۳ نفر
۴ آبان ۱۳۹۸ - ۱۹:۳۰
سپرده‌گذاران از حذف سود روزشمار چقدر زیان‌ کردند؟

مصوبات اخیر بانک مرکزی در دستور به بانک‌ها برای حذف سود روزشمار ازحساب‌های حقیقی و حقوقی شهروندان کاملا به نفع شبکه بانکی و به ضرر صاحبان این حساب‌ها محسوب می‌شود.

بانک مرکزی در شرایطی این تصمیم ناعادلانه را اتخاذ کرد که مردم و کارفرمایان با دریافت همین سودهای حداقل از محل گردش حسابشان در بانک‌ها بخشی ازهزینه‌ها و مشکلاتشان را مرتفع می‌کردند. طی همین مدت میلیاردها تومان سپرده موقت مردم کمک بسیاری را به بانک‌ها برای فرار از ورشکستگی کرده است.
اخبار غیرموثق حکایت از اعطای این سپرده‌ها توسط بانک‌ها در قالب تسهیلات مشارکتی و با نرخ‌های بالا به بخش‌های دولتی و نیمه‌دولتی دارد؛ این حمایت از بانک‌ها در شرایطی اتفاق می‌افتد که مردم به سبب تورم تحمیلی بر اقتصاد کشور، ارزش دارایی‌های خود را تا چندین برابر از دست داده‌اند.

بازار کار به دلیل تحریم‌ها و افزایش نرخ تورم با محدویت‌های سختی روبه‌رو شد و عدم امکان فعالیت‌های اقتصادی و تولیدی به‌دلیل ریسک بسیار بالا، امید و پیش‌بینی منطقی و لازم را از سرمایه‌گذاران و کارآفرینان سلب کرد.

در حال حاضر انسداد فعالیت‌های دلالی و واسطه‌گری در بازار ارز و سکه و محدودیت فعالیت‌های دیگر اقتصادی، بانک‌ها را تنها گزینه جذب نقدینگی در مسیر مردم قرار داده است. بانک‌ها با همین اهداف و دستور و توصیه بانک مرکزی تخصیص سود کمتر از ۵۰ درصد تورم را به سپرده‌های بلندمدت مردم اختصاص می‌دهند. مادامی که بحران و نابسامانی اقتصادی جامعه و بازار کار کشور را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، علاوه بر تاکید بر مسوولیت دولت برای ارائه راهکار موثر و رفع مشکلات پیش آمده، به‌دلیل افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم، ناخودآگاه نگاه‌ها به سمت بانک مرکزی معطوف می‌شود.

نقش بانک مرکزی در راستای حفظ ارزش پول ملی و ایجاد توازون در مبادلات پولی و ارزی بسیار اساسی و منحصر به‌فرد است. این عملکرد منجر به جلوگیری از بی‌ثباتی در اقتصاد کشور و ساماندهی فعالیت‌های پولی و بانکی می‌شود؛ اتفاقی که متاسفانه برخلاف انتظار طی آغاز و ماه‌های اولیه بحران اقتصادی در کشور نه تنها موثر نبود، بلکه باعث ایجاد فشار مضاعفی به مردم و فعالین اقتصادی شد.

در مدت مذکور بانک مرکزی نتوانست به مسوولیت ذاتی خود در حمایت از مردم و طبقات فرودست به‌درستی عمل کند. افزایش فوق‌العاده تورم و جهش صعودی قیمت کالاها طی مدتی کوتاه، زلزله‌ای ۷ ریشتری بود که نه‌تنها سامانه معیشتی مردم متوسط جامعه که باعث ویرانی زیرساخت‌های اقتصادی بازار کار و بخش خصوصی در کشور شد.

بی‌ثباتی در بازار و افزایش روزمره قیمت‌ها و گرانی موادخام برای فعالیت بنگاه‌ها مانند سیل و طوفانی بود که همه چیز را طی مدت کوتاهی دگرگون و در معرض آسیب جدی قرار داد؛ نوسانات ارزی و تبعیت قیمت‌ها از افزایش نرخ ارز و عدم سیاست‌های اقتصادی کارآمد از طرف بانک مرکزی؛ زندگی طبیعی مردم و فعالیت بنگاه‌های کشور را با مشکل جدی مواجه کرد. سوءمدیریت آشکار در شرایط موجود وعدم افزایش دستمزدها برای جبران افزایش قدرت خرید مردم هم‌راستا با عدم پرداخت تسهیلات به بنگاه‌های آسیب دیده از تبعات منفی سیاست‌های بانک مرکزی طی یک‌سال گذشته است؛ سیاستی که علاوه بر تعطیلی تعداد زیادی از کارگاه‌های کوچک و متوسط کشور باعث بیکاری کارگران شاغل در این بنگاه‌ها شده است. این اقدامات سود جویانه و ناکارآمد نظام بانکی در شرایطی است که بانک‌ها همچنان مورد حمایت بانک مرکزی قرار دارند.

