محدودیت‌های تازه برای کارت سوخت جایگاه‌داران در راه است

حالا سه روز از اجرای طرح جدید فروش بنزین در ایران سپری شده است، طرحی که دلالت بر الزام استفاده از کارت سوخت برای خرید بنزین دارد.

 به گزارش خبرآنلاین، بنزین در ایران به قیمتی برابر با هزار تومان عرضه می شود. ایران ارزان‌ترین قیمت بنزین را در منطقه و البته قاره آسیا داراست. تنها ونزوئلاست که بنزینی ارزان‌تر از ایران به فروش می‌رساند و البته آوازه مشکلات اقتصادی‌اش نیز سال‌هاست در رسانه‌های جهان پیچیده است.

 ارزانی بنزین در ایران در قیاس با قیمت‌های کشورهای اطراف سبب شده است قاچاق سوخت در ایران رونق فراوانی داشته باشد. سود بالای قاچاق سوخت از ایران، بی‌ تردید در سایه تفاوت عظیم قیمت آن قدر هست که عده‌ای سازمان یافته و جمعی دیگر سازمان نیافته، مشکلات را به جان بخرند و بنزین یارانه‌ای را راهی دیگر کشورها کنند، ترکیه و عراق و حتی افغانستان.

 بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت بنزین در ترکیه قیمتی در محدوده ۱۶ هزار تومان را داراست. در دیگر کشورهای اطراف نیز قیمت‌ها حداقل به هفت هزار تومان می‌رسد. داستان بنزین اما داستان ناتمامی است که اقتصاد ایران را در خود فروبرده است. اقتصادی وابسته به نفت و گروگان بنزین.

مصرف بنزین در ایران

در سال‌های گذشته همواره مصرف بالای بنزین در ایران محل انتقاد کارشناسان اقتصادی و سیاستگذاران و مسئولان بوده است با این حال بوده است. این در حالی است که مصرف کننده ایرانی یا به عبارت دیگر سبک زندگی ایرانی تاثیر چندانی بر میزان مصرف سوخت را ندارد. بالا بودن مصرف سوخت در خودروهای ایرانی یکی از مهمترین دلایل بروز بحران در این بخش تلقی می‌شود.

 در سال ۲۰۱۸، مصرف روزانه بنزین در جهان ۴۳۸ میلیون لیتر رسیده است. بالاترین مصرف بنزین در جهان متعلق به آمریکاست و کمترین مصرف نیز به کشور شیلی با ۱۳ هزار لیتر در روز اختصاص دارد.

میانگین مصرف بنزین در ایران در سال ۱۳۹۷ به ٨٧ میلیون لیتر در روز می رسد. میانگین تولید در بهمن ماه سال ۱۳۹۷، روزانه ١٠٣ میلیون لیتر بوده است‌ که این ارقام به گفته مقامات وزارت نفت، نشان‌دهنده فاصله مطلوب تولید و مصرف است و به پایداری تولید و ذخیره‌سازی بنزین در کشور انجامیده است.

عدم گسترش حمل و نقل عمومی در ایران که موجبات افزایش استفاده از خودروی شخصی را فراهم کرده است و بالا بودن مصرف بنزین در خودروها مهمترین دلایل بالا بودن میزان مصرف بنزین در ایران است؛ در عین حال که کارشناسان معتقدند یارانه‌ای بودن بنزین خود عامل مهم عدم سرمایه‌گذاری لازم برای ارتقای تکنولوژی و استاندارد سازی در این حوزه است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در خوشبینانه‌ترین حالت قیمت تمام شده بنزین، با احتساب قیمت فوب خلیج فارس و حمل و نقل و ... بیش از سه هزار تومان است حال آنکه بنزین سالهاست به قیمت هزار تومان در ایران فروخته می شود.

بنزین

 مردم از کارت سوخت استفاده می‌کنند؟

 در سومین روز از اجرای طرح الزام به استفاده از کارت سوخت، نائب رییس اتحادیه جایگاه داران به ایسنا گفته است که تا کنون ۵ درصد از مردم از کارت سوخت شخصی استفاده کرده‌اند.

 هر چند پیش از این نیز سوختگیری با کارت سوخت در جایگاه‌ها صورت می گرفت اما این کارت سوخت جایگاه‌ها بود که در اختیار مردم قرار می گرفت و کارت سوخت شخصی از دور خارج شده بود.

 در حال حاضر نیز همچنان کارت سوخت جایگاه‌ها در دسترس است، تنها تفاوت اینجاست که برخی جایگاه داران، کارت مذکور را در اختیار متصدی جایگاه قرار داده‌اند در حالی که پیش‌تر در کنار هر نازل، یک کارت در دسترس قرار داشت.

 بازگشت کارت سوخت به گفته برخی جایگاه دارات، مدت زمان سوختگیری ازاندکی افزایش داده و برخی از فعالان این حوزه می گویند در اولین و دومین روز صف هایی طویل تر از قبل مقابل پمپ بنزین ها شکل گرفت اما به تدریج این وضعیت در حال عادی شدن است. در عین حال باید توجه داشت یک میلیون و صد هزار کارت سوخت در باجه های پست است. به نظر می رسد تا پایان مرداد اقدامات لازم برای دریافت کارت سوخت از سوی شهروندان انجام گیرد.  

 مزایای استفاده از کارت سوخت چیست؟

 کارت سوخت در حالی بار دیگر به مجموعه مدارک شهروندان بازگشته است که دولت هنوز تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین اتخاذ نکرده است.

پیش از این سناریوهای متعددی در خصوص قیمت بنزین مورد بررسی قرار گرفت، از بازگشت سهمیه بندی تا افزایش قیمت در کنار تک نرخی بودن و عدم سهمیه بندی اما هنوز تصمیم قطعی در این زمینه اتخاذ نشده است.

 بر اساس این گزارش برآوردها حاکی از آن است که الزام استفاده از کارت سوخت می‌تواند شرایط را برای کنترل دقیق‌تر میزان مصرف و پیشگیری از قاچاق سوخت از ایران مهیا نماید. قاچاق سوخت در حقیقت به معنای تخصیص یارانه انرژی به اتباع غیر ایرانی است، وضعیتی بغرنج که به هدررفت منابع ملی و ایجاد ثروت‌های بادآورده و کثیف منجر می‌شود.

 شرکت ملی پالایش  پخش فرآورده های نفتی اعلام کرده است به زودی محدودیت های تازه برای استفاده از کارت سوخت جایگاه‌ها ابلاغ می شود از این رو شهروندان لازم است هر چه زودتر با کارت سوخت شخصی نسبت به خریداری سوخت اقدام نمایند.

۲۲۳۲۲۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1289488

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 35
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عرشیا IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    151 2
    حالت تهوع پیدا میکنم وقتی از ارزانی و رایگان بودن قیمت بنزین در ایران و مقایسه ان با کشورهای پیشرفته سخن میگویید ،اینجا متوسط درامد مردم 3ملیون تومن معادل250 دلاره ،کشورهای بلاد کفر ماهیانه 6000دلار ،پیدا کنید پرتقال فروشهای متوهم را که از ارزانی سوخت نگرانند.....
    • IR ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      4 95
      چرا کامل نمی خونی مطلب رو دوست عزیز تا تهوع نگیری . اتفاقا اولین باره می بینم نوشته بالا بودن مصرف به حاطر نبود وسایل حمل و نقل عمومیه
    • RO ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      60 3
      دقیقا. خودروی گرون و بی کیفیت با مصرف بالا. درآمد بسیار پایین. سیستم حمل و نقل عمومی قجری
  • IR ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    126 3
    وقتی میگی ترکیه 16 هزار پول بنزین میده پایینشم بگو اونها چه ماشینهای با درامدشون سوار میشن مصرف بنزینشون چطوره
    • IR ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      72 3
      درسته . ما رو با ونزوئلا مقایسه کنید نه ترکیه
    • IR ۱۹:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      25 1
      هیچ کشوری سیستم کارت سوخت نداره
  • علی IR ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    82 2
    قدم اول قبل از گران کردن بنزین.
    • IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      54 1
      بالاخره که گرون میشه . دیر و زود داره اما سوخت و سوز نداره
  • IR ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    70 2
    چه صغراوکبرائی برای گران کردن قیمت بنزین میبافید؟ یکمرتبه گران فرمائیدمثل سایراجناس وخدمات
    • IR ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      24 49
      یعنی توقع داری بنزین هزار تومان بمونه؟
  • IR ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    24 3
    خیلی هم خوب و ممنون
    • IR ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      29 2
      بنزینبایدمجانی باشه
  • IR ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    10 2
    بله اقتصاد ایران وابسته به نفت و البته گروگان بنزینه
  • IR ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    9 2
    چه باحالیم ما .
    • مصطفی IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۴
      0 0
      مشکل مااینه که ریال میگیریم دلارخرج میکنیم منت هم روسرمون هست.صدقه خور که نیستیم!!!!!!!؟
  • IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    22 1
    بابا شما خیلی باجال تشریف دارین . کاش برای ما می گفتید چرا کارت سوخت را حذف کردید . شده بود یک کار معمولی . الان دوباره برگشتن به اون فضا سخته .
  • IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    33 1
    قدم اصلی و اول اصلاح ساختار یارانه ها و البته واقعی کردن دستمزد باید باشد
  • IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    33 1
    یک کم فکر کنید همه شکورهایی که بنزین ارزون و یارانه ای دارند بدبخت و بیچاره ان . اگر خوب بود کخ اقتصاد ونزوئلا الان باید اول می شد . والا باید بنزین منطقی بشه، دستمزد من منطقی بشه، وسایل حمل و نقل عمومی افزایش پیدا کنه . البته تکنولوژی روز و مدرن هم بیاد . والسلام
    • قمر ارومیه ای FR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
      2 22
      به نظر من بهترین کاری که دولت می تواند بکند دو برابر کردن قیمت بنزین و دادن نصف مابه التفاوت به صورت یارانه مستقیم به مردم است نصف دیگر هم برای پوشش کسری بودجه استفاده شود.
  • IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    11 19
    امان از این بدبین های وطنی .
  • IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    22 2
    اگر قاچاق مهار نشد چی؟ اون وقت بنزین را گران می کنید
  • IR ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    15 2
    این بعنی چی ؟ یعنی دیگه جایگاه ها از چند وقت دیگه کارت سوخت نمیدن ؟
  • IR ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    24 0
    فقط به فکر محدودیت هستیدها
  • IR ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    10 0
    بالاخره سهمیه بندی میشه یا نه . لطفا صریح جواب بدین
  • IR ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    10 0
    خودروسازی های ما دلوتی هستند پس باید بدون توجه به ارزونی و گرونی بنزین تشریف بیارن و تکنولوژی روز را مورد ساتفاده قرار بدن . ممنون
  • IR ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    13 0
    قصه پرغصه بنزین همون قصه اقتصاد ایرانه
  • کارت سوخت IR ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    9 1
    لطفا یکی از اساتید دولت جواب منو بده ...اوکی کارت سوخت برگشت و سهمیه بندی شد.. اما به چه علت اولا کارت سوخت برداشته شد؟! ثانیا به چه علت بنزینی که تو کارت سوختم ذخیره شده بود سوخت؟ اگه قرار بود دوباره کارتی بشه! لطفا سهمیه سوخت شده بنده را بدهید.
  • IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    16 0
    سرانه درآمد ایران بر اساس تولید ناخالص ملی کاملا مشخصه و سرانه هر ایرانی در سال بیش از 5412 دلاره یعنی بیشتر از 5 میلیون تومان در ماه باید به هر کدوم از ما یارانه پرداخت بشه. بعدش قیمت بنزین و آب و برق و گاز رو واقعی سازی کنید هیچ کس مشکلی نداره.
  • قمر ارومیه ای FR ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    3 6
    یک سوال از دوستان خبر آنلاینی دارم دولت امسال ۱۶۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد. پارسال ۳۸ هزار میلیارد تومان از فروش فرآورده های نفتی در داخل کسب کرده. حاضر هستید چقدر قیمت بنزین افزایش پیدا کنه در عوض تورم مزمن و ساختاری ای که ما داریم بخاطر کسری بودجه و پول چاپ کردن؟
  • عبداله IR ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    9 0
    با سلام نزدیک یکسال است که بعلت ضعف سیستم نظارتی شرکت پالایش و پخش کارت سوخت بنده توقیف شده است به دلایل واهی و مجهول کارت سوخت نزد خودم می باشد . و نه به کسی امانت داده و نه فروختم و نه در جایگاهی جا مانده است . حال آقایان توقیف کننده کارت در زاهدان و یا شرکت پخش به جای پیگیری سیستمی و جریمه کردن مقصر اصلی دیواری کوتاه تر از صاحبان کارت پیدا نکرده و همه تقصیرها را بر گردن این بندگان خدا که از همه چیز بی خبر هستند انداختند تا صورت مسائل را پاک کنند. این جای عدالت است که با احساسات و اعتماد مردم اینگونه برخورد شود.تا بحال کلی استرس و هزینه و وقت بنده و بسیاری از امثال بنده را گرفتند. ما به از پس اینها نمی توانیم بیاییم به خاطر رضای خدا و جلوگیری از تضییع حقوق این شهروندان از آن سایت وزین و دلسوز تقاضا داریم از مسئولین پیگیری نماید . باتشکر
  • ایرانی IR ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    8 0
    با اعمال سهمیه بندی سوخت با کارت سوخت منتظر افزایش قیمت ها در ایران باشیم ،توزیع کنندگان ،تولید کنندگان و شرکت های حمل و نقل منتظر بهانه برای افزایش قیمت به دلیل گران خریدن بهای سوخت خواهند بود،تو این کشور از هر طرف بری یه اشکال پیدا میشه.
  • IR ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    16 0
    قبول بنزین گرون بشه ولی درآمد ما هم بشه مث اونجاهایی که مثال میزنید
  • IR ۱۸:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    3 0
    مگه میشه خودروهای خارجی قبلا کارت سوخت نداشت الان دارن؟
  • IR ۲۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۳
    0 0
    اخه این چه بهانه هایی هستش میریم اداره پست میگن کارت سوخت نداری میریم ثبت نام کنیم میگن برو اداره پست اول سما مارت صادر کنید بدین دست مردم بعد طرحی اجرا کنید
  • محمود IR ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۴
    0 0
    نامردی از این بالاتر نیست ،که عده ای اتومبیل داشته باشند ،وبا پایین تر نرخ بنزین بزنند و عده ای که اتومبیل ندارند ،جور وتقاص ،مصرف اون آدم (صاحب وسیله نقلیه)رو پس بدند،