علیرضا جوادی: فرزاد حبیباللهی و صالح مصطفوی، آنالیزورهای پیشین پرسپولیس و استقلال هستند که روزهای تیره و روشنی را با سرخابیها سپری کردهاند. هر دوی این نفرات سابقه بردن در دربی را در کارنامه خود دارند؛ فرزاد حبیباللهی در بازی 4-2 معروف روی نیمکت پرسپولیس نشسته بود و صالح مصطفوی هم در بازیای که فرشید اسماعیلی شرایط را تغییر داد و استقلال موفق شد 3-2 پرسپولیس را شکست دهد به نیمکت آبیپوشان تکیه زده بود.
*تیمها تغییرات زیادی داشتند و در کنار این موضوع هم دربی در هفتههای ابتدایی لیگ برگزار میشود، این اتفاق چقدر روی کیفیت دربی اثر میگذارد؟
فرزاد حبیباللهی: این موضوع تاثیرگذار است و براساس شرایط و زمانی که بازی برگزار میشود، میتوان صفتهای سخت، آسان و بدتر را به آن داد. برای مثال فصل گذشته دربی در اواسط فصل برگزار شد و مقداری از حساسیت آن گرفته شد.امسال اگر دربی در هفتههای انتهایی هر نیمفصل برگزار میشد،شرایط بسیار سختتر و حساستر بود. این موضوع را هم باید بگویم که تغییرات در کادرفنی به آنها کمک کرده است تا فشار کمتری احساس کنند؛ من از این نظر این حرف را میزنم که دربی تهران، فشار زیادی از سمت و سوی اطرافیان بازیکنان، مربیان و باشگاه به اعضای تیم وارد میشود و از آنجایی که هر دو مربی تازه این فضا را تجربه میکنند، شرایط برایشان سادهتر و ذهنشان آرامتر است. برای مثال برانکو در بازی اول شرایط برایش سادهتر از بازی سوم بود چون ذهن خالیتری نسبت به این موضوع داشت و به همین دلیل آرامتر بود. کلا فضای دربی به گونهای است که هر چقدر ذهنیت کمتری روی آن داشته باشید، راحتتر ترکیب را میچینید و تصمیم میگیرید.
صالح مصطفوی: تاخیر در شروع لیگ، تعطیلی در فیفادی و برگزار شدن بازی در هفتههای ابتدایی لیگ روی کیفیت فنی بازی اثر منفی میگذارد. این اتفاق در دربی اول علیرضا منصوریان هم رخ داد و استقلال و پرسپولیس در یک بازی سرد و بیروح به یک تساوی رضایت دادند. درمورد هیجان و فشار دربی هم باید بگویم، در هر بازیای که تماشاگر زیادی به ورزشگاه میآید استرس در وجود آدم بالا میرود و تا چند دقیقه این شرایط حکمفرما خواهد بود، اما با گذشت زمان،کمکم آرام میشوی و تا زمانی که اتفاقی مانند کارت زرد، قرمز یا گلی رد و بدل نشود، شرایط آرام خواهد ماند، اما اگر یکی از این اتفاقات بیفتد شرایط عوض میشود و استرس افزایش مییابد.
*با این سه بازیای که از این تیمها دیدید و با شناختی که از استراماچونی و کالدرون دارید، میتوانید چند شاخصه فنی برای این دربی ترسیم کنید؟
فرزاد حبیباللهی: برای من مهمترین شاخصه هر دربی این است که تیمها در هر دربی چقدر به سمتوسوی بازی غیرفعال و منفعل نمیروند. اگر بخواهم موضوع را برایتان با مثال باز کنم، بعضیوقتها تیمها در دربی با یک گل پیش میافتند و بعد از آن به سمتوسوی بازی غیرفعال میروند یا تیمهایی هستند که قبل از دربی در طول چند بازی، نتیجه مطلوب را نگرفتند و گل اول را که میخورند تمام آن نکاتی را که در طول هفته بازی کرده بودند یا تمرین کردند را بهراحتی فراموش میکنند و رو به بازی منفعلانه میآورند. من به پرسپولیس نزدیکترم و شناخت بهتری از شرایط این تیم دارم.میدانم که کالدرون علاقه زیادی به فوتبال هجومی دارد و دوست دارد زمان زیادی را در نیمه زمین حریف بازی کند، اما این موضوع نیازمند پیشنیازهایی است که پرسپولیس راه زیادی تا رسیدن به آن دارد. درباره استقلال هم باید بگویم که این تیم علاقه دارد صاحب توپ باشد، اما مانند دیگر تیمهای بزرگ دنیا ریسکپذیر نیست و در فوتبال روز دنیا، این ریسکپذیری در نحوه دفاع تیم مشخص میشود و این موضوع به فاکتورهای مثل پرس در یکسوم دفاعی حریف و توپگیری در نیمه زمین حریف و موضوعاتی اینچنینی بستگی دارد.استقلال راه زیادی را تا رسیدن فرم ایدهآل دارد. در زمان برانکو، ما سعی داشتیم که ریسکپذیر باشیم، البته این موضوع به این معنا نیست که همیشه ریسکپذیر بودیم.
