آغاز شمارش معکوس ۱۰ روزه برای زنده ماندن برجام

نشست مشترک کمیسیون برجام دیروز در حالی برگزار شد که بیانیه پایانی آن بر راه اندازی هر چه سریعتر اولین تراکنش اینستکس تاکید دارد. عباس عراقچی،معاون وزیر امور خارجه این نشست را قدمی رو به جلو اما ناکافی خوانده است. آیا اروپایی‌ها موفق می‌شوند خواسته‌های ایران را در مقابل تحریم‌های آمریکا تامین کنند؟

ابوالفضل خدایی: دوازدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام روز گذشته به پایان رسید. این نشست با شرایطی متفاوت و پس از ضرب الاجل ۶۰ روزه ایران به اروپا برگزار می شد؛ضرب‌الاجلی که ۱۸ تیر به پایان می‌رسد و مقام‌های ایران گفته‌اند به هیچ عنوان قابل تمدید نیست.  با گذشت یک سال از صبر استراتژیک ایران حالا این بار نوبت اروپایی ها  است تا با راه اندازی ساز و کار مالی اینستکس حسن نیت خود را در اجرای تعهدشان نشان دهند تا ضمن برخورداری ایران از مزایای برجام، این توافق استراتژیک همچنان پایدار و باقی بماند. از طرفی دیگر نشست جی ۲۰ نیز در ژاپن در حالی برگزار می شد که افزایش تنش ها در خلیج فارس، تشدید تنش ها بین ایران و آمریکا، جنگ تجاری واشنگتن و پکن، موضوع اس۴۰۰ و غیره در کانون توجه قرار داشت و اهمیت موضوع ایران را بیش از پیش در این دو جلسه را نشان می داد. گزارش زیر نگاهی به برخی از این تحولات دارد:

روز گذشته خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشت که ایران عضو گروه ۲۰ نیست، اما حوادث خلیج فارس و افزایش تنش لفظی میان تهران و واشنگتن موجب شده که تهران به بخش اصلی گفت وگوهای این گروه تبدیل شود. این خبرگزاری به افزایش تولید اورانیوم غنی شده ایران اشاره کرد و از عزم ایران برای اقدامات دیگر در صورت عدم تلاش های اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هسته ای خبر داد.

موضوعی که امانوئل مکرون نیز بدان در نشست جی ۲۰ اشاره کرد و گفت که تصمیم دارد برای کاهش تنش ها و جلوگیری از جنگ احتمالی با همتای آمریکایی خود یعنی دونالد ترامپ گفتگو کند.

 شینزو آبه نخست وزیر ژاپن نیز اظهار داشت که به تلاش های خود برای کاهش تنش در منطقه خلیج فارس ادامه می دهد.

سپس کاخ سفید نیز اعلام کرد که ترامپ در دیدارهایش با رهبران آلمان،هند و ژاپن درباره ایران رایزنی کرده است. (اینجا)

در ادامه سلسله دیدارها در نشست جی ۲۰ و رهبران چین و آلمان با یکدیگر دیدار کردند که مرکل و شی جیپینگ بر حل مسالمت آمیز تنش ها بین ایران و آمریکا تاکید کردند. (اینجا)

سپس سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز اعلام کرد که دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین بر پیدا کردن یک راه حل دیپلماتیک برای خروج از وضعیت بوجود آمده میان آمریکا و ایران تاکید و دو طرف به اهمیت این موضوع نیز پی برده اند که تنش در اطراف ایران باید از طریق سیاسی و گفت وگوی دیپلماتیک حل وفصل شود.  (اینجا)

انتقال نتایج نشست وین به تهران
در ادامه نیز چند کشور اروپایی درباره اهمیت و حفظ توافق هسته ای بیانیه ای صادر کردند و پس از نشست کمیسیون مشترک برجام بیانیه پایانی هم صادر شد که طبق آن قرار شد تا پردازش اولین تراکنش اینستکس هر چه سریعتر انجام شود.
(اینجا)

سپس هلگا اشمید دبیر کل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، عملیاتی شدن ساز وکار ویژه مالی اروپا و ایران را تأیید کرد و گفت: نخستین تراکنش در حال پردازش است و کشورهای بیشتری از اتحادیه اروپا به این سامانه وصل خواهند شد (اینجا)  اعلام آمادگی چین برای پیوستن به ساز و کار مالی اروپا از دیگر رویدادهای مهم دیروز بود.

