بخشی از این تغییر رفتار نمایندگان ناشی از عملکرد انتخابشوندگان و بخشی مرتبط با انتخابکنندگان است، در توضیح دلایل مرتبط با انتخاب کنندگان باید گفت که در سال پایانی مجالس گروهی از افراد در حوزههای انتخابیه مطالبات خود را از نمایندگان افزایش میدهند با این نگاه که ممکن hsj نماینده فعلی در دور بعد مجلس حضور نداشته باشد بنابراین برای تامین مطالبات فشارهایی را متوجه نماینده می کنند، از طرفی این نگاه هم وجود دارد که با توجه به سال پایانی مجلس ممکن است نماینده برای انتخابات در دور بعد نیازمند رای باشد پس این زمان بهترین فرصت برای طرح خواسته ها است. با این توضیحات مطالبات هم فردی و هم عمومی است.
ذکر این نکته ضروری است که بسیاری از مطالبات حوزه های انتخابیه از نمایندگان جزو وظایف نماینده محسوب نشده بلکه در حوزه اجرایی و از وظایف دولت است اما از آنجا که دولت ها در همه ادوار با مشکلاتی مواجه هستند نمایندگان در این بخشها ورود کرده و پیگیری هایی انجام می دهند.
اما تغییر رفتار نمایندگان در سال پایانی از بعدی دیگر نیز قابل بررسی است و آن عملکرد نمایندگانی است که قصد کاندیداتوری برای دور بعد دارند که به چند قشر تقسیم می شوند؛ بخشی از دوستان نماینده کسانی هستند که در تمام دوره چهار ساله نمایندگی در پیگیری مطالبات حوزه انتخابیه ممارست داشته و تلاش آنها مختص به سال پایانی منتهی به انتخابات است اما گروهی هم وجود دارند که با درنظر گرفتن نزدیک شدن به عرصه انتخابات خود را نیازمند تحرک بیشتری در حوزه انتخابیه می بینند و به همین دلیل است که در سال پایانی مجلس با جدیت بیشتری در حوزه های انتخابیه حضور می یابند تا در انتخابات حرفی برای گفتن داشته باشند.
تاکید میکنم ادعای تغییر رفتار نمایندگان در سالهای پایانی مجالس انکارناپذیر است اما اینکه از آن به عنوان آفت یا امری مثبت یاد کنیم باز هم باید از چند منظر قابل بررسی است.
اگرچه مزیت این تغییر رفتار در آن است که فرد نماینده ای که در حوزه انتخابیه فعالیت کمی داشته در سال پایانی حتی به دلایل شخصی هم که شده تحرک بیشتری از خود نشان می دهد اما از این منظر که چرا باید فعالیت نمایندگان محدود به بعد زمان و مکان و تنها سال پایانی باشد باید به دیده آفت به آن نگریست.
آفت دیگری که می توان از آن یاد کرد این است که مردم نماینده را به جای اینکه یک مقام دارای شان و منزلت اجتماعی و سیاسی ببینند به عنوان یک ابزار و با دید مادی نگاه می کند و این بزرگترین بلایی است که ممکن است یک قوه قوی و غنی همچون قوه مقننه را تهدید کند.
به نظر میرسد ورود احزاب بهترین راه برای عبور از این مشکلات و آسیبهایی است که ممکن است در تمامی ادوار مجالس را تهدید کند. واقعیت آن است که اگر زمینه برگزاری انتخابات به صورت استانی فراهم شود احزاب در قالب لیست های مشخص نمایندگانی را راهی پارلمان می کنند، در این شرایط هم به دلیل فعالیت نماینده در سطح استان مطالبات مردم کاهش می یافت و هم اینکه امکان مدیریت هزینه های انتخاباتی وجود داشت و در نهایت انتخابات نظم ونسق و سازو کار بهتری پیدا می کرد.
*نماینده سابق مجلس
27219
نظر شما