صالح مصطفوی: بهنظرم هر دو مربی درباره دربی هم اطلاعات خوبی دارند و هم اطلاعات خوبی از بیرون گرفتهاند. حتی ممکن است به آنها گفته شده باشد که همه بازیها را بباز، اما در دربیها برنده از زمین خارج شو. این دو تیم در طول سه هفتهای که از رقابتها میگذرد، نشان دادند که ترسی از حمله کردن ندارند. برای مثال پرسپولیس در تبریز و مقابل تراکتور، پرس انجام میداد یا استقلال همین کار را مقابل ماشینسازی انجام داد، اما بهنظرم دو مربی بدشان نمیآید که این دو بازی را با یک مساوی کمموقعیت پشت سر بگذارند، اما این احتمال هم وجود دارد که دو مربی با تفکرات هجومی وارد زمین شوند.
*می گویند «دربی بازی ستاره هاست»، حتما این جمله را شنیدهاید؛فکر میکنید ستارههای این دربی چه کسانی باشند؟
فرزاد حبیباللهی: ایدهای ندارم، اما با توجه به شناختی که از پرسپولیس و شرایط فنی این تیم دارم، بازیکنانی در دربی موفقترند که خودشان را از شرایط عصبی رها میکنند و به حاشیهها و شرایط پیرامونی دربی فکر نمیکنند. من اسمی از بازیکنی نمیبرم.
صالح مصطفوی: معمولا اگر یک بازیکن در دربی حرکتی فوقالعاده مشابه حرکات غلامپور در دربی 3-1 را انجام بدهد، در حافظه هواداران باقی خواهد ماند، اما اینکه در یک بازی، فقط یک ستاره موفق شود کار را تمام کند، من اعتقادی به این موضوع ندارم؛ اما فکر میکنم بازیکنانی که ظرفیت ذهنی بالاتری دارند، میتوانند موفقتر باشند. اگر بخواهم در استقلال نام ببرم باید به وریا غفوری، روزبه چشمی، علی کریمی و داریوش شجاعیان اشاره کنم. در پرسپولیس هم احمد نوراللهی، وحید امیری، مهدی ترابی و شجاع خلیلزاده میتوانند موثر باشند. بهنظرم تجربه پرسپولیسی در دربی خیلی بهتر از استقلالیهاست. جدا از دربی هم باید بگویم که پرسپولیس و صنعت نفت آبادان بهتر از تمام بازیهای بازی میکنند.
*دربی به دربی با برانکو محتاطتر شدید، آیا دلیل خاصی داشت؟
فرزاد حبیباللهی: بخشی به شرایط پیرامون برمیگردد و به درک شما که بازی به بازی، دربی به دربی و فصل به فصل تغییر میکند. نکته دیگری که اهمیت دارد، این است که لزوما مربی تغییر نمیکند و بازیکنان با توجه به جو به این درک می رسند و گرایشها به سمتوسوی دیگری میروند. بگذارید با یک مثال این موضوع را کمی بازتر کنم؛ در فصل گذشته و در بازیهای انتهایی تیم، بازیکنان به نتیجه و درک واقعبینانه رسیدند که یک باخت در این پنج بازی میتواند کاری کند که ما قهرمان نشویم و این موضوع به کادرفنی دو تیم برنمیگشت که بگویند محتاطتر بازی کن.
*بهترین دربیای که داشتید، کدام بازی بود و آیا برانکو از شیوهای استفاده کرد که متمایز از دیگر بازیها بود یا بد بودن استقلال فقط به شما کمک کرد؟
فرزاد حبیباللهی: قطعا دربیای که 4-2 بردیم، اما نکتهای را میگویم که شاید تعجب کنید؛ دربیای که 3-2 باختیم، بهتر بازی کردیم و غیر از سه گلی که خوردیم، موقعیتی به تیم رقیب ندادیم و موقعیتهای زیادی را خلق کردیم. در بازی 4-2، استقلال موقعیتهای زیادی داشت و حتی زمانی که بازی 1-0 بود، استقلال فشار زیادی روی دروازه ما وارد می کرد و حتی ما یکبار توپ را از روی خط برگرداندیم. در بازی 3-2 جدا از تلخ بودن، بعد از آن اتفاق خوبی افتاد و آن هم این بود که در بازی با سپاهان ورزشگاه تقریبا پر شد و آن بازی را با پنالتی طارمی-رضاییان بردیم.
*آیا به این موضوع اعتقاد دارید که تیم ضعیفتر دربی موفق و راحتتر است؟
صالح مصطفوی: تیم ضعیفتر در دربی وجود ندارد. شاید بتوان از این زاویه به موضوع نگاه کرد که اگر تیمی که بهتر نتیجه گرفته است، ضربهای در طول بازی بخورد، بازگشت برایش سختتر میشود. مثال واضح این موضوع دربی 3-2 است که خودم هم روی نیمکت حاضر بودم. پرسپولیسی از لحاظ روحی و روانی در شرایط بهتری قرار داشت و حتی در ابتدای بازی دو موقعیت جدی ایجاد کرد که یکی از آنها به گل تبدیل شد، اما ما خیلی سریع به گل رسیدیم تا پرسپولیسیها به خودشان بیایند، قافیه را باخته بودند و بازی را به ما باختند.
255 251
نظر شما