در ادامه نیز نوبت به صحبت ها و ارزیابیهای سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران رسید. وی نشست کمیسیون برجام را گامی مفید و سازنده دانست و از طرفی دیگر نیز تاکید کرد که تا تامین خواسته های ایران فاصله قابل توجهی وجود دارد .  (اینجا)

معاون وزیر امور خارجه تاکید دارد که بدون اینکه خرید نفت از ایران انجام شود یا اعتبارات خاصی برای آن در نظر گرفته شود اینستکس نمی تواند انتظارات ما را به طور کامل برآورده کند. بنابراین کشورهای اروپایی باید به طور جدی بحث فروش نفت ما را در دستور کار خود داشته باشند. در واقع هر چند اروپایی‌ها با توجه به ضرب‌الاجل ۶۰ روزه ایران که ۱۸ تیر ماه به پایان می‌رسد مشغول تلاش برای راضی کردن ایران هستند اما محدود کردن اینستکس به موارد غیر تحریمی عملا ایران را در موقعیتی قرار می‌دهد که منفعتی از برجام نمی‌برد. 

به همین خاطر است که مقام‌های آمریکا تلاش دارند اروپایی‌ها را فشار و تگنا قرار دهند و برایان هوک همزمان با برگزاری نشست وین هشدار داد که اروپایی‌ها میان ایران و آمریکا باید یکی را انتخاب کنند. اما از سوی دیگر مقام‌های روسیه طی روزهای اخیر بارها تاکید کرده‌اند که امیدوار هستند که برای استفاده از مکانیسم اینستکس در زمینه معاملات نفتی ایران توافق حاصل شود. روس‌ها هم اعلام آمادگی کرده‌اند به اینستکس ملحق شوند. 

 سرگئی ریابکوف،معاون وزیر خارجه روسیه هم به تازگی اعلام کرد که  کشورش آماده است تا به فروش نفت ایران کمک کند. حالا همه نگاه‌ها به اینستکس و گام‌های اروپایی‌ها در حدود ۱۰ روز آینده است. آیا اروپایی‌ها یکبار برای همیشه می‌توانند در مقابل قلدری آمریکا در جهان بایستند و از خودشان قدرت اقتصادی نشان دهند؟

بازتاب در رسانه ها و اعلام آمادگی کشورهای عضو برجام برای همکاری با ایران
با برگزاری نشست وین و اعلام آمادگی چین برای پیوستن به ساز و کار مالی اروپا، شبکه ای بی سی نیوز نوشت، دولت ترامپ در پیشبرد اهداف خود علیه ایران شکست خورده است.

این شبکه در ادامه یادآور شد: از دیگر دستاوردهای نشست وین در کنار آمادگی اروپا و چین برای نادیده گرفتن تحریم های آمریکا، می توان به ادامه پایبندی ایران به برجام اشاره کرد.

در همین راستا خبرگزاری اسوشیتدپرس نیز روز جمعه نوشت که کشورهای اروپایی با ایجاد سپر دیپلماتیک حول شرکت ها از تبادلات تجاری آنان با ایران حمایت خواهند کرد.

این رسانه آمریکایی می افزاید: تحلیلگران اقتصادی شورای اروپا بر این باورند که حضور سه کشور قدرتمند اقتصادی اروپا (انگلیس، فرانسه و آلمان) در اینستکس می تواند ریسک پذیری تحت فشار قرارگرفتن آمریکا را کاهش دهد.

در همین حال کشورهای اروپایی ایجاد کننده اینستکس می گویند که برای درگیر نشدن مستقیم با تحریم های آمریکا، در مراحل اولیه اجرای ساز و کار مالی اینستکس بیشتر بر نیازهای اولیه جامعه مردمی ایران مانند دارو، دستگاه های پزشکی و محصولات کشاورزی متمرکز خواهد شد. این ماجرایی نیست که بتواند نظر ایران را به این شکل تامین کند.

