یاسرفاتحی:اگر چه این روزها به دلیل اتفاقات و حوادثی که در لیبی جریان دارد سرنوشت این ایرانی مورد توجه رسانه های داخلی و نیز خارجی شده ولی ایشان تنها ایرانی نیستند که سرنوشت اش نامعلوم است.
دیپلمات در بند
روز گذشته رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان خبر داد که حسن قشقاوی معاون کنسولی و پارلمانی وزارت امور خارجه به انگلیس سفر کرده است. این سفر از آن جهت اهمیت دارد که یکی از اتباع ایرانی یعنی نصرت الله تاجیک در این کشور تحت نظر پلیس است. سخنگوی وزارت امور خارجه در گفت و گو با خبرآنلاین خاطرنشان کرد: با توجه حوزه کاری آقای قشقاوی در وزارت امور خارجه پیگیری مسائل اتباع ایرانی و نیز همکاری های کنسولی جزو دستور کار سفر ایشان به انگلستان است.
وی در ادامه با اشاره به پیگیری وضعیت نصرت الله تاجیک سفیر سابق ایران در اردن تاکید کرد: پیگیری وضعیت آقای تاجیک نیز جزو دستور کار قشقاوی است.
نصرت الله تاجیک یکی از شهروندان ایرانی و سفیر سابق کشورمان است که بنا بر دلایل واهی و با تبانی آمریکایی-انگلیسی در چهارم آبان سال 85 در محل تحصیل خود و خانواده اش در شهر دورهام انگلیس بازداشت شد.
تاجیک که پیش از بازنشستگی در سمتهایی چون مشاور وزیر، مدیرکل وزارت خارجه و سفیر ایران در اردن حضور داشته است هم اکنون متهم است در تقویت بنیه دفاعی حزب الله لبنان و انتقال برخی وسایل نظامی به ایران نقش داشته و بر این اساس در فهرست تعقیب اف بی آی قرار دارد.
نزدیکان تاجیک به نقل از وی می گویند که اتهام انتقال فنآوری نظامی به ایران تنها مبتنی بر خرید یک دوربین صنعتی برای یک شرکت تولیدی در داخل ایران بوده و عملا بی اساس است چرا که دوربین خریداری شده از سازنده هلندی در بازار موجود بوده و به هیچ وجه کالایی حساس و یا دارای کاربرد دوگانه محسوب نمیشود.
ظاهرا تاجیک در دوران حضور خود در اردن به عنوان سفیر ایران، امکان انتقال برخی شهروندان مجروح فلسطینی به ایران و درمان آنها را فراهم کرد. این اقدام انسان دوستانه وی اما اکنون از سوی رژیم صهیونیستی به «آموزش تروریستها» تعبیر شده است.
نفوذ لابی اسراییلی در ساختار قدرت غرب باعث شد تا همزمان با دستگیری تاجیک به بهانه انتقال فنآوری پیشرفته به ایران، کنگره آمریکا نیز با صدور مصوبهای خواستار استرداد وی به این کشور شود. مصوبه سال 2005 کنگره آمریکا از تاجیک به عنوان فردی یاد میکند که در فرآیند آموزش تروریست ها نقش داشته و بدین ترتیب امنیت و منافع ملی آمریکا را به خطر انداخته است.
در چنین بستری است که کنگره خواستار آن شده است تا دولت آمریکا زمینه انتقال وی از بریتانیا را فراهم سازد که تا کنون به خاطر وضعیت جسمانی بد تاجیک این امر به تعویق افتاده است.
تاجیک پس از مدتی آزاد شد ولی پرونده وی هنوز در مجاری قضایی انگلستان جریان داشته و او تحت نظر پلیس انگلستان قرار دارد. پرونده وی یکی از طولانی ترین پرونده های اتباع ایرانی است.
تلاش وزارت خارجه برای پیگیری 11 ایرانی در بند آمریکا
آذر سال گذشته اسامی چند تن از شهروند ایرانی در بند آمریکا توسط وزارت امور خارجه منتشر شد. برخی از این شهروندان در آمریکا و برخی دیگر در کشورهای دیگر دستگیر و با نفوذ این کشور به آمریکا منتقل شده و در بازداشت به سر می برند.
یکی از این افراد شهرام امیری بود که خوشبختانه طی ماه های اخیر آزاد و به کشور بازگشت. ولی از سرنوشت سایرین خبری نیست.
مادر دوقلوها در زندان های آمریکا
هفت آذر امسال «شهرزاد میرقلی خان» تبعه ایرانی وارد چهارمین سال بازداشت خود در آمریکا شد. خانمی ایرانی که مادر و دختران دوقلویش نسبت به سلامتی وی شدیدا ناراحت اند.
«میرقلی خان» زن زندانی ایرانی دربند آمریکا متهم است در سال ۲۰۰۴ در اتریش به همراه همسر سابقش برای خرید دوربینهای دید در شب تلاش کرده است؛ اتهامی که با تناقضات بسیار همراه بود و ثابت هم نشد.
او به همین منظور در دادگاهی در اتریش شرکت کرد و به ۵۲ روز حبس محکوم شد. بعد از اینکه دادگاه اتریش برای وی ۵۲ روز زندان حکم داد او به قید وثیقه آزاد شد و دوباره در سال ۲۰۰۵ از وی خواسته شد که برای رای نهایی به اتریش برود و زمانی که به اتریش رفت به ۵۲ روز زندان محکوم شد که ۲۸ روز از زندان را کشید و بقیه را خرید و پرونده بسته شد.
اما بعد از مدتی، دادگاه آمریکا برای همین پرونده، حکم ۵ سال حبس برای شهرزاد میرقلی خان را صادر کرد.
مادر «میرقلی خان» با اشاره به گذشت سه سال از بازداشت دخترش تاکید می کند: شهرزاد دو دختر دوقلو دارد که در زمان دستگیری او ۱۱ سال داشتند. آنها شب و روز گریه میکردند چون آنها از ابتدا با مادر زندگی میکردند و دوری از او برایشان کابوس بود. هرچقدر سن اینها بالا میرود مشکلات روحیشان بیشتر میشود و دچار مشکلات جدیتری میشوند.
اقدامات وزارت خارجه برای «میرقلی خان»
با وجود پیگیری های گسترده وزارت امور خارجه ولی تا کنون مقامات آمریکایی پاسخ روشنی راجع به سرنوشت این ایرانی ندادند. آخرین اقدام وزارت خارجه به احضار حافظ منافع آمریکا در تهران باز می گردد.
14 دی امسال وزارت امور خارجه کشورمان با احضار کاردار سوئیس در تهران اعتراض خود را نسبت به رفتار غیر انسانی و نامناسب آمریکا با خانم شهرزاد میرقلی خان به وی ابلاغ کرد.
رییس اداره امور اجتماعی وزارت امور خارجه در دیدار با کاردار سوئیس ضمن اعتراض به سوء رفتار با این تبعه کشورمان، خواستار توضیح دولت آمریکا پیرامون اخبار مربوط به عدم برخورداری وی از امکانات اولیه درمانی، بهداشتی و نیز تهدید جانی وی در زندان گردید.
وی با بیان این که خانواده خانم میرقلی خان شدیداً نگران سلامتی وی هستند، گفت: وی در زندان تهدید جانی شده است و از نبود امکانات درمانی و بهداشتی مناسب رنج می برد، زندانبانان از دسترسی وی به تلفن و تماس با خانواده اش ممانعت کرده اند و به اعتراض او پاسخ نمی دهند.
کاردار سوئیس نیز تاکید کرد مراتب ناخرسندی و اعتراض مطرح شده به ویژه راجع به خانم شهرزاد میرقلی خان را به واشنگتن منتقل خواهد کرد.
شهروند ایرانی-آمریکایی در زندان
اوایل سال گذشته وزارت دادگستری ایالات متحده اعلام کرد که پرونده ای با 11 متهم، برای نقض قانون تحریم های ایران و فروش غیر قانونی لوازم یدکی هواپیمای «اف 5» و «اف 14» و «هلی کوپتر کبری» به ایران تشکیل داده است.
متهم ردیف اول این پرونده یک ایرانی به نام بکتاش فتاحی ساکن لانکستر در ایالت کالیفرنیای آمریکاست که متهم است با خرید لوازم یدکی هواپیماها و هلی کوپتر های آمریکایی، آنها را به طور غیر قانونی و از طریق دوبی به ایران ارسال می کرده است.
فتاحی در خانه خود دستگیر شده و به زندان منتقل شده است و اگر اتهامات او اثبات شود وی به 10 تا 20 سال زندان و پرداخت جریمه ای معادل 1 میلیون دلار محکوم خواهد شد. وزارت دادگستری آمریکا همچنین اعلام کرده است که 10 متهم دیگر پرونده ساکن ایران و دوبی هستند که با فتاحی در انتقال غیر قانونی مواد و تجهیزات یدکی هواپیماها و هلی کوپتر ها همکاری می کردند.
دیگر شهروندان ایرانی در بند
علی امیرنظمی و حسن سعید کشاری نیز همگی به دلایل واهی از مدت ها قبل بدون برگزاری دادگاه و یا اعلام جرم در زندان های آمریکا به سر می برند.
بر اساس این گزارش محمود یادگاری یکی از شهروندان ایرانی است که بهار سال 88 در کانادا دستگیر و زندانی شد و هم اکنون نیز در آمریکا زندانی است. به گفته مقامات کانادا وی راننده کامیون بوده است.
امیرحسین اردبیلی دیگر تبعه ایران است که 2سال قبل در گرجستان بازداشت و به آمریکا انتقال داده شد. محسن افراسیابی بازرگان ایرانی در آلمان و مجید کاکاوند دانشجوی مهندسی برق در فرانسه دستگیر شدند.
در عین حال اعلام شده که خانواده های شهروندان ایرانی که توسط ایالات متحده امریکا و یا با اعمال نفوذ این کشور زندانی شده اند با تشکیل انجمنی غیردولتی پیگیری سرنوشت عزیزان خود را پیگیری می کنند.
معاون وزیری که ناپدید شد
علیرضا عسگری معاون وزیر دفاع سابق که پس از بازنشستگی به تجارت زیتون و روغن زیتون در سوریه مشغول بود نیز در تاریخ 16 آذر 1385 از دمشق وارد هتل جیران استانبول ترکیه شد و دو روز بعد مفقود شد.
بعد از انتشار خبر ناپدید شدن عسگری بسیاری از رسانه های بیگانه شروع به گمانه زنی های گسترده ای کردند. از جمله اینکه وی مرتبط با پرونده هسته ای ایران است و به یک کشور خارجی پناهنده شده است.
اما زیبا احمدی در مورد شایعات مربوط به پناهندگی عسگری گفت: «این شایعات دشمنان است. ایشان به هیچ وجه پناهنده نشده و نخواهد شد».
سرنوشت مبهم تبعه ایرانی در نیجریه
تازه ترین بازداشت در خصوص اتباع ایرانی مربوط به فردی به نام عظیم آقاجانی است که در نیجریه دستگیر و بازداشت است. وی متهم به واردات غیرقانونی سلاح به نیجریه و صادرات آن به کشور دیگر است.
گفته می شود آقاجانی در ارتباط با پرونده توقیف یک کشتی تجاری حاوی اسلحه بازداشت شده است.
اوایل آبان ماه امسال نجریه ادعا کرده که ماموران امنیتی اش در جریان بازرسی از یک کشتی تجاری، ۱۳ کانتینر حاوی اسلحه و مواد منفجره را کشف و ضبط کردند که به گفته شرکت کشتیرانی صاحب کشتی، از بندرعباس در جنوب ایران بارگیری شده بود و قرار بود به گامبیا منتقل شود. این در حالی است که تاکنون هیچ مقام ایرانی این اتهام را نپذیرفته است.
اوایل اسفند ماه جاری علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با خانواده این تبعه ایرانی زندانی در نیجریه اقدامات صورت گرفته برای آزادی وی را تشریح کرد.
در این دیدار وزیر امور خارجه بر عزم جمهوری اسلامی ایران در دفاع از حقوق اتباع خود پیگیری جدی موضوع از طریق همه کانالهای حقوقی و سیاسی تاکید کرد.
ماهیگران ایرانی در زندان های دوحه
بهمن امسال بود که سفارت جمهوری اسلامی ایران در قطر با صدور بیانیه ای وضعیت بد چند تن از اتباع ایرانی زندان در این کشور را رد کرد و افزود: دفاع از حقوق شهروندان و اتباع ایرانی همواره از اولویتهای دستگاه سیاست خارجی و نمایندگیهای کشورمان در خارج از کشور می باشد و سفارت جمهوری اسلامی ایران نیز در همین راستا با بهره مندی از روابط حسنه و خوب فی مابین تهران و دوحه و با استناد به موافقتنامه های موجود میان دو کشور، موضوع وضعیت زندانیان ایرانی را با حساسیت و دقت دنبال می نماید.
بیانیه سفارت ایران، به آزادی و عفو 13 تن از ماهیگران ایرانی به دستور شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر به مناسبت روز ملی این کشور اشاره کرد و آن را نتیجه تلاش ها و تحرکات صورت گرفته سفارت ایران دانست.
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: بدنبال تلاشهای مستمر صورت گرفته از سوی مجموعه دولت بویژه وزارت خارجه و با پیگیری های مستمر عبدالله سهرابی سفیر ایران در قطر از طریق مراجع قانونی و با تاکید شخص رئیس جمهوری اسلامی ایران موافقتنامه انتقال محکومین به حبس منعقده فیمابین دو کشور به تصویب نهایی رسیده و به مراجع ذیربط قانونی ابلاغ شده است.
سفارت ایران نیز اقدامات لازم را برای اجرایی شدن هرچه سریع تر این قانون و تصویب آن در مراجع قطری را به صورت رسمی در دستور کار خود داده است.
این در حالی است که پیش از این برخی منابع خبری اعلام کرده بودند که ایرانیان در زندان های قطر دست به اعتصاب غذا زده اند.
جدیت وزارت خارجه در دوره صالحی
هر چند وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و معاونت کنسولی این وزارت خانه همواره اعلام کرده که پیگیری حقوق اتباع ایرانی در بند کشورهای دیگر هستند ولی به نظر می رسد که در دوره جدید حضور علی اکبر صالحی شاهد تلاش های بیشتر دستگاه دیپلماسی ایران جهت احقاق حقوق اتباع ایرانی خواهیم بود.
یکی از نشانه های این جدیت پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در اولین سفر اروپایی وزیر امور خارجه به ژنو بود. همچنین همان طور که ذکر شد وی در این مدت کوتاه دیدارهای جداگانه ای با خانواده های امام موسی صدر و نیز عظیم آقاجانی داشته و آن ها قول های مساعدی برای پیگیری سرنوشت عزیزانشان داده است.
/30112
نظر شما