مهدی غضنفری با تاکید بر آنکه اجرای هدفمند سازی از نظر اقتصاد دان ها دیر انجام شد گفت: از نظر آنهایی که اعتقاد دارند یارانه ها به شکل گذشته که در حال حذف شدن است موجب اتلاف منابع اقتصادی شد این اقدام دیر صورت پذیