۰ نفر
۱۰ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۸:۵۹

روز گذشته جمعی از هنرمندان سینما به دادسرای جنایی تهران رفتند تا مقدمات رایزنی برای رهایی یک محکوم به قصاص را فراهم کنند.

مهدی خاکی‌فیروز: هدیه تهرانی، مریلا زارعی، هما روستا و جعفر پناهی به همراه چند بازیگر و کارگردان سینما با حضور در دادسرای امور جنایی تهران اعلام آمادگی کردند تا همراه با هیأت صلح و سازش دادسرای جنایی برای خدیجه جاهد معروف به شهلا رضایت بگیرند. اگرچه پیش از این نیز تعدادی از ورزشکاران و هنرمندان تلاش‌هایی برای جلب رضایت صورت داده‌اند اما این پرونده و یا به عبارتی شاه‌کلید این قفل در دست خانواده مرحوم لاله سحرخیزان (مقتول) است.

شهلا جاهد همسر دوم ناصر محمدخانی به دلیل اعتراف به قتل لاله سحرخیزان همسر اول وی، به قصاص محکوم شده است. به همین دلیل جلوگیری از اعدام وی، فقط با کسب رضایت اولیای دم امکان‌پذیر است.

تلاش ویژه‌ برای نجات جان شهلا
معاون دادستان و سرپرست دادسرای جنایی در گفت‌وگو با خبر آخرین مراحل مربوط به پرونده شهلا جاهد که متهم است در سال 81 و در غیاب ناصر محمدخانی همسر وی لاله سحرخیزان را در میدان کتابی تهران به قتل رسانده است را تشریح کرد.

فخرالدین جعفرزاده اولین قاضی رسیدگی به پرونده شهلا بود که در شعبه وقت 1154 مجتمع امور جنایی پس از پیگیری پرونده و تحقیقات شهلا را محاکمه و او را به قصاص محکوم کرد. حکمی که پس از صادر شدن به دلیل برخی شبهات به دستور رئیس قوه قضائیه در شعبه‌های مختلف دیوانعالی کشور و شعبه‌های تشخیص قوه قضائیه به دفعات مورد رسیدگی قرار گرفت و به تأیید رسید. اکنون پنج ماه از زمان محاکمه شهلا در شعبه 1147 به ریاست قاضی حسین‌پور در دادگاه عمومی بعثت می‌گذرد و این پرونده در اوایل اردیبهشت‌ماه به شعبه اجرای احکام دادسرای جنایی ارسال شده است تا حکم قصاص (مرگ) به مرحله اجرا درآید.

در ارتباط با آخرین پیگیری‌های پرونده شهلا با سرپرست دادسرای جنایی (جعفرزاده) که در روز جاری نیز با جمعی از هنرمندان در ارتباط با پرونده شهلا به گفت‌وگو نشست مصاحبه‌ای انجام شده است که در پی می‌آید.

در حال حاضر پرونده شهلا در چه مرحله‌ای قرار دارد؟
پرونده پس از مطرح شدن دوباره در شعبه 1147 بار دیگر با صدور حکم قصاص و تأیید از سوی شعبه 34 دیوانعالی کشور به شعبه اجرای احکام دادسرای جنایی فرستاده شده است تا حکم به مرحله اجرا درآید.

در این مدت چه تلاشی برای جلب رضایت از سوی هیأت صلح و سازش دادسرای جنایی انجام شده است؟
هیأت صلح و سازش دادسرای جنایی به دستور آیت‌الله شاهرودی رئیس قوه قضائیه و آوایی رئیس کل دادگستری استان تهران تشکیل شده است و این هیأت پس از ارسال پرونده به شعبه اجرای احکام دادسرای جنایی تلاش برای جلب رضایت بازماندگان مقتول را انجام می‌دهد که پرونده شهلا نیز پس از ارسال به شعبه اجرای احکام به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است.

آیا امکان رضایت و نجات شهلا از مرگ وجود دارد؟
ببینید در قانون مجازات اسلامی صاحب خون بازماندگان مقتولان هستند و حکم شرعی قصاص متعلق به خانواده مرحومه لاله «مقتول» است که در این پرونده پدر و مادر و دو فرزند ناصر محمدخانی صاحب حق هستند. تاکنون دو جلسه در هیأت صلح و سازش تشکیل شده است که متأسفانه در این مرحله بازماندگان مقتول از جمله ناصر محمدخانی به عنوان ولی قهری فرزند کوچک‌تر خود خواستار قصاص متهم هستند. اما این بدان معنا نیست که هیأت صلح و سازش به تلاش‌های خود ادامه ندهد.

