کنه ک
    • IR ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      19 69
      ..خط تخریب شروع شد.. رو رو برم...
    • IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      به نظرم قالیباف خودش بسه برای تخریب خودش
    • امیر IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      79 29
      نه که به روحانی میخوره
    • شمس تبریزی IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      8 3
      من طرفدار قالیباف نیستم اما انصافا تیپش به ریاست جمهوری میخوره. هم خوشگله هم بوره. قد و قواره خوبی هم داره. خلبان ایرباس هم هست پس تسلط به مکالمه روزمره انگلیسی هم داره. لا اقل جلوی کریستین امانپور که میشینه در گفتن دو تا جمله انگلیسی در نمیمونه و به منو من نمیفته.
  • IR ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    171 9
    خب بنده خدا حق داره. همیشه جلودار بوده و همیشه زدن ترکوندنش
  • IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    قالیباف و رضایی تموم شدن
    • سرو IR ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      2 1
      بودن و نبودشون فرقی نداره
  • DE ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    گناه داره بندذه خدا شکست هاشو یادآوری نکنید
  • DE ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    45 9
    اشکالی ندارد اگر دنبال مجلس باشد. همین که فهمیده باشد که ریاست جمهوری نصیبش نمی شود کافی است
  • GB ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    139 7
    قالیباف کجا بوده مگه؟
    • IR ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      49 5
      میگفتن خارجه
  • GB ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    96 9
    قالیباف شانس ندارد. ممکن است در انتخابات مجلس هم یک نفر افشاگری دیگری درباره اش بکند. آن موقع دیگر فاتحه
  • GB ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    88 8
    چرا اینا از سیاست کنار نمیرن
    • IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      70 6
      بیکارن دیگه کجا برن
    • GB ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
      1 2
      چون کار دیگری بلد نیستند
  • GB ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    17 19
    #ما_اصولگراها
  • IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    قالیباف با چه رویی میاد از انتخابات حرف میزنه
  • IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    قالیباف برو به سلامت
  • GB ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    1 2
    باقرخان بازم انتخابات؟
  • سعید US ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    2 0
    جالب بود و قابل تامل
  • IR ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    2 0
    قالیباف نیازی به تبلیغات نداره و صد در صد رای میاره چون افراد بسیار کمی در انتخابات شرکت میکنند که اطلاعات بسیار کمی هم دارند همینکه اسم قالیباف را شنیده باشند برای رای آوردنش کافیه
  • حمید IR ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    3 0
    1 میلیون و سیصدهزار تومان کل موجودی خانواده قالیباف طبق سندی که سال 96 ارائه داده بوده ایشان گنج پیدا کرده سفر خارجی و خرج های آنچنانی
  • IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    1 0
    اصولا نواصولگرایی از هر نوع که باشد همان نومحاظفه کاری است که رادیکالیسم هسته آن را تشکیل می دهد و همه جا بحران به بار می آورد. دوران بوش پسر یکی از نمونه های عملی ترکتازی نومحافظه کاری و نتایج تلخ آن است و الان هم بخشی از محصولات آن دوران مانند بولتون دستی در آتش بیاری بحران های جهانی دارند
  • سامان IR ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    1 2
    4 درصد ی ها 96 درصدی های من در اوردی . چالش والستریت ایرانی درست کردن. .میدونید . کاندیداهای اصولگرا از ضعف مشاور رنج میبرنند . بیکبار در اوج تیر غیب تتلو پیدا میش. بیکبار . گاز انبر میاد وسط.
  • IR ۱۴:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۰
    1 5
    جالبه از نظر سياسي بروز نيست همه از اصلاح طلب بودن اعلام برائت ميكنند ايشون از اصول گرايي
  • IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۱
    2 4
    فقط احمدی نژاد عشق است