معماری منحصر به فرد و فرهنگ تساهل و تداخل فرهنگی بین زرتشتیان و مسلمانان که قرنهاست بی هیچ مشکلی در کنار هم زیسته اند یزد و اردکان را به مراکز موفق جذب گردشگر تبدیل کرده است مخصوصا که چند سالیست توجه به زیر ساختهای مدرن گردشگری در تعامل با بافت سنتی این شهرها دنبال شده است.
یزد
یزد مرکز استان و شهرستان یزد در مرکز ایران است. این شهر بین رشتههای شیرکوه و خرانق و در درهای وسیع قرار گرفتهاست. آبادانی یزد از سده «پنجم هجری» به بعد بوده و اتابکان فارس از مهمترین عوامل پیشرفت این شهر در سدههای گذشته بهشمار میروند.
یزد در منطقه جنوب شرق ایران واقع شدهاست. فاصله شهر یزد تا کرمان (مرکز منطقهای جنوب شرق کشور) ۳۵۱ کیلومتر است.
این شهر به «شهر بادگیرها» و «شهر دوچرخهها» معروف است .
دیدنی های یزد
آثار دیدنی فراوانی در گوشه و کنار این شهر وجود دارد که از آن میان می توان به موارد زیر اشاره نمود: مسجد جامع کبیر یزد، مجموعه امیر چخماق، بقعه دوازده امام، زندان اسکندر، مجموعه حمام خان و بازار خان، خانه لاری ها، موزه آینه و روشنایی، مجموعه تاریخی باغ دولت آباد، مسجد چهل محراب، مسجد یعقوبی، دخمه زرتشتیان، آب انبار شش بادگیر، آتشکده زرتشتیان، مسجد ملا اسمائیل، مسجد ریگ، خانه محمودی و...
مسجد امیر چخماق
مسجد امیر چقماق که در تاریخهای یزد به نام مسجد جامع نو و یا مسجد دهوک نیز خوانده شدهاست در دوره تیموری به همت امیرجلالالدین چقماق شامی حاکم یزد از امراء و سرداران و مقرب درگاه شاهرخ و همسرش ستی فاطمه خاتون احداث شدهاست. این مسجد در سال ۸۴۱ هـ. ق به پایان رسید. از حیث زیبایی، وسعت، اهمیت و اعتبار بعد از مسجد جامع شهر قرار دارد.
این اثر در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۱۴ با شمارهٔ ثبت ۲۴۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است
آتشکده
آتشکده یزد محل نگهداری آتش مقدس زرتشتی در شهر یزد و نیایشگاه زرتشتیان ساکن در این شهر است.
ساختمان اصلی آتشکده بر ارتفاعی حدود ۲۱ متر از زمین و در میان حیاط بزرگی که درختان همیشه سرسبز سرو و کاج آن را پوشانده، قراردارد. نگاره فروهر و سرستونهای سنگی آن زیبایی ویژهای بدان بخشیده و روبروی این بنا حوض آبی قرار دارد. اینکه آتشکدهها کنار آب باشند از خصوصیتهای آتشکدهها بوده است.
سرستونهای سنگی جلو تالار ساختمان اصلی و سنگهای گلدار پای دیوارها کار هنرمندان اصفهانی است. این هنرمندان سنگها را در اصفهان تراشیده و سپس تا یزد بردهاند. نگار کاشیهای فروهر بر بالای سردر ورودی، کار هنرمندان کاشیکار یزدی است و معماری کل این بنا ار معماری آتشکدههای پارسیان تاثیر پذیرفتهاست.
باغ دولت آباد
باغ دولت آباد یکی از باغهای معروف ایرانی است که در زمان محمد تقی خان (دوره زندیه) طراحی و ساخته شده. این باغ از قناتی به همین نام مشروب می شود و جریان آب در باغ، استخوان بندی طراحی آنرا تشکیل می دهد. جالبترین بنای مجموعه را عمارت هشتی و بادگیر تشکیل می دهد که تلفیق جریان آب و هوا به زیباترین شکل صورت گرفته است. بادگیر باغ دولت آباد با 33 متر بلندی از سطح زمین شاهکار مهندسی و نشانه نبوغ معماران یزدی است.
این مجموعه یادگاری است از دورههای افشاریه و زندیه که شامل عمارت سردر، ساختمان هشتی و بادگیر، عمارت بهشت آئین و تالار آینه، عمارت تهرانی، آب انبار دو دهانه و باغ ناصر است. فضای سبز باغ درختان میوه مانند انگور و سرو و کاج داشته و همچنین گلهای محمدی و سرخ نیز در باغ دیده میشوند.
