در آغاز این یادداشت، از خداوند بزرگ برای روح بلند او، رضوان و غفران می طلبیم.
رهبرمعظم انقلاب در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و در بیانیه گام دوم به عنوان بخشی از مظاهر عزّت جمهوری اسلامی به اقتدار نظام اسلامی اشاره داشته و می فرمایند: " صحنهی جهانی، امروز شاهد پدیدههایی است که تحقّق یافته یا در آستانهی ظهورند: تحرّک جدید نهضت بیداری اسلامی بر اساس الگوی مقاومت در برابر سلطهی آمریکا و صهیونیسم؛ شکست سیاستهای آمریکا در منطقهی غرب آسیا و زمینگیر شدن همکاران خائن آنها در منطقه؛ گسترش حضور قدرتمندانهی سیاسی جمهوری اسلامی در غرب آسیا و بازتاب وسیع آن در سراسر جهان سلطه. اینها بخشی از مظاهر عزّت جمهوری اسلامی است که جز با شجاعت و حکمت مدیران جهادی به دست نمیآمد."
اقتدار به معنی قدرت مشروع است و ایران به صورت مشروع، قانونی و مفید در غرب آسیا حضور دارد. این حضور از آن جهت که مورد رضایت کشورهای منطقه از جمله سوریه است، مشروع می باشد . اصولا هر کشوری که باعث ثبات در منطقه شود، حضورش برای مردم مشروع است و هر کشوری که باعث بی ثباتی شود نامشروع تلقی می شود. حضور مشروع ایران موجب شکست تروریسم و بخصوص گروه تکفیری داعش و همچنین کاهش حضور نامشروع کشورهای سلطه طلب و مداخله گر از جمله آمریکا در غرب آسیا شده است. از آنجا که تأثیرگذاری قدرت مشروع، موجب ناکامی و انزوای قدرت نامشروع است، کشورهای فرامنطقه ای از جمله آمریکا، با جمهوری اسلامی ایران خصومت می ورزند.
رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم این موضوع را با ادبیات زیر تبیین کرده اند: " اگر آن روز چالش با آمریکا بر سر کوتاه کردن دست عمّال بیگانه یا تعطیلی سفارت رژیم صهیونیستی در تهران یا رسوا کردن لانهی جاسوسی بود، امروز چالش بر سرِ حضور ایران مقتدر در مرزهای رژیم صهیونیستی و برچیدن بساط نفوذ نامشروع آمریکا از منطقه ی غرب آسیا و حمایت جمهوری اسلامی از مبارزات مجاهدان فلسطینی در قلب سرزمینهای اشغالی و دفاع از پرچم برافراشتهی حزبالله و مقاومت در سراسر این منطقه است و اگر آن روز، مشکل غرب جلوگیری از خرید تسلیحات ابتدایی برای ایران بود، امروز مشکل او جلوگیری از انتقال سلاحهای پیشرفتهی ایرانی به نیروهای مقاومت است و اگر آن روز گمان آمریکا آن بود که با چند ایرانی خودفروخته یا با چند هواپیما و بالگرد خواهد توانست بر نظام اسلامی و ملّت ایران فائق آید، امروز برای مقابلهی سیاسی و امنیّتی با جمهوری اسلامی، خود را محتاج به یک ائتلاف بزرگ از دهها دولت معاند یا مرعوب میبیند و البتّه باز هم در رویارویی، شکست می خورد. "
حضور مقتدرانه و نفوذ مشروع ایران موجب ایجاد و تقویت "محور مقاومت" علیه استکبار و صهیونیسم شده و تضعیف حضور نامشروع استکبار را در پی داشته است. نگاه رهبر انقلاب به عنوان یک عالم دینی و فقیه برجسته به موضوع مقاومت، یک نگاه اعتقادی و برگرفته از آموزه های اسلام ناب است. در واقع اعتقادات توحیدی ایشان عامل و انگیزۀ اصلی برای مبارزه با ظلم و حمایت از مظلوم بوده و پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران از فلسطین و دیگر اعضای محور مقاومت، در همین قالب اعتقادی معنا پیدا می کند.
مقام معظم رهبری در بیانات خود، اتهام غرب مبنی بر اینکه حمایت ایران از محور مقاومت با رویکرد توسعه طلبانه بوده را قویا رد می کنند و علت اصلی این امر را دفاع از مظلوم و مقابله با ظالم و برگرفته از اعتقادات توحیدی می دانند. ایشان در دیدار با مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی در تاریخ۲۵ /۰۱/ ۱۳۹۷می فرمایند: " لازمهی توحید این است که انسان در مقابل زورگویی ظالم به مظلوم بِایستد؛ حقیقت توحید این است و بعثت این را به ما یادآوری میکند؛ و این مطمئنّاً پیشرفت هم دارد. ایستادن ما در کنار گروههای مقاومت، در منطقهی غرب آسیا به همین دلیل است. حضور ما در سوریه، در مقابله و مواجههی با تروریستهایی که آمریکا و عوامل آمریکا در منطقه به وجود آورده بودند، به این دلیل است. اینکه گفته بشود «جمهوری اسلامی ایران توسعهطلب است، میخواهد فلانجا را تصرّف کند»، اینها حرفهای مهمل و بیمعنا و خلاف واقع و دروغی است؛ نه، ما قصد توسعه و نگاه توسعهطلبی به هیچ نقطهای از دنیا نداریم؛ احتیاج هم نداریم، بحمدالله کشور بزرگ، آباد و پرظرفیّتی در اختیار ملّت ایران است. [این حضور] بهخاطر این است که در منطقهی سوریه، در غرب آسیا، مقاومت در مقابل ظلم وجود داشت و وجود دارد؛ به این دلیل ما آنجا حضور پیدا کردهایم."
در سایۀ این نگاه توحیدی و با استعانت های الهی، امروز ایران به اذعان دوست و دشمن، به عنوان یک قدرت با نفوذ و بلامنازع در منطقه غرب آسیا، موجب شکلگیری محور مقاومت علیه استکبار و تروریسم شده است. ایجاد محور مقاومت از دستاوردهای حضور و نفوذ ایران در غرب آسیاست و مفهوم مقاومت، واژه ای شناخته شده در تجزیه و تحلیل های مربوط به تحولات جهان اسلام است. این محور، مجموعه ای از گروه ها و کشورها از جمله لبنان، فلسطین، سوریه، عراق، ایران و یمن را در بر می گیرد و در یک مبارزه بی امان با عوامل آمریکا و گروه های تروریستی، معادلات منطقه را دگرگون کرده است. امروز گفتمان مقاومت به عنوان یک نظریه، مورد توجه نخبگان و سیاست سازان جهانی قرار گرفته و نظر اساتید دانشگاه و علمای ادیان الهی و آئین های معنوی را جلب کرده است. حضرت آیت الله خامنه ای در مراسم سیامین سالگرد رحلت امام خمینی (رحمهالله) در تاریخ ۱۲ آبان ۱۳۹۷، در دیدار دانشآموزان و دانشجویان، ترویج و تببین نظریه مقاومت را مورد توصیه و تاکید قرار داده اند. توصیه ای که باید مدنظر مسئولین کشور باشد.
" نظریّهی مقاومت در مقابلِ دشمنِ قویپنجه را تبلیغ کنید، ترویج کنید. بعضی تصوّر نکنند که چون دشمن بمب دارد، موشک دارد، دستگاههای تبلیغاتی دارد و از این قبیل، ما عقبنشینی [کنیم]؛ نخیر، نظریّهی مقاومت، یک نظریّهی اصیل و درست است؛ هم در مقام نظر، هم در مقام عمل؛ از لحاظ نظری و از لحاظ عملی -از هر دو جهت- باید [ترویج شود]. معنای نظری این است که تبیین کنید. شما جوانها خیلی خوب میتوانید این نظریّهی مقاومت را تبیین کنید؛ هم در بین خودتان و هم محیطی که در آنجا قرار دارید و هم حتّی در ارتباط با کشورهای دیگر و جوانهای دیگر. نظریّهی مقاومت را، این را که هدفِ استکبار سیطره است، هدفِ استکبار سلطه است، سلطهی بر ملّتها است، برای همه تبیین کنید، بدانند که هدف استکبار این است."
در مجموع، حضور مقتدرانه و نفوذ تاثیرگذار ایران در غرب آسیا، علیرغم تمامی هزینههای مادی و انسانی آن، می تواند به عنوان یک راهبرد اصولی در چهل سال دوم انقلاب اسلامی، در حوزه سیاست خارجی مدنظر قرار گرفته و کارآیی خود در برابر فشارهای منطقهای و جهانی آمریکا و اذناب آن، علیه نظام اسلامی را حفظ و افزایش دهد.
تشریح، تبیین و تحلیلِ نظریۀ مقاومت به عنوان یکی از ملزومات ایجاد تمدن نوین اسلامی، باید در ایران، مورد توجه صاحبنظران در حوزه و دانشگاه قرار گرفته و راهکارهای علمیِ حفظ و تقویت آن مشخص و معرفی گردد.
نظر شما