یعنی امیدی وجود ندارد؟
من چنین چیزی را نگفتم به هر حال باید منتظر ماند تا ببینیم این تلاش‌ها به کجا منتهی خواهد شد.

چندی پیش اعلام شد برای اجرای حکم نامه‌ای به دفتر رئیس قوه قضائیه ارسال شده است تا حکم او اجرا شود؛ در این خصوص چه توضیحی وجود دارد؟
در آن زمان نیز موضوع که از سوی برخی از سایت‌ها منتشر شده بود به شدت تکذیب شد، هنوز تلاش‌ها ادامه دارد و هیچ نامه‌ای در ارتباط با دستور اجرای حکم ارسال نشده است.

صبح دیروز جمعی از هنرمندان سینما و تلویزیون در دادسرا حضور پیدا کردند تا درخصوص پرونده شهلا با شما گفت‌وگو کنند در این دیدار چه نتیجه‌ای به دست آمد؟
این هنرمندان به همراه جمعی از خانم‌ها که خود را در قالب یک تشکل به نام مادران صلح معرفی می‌کردند با حضور در دادسرا پیرامون این موضوع اعلام آمادگی کردند تا بتوانند همگام و همراه با هیأت صلح و سازش رضایت خانواده مرحومه لاله را جلب کنند و قرار شد در جلسه بعدی آنها نیز حضور داشته باشند من امیدوارم این حضور بتواند به شهلا جاهد کمک کند.

این هنرمندان چه کسانی بودند؟
چند کارگردان سینما و تلویزیونی، هدیه تهرانی، مهران رجبی، هما روستا، مریلا زارعی و. . . بودند.

کلام آخر؟
تأکید می‌کنم ما از اجرای حکم یک محکوم به قصاص خوشحال نمی‌شویم و با تلاش هیأت صلح و سازش از ابتدای سال جاری نزدیک به 80 محکوم که در یک قدمی مجازات مرگ قرار داشتند با رضایت خانواده مقتولان از مرگ نجات پیدا کردند که در نوع خود امیدواریم این روند همچنان ادامه پیدا کند.

تغییر رویه قضایی
هنرمندانی که دیروز به دادسرای جنایی رفتند، فرصت یافتند تا با رئیس این دادسرا صحبت و در فضایی آرام، نظرات خود را مطرح کنند.

مروری بر ماجراهای مشابه قبلی، نشان‌دهنده تغییر رویه جدی دستگاه قضایی در این زمینه است. چند ماه پیش پلیس امنیت تهران چند هنرمند سینما را احضار کرد که نام عزت‌الله انتظامی نیز در بین آنها دیده می‌شد. مسئولان این بخش نیروی انتظامی، با لحنی نه چندان دوستانه به هنرمندان سینمایی توصیه کردند که برای جلب نظر اولیای دم و عفو نوجوان محکوم به اعدام تلاش نکنند و به فعالیت تخصصی خود یعنی سینما بپردازند.

کنسرت سال گذشته شهرام ناظری به همراه گروه مولوی فرصتی فراهم کرد تا عزت‌الله‌ انتظامی با گروه زیادی از مشتاقان هنر سخن بگوید. او در این جمع، در مورد کمک به یک نوجوان اعدامی صحبت کرد. نوجوانی که شش سال پیش بین او و چند نوجوان دیگر دعوا می‌شود و در میانه دعوا، با چاقو دوست خود را می‌کشد.

انتظامی به همراه کیومرث پوراحمد، امیرشهاب رضویان و پرویز پرستویی به دیدار خانواده مقتول می‌روند و تا پاسی از نیمه‌شب گذشته با آنها صحبت می‌کنند تا رضایتشان را جلب کنند. انتظامی در آن شب به پدر مقتول گفت: «پسرهایی که بیرون از خانه آمدند، قصد آدم‌کشی نداشتند. آنها خیلی جوانند. برای قصاص، خانواده مقتول باید طناب دار را دور گردن قاتل بیندازند. آیا شما بعد از این کار، می‌توانید شب‌ها راحت بخوابید؟» البته مسئولان پلیس امنیت در آن زمان معتقد بودند که عزت‌الله‌ انتظامی باید فیلمش را بازی کند و اظهارنظر در مورد راحت خوابیدن دیگران، در صلاحیت او نیست.

روز گذشته شهلا جاهد در گفت‌وگویی تلفنی با «خبر»، به تشریح وضعیت روحی خود و شرایط پیش‌رو پرداخت.
امروز جمعی از هنرمندان با حضور در دادسرا خواستار مساعدت برای جلب رضایت خانواده مرحوم لاله بودند از این موضوع خبر داشتی؟
بعدازظهر یکی از زندانیان که با خانواده‌اش تماس گرفته بود از طریق آنها اطلاع پیدا کرده بود و موضوع را به من خبر داد.

در این خصوص چه نظری داری؟
در این هفت سال همیشه خود را مدیون و مرهون کسانی می‌دانم که به نوعی پیگیر پرونده من بودند، از این هنرمندان نیز تشکر می‌کنم که مرا فراموش نکرده‌اند این حرکت‌ها یک کورسوی امید برای من زندانی است که هر روز کابوس مرگ را می‌بینم.

خانواده‌ات اقدامی برای جلب رضایت نکرده‌اند؟
خیر به آنها گفته‌ام اقدامی صورت ندهند.

چرا؟
نمی‌خواهم راجع به این موضوع حرف بزنم. راستش را بخواهید دیگر همه چیز برای من تمام شده است، آنها اگر بخواهند رضایت بدهند خودشان اقدام به این کار خواهند کرد.

از برگزاری دو جلسه مذاکره با خانواده لاله در هیأت صلح و سازش خبر داری؟
بله و می‌دانم که آنها اصرار به اجرای حکم دارند.

ناصر هم برای تو تقاضای قصاص کرده است.
دیگر برایم مهم نیست من زندگی او را تباه کرده‌ام و در این مدت تنها فردی که از من حمایت کرده است آیت‌آلله‌شاهرودی بوده که بارها دستور بررسی پرونده مرا صادر کرده است.

با ناصر تماس داری؟
چند وقتی است که تماس ندارم او در قطر بود.

اصولاً به آزادی از زندان فکر می‌کنی؟
یک زندانی در طول روز به همه چیز و همه کس فکر می‌کند، گاهی اوقات و حتی پرنده‌ای را در آسمان می‌بینم به او حسرت می‌خورم.

فکر می‌کنی حضور هنرمندان موجب رضایت شود؟
امیدوارم.

اگر آزاد شدی؟
(می‌خندد) خیلی خوشبین هستید، اگر ‌شدم برای تمام دقایق زندگی‌ام برنامه دارم.

هیأت صلح و سازش به صورت ویژه پرونده تو را دنبال می‌کنند در این خصوص چه نظری داری؟
از همه آنها و کسانی که برای نجات من تلاش می‌کنند تشکر می‌کنم.

اگر تلاش‌ها به نتیجه نرسد؟
خود را برای مرگ آماده کرده‌ام.

حرف آخر.
از همه کسانی که هنوز شهلا را پس از گذشت هفت سال فراموش نکرده‌اند تشکر می‌کنم و زبانم در قدردانی از آنها قاصر است.

خوش‌بینی به رفع مشکل شهلا جاهد
هما روستا یکی از هنرمندانی که روز گذشته با رئیس دادسرای جنایی تهران در مورد پرونده شهلا جاهد مذاکره کرده بود در مورد نتایج این دیدار گفت: ترجیح می‌دهیم تا زمانی که این صحبت‌ها به نتیجه نرسیده است،‌ در مورد آن صحبتی نکنیم. ما قصد نداشتیم الان خبری در مورد این موضوع منتشر کنیم و حضور یک خبرنگار در دادسرا باعث شد که این خبر به اطلاع عموم برسد.

از وی می‌پرسیم آیا نسبت به نتیجه دادن این مذاکرات خوش‌بین هستید؟ او گفت: «من همیشه و در هر شرایطی خوش‌بین هستم.»
مریلا زارعی یکی دیگر از هنرمندانی که روز گذشته به دادسرای جنایی رفته بود نیز تمایل چندانی به علنی شدن این مذاکرات در شرایط کنونی نشان نمی‌دهد. وی به خبر گفت: «توافق کرده‌ایم تا وقتی به نتیجه نرسیدیم، حرفی در مورد این اقدام نزنیم. شاید این‌طور بهتر به نتیجه برسیم.»

همچنین یکی از دست‌اندرکاران سینما که در این جلسه حضور داشت به خبر گفت: «شرایط جلسه امروز بسیار بهتر از قبل بود. پیش از این مسئولان قضایی به ما توصیه می‌کردند که در پرونده‌های قصاص وارد نشویم، چون تبعات خوبی برای ما نخواهد داشت. آنها می‌گفتند بهتر است به حضور در پرونده‌های بدهکاران و جشن عاطفه‌ها اکتفا کنیم.»

 

 

کد خبر 13779

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین