مهسا مژدهی: با شهادت سردار قاسم سلیمانی، گمانه زنی ها در مورد پاسخ ایران به این اقدام تروریستی آمریکا و همچنین رویکرد عراق به این وضعیت بالا گرفته است. سردار سلیمانی در این حمله تنها نبود و فرمانده حشدالشعبی، المهندس هم همراه او بوده. در ایران، مقامات کشورمان می گویند که پاسخ سختی را به این ترور خواهند داد و در آمریکا نمایندگان کنگره این کشور از این وضعیت نگران و آشفته اند و ترامپ را به تصمیم گیری بی اجازه و بی هماهنگی متهم می کنند.
در خبرانلاین با حمیدرضا آصفی سخنگوی اسبق وزارت خارجه در مورد عواقب اقدام امریکا در خاک عراق به گفت و گو نشستیم تا عواقب ترور سردار سلیمانی برای امریکا و تاثیرات آن در منطقه را بررسی کنیم:
اتفاق تلخی که بامداد جمعه در عراق رخ داد، بسیاری را به این فکر انداخته که این تنش ها تا کجا میان ایران و آمریکا پیش خواهد رفت. مقامات ایرانی یک صدا معتقدند که پاسخ کشورمان به این اقدام تروریستی سخت خواهد بود. به نظر شما بعد از امروز چه اتفاقاتی در پیش است؟
حادثه ای که در بامداد روز جمعه رخ داد، بسیار تلخ بود و این ترور و شهادت سردار قاسم سلیمانی با هیچ منطق و معیار انسانی و بین المللی همخوانی ندارد و مخالف هنجارهاست. این حادثه برای همه تلخ بود و دل همه کسانی که در در گرو اسلام و انقلاب دارند را لرزاند.باید این حادثه را به رهبرانقلاب، سپاه و ارتش و خانواده سردار سلیمانی تسلیت گفت. کار آمریکا در ترور سردار سلیمانی از چند جهت قابل بررسی است. اول اینکه ایالات متحده در منطقه شکست خورده است و این شکست باعث شده تا مجبور به عقب بردن سنگرهایش باشد. این کشور با نیروهای مقاومت و ایران مشکل دارد و سردار سلیمانی را باعث و بانی این شکست های خود می داند. از سوی دیگر سردار سلیمانی جزو موثرترین نیروها در شکست داعش بود و یادمان باشد که به تصریح هیلاری کلینتون، داعش به دست خود آمریکا ساخته شده بود و ایالات متحده در واقع انتقام داعش را از سردار سلیمانی گرفت. البته دلایل دیگری هم وجود دارد.
واکنش ها را تاکنون به چه صورت می بینید؟ به نظر می رسد که عراقی ها عصبانی باشند.
این اتفاقی که اکنون افتاده نشان داد که ترامپ از نظر فکری و مشاعر دارای اختلال است. او از یک طرف حرف از گفتگو با ایران می زند و از یک طرف دیگر دست به ترور سردار قاسم سلیمانی می زند. این ترور نشان داد که آمریکا و ترامپ از بن دندان با جمهوری اسلامی ایران دشمن است و فرقی بین آنها و جنگ طلب و صلح طلبشان هم نیست.
ما علاوه بر همبستگی که از سوی گروه های مقاومت می بینیم، در بین سیاستمداران آمریکایی هم نوعی احساس نگرانی را می شود مشاهده کرد. سیاستمداران ایالات متحده همگی به نوعی احساس نگرانی کردند و این اقدام ترامپ را خطرناک و غیرقابل قبول دانستند و حتی گفتند که او باید برای گرفتن چنین تصمیمی با کنگره مشورت می کرده است. رسانه های جهانی هم این اقدام و ترور را تقبیح کرده اند.
به نظر می رسد که بعد از این ترور صفوف مقاومت تقویت خواهد شد. مثلا در عراق ما می بینیم که این اتفاق در روزهای اخیر هم افتاد بود. حالا علاوه بر اینکه آمریکا یک سردار و فرمانده ایرانی را شهید کرده استف یک فرمانده عراقی یعنی ابومهدی المهندس هم به شهادت رسیده است. از هر زاویه ای که نگاه کنیم آمریکا با تروری که انجام داده به تمامیت ارضی و حاکمیت عراق تجاوز کرده است. در عراق اکنون سفوف مقاومت متحدتر شده اند و جبهه های مقاومت از هر سو همدردی خود را ابراز کرده اند. در ساعات آینده هم شاهد خواهیم بود که همین فضا در لبنان و سایر کشورهای عربی ادامه پیدا کند.
این حادثه اگرچه بسیار تلخ بود اما جبهه مقاومت را تقویت خواهد کرد و روشن است که با پاسخ تلخی به آمریکایی های همراه خواهد شد.من فکر می کنم که این اقدام تروریستی عواقب سنگینی برای مسببانش خواهد داشت.
برخی اینطور تحلیل می کنند که این اقدام امریکا، اشتباه بوده و شهادت سردار سلیمانی هدف آنها نبوده است. به نظر شما تا چه اندازه این تحلیل ها می تواند به واقعیت نزدیک باشد؟
این یک برنامه بوده و پنتاگون و واشنگتن پست هم امروز گفته اند که از هفته پیش امریکا تحولات را دنبال می کرده و حتی حاج قاسم را از فرودگاه تهران زیرنظر داشته است. این اقدام برنامه ریزی شده و تروریستی بوده و در تضاد با حاکمیت و تمامیت ارضی عراق است. ما شاهد خواهیم بود که فضای سنگینی در عراق علیه امریکایی ها ایجاد خواهد شد. چون هیچ عراقی غیوری قبول نخواهد کرد که یک فرمانده نظامی اش ترور شود. المهندس مقام ارشد نظامی در عراق بوده و آنها این ترور را نمی پذیرند. به نظر می رسد که فضا به سمت خروج امریکا از عراق برود و این تصمیم در پارلمان این کشور دنبال شود.
312 310
نظر شما