بانو «ستی فاطمه» حیات اجتماعی موثری داشت

دوازدهمین نشست شب فرهنگ یزد با موضوع گرامیداشت مقام تاثیر گذار بانو «ستی فاطمه» همسر امیر جلال‌الدین امیرچقماق شامی حاکم یزد با حضور اهالی تاریخ، فرهنگ و مقامات شهر و استان یزد برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین در یزد، عضو شورای اسلامی شهر یزد در این مراسم گفت: بانو ستی فاطمه در یزد نمایشی از مدیریت و توانایی از خود بروز داد و نقش زنان در تاریخ را موثر و ماندگار کرد.
ونوس عامری با اشاره به اینکه زنان مثل یک مادر در صلح و آرامش جامعه را مادرانه اداره می کردند، افزود: آنان در زمینه های مختلف صنعتی، کشاورزی و.. در کنار مردان زحماتی را متحمل و در جامعه نقش آفرینی داشته و دارند.


وی با اشاره به اینکه اسلام زمینه رشد و شکوفایی و امنیت زنان رافراهم کرد، اظهار داشت: زنان در تاریخ پس از اسلام خوش درخشیدند و زنان یزدی نیز به تبع همه در جامعه موثر و نقش آفرین بودند.
عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر یزد تاکید کرد: پس از انقلاب فضای امن برای زنان به وجود آمد و زنان فرصت را غنیمت شمرده و وارد عرصه های مختلف شدند و این مهم جدای از وظیفه یک مادر نیست.
وی تصریح کرد: ابتدایی ترین نقش هر زنی نقش مادری است و این نقش ها هیچ تضادی با وظیفه گرانقدر مادری ندارد چرا که بدون مردان، زنان موفق نبوده و بدون زنان مردان موفق نخواهند بود.


نقش «بانو ستی» فاطمه در شکل گیری تمدن کهن یزد
در ادامه این مراسم یکی از نوادگان خاندان امیرچقماق گفت: بی بی فاطمه خاتون ملقب به ستی فاطمه وجودش و آثار به جای مانده از وی، نقش مهمی در تمدن کهن یزد و جهانی شدن آن داشته  است.
زهره امیرچقماق  ادامه داد: بی بی فاطمه خاتون همسر امیر جلال‌الدین امیرچقماق شامی حاکم یزد، یکی از زنانی بود که اگرچه نام وی در تاریخ ایران نیامده، اما در یزد و آبادانی آن نام او ماندگار است.


وی افزود: این زن نیکوکار به لحاظ شهرت، نفوذ و اعتبار در یزد، شخصیتی چون خواهرش گوهر شاد آغا، همسر سلطان شاهرخ تیموری داشته و امیرچقماق و همسرش نقش مهمی در آبادانی یزد در زمان سلطان شاهرخ تیموری داشته‌اند.
وی آبادانی های بی بی فاطمه خاتون را ناشی از اقتدار و شخصیت مستقل وی دانست و گفت: شاید بتوان آن را ویژگی  خانوادگی به شمار آورد زیرا مشابه  این استقلال و اقتدار در خواهرش همسر سلطان تیموری دیده می شود.
این نواده امیرچقماق اظهار داشت: بی بی فاطمه خاتون از بانوان قرن نهم هجری در یزد به حساب می آید و همسر امیر جلال‌الدین امیرچقماق شامی حاکم یزد در عصر تیموری بود و همچون خواهرش به احداث بنای عام المنفعه همچون مجموعه امیرچقماق دست زد و در زمره بانوان فعال نیک اندیش قرار گرفت.
وی ادامه داد: امیرچقماق و همسرش با علاقه به یزد، نقش مهمی در رشد و شکوفایی شهر ایفا کردند و این بانو زن مومنه ای بوده که ارادت خاصی به اهل بیت داشت چنانچه که در کاشی کاری های مسجد جامع امیرچقماق نام حضرت علی (ع) و دیگر معصومان منقوش است.
وی خانقاه، زورخانه، آب انبار، حمام، میدان، تکیه، کاروانسرا، بازارچه حاجی قنبر، بقعه ستی فاطمه را از جمله موقوفات این بانو و همسرش برشمرد و افزود:  عواید این موقوفات برای سکونت تمام مسلمین علی الخصوص سادات و فقرای مومن و  همچین بزرگان دینی هنگام سفر به یزد صرف می‌شده است.
امیرچخماقی ادامه داد: همچنین زمین های زراعی در احمد آباد اردکان، ده محمد طبس، مهریز و تفت است که همراه آنها قطعا قنات و چشمه هایی بوده که به مرور زمان خشک شده و اثری از آنها به دلیل بی توجهی متولیان امر نمانده است.
این نواده امیرچقماق و بانو ستی فاطمه خاطر نشان ساخت: مدفن این بانو در مجاورت امیرچقماق واقع شده و از نظر شکل ظاهری گنبد منحصر به فرد است  و در زمان خود این بانو ساخته شده به نحوی که درآمد آسیاب شیخداد را وقف بر آرامگاه کرده است.
وی با اشاره به اینکه در گرامیداشت بزرگان کوتاهی شده گفت: چرا که نام امیرچقماق به اشتباه امیرچخماق عنوان می شود و در نگه داری آرامگاه وی نیز کوتاهی شده و به حالت نیمه مخروبه درآمده و حتی بسیاری از مردم از شخصیت، خدمات و محل دفن وی اطلاع ندارند. 
بانو ستی فاطمه در زمان خود حیات اجتماعی موثری داشته است
مدیرکل اموربانوان و خانواده استانداری یزد نیز در این مراسم گفت: بانو ستی فاطمه نقش مهمی در بحث آبادانی یزد داشتند و به نقش و جایگاه ایشان در تاریخ یزد کمترپرداخته شده است.
فاطمه دانش یزدی بابیان اینکه بی بی فاطمه خاتون ملقب به ستی از القابی بوده که برای بانوان اشراف و بزرگ اعطا می شده است، ادامه داد: این بانو فرزند امیرشمس الدین محمد، نقش تاثیرگذاری در آبادانی و حرکت هایی در حوزه های مختلف روز گار خود داشت. 
دانش یزدی حیات اجتماعی این بانو در روزگار خویش را موثر دانست و افزود: امیرچقماق و بانوستی فاطمه ۳۰ سال حاکم یزد بودند و در این زمان حکومت و سیاست گذاری را با توجه به اینکه همسرش در جنگ سپری می کرد، بر عهده این بانو و با  فرزندانش در راستای آبادانی حرکت هایی ایجاد کردند لذا باید زنی با سیاست و تدبیر باشد تا حکومت را به دست گیرد و اداره کند.
این پژوهشگر حوزه تاریخ و میراث فرهنگی یزد، نگاه اقتصادی این بانو را بی نظیر دانست و بیان کرد: احداث حجره ها و بازارهاو ... در این دوره از جمله مواردی است که باعث رونق اقتصادی شد به نحوی که بازار بزرگ با ۹۰ دکان توسط داروغه امیرچقماق شامی احداث می شود و حیات اقتصادی و شریان اقتصادی یزد در آن دوره می شود.
در ادامه این مراسم نجمه نادری در رابطه با معماری امیرچقماق و متعلقات آن و همچنین الهه خاکباز الوندیان در مورد معرفی معماری و مرمت های بقعه بانو ستی فاطمه در کنار تکیه امیرچقماق یزد مواردی را بیان کردند و همچنین گروه بزرگ موسیقی کرال یزد به اجرای برنامه پرداختند.

46

کد خبر 1349475

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار