به گزارش خبرآنلاین به نقل از مهر، دیکشنری لیوتار بر آن است تا به طور کاملاً واضح، ایدههای پیچیده و دشوار این نظریهپرداز ادبی و فیلسوف پستمدرن فرانسوی را با دقت، جزئیات و وضوح هر چه تمامتر به مخاطبان خود ارائه کند؛ کتابی که با همکاری مشترک محققان و پژوهشگران رشتههای گوناگون، در 168 مدخل به توضیح همه مفاهیم اصلی اندیشه لیوتار میپردازد.
ژان فرانسوا لیوتار، نظریهپرداز ادبی و فیلسوف پست مدرن فرانسوی از پیشگامان نظریه پستمدرن بوده است که با انتشار کتاب "وضعیت پست مدرن: گزارشی درباره دانش" در سال ۱۹۷۹ به شهرت جهانی رسید. بسیاری از صاحب نظران، کتاب مزبور را به عنوان نشانگر آغاز جنبش پستمدرن تلقی میکنند. گفتنی است واژههای پستمدرن و پست مدرنیسم قبل از لیوتار نیز به ویژه در عرصه هنر به کار میرفتند، ولی کتاب لیوتار این واژهها را به عنوان نمودی از یک نظریه اجتماعی و فرهنگی فراگیر مطرح ساخت.
وضعیت پست مدرن، استدلال میکند که ماهیت و موقعیت دانش تغییر یافته و عصر صنعتی که با تولید انبوه، پژوهش علمی و ایدهآل های روشنگری عقلانیت و پیشرفت مشخص میشود به پایان رسیده است و در واقع ما هم اینک در وضعیت جدیدی زندگی میکنیم که لیوتار آن را وضعیت پستمدرن مینامد که در آن فناوری اطلاعات حاکم بوده و بر کارآمدی و ارزشهای عملگرایانه تأکید میشود.
از دست رفتن باور به فراروایت ها یا روایت های کلان مشخصه دیگر دوران کنونی است، یعنی همان روایت های مسلطی که برای توجیه فعالیت ها، نهادها، ارزش ها و اشکال فرهنگی به کار میروند. وی همچنین تأکید میکند که علم فقط به یک سری از بازی های زبانی تبدیل شده است.
/62
نظر شما