آیا دریافت مالیات از سود سپرده‌های بانکی در ایران امکان‌پذیر است؟

این روزها خبری با استناد به پیش نویس لایحه اصلاح قانون مالیات های مستقیم مبنی بر دریافت مالیات از سود سپرده‌های بانکی منتشر شده است.

 به گزارش خبرآنلاین، بحث دریافت مالیات از سود سپرده های بانکی بحث تازه‌ای نیست، بحثی است قدیمی که هر از چندی از سوی سیاستگذاران اقتصادی، کارشناسان و مسئولان مطرح می شود اما هنوز وضعیت پرداخت مالیات در ایران به گونه ای است که بیش از ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی ایران مالیات پرداخت نمی‌کند و شمار فراریان مالیاتی همواره دغدغه‌ای برای مجریان و قانونگذاران تلقی می شود.

دریافت مالیات از سود سپرده‌های بانکی در حالی مطرح می‌شود که اقتصاد ایران هنوز طی چهار دهه گذشته حریف غول تورم نشده و هر از چندی قدرت نمایی غول تورم مناسبات رفتاری مرم را تحت تاثیر قرار داده و بنیان‌های اقتصادی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

 آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه تهران در این خصوص به خبرآنلاین گفت: کسانی که سود سپرده بانکی را به تورم گره زده اند، در برابر این ناکارآمدی مسئولیتی خطیر را عهده دار هستند و باید پاسخ دهند در دوره های رشد تورم که زمینه برای عقب ماندن سود سپرده های بانکی از موج تورمی فراهم می‌شود چه باید کرد.

 در شرایط کنونی نیز سود سپرده‌های بانکی با دریافت سود حداکثر ۱۸ درصد خود عقب ماندگی آشکاری را نسبت به تورم دارا هستند و در این شرایط طبیعی است که دریافت مالیات نمی‌تواند ساختاری کارآمد را ایجاد نماید.

 دریافت مالیات از سود سپرده در بسیاری از کشورها سابقه دارد اما ساختار بانکی در این کشورها تفاوتی ماهوی با ایران دارد و مشکل تورم نیز در این کشورها طی این سال ها رفع شده است.

 هر چند افزایش پایه‌های مالیاتی یکی از مهمترین خواسته اهداف پیش بینی شده به منظور کاهش وابستگی به نفت و اداره اقتصاد بر پایه درامدهای مالیاتی است اما به نظر می رسد اقتصاد ایران هنوز مهیای اجرای این موضوع نیست. وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس کل بانک مرکزی هر دو موضوع دریافت مالیات از سود سپرده را تکذیب کرده‌اند.  

بانک

شاید وقتی دیگر

 مهدی تقوی استاد  دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به این سئوال که آیا دریافت مالیات از سود سپرده‌های بانکی اقدامی مثبت است یا خیر می‌گوید: من معتقدم در شرایط فعلی این اقدام می‌تواند سبب سرازیر شدن سرمایه‌ها به بازارهای موازی نظیر مسکن و ارز و خودرو شود و شرایطی ناگوار برای کشور ایجاد کند.

وی با اشاره به اینکه پیش از دریافت سود از سپرده بانکی باید زمینه‌های دلالی مهار شود، گفت: وقتی شما بدون نام و نشان نتوانید دست به خرید و فروش بزنید و یک روز سکه بخرید و روز دیگر بازار ارز را به هم بریزید، آن وقت می توان حلقه مالیاتی را تنگ کرد اما اگر همچنان خرید و فروش‌های پنهانی رونق داشته باشد و دلالان بتوانند از آب گل آلود ماهی بگیرند این طرح مضرات بیشتری نسبت به مزایایش خواهد داشت.

 این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: مطمئن باشید اگر قرار باشد سود سپرده یا بانکی مشمول مالیات شود، لازم است ابتدا دولت و قانونگذار اصلاحات ساختاری در سیستم بانکی را مد نظر قرار دهند و سپس با مهار تورم، افزایش امید به آینده و همچنین ممانعت از کسب سود واهی در بازارها وارد عمل شوند و در نهایت سرفصل دریافت سود از سپرده و حتی سهام را به سرفصل های مالیاتی اضافه کنند.

  شرایط خاص برای دریافت سود از سپرده‌ها

 در عین حال وحید شقاقی شهری نظری دیگر در این خصوص دارد. وی می‌گوید می توان سقف خاصی را برای دریافت سود از سپرده‌های بانکی تعیین کرد و به عنوان مثال اعلام کرد دارندگان سپرده هایی با مبلغ بالاتر از یک میلیارد یا ... مشمول پرداخت مالیات بر سود می‌شوند.

 وی گفت: این اقدام به عدالت نزدیک تر است اما مقاومتی جدی برابر این موضوع وجود دارد. به گفته وی می‌توان مالیاتی پلکانی را در این حوزه تدارک دید اما تقوی در این خصوص گفت: راه فرار در این بخش بالاست، افراد یا با افتتاح حساب های متعدد سعی می کنند از زیر بار پرداخت سود فرار کنند و هم ممکن است خروج سرمایه‌ها به مقصد بازارها رونق گیرد.  

23/ ۲۲۳۲۲۳

کد خبر 1316270

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۳:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۹
    56 1
    اگر اینطور بشه من پولهامو می کشم بیرون از بانک
    • ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
      5 44
      همه باید مالیات بدن از پرشک و مهندس و سپرده گذار
  • IR ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    59 3
    مالیات از سود سپرده یعنی بازی با غول نقدینگی و به هم ریختن تمامی بازارها
    • IR ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
      32 1
      و ضرر نهایی رو باز سپرده گذار می کنه
  • ایرانی IR ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    55 2
    باسلام .تا زمانیکه نرخ تورم بالاتر و بیشتر از سود بانکی است سپرده گذاران در واقع متضررین و زیاندیدگان واقعی هستند و سودی نمیبرند ودر واقع به نوعی مالیات خود را به جامعه عملا پرداخت میکنند و اگر در این اوضاع و احوال تورمی دولت بخواهد از سپرده گذاران مالیات مستقیم بگیرد نتیجه اش به نفع جامعه نخواهد بود و مردم هم سپرده های خود را از بانکها خارج میکنند و پول خود را تبدیل به سکه و صلا و ارز و دلار و خودرو و... سایر دلالی ها خواهند نمود و باعث تشدید تورم و گرانی و نتیجه خوبی نخواهد داشت
  • IR ۰۱:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    50 0
    نکته مهمیه هر وقت اقتصاد با تورم خداحافظی کرد به فکر دریافت مالیات از سپرده باش
  • IR ۰۳:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    78 1
    ارزش پول ما سپرده گذاران از بین رفته باید خسارت بگیریم نه اینکه مالیات بدیم
    • IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
      35 1
      اشاره دقیقی بود
  • IR ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    33 1
    طرحی کاملا اشتباه در شرایط کنونی اقتصاد
  • IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    25 0
    خیر. سئوال بعدی
  • IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    63 1
    مگه مالیات بر ضرر هم داریم . سود سپرده سرتا پا ضرره
    • IR ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
      43 1
      احسنت مالیات بر ضرر
  • IR ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    36 1
    به نظرم طرحی اشتباهه . من به عنوان سپرده گذار ضرر کردم و هیچ سودی نبردم . امار تورم و نرخ سود بانکی را ببینید مطمئن میشین راست میگم
  • IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    44 0
    این طرح برای کشورهایی خوبه که از سپرده واقعا سود می گیرن نه اینکه ارزش پولشون اب بره
  • IR ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    39 1
    من نگرانم همین بحث ها هم باعث خروج سپرده ها از بانک ها بشه
  • IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    4 34
    طرح خوبیه به نظر من پولی هم از بانک خارج نمیشه پولا تویه بانک میمونه فقط صاحباش عوض میشن مثلا یه تاجر یا صراف یا کاسب هم باید مالیاتشو بده ولی کسایی که عادت کردن به پول بیزحمت در آوردن سختشونه .الان اگه همه پولاشونو تو رونق کسب و کار بندازن (حالا هر چی) کار ایجاد میشه و نفعشو همه میبرن .تا وقتی همه فقط به فکر خودمون تنها هستیم(تکخوریم)اوضاع همینه همه به فکر پول بیزحمت و کار نکردن هستن که نمونه بارزش نزول خوریه قانونیه چه از طرف مردم چه از طرف بانکها امیدوارم یروزی طرز فکرامون عوض شه و شبیه کشورای پیشرفته بشیم نه فقط لباس پوشیدنشونو تقلید کنیم
    • IR ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
      17 1
      بله باید وضعیت اقتصادی ما شبیه ان ها بشه . در شرایط تورمی نمیشه از سود سپرده که در حقیقت جبران زیانه مالیات گرفت
    • IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
      19 7
      دوست عزیز تولید کننده زحمتکش به قول ما با رشد تورم سریع قیمتش را میبره بالا و از کیفیت میزنه . یک کنسرو ذرت خریدم نصفش اب بود . این تولید کننده اخلاق درستی داره . پول با زحمت داره درمیاره
  • IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    10 1
    اگر به قول اقای اقوی بر خرید و فروش دلالی هم مالیات ببندند مشکل حل میشه
  • IR ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۰
    3 3
    ببخشید در جواب دوستان تولید کننده مگه کیه,یکی از ما مردم من یا شما یا همه مردم به نوعی تولید کننده ایم یکی تو سیستم دولتی تولید کننده کار و راه انداز کار مردمه یکی هم تو سیستم خصوصی تا وقتی همه فکر کنیم بقیه مسئول هستن و ما هیچ مسئولیتی نداریم وضع همینه همه ما دلالی رو دوست داریم چون پول بیزحمتیه واسه همین همیشه تو صف دلار و پراید و خونه و غیره هستیم عامل گرونی مردم هستن که تو بازیه دلالا نقش بازیگر اصلی رو دارن ولی مالیات سپرده اگه اجرایی بشه اونی که پول بیشتری تو بانک داره مالیات بیشتری میده و زمانی این پایه پول قوی عمل میکنه که حق و حقوق دولت از روش برداشته بشه و دولت برای هر کاری (تاکیدا هر کاری ) نخاد پول چاپ کنه و توجه کنین پول باید بچرخه دست همه وگرنه تورم بوجود میاد با خلق پول ضعیف حالا اگه همه مردم حق دولت رو به نوعی پرداخت کنن دولت هم کسری بودجه نمیاره تا بخواد پول ضعیف چاپ کنه و دست تو جیب همه کنه،پس بهتره که اونی که پول بیشتری داره مالیات بیشتری بده

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین