ریس ستاد توسعه اقتصادی ایران و عراق با اشاره به سطح روابط تجاری گسترده بین دو کشور، عراق را یکی ازمهمترین شریک تجاری ایران در حال حاضر معرفی کرد.
امین شریعتی ریس ستاد توسعه اقتصادی ایران و عراق با اشاره به سطح روابط تجاری گسترده بین دو کشور، عراق را مهمترین شریک تجاری ایران در حال حاضر دانست که با توجه به همسایگی و قرابتهای دینی و فرهنگی میتواند به مهمترین کشور دریافت کننده اقلام صادراتی ایران تبدیل شود و گفت: طی چند سال گذشته حجم مبادلات ایران و عراق با افزایش چشمگیری مواجه بوده که این رقم در سال گذشته به شش میلیارد دلار رسیده است که با توجه به هماهنگیهای صورت گرفته در پایان سال جاری میتواند این رقم به هشت میلیارد دلار خواهد رسید.
وی با تاکید بر سطح تعامل بین بخشهای مختلف دو کشور اعم از بخشهای دولتی و بخش خصوصی افزود: تلاش میکنیم که طی پنج سال آتی حجم مبادلات دو کشور را به رقم 20 میلیارد دلار برسانیم.
شریعتی در رابطه با کیفیت سطح مبادلات بین دو کشور نیز گفت: به دلایل شرایط خاص سیاسی و امنیتی عراق طی چند سال گذشته و از بین رفتن بسیاری از زیر ساختهای اقتصادی این کشور در جریان اشغال عراق توسط نیروهای اشغالگر به رهبری آمریکا مبادلات این کشور با ایران کاملا یک سویه و یک طرفه بوده به طوریکه بیش از 90 درصد مبادلات، صادرات کالاهای ایرانی به این کشور بوده است.
وی وظیفه اصلی ستاد توسعه اقتصادی ایران و عراق را ایجاد هماهنگیهای لازم در جهت گسترش تجارت با کشور عراق دانست و گفت: در حال حاضر بسیاری از وزارتخانهها و سازمانهای دولتی در زمینه تخصصی خود با عراق موافقتنامههایی را منعقد کردند که هماهنگی این امور و همچنین هماهنگی فعالیتهای بخش خصوص ایران در عراق از جمله مهمترین وظیفه این ستاد است.
شریعتی با اشاره به پدیده قاچاق در مرزهای غربی کشور به ویژه مرز عراق و اقلیم کردستان عراق گفت: پدیده مبادله مرزی کالا از سالیان گذشته در این منطقه وجود داشته و طی سالهای متوالی همیشه مردمان مناطق مرزی دو کشور کالاهایی با هم مبادله میکردند، با این حال ستاد توسعه اقتصادی ایران و عراق برای کمک به کنترل و مقابله با این پدیده اعلام آمادگی کرده و به همین منظور نخستین جلسه با هماهنگی انجام شده با ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار شد که در آن به بررسی ابعاد قاچاق و راهکارهای پیشگیری و مقابله با این پدیده و افزایش بسترهای گسترش مبادلات مرزی قانونمند و قابل نظارت در مرزهای کشور پرداختند.
وی همچنین تاکید کرد: این ستاد در طول سالهای فعالیت خود تلاش کرده با افزایش تجارت با کشور عراق و بالا بردن سطح رفاه مردمان مرز نشین و ایجاد اشتغال در این مناطق از گرایش جوانان این مناطق به قاچاق کالا کم کرده و قاچاق کالا را کاهش دهد افزایش تولید و به تبع آن صادرات به کشورهای همسایه به ویژه کشور عراق موجب ایجاد اشتغال در مناطق مرزی کشور شده و این امر خود میتواند بسیاری از معضلات قاچاق کالا را حل کند.
با این حال دستیابی به این مهم، نیازمند کمک و تعامل همه دستگاهها و نهادهای دولتی بوده و تنها از عهده یک نهاد و سازمان برنخواهد آمد.
شریعتی همچنین با اشاره به بازگشت برخی از کالاهای ترانزیت شده به داخل خاک ایران نیز گفت: ترانزیت کالا از کشور به کشورهای همسایه یکی از منابع مالی با ارزش برای کشور بوده و هست، ولی در رابطه با ترانزیت کالا از ایران باید ملاحظات شرعی و سیاسی را در نظر گرفت تا هر کالایی از خاک ایران به کشورهای همسایه ترانزیت نشود در ضمن با توجه به مناسبات ایران با اقلیم کردستان عراق میتوان در رابطه با بازگشت برخی از کالاهای ترانزیت شده به خاک ایران از طریق کردستان عراق اقدامات خوبی انجام داد که نیاز به تعامل و برگزاری جلسات برای توجیه مقامات اقلیم کردستان خواهد داشت.
همچنین با تعاملات گسترده با مقامات اقلیم کردستان و زمینههای مناسبی که وجود دارد، میتوان تجارت برخی از کالاها را ضابطهمند کرده تا از قاچاق آنها به کشور جلوگیری شود.
وی در پایان یادآور شد: با ایجاد کنترلهای قانونی و نظارت و رسیدگی مستمر و مناسب در بازارچههای مرزی علاوه بر افزایش سطح مبادلات تجاری میان دو کشور در نهایت از قاچاق بسیاری از کالاها جلوگیری شده و زمینهساز امنیت مرزی و رشد و شکوفایی مناطق همجوار خواهد بود.
/36
نظر شما