* کارشناس بازار کار

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1314441

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
    6 0
    کار به جایی رسیده که دولت با افتخار میگه که دولتش تورم را به 28 درصد رسانده؟؟!! و انتظار داره مردم از او تشکر هم کنن.بعد تو این کشوری که تورم واقعی بالای50 درصده به مردم به شرط ثابت بودن سپرده 15 درصد سود میدهند یعنی 35 درصد کمتر از تورم.حالا تو این شرایط کشور بهترین گزینه بانکه و سالی یک سوم از دسترنجت را دولت صاحب میشه و در نظری عجیب کارشناسان دولت از برقراری مالیات بر سود سپرده هم حرف میزنن!!.من فکر میکردم رییس دولت قبلی گند اساسی زده ولی الان به این نتیجه رسیدم که صد رحمت به دولت قبلی.انها حداقل دستشان در جیب مردم نبود
  • علی IR ۰۰:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    15 8
    دولت سابق چنان فاسد بود که آدم جرات ندارد از دولت فعلی انتقاد کند که مبادا تصور شود که دولت قبلی مورد تایید می باشد اما این دولت در بخش اقتصادی سردرگم و ناتوان از حل موضوع است و اکثر تصمیمات آن غیر عقلایی است از جمله کاهش سود بانک ها.
    • IR ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
      0 0
      منظورت از دولت سابق دولت دهم هست؟!!!:)۱
  • مهدی IR ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    10 4
    باسلام من بارها درمورد سود کوتاه مدت ازروزشمار یه ماه شمار بارها اظهارنظرکردم که متاسفانه منعکس نشد.. بااین دستورنه تنها سپرده گذارضررکرد بانکها هم بصورتی ضرر کردند چونکه بسیاری سپرده های بلند مدت راازبانک خارج کردند شاید بخاطر مقابله بااین دستور.
  • IR ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    9 1
    وضعیت مدیریت بانک‌ها فاجعه است
  • محمد IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    0 1
    کار غیرعقلائی وغیرمنطقی بودزیرامردم ضعیف ومتوسط، فوقالعاده ضرکردند ومتاسفانه هیچ مشکلی هم از اقصاد حل نکرد بلکه گرانییهابیشتروبیشترشد! حداقل مزایا ی این تصمیم رابرای مردم بازگوکنند تامردم وسپرده گذاران خرد وضعیف ومتوسط مطلع شوند
  • JJHJH IR ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    1 0
    تا می تونن جیب ملت و میزنن.....اینم یه نمونشه!!!!!!!
  • IR ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    0 0
    در ایران رسم ناپسندی جا افتاده که کمبود خرد ورزی،دانایی، تدبیر و تفکر برای رفع مشکلات اقتصادی کشور و ملت هماره از طریق ساده ترین راه یعنی ظلم و ستم بر مردمان روا داشتن و اعمال کردن حل می شود و بزرگان اهل تمیز ،فرهیختگان و نخبگان نیز چون معمولا" مشکل معیشتی نداشته و یا کمتر دارند، در مقابل ظلم و اجحاف اشکار رئیس کل بانک مرکزی که هزینه های ناشی از اختلاس و ارتشا های بی پایان و جبران انها از طریق برداشت از حسابها و جیب ملت را بهترین و دم دست ترین راه می داند،، باز هم سکوت می کنند مثل همیشه!! مسئولان نیز همگی عضو جامعه یک درصد بالای دهک درامدی کشور بوده و هستند و هرگز مشکلی را احساس نمی کنند که ناراحت باشند ...
  • سعید IR ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    2 0
    دریغ از هرگونه آمار و عددی. نوشته ضعیفی بود. اما درباره دودوزه بازی بانک مرکزی همین بس که همچنان تسهیلات روزشمارند و با درصدهای آنچنانی. در حالیکه اگر نیت عدم خلق پول است چه تفاوتی دارد که در جیب مردم برود یا بانک.
  • IR ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    1 0
    بانک مرکزی مسئول خروج دهها میلیارد دلار ارز از کشور و انتقال به بودجه جاری و سرمایه ای بخش خصوصی یا خصولتی! کشورهای همسایه جهت مشارکت در سود حاصل از طرح های ساخت مسکن و ابنیه و هتل جهت توریست ها می باشند و بخشی نیز تا اروپا و کانادا نیز منتقل شده و همانها نیز دولت را در اقتصاد و حل مشکلات معیشتی ملت مقصر اصلی می دانند!! ...
  • AE ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    1 0
    اين تصميم هم در راستاى درآوردن پول از دست و زدن جيب ملت بود كه پولهاشون رو بيارن بيرون سكه و دلارى رو بخرند كه بانك توزيع مى كنه وقيمتش رو ساعت به ساعت مى بره بالا كه همه احساس كنن اگه ساعت هشت بخرن بهتره تا ساعت نه بخرن يا برن سكه ها رو پيش خريد كنن با عجله و اضطراب فقط پولشون رو از ريال دربيارن خب اين سناريو رو خودشون چيدن انجامش هم دادن به نتيجه هم رسيدن الان هم يه كم دارن ميارن پايين كه همون مردم ( نه خوداشون) با همون اضطراب برن دلاراشون بفروشن به همون سيستمى كه براى دلار و سكه اون بازى رو درآورد اينها همش يه بازيه شما خيلي باور نكن كه آقاى سيف و آقاى همتى و فلانى وفلانى سلطان اين و سلطان اون همه اجزاى يك قصه اند
  • IR ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    0 0
    بعد یک سال تازه یادتون افتاده؟؟
  • GB ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۵
    0 0
    بانکداری اسلامی چی شد پس
  • همتی هستم IR ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۶
    2 0
    دلم خواست، مردم سیخی چند، هرچقدر بتونیم بازم از مردم میکنیم