توئیتر وزارت خارجه آلمان نیز اعلام کرد: از اینکه شرکای اروپایی ما یعنی انگلیس و فرانسه و نیز اتحادیه اروپا از راه اندازی کانال مالی ویژه، موسوم به «اینستکس» حمایت می کنند تا به این وسیله، تجارت مشروع با ایران امکانپذیر شود، استقبال می کنیم.

ما به طور مشترک از حفظ «برنامه جامع اقدام مشترک» و تامین امنیت از طریق خلع سلاح هسته ای نیز حمایت می کنیم.

وزارت امور خارجه روسیه هم در بیانیه‌ای به نشست روز جمعه کمیسیون مشترک برجام در سطح مدیران سیاسی وزارتخانه‌های خارجه اشاره و اعلام کرد که در این نشست از اجرای طرح‌های تغییر کاربری سایت هسته‌ای فردو و راکتور آب سنگین اراک حمایت شد.

محمد جواد ظریف،وزیر امور خارجه روز گذشته به مناسب  سالگرد حملات شیمیایی  به سردشت در توییتر خود نوشت: ما هرگز فراموش نخواهیم کرد که دنیای غرب از صدام پشتیبانی و حتی وی را به تسلیحات شیمیایی مسلح کرد.  ما آن زمان، ثابت قدم ماندیم؛ اکنون هم خواهیم ماند.

چه کسی است که فراموش کند تسلیحات شیمیایی را چه کشورهایی به صدام داده بودند؟ محمد جواد ظریف یکبار در سخنرانی خود در واکنشی به انتقاد از برنامه موشکی ایران به همین خاطرات تلخ اشاره کرده و گفته بود که زمانی در زمان جنگ ایران برای دفاع از خود برای یک موشک التماس می‌کرد و ایران دیگر نمی‌گذارد آن وضعیت در مقابل صدام جدیدی تکرار شود. ایران آن زمان ثابت قدم ماند،اکنون هم باقی می‌ماند.

هنوز تنها ۱۰ روز بدون بازگشت برای اروپایی‌ها باقی است. ترامپ یکجانبه از برجام خارج شد اما طرف‌های دیگر می‌توانند در مقابل عهدشکنی آمریکا به تعهدات خود عمل کنند؟ 

۳۱۱ ۵۰

کد خبر 1274776

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    173 3
    کدامیک بخاطر ایران جلوی امریکا می ایستند و اصلا برای چه؟ همان روسها گفتند ما آتشنشان نیستیم!
    • ناامید IR ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      25 0
      برجام بدون امریکا زجرجامه
  • IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    217 3
    بچه مدرسه ای ها هم فهمیده اند که نتیجه ان برنامه نفت در برابر غذا است !!!!
  • IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    181 8
    خیلی واضحه که ایران به هیچ وجه از برجام کامل بیرون نمیاد چون از شورای امنیت سازمان ملل و گشایش مجدد پروندش واهمه داره
    • IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      38 3
      برخلاف نظر شما با مسیری که ایران در پیش گرفته و فرجه های 2 ماهه ای که برای خروج قدم به قدم در نظر گرفته میشه گفت تصمیم خروج از برجان در سطوح عالی کشور گرفته شده.و حداکثر تا آخر سال جری از برجام خارج میشیم. اما موضوع تاسف برانگیز اینه عمل ترامپ برای برهم زدن برجام امکان برگشت به برجام رو تقریبا غیر ممکن کرده یعنی حتی اکه دور بعد یک رییس جمهور خواهان برجام در امریکا روی کار بیاد دیگه ایران به برجام یا توافقی مثل برجام برنخواهد گشت.این وسط فقط ملت هستند که ضرر میکنن.اینجاست که میشه گفت یه دیوانه سنگی در چاه انداخت که صد نفر عاقل هم نمیتونن درش بیارن.
  • ذوالقرنین ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    195 4
    این کانال در بهترین حالت نفت در برابر غذاست هیچ موقع اروپا حاضر به پرداخت نقدی نخواهد شد
    • DE ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      78 7
      پول نقد مي رود تو جيب برادران عرب مسلمان ! پس بهتر كه اينجوري شود.
    • محسن IR ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      41 0
      نفت در برابر غذا هم نیست چون هیچی اصولا تبادل نمیشه
  • IR ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    امیدوارم برجام بجایی نرسه و این بازی 40 سال بین ما و امریکا با یک جنگ تموم بشه
    • IR ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      67 12
      جنگ يعني پايان محتكرين و مفت خوران مسكن من هرروز براي شروع جنگ دعا ميكنم
    • IR ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      56 8
      جنگ جز ویرانی ایران نتیجه ای نداره این رو هم تو وهم همه اونهایی که بر طلب جنگ میکوبند بدانید مردم از جنگ ودشمنی با امریکا متنفر وخسته اند
    • IR ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      19 32
      تو مریضی و احتیاج به دکتر داری.
    • IR ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      33 8
      فکر میکنی بشه جنگ قراره اتفاق مثبتی برای مردم بیافته؟جنگ میشه.مردم بدبخت تر میشن.بیشتر زیر بار فشار کمرشون خم میشه.دزدی و فساد و چه در سطح خرد و چه در سطح کلان بیشتر میشه.زیرساختهای موجود نابود میشن.در نهایت هم هیچ اتفاقی نمی افته.دو طرف خسته از هزینه با هم کنار میان.باز هم ملت باید تاوان ویرانی های و استقراض ها رو بده.دزدی و فساد هم در اون شرایط به دلیل نابسامان بودن اوضاع از الان بیشتر خواهد بود.لذا جنگ بشه قرار نیست چیزی گل و بلبل بشه.
    • IR ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      52 22
      مريض باباته تا يك جنگل كرمو و فاسد نسوزد جوانه ها جديد بوجودنمي ايد
    • رضایی IR ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      58 7
      شما هنوز مثل اینکه معنای جنگ و ویرانی نفهمیدی!
    • شمس تبریزی IR ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      2 0
      جنگی اتفاق نمی افته. دو طرف به این نتیجه رسیدن که خسارتهایش برای هر دو طرف زیاده. این یعنی اینکه عدم جنگ به خاطر تعادل قوا. شما هم بهتره برای تغییر وضعیتی که از آن شاکی هستی دلت را به دخالت نظامی بیگانگان خوش نکنی. خودت باید آستین بالا بزنی. دل خوش بودن به آغاز جنگ یعنی دلخوشی به اینکه دستی از غیب بیرون بیاد و مشکلات ات را حل کند. حالا اگه من از غیب و امدادهای غیبی حرف بزنم باز یه چیزی. چون مرا در خبرآنلاین به عنوان یک فرد متوهم می شناسن. اما شما چرا دلتان را به امدادهای غیبی خوش کردید؟
    • IR ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      4 0
      ببین عزیزم اگه جنگ بشه موشک امریکایی بین مزدور مفتکی خودش با مخالفینش هیچ فرقی نمیذاره و همه رو میکشه،اگرم مثل ویتنام ایران ببره مطمئن باش از اجساد خائنان داخلی گورهای دسته جمعی وحشتناکی تشکیل میشه در دو صورت باخت برای شماهاست
    • IR ۲۱:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
      6 2
      با جماعت های فوق مضحکی توی خبرانلاین مواجه میشیم مثل 14:49 که همزمان کباده عشق به غرب و اصل اصلیش فردگرایی میکشن و همزمان جملاتی مثل این رو میگن!! تا این حد مضحک بودن رو باید توی کتب اورد.در ضمن به نظر من کرم های اصلی مملکت احشامی هستند که میرن لوگوی پپسی روی ماه ببینن و فکر میکنند پراید توی عراق 900 دلاره و زمان پهلوی ما ابرقدرتی بودیم و همه در رفاه بودند و نصف دریای خزرم مال ما بوده
  • IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    164 0
    اگر فروش نفت در برابر دریافت غذا و دارو بود هم خوب بود . نفت صد در صد تحریم است و فقط : فروش کالا ( فرش - پسته - خاویار و......) به انها و دریافت غذا و دارو !!! خجالت هم خوب چیزی است اروپایی های شریک امریکا ؟!!!!
  • IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    288 0
    ما داريم به چوب تروريست هاي اقتصادي ميسوزيم
  • IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    اگر فرمان امام مبتنی بر اقتصاد مقاومتی و صد در صد داخلی را اجرا میکردند الان به اینجا نمیرسیدیم.
  • IR ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    55 0
    باور کنید نفت دربرابر غذا هم نیست این اینستکس ابزاری برای عده معدود خواهد شد برای جابجایی دلار
  • علی IR ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    20 7
    اروپا مشخصه داره وقت کشی میکنه ما نباید دوباره گول بخوریم
  • مهدی IR ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    35 0
    اگر برفرض تراکنشی هم صورت بگیره آمریکا تحریم خواهد کرد و با کارشکنی امکان تبادل را خواهد بست.
  • علی IR ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    2 66
    تجریم اپدیمی شده است ازدواج کردم اولین کاری که کردم پای مادر زن و پدر زن از دیدن دخترشان در منزلم ممنون اعلام کردم/ جالب بود نه.
  • US ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    3 0
    از اول قرار بر همین بود تا به نفت در برابر غذا برسیم چیزی که اروپا به شدت دنبال آن بود.و با اینستکس داره اجرا میشه.برجام رو به جایی سوندند که نه ایران راه پس داره نه پیش . این قضیه ایستکس هم آب نبات نشان دادن به ایران هست..در ضمن سازوکار اینستکس هم که در برجام نیامده یه چیز ساختگی و ابتکاری اروپا هست.باز هم سر کاریم.
  • مقیمی AE ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    2 0
    تنها فایده برجام اینه که اروپا با آمریکا همسو نشه و پرونده ایران نره شورای امنیت وگرنه تا حالا صد دفعه از برجام بیرون آمده بود
  • مومیایی IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    11 0
    چرا ایران بیشترین انتظار را از اروپایی ها دارد در حالی که بیشترین تجارت را با چین داشت و بیشترین رابطه را با روسیه ولی یک انتقاد ملایم هم از این دو کشور نمی کند
  • GB ۲۱:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
    0 13
    ما تا آخر ایستاده ام در مقابل متجاوزین شرق و غرب, همه چیز هم تو کشور فراوان است من که راضیم تا آخر مقاومت میکنیم
    • امیر IR ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۰
      1 0
      اینجاست که باید گفت بعضی از مردم شرایط هم دیگر رو درک نمی کنن یا کورکورانه نظر میدن حیف واقعا حیف
  • الاحقر IR ۱۹:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۲
    0 4
    به نام خدا موضوع: درخواست خروج از برجام سلام علیکم تنها راه موفقیت ما، مقاومت در برابر دشمنان زورگو، تکیه بر توانمندی و ظرفیت های داخلی و ارتباط با کشورهای غیر مستکبر است. آمریکا و این سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان حتی اگر در مقابل چشم ما، جنگ زرگری هم راه بیاندازند باز دو روی یک سکه اند. متأسّفانه دولت پس از گذشت حدود چهارده ماه از خروج آمریکا از برجام هنوز منتظر وعده سر خرمن اروپایی ها می باشد و در حالیکه از خود برجام اثری باقی نمانده از اقدامات به اصطلاح متقابل ایران در چارچوب برجام دفاع می کند! این در حالی است که اروپایی ها اعتراف کرده اند، هیچگاه تحریم های آمریکا را دور نمی زنند، بلکه فقط در چارچوب آنچه ارباب آمریکایی به آن ها اجازه داده است، غذا و دارو را در برابر فروش نفت می دهند و همزمان بارها ما را تحت فشار گذاشته اند که در برابر همین وعده های ننگ آور توخالی بدون تضمین، به برجام های 2، 3، 4 و 5 ( خود تحریمی مالی FATF، موشکی، منطقه ای و حقوق بشر) بپیوندیم. در واقع این به اصطلاح کانال اینستکس هم، حقه ای چند منظوره برای وقت کشی و نگهداشتن ما در برجام و جلوگیری از ا

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین