فاطمه آلیا

در طرح بازنگری ساختار اداری دولت پیشنهادهایی در ارتباط با تغییر وضعیت ساختاری برخی سازمانها مانند بنیاد شهید داده شد که در این زمینه پیشنهادی نیز برای ارتقا ساختار مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به وزارتخانه داده شده است. یکی دیگر از این پیشنهاد ها ادغام وزارت رفاه و مرکز امور زنان و خانواده است اما اگر چه در خصوص ادغام مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری بررسی‌های مختلفی از زمان مجلس هفتم تاکنون صورت گرفته است اما در دستور کار قرار گرفتن این موضوع به عنوان طرح در مجلس، مطرح نشده است.

با توجه به اینکه نیمی از جمعیت ایران را زنان تشکیل می‌دهند، مرکز امور زنان تاکنون توانسته است فعالیت‌های ارزشمندی را انجام دهد. با توجه به تأکید ویژه اسلام در خصوص خانواده و نقش مؤثر زنان در مدیریت، باید برای حفظ و تقویت کانون خانواده و زنان به عنوان مهمترین عامل تکامل و رشد جامعه توجه داشته و از تمام ظرفیت‌ها‌ی موجود در شکوفایی استعداد‌های آنان استفاده کنیم. مرکز امور زنان می‌تواند با استفاده از تمام ظرفیت‌ها و پتانسیل‌‌های اساتید حوزه و دانشگاه و صاحبنظران و کارشناسان برنامه‌ریزی جامعی داشته باشد تا بتواند از توانمندی‌ها و استعدا‌های بسیار زنان که در بخش‌های مختلف و دوشادوش مردان در امور مختلف تلاش می‌کنند، استفاده کند. به هرحال معتقدم که ادغام مرکز امور زنان نباید محدودکننده فعالیت‌های این مرکز باشد.

به هر حال با توجه به جلوگیری از ایجاد وزارتخانه جدید به دلیل تحمیل بار مالی، بهتر است در خصوص وظایف مشابه چند دستگاه، بر اساس ادغامی که در وزارت رفاه صورت می‌گیرد، این وزارتخانه به وزارت زنان، خانواده و تأمین اجتماعی تبدیل شود.لذا تشکیل وزارت‌ زنان و امور خانواده به طور مستقل نمی‌تواند مطرح باشد و آنچه که به نظر معقول‌تر می‌آید با توجه به حفظ جایگاه زنان و خانواده در راستای افزایش اختیارات و وظایف در این زمینه و وجود وجوه مشترک با تأمین اجتماعی بهتر است مرکز امور زنان با وزارت رفاه ادغام شود.

با توجه به بررسی‌هایی که انجام شده است، در فعالیت‌های مربوط به زنان نوعی هم‌پوشانی و موازی‌کاری وجود دارد؛ به طور مثال می‌توان به فعالیت‌هایی که وزارت رفاه و تأمین اجتماعی، سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) در زمینه مسائل زنان انجام می‌دهند، اشاره کرد.

مثلا از وظایف امور زنان و خانواده گسترش عدالت در جامعه، تبیین نقش زن مسلمان و ترویج اسلام میان زنان، توجه به نقش زن در خانواده، حل تضاد میان نقش اجتماعی و خانوادگی زنان، انجام پژوهش در خصوص زنان است که چون یکی از وظایف وزارت رفاه هم رسیدگی به امور زنان است می تواند تا حدی این ادغام موثر واقع شود. البته بخشی از وظایف تأمین اجتماعی با موضوع خانواده سنخیت ندارد؛ به طور مثال می‌توان به وضعیت شرکت‌ها اشاره کرد که در صورت اقدامی چند جانبه، این ‌بخش‌ها باید از تأمین اجتماعی جدا شود یا به بخش خصوصی واگذار شود.

بنابراین با توجه به حفظ جایگاه زنان و خانواده و در راستای افزایش اختیارات و وظایف این مرکز همچنین وجود وجوه مشترک با تأمین اجتماعی، این مرکز می‌تواند با وزارت رفاه و تأمین اجتماعی ادغام شود.

در تحقیقات و پژوهش‌هایی که مرکز پژوهش‌های مجلس متولی آن شد، برای از بین بردن موازی‌کاری بین دستگاه‌ها در زمینه امور زنان باید با همکاری نهاد‌های مختلف اقداماتی صورت گیرد؛ به طوری که وزارتخانه‌ جدیدی ایجاد نشود چرا که تشکیل وزارتخانه جدید مغایر با برنامه پنجم توسعه است.

به نظر من گسترش فعالیت‌های مربوط به زنان، مسیر تکاملی خود را طی می‌کند و انتظار می‌رود تا در این زمینه وزارتخانه‌ای تشکیل شود تا تمام وظایفی که مربوط به زنان، جوانان، کودکان و تأمین اجتماعی است به صورت متمرکز در یک وزارتخانه انجام شود.

البته رئیس جمهور به رئیس مرکز امور زنان توصیه کرد اگر از ظرفیت‌های موجود در این مرکز بهره‌برداری و استفاده شود و برنامه ‌جدیدی برای توسعه ارائه شود، احتمال دارد این مرکز به معاونت ارتقا پیدا کند همچنین احتمال دارد با بررسی‌های انجام‌شده این موضوع در آینده در دستور کار مجلس قرار گیرد.

با توجه به اینکه در برنامه پنجم توسعه که در مجلس تصویب شد، دولت موظف شده است تا از طریق مرکز امور زنان و حانواده در جهت تحکیم بنیان خانواده و استیفای تمام حقوق شرعی و قانونی زنان تلاش کند، مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، شورای فرهنگی و اجتماعی زنان در شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیته‌های زنان و خانواده در وزارت کشور به طور مستقیم یا غیر مستقیم به دولت مربوط می‌شود.

در کل با حذف سازمانهای گوناگون؛ وزارتخانه های کارآمد و چابک را پدید آورد و تعاریف جدیدی در جهت برنامه ریزی و نظارت و جلب مشارکت مردمی داشت. مرکز امور زنان، خود مجموعه بسیار بزرگی است که جمعیت زیادی از افراد جامعه را در برمی‌گیرد و باید برای ارائه خدمات به آنها آماده باشد. فعالیت‌های این مرکز در صورت ادغام، ارتقا خواهد یافت چرا که بهتر است زنان خود موضوعات مربوط به زنان را پیگیری کنند تا بتوانند به حقوق خود بهتر دست یابند؛ اگر مرکز امور زنان در مجموعه یک وزارتخانه قرار گیرد با توجه به اینکه می‌تواند از اعتبارات خاصی بهره‌مند شود، می‌تواند خدمات‌دهی بهینه نیز داشته باشد.

نماینده تهران و رئیس فراکسیون زنان مجلس

13442

کد خبر 128176

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین