4 ربیع‌الاول مصادف با سالروز در گذشت شیخ یوسف بحرانی معروف به صاحب حدائق است. شیراز چهارده سال میزبان او بود.

شبی شیخ یوسف صاحب حدائق و وحید بهبهانی مشغول بحث علمی در حرم امام حسین (ع) بودند، وقتی خواستند صحن را ببندند آن دو از صحن خارج شده و پشت درب حرم به صحبت خود ادامه دادند، وقتی خادم قبل از اذان صبح برای بازکردن درها آمد دید که آنها همپنان مشغول بحث بودند.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از حوزه نیوز، 4 ربیع‌الاول مصادف با سالروز در گذشت شیخ یوسف بحرانی معروف به صاحب حدائق است. شیخ یوسف به خاطر علاقه درونی و ایجاد جاذبه بیرونی از طرف پدر و جدش به تحصیل معارف نورانی اهل‌بیت‌(ع) روی آورد و با استفاده از محضر پدر که مجتهدی آگاه به علوم عقلی و حدیث بود چند پله‌ای را پشت سر گذاشت. او به سن بیست و چهار سالگی رسیده بود و عطش علم روز به روز در او بیشتر می‌شد، اما تندباد حوادث زندگی این جوان جویای علم را در نور‌ دید و پدر او را با خود برد، شیخ یوسف بحرانی باید عطش تحصیل را با کار در نخلستان‌های بحرین در هم می‌آمیخت. هشت سال به این شکل گذشت و او کار و درس را باهم عجین ساخت، عرق می‌ریخت و خرج خانه را تهیه می‌کرد و آنگاه با تن رنجور و خسته با کتاب انس می‌گرفت.

شیخ بحرینی سپس به قطیف رفت و در دو سال، «تهذیب» شیخ طوسی را نزد شیخ حسین ماحوزی فرا گرفت، اما تنگدستی نگذاشت بیش از این آنجا بماند و به بحرین بازگشت. اما دل پر تلاطم و قلب جویای معرفت شیخ یوسف نمی‌توانست در یکجا آرام بگیرد. بعد از آن‌که خیالش از آسایش و رفاه خانواده راحت شد، دل از مهر فرزندان کند و آهنگ سفر نمود، شوق یادگیری او را به شیراز کشاند. در کنار تحصیل به تدریس هم پرداخت، فرصت که فراهم شد خانواده هم به او پیوستند.

شیراز چهارده سال میزبان او بود، در کنار تدریس و تبلیغ به کشاورزی نیز مشغول بوده همراه برادرانش بیل می‌زد در تلاش برای کسب غذای حلال از هیچ سختی نهراسید روز به روز بر آوازه علم و تقوایش افزوده می‌شد و مردم به او احترام بسیاری می‌گذاشتند تا جایی که به امامت جمعه آن شهر رسید.

در سال 1156 قمری یکی از شورشیان به شیراز حمله کرد و این شهر را به آشوب کشاند شیخ یوسف، ناچار خانواده را به بحرین فرستاد و خود به فسا رفت. فسا آرام و ساکت بود، او این فرصت را غنیمت شمرد و دست به کاری بزرگ زد کتاب «حدائق الناضره فی احکام العترة الطاهره» محصول هشت سال حضور او در فسا است.
این کتاب که یک دوره فقه شیعه است تا کنون راهگشای مجتهدان، در به دست آوردن احکام شرعی بوده و همواره مراجع تقلید شیعه در کرسی تدریس از آن بهره می برند. از آن پس شیخ یوسف به صاحب حدائق معروف شد.

شیخ یوسف سپس به کربلا رفت و به تدریس پرداخت. مرحوم محدث قمی در کتاب فوائد‌الرضویه از قول صاحب تکمله، نقل کرده است که مسئول حرم شریف حضرت سید‌الشهدا‌(ع) می‌گوید: مشغول خدمت در حرم بودم که شب فرا رسید و حرم را تعطیل کردیم، صاحب حدائق و وحید بهبهانی را دیدم که مشغول بحث علمی بوده و از رواق خارج شدند و در صحن به بحث خود ادامه دادند: وقتی خواستیم صحن را ببندیم آن دو بزرگوار از صحن خارج شده و پشت درب حرم به صحبت خود ادامه دادند، وقتی قبل از اذان صبح برای بازکردن درها آمدم با کمال تعجب دیدم که آنها هنوز مشغول بحث هستند تا هنگام اذان بحث می‌کردند و سپس به نماز مشغول شدند.

صاحب حدائق در طول سالیان دراز شاگردان زیادی را تربیت کرد که برخی از شاگردان ممتاز او عبارتند از میرزای قمی صاحب قوانین، سید مهدی طباطبایی بحرالعلوم، ملا مهدی نراقی صاحب جامع‌السعادات و سید علی‌ طباطبایی صاحب ریاض.
برخی از کتاب‌های او نیز عبارتند از الحدائق الناضره فی احکام العترة الطاهره در 25 جلد معراج النبیه فی شرح من لا یحضره الفقیه، اعلام القاصدین الی منابع اصول‌الدین و کشکول بحرانی.

/62

کد خبر 128881

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =