از آخرین باری که روح​الله حسینیان وعده داد تا طرح استانی شدن انتخابات به صحن علنی مجلس ارائه شود، قریب به دوماه می​گذرد اما هنوز نمایندگان منتظر بررسی آن هستند.

نسرین وزیری: اگرچه انتظار می​رفت که پس از پایان بررسی لایحه برنامه پنجم، استانی شدن انتخابات مجلس جزء اولین دستورکارهای صحن علنی باشد اما چنین نشد و در این فاصله وزیر کشور فرصت یافت تا دو بار دیگر به مخالفت با این طرح بپردازد. نخست با دعوت نمایندگان به جلسه​ای خصوصی و غیر رسمی در وزارت کشور و سپس در حاشیه همایش مشاوران جوان استانداری​های سراسر کشور در 17 بهمن ماه.

به گزارش خبرآنلاین او اعضای کمیسیون سیاست​داخلی و شوراها را پیش از آغاز تعطیلات هفته گذشته مجلس فراخوانده بود تا بار دیگر با آنها اتمام حجت کرده و مضیقات دولت برای استانی شدن انتخابات را شرح دهد. جلسه​ای که با حضور مصطفی محمدنجار و مرتضوی معاون سیاسی وی و همچنین روح​الله حسینیان و علی​اصغر زارعی اعضای برجسته کمیسیون شوراها برگزار شد.

وزیر کشور در این جلسه گفت که این طرح به دلیل بالا بردن هزینه انتخابات و طولانی‌تر شدن فرایند انتخابات به ضرر کشور است. مضاف بر اینکه این طرح، انتخابات را به سوی حزبی شدن پیش می​برد و نهایتا منجر می​شود که افراد مشخصی با یک لیست خاص رای بیاورند.

نصرالله کوهی نماینده سروستان از جمله نمایندگان حاضر در این جلسه بود که به نقل از وزیر کشور به خبرآنلاین، گفت: عمده​ترین دلیل مخالفت وزیر کشور در مورد استانی شدن انتخابات نگرانی از کاهش مشارکت مردم است چون اگر نمایندگان در سطح کلان انتخاب شوند، شناخت مردم نسبت به آنها کم می​شود. در حال حاضر مردم بر اساس شناختی که از کاندیداها دارند به آنها رای می​دهند اما با استانی شدن انتخابات، مردم به لیست​های انتخاباتی رای می​دهند و شناختی از کاندیداها نخواهند داشت. این موضوع از نظر وزیر کشور منجر به کاهش مشارکت مردم می​شود چون مردم با تعصب نسبت به چهره​ها در انتخابات شرکت می​کنند.

نجار در پایان آن جلسه گفت که «مجلس در این باره مختار است» اما قریب به 10 روز بعد، وقتی خبر آن را در گفت​وگویی با پایگاه اطلاع رسانی دولت منتشر شد گفت که «خوشبختانه در این جلسه حاضران در خصوص دلایل مخالفت وزارت کشور با استانی شدن انتخابات قانع شدند». این در حالی است که به زعم نمایندگان حاضر در این جلسه اصلا چنین بحثی مطرح نشده و نمایندگان نسبت به عدم پیگیری استانی شدن انتخابات قانع نشده​اند.

بر اساس آیین​نامه داخلی مجلس چنانچه طرح یا لایحه​ای در کمیسیون​های داخلی مجلس به تصویب برسد، باید به صحن علنی مجلس ارائه شود و طرح استانی شدن انتخابات نیز در این مرحله است و ظرف هفته آینده به هیات رئیسه ارائه خواهد شد. از این رو با رایزنی و مذاکرات وزیر، قابل بازگشت نیست و این لابی​های دولتی نمی​تواند سبب ملغی شدن آن شود. به همین دلیل است که ولی اسماعیلی دیگر عضو کمیسیون شوراها به خبرآنلاین گفت که وزیر کشور اگر در نظر دارد نمایندگان را نسبت به رد این طرح قانع کند باید در جلسه صحن علنی حضور یافته و دلایل مخالفتش را بیان کند. یا اینکه مرتضوی معاون سیاسی​اش را به مجلس بفرستد.

با این حال اما و اگرها درباره استانی شدن انتخابات به پایان نرسیده و کمیسیون شوراها اگرچه در معرض ارائه آن به صحن علنی قرار دارد اما هنوز از برخی بندهای آن اطمینان حاصل نکرده است. این بند تبصره ماده یک طرح مذکور است که به دلیل پرهیز از شائبه​های انتخاباتی، اسماعیلی از شرح موضوع و دلایل مراعا گذاشتن آن طفره می​رود. اما حسن نوروزی دیگر عضو کمیسیون شوراها این موضوع را با خبرآنلاین درمیان گذاشت.

موضوع تبصره مذکور به مستثنی شدن استانی شدن انتخابات در برخی استان​ها برمی​گردد. استثنایی که شامل برخی استان​های مرزی و سنی نشین همچون سیستان و بلوچستان، گلستان، آذربایجان شرقی و خراسان جنوبی می​شود. به گفته نوروزی از احتمال مستثنا شدن شهرهای سنی نشین و مرزی از طرح استانی شدن انتخابات مجلس خبر داد. به گفته وی اگر انتخابات مجلس در این استان​ها نظیر انتخابات مجلس خبرگان برگزار شود، قطعا با مخالفت شورای نگهبان مواجه خواهد شد چون بیم کاهش سطح مشارکت عمومی در آن می​رود. حتی اگر انتخابات را در دو سطح اصلی (مرکز استان) و فرعی(شهرستان​های هر استان) برگزار کنیم هم در مناطق مرزی دچار مشکل می شویم. چون توازن به هم می​خورد.

نماینده رباط کریم با اشاره به اصول سوم و نوزدهم قانون اساسی که به رفع هرگونه تبعیضی میان آحاد ملت اشاره دارد، گفت: هنوز در کمیسیون​ شوراها این بحث وجود دارد که چگونه استانی شدن انتخابات را با وجود مستثی شدن برخی استان​ها تصویب کنیم که به ایجاد تبعیض در کشور متهم نشویم. نوروزی با اعتقاد بر اینکه باید ابتدا مشکل احزاب و شوراها را حل کرد و بعد به استانی شدن انتخابات پرداخت، ادامه داد: استانی شدن انتخابات مجلس در گرو حزبی شدن انتخابات و واگذاری برخی مسئولیت​های مجلس به پارلمان​های محلی یعنی شوراهاست. به گونه​ای که شوراهای شهر، پارلمان​های محلی باشند و نه شوراهای شهرداری.

استانی شدن انتخابات مجلس که از مجلس پنجم تا کنون، دوبار در مجلس تصویب شده، هربار با ایراداتی از سوی شورای نگهبان از دستور کار خارج شده و اینبار نیز عدم رفع چنین ایراداتی، سرنوشت مشابهی را برای آن رقم خواهد زد. البته کمیسیون شوراهای مجلس ایرادات پیشین را تا حدودی مرتفع کرده است. از جمله تعریف حوزه‌های اصلی و فرعی در انتخابات استانی مجلس تعیین شده و تعیین شرایطی برای نامزدها. نظیر اینکه نامزدهای انتخابات مجلس از این پس یا باید متولد و ساکن حوزه انتخابیه محل رقابتشان باشند و یا اینکه حداقل 10 سال در آنجا کار اجرایی کرده باشند. البته کسب آرای 25درصد در شهرستان‎ها و 85درصد در مراکز استان را نیز باید به این شرایط افزود.

/30111

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 129810

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 10 =