هتلهای یزد
هتل صفاییه یزد
آدرس: یزد ، خیابان تیمسار فلاحی ، جنب میدان امام حسن ، هتل صفاییه یزد
هتل داد یزد
آدرس: یزد ، خیابان دهم فروردین ، پلاک 214 ، هتل بین المللی داد یزد
هتل باغ مشیرالممالک یزد
آدرس:خیابان انقلاب- بلوار مشیر-هتل باغ مشیرالممالک
هتل بزرگ فهادان یزد
آدرس: یزد ، فهادان ، روبروی زندان تاریخی اسکندر، هتل بزرگ فهادان یزد
هتل سنتی مهر یزد
آدرس :یزد ، خیابان قیام ، کوچه لب خندق ، هتل سنتی مهر یزد
هتل تهرانی یزد
آدرس: یزد ، میدان ابوالفضل (ع) ، هتل تهرانی یزد
هتل کاروانسرای مشیر یزد
آدرس: یزد ، بلوار امامزاده جعفر علیه السلام ، خیابان مصلی ، بازارچه مشیر الممالک ، هتل کاروانسرای مشیر یزد
هتل سنتی کهن کاشانه یزد
آدرس: یزد ،خیابان امام خمینی ،کوی فهاران ، بطرف زندان تاریخی اسکندر ، هتل سنتی کهن کاشانه یزد
هتل سنتی کوروش یزد
آدرس:یزد ، خیابان امام خمینی ، محله فهادان ، نرسیده به زندان اسکندر ، رو به روی سازمان صنایع دستی و گردشگری ، هتل سنتی کورش یزد
اردکان
اَردَکان شهری است در بخش مرکزی شهرستان اردکان استان یزد ایران.
اردکان از بزرگترین شهرهای استان یزد است. بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۰ ، جمعیت این شهر برابر با ۵۶،۷۷۶ نفر بوده است.
از محلهای دیدنی باید پیرهریشت و پیر سبز چک چک را نام برد، که هر دو بر روی کوه بنا گردیدهاند، و زیارتگاه زردشتیان از سراسر جهان هستند. دیگر جاهای دیدنی اردکان عبارتاند از امامزاده سید نورالدین-امامزاده سید هاشم شریف اباد--حوض عباس -خانه تقدیریها-خانه خاتمی -خانه سروری درمحله چرخاب -محلات قدیمی کوشکنو /کملاق /علی بیک وچرخاب - مجموعه آب انبارهای شهراحمدآباد - قنات عیش آباد احمدآباد -جنگلهای کویری حسن ابادانارکی-منارجنبان خرانق -منطقه حفاظت شده سیاه کوه در حاشیه روستای حسن اباد انارکی و...
چک چکو
چَکچَک یا چکچکو یکی از زیارتگاههای مهم زرتشتیان است. این زیارتگاه که زرتشتیان به آن پیرسبز نیز میگویند در استان یزد و شهرستان اردکان در کوههای میان اردکان و انجیره قرار دارد. زرتشتیان هر ساله از روز ۲۴ خرداد به مدت چهار روز در این زیارتگاه دور هم جمع شده و به نیایش میپردازند.
هر سال جشن مهرگان در این زیارتگاه جشن برگزار میشود و زرتشتیان بسیاری در این مکان گرد هم میآیند.
گفته میشود نام «چک چک» یا «چک چکو» از صدای قطرههای آبی گرفته شده که از صخرهای میچکد و اکنون به درون یک منبع ذخیره هدایت میشود. نیایشگاه پیر سبز امکانات رفاهی مانند برق، آب آشامیدنی و تعدادی اتاق دارد که برای استراحت ساخته شده که به آنها «خیله» میگویند. در داخل یکی از اتاقها چاهی به ژرفای بیش از ۵۰ متر وجود دارد. بنا به اعتقاد زرتشتیان زمان سقوط پادشاه ساسانی وقت (یزدگرد) نیک بانو دختر شاه فرار کرد و به سمت اردکان آمده و در میان کوه مخفی و ناپدید شد و این محل به عنوان زیارتگاه زرتشتیان قرار گرفت . یکی از کنیزان نیک بانو به نام گوهر بانو (مروارید) نیز در چند کیلومتری وی مدفون است که با نام پیر هریشت معروف است .
کویر اردکان
این کویر که سیاه کوه نام دارد مهمترین کویر منطقه یزد است. شکل آن درست مثل یک نعل اسب ست که با جهت شمال غربی - جنوب شرقی در شمال اردکان قرار گرفتهاست. این منطقهٔ کویری بین دو کوه منفرد سیاهکوه به ارتفاع ۲۰۵۰ متر در شمال و هریشت به ارتفاع ۱۹۳۹ متر در جنوب واقع است و مکانی ست مناسب جهت جذب جریانهای آبی و سیلابی که از دامنه این دو کوه سرازیر میشود.
یکی از مناطق باستانی اردکان زردُگ است که آثاری بسیار کهن مربوط به قرون پنجم و ششم هجری را در خود جای دادهاست و به نگین گلین مشهور است. دیگر میشود به دو مسجد قدیمی به نامهای مسجد زیرده و مسجد جامع اشاره کرد، که هر دو از بناهای مربوط به قرن دهم هجری هستند، و اثر تاریخی دیگر، مسجد حاج محمد حسین، خانه سروری در محله چرخاب که هر دو مربوط به دوره قاجاریه هستند. به نظر باستان شناسان میدان قلعه بعد از زردگ اقامتگاه دوم اردکانیها بوده است
قناتهای اردکان
اردکان دارای قناتهای متعددی است. با تمامی اهمیتی که قناتها در تداوم حیات متعادل و زاینده کویر دارند، امروزه، در اثر ورود و رواج شیوههای غیر بومی همچون چاههای عمیق در کویر، بیشتر قناتها یا به طور کامل خشک هستند یا در آستانه خشک شدن.
4646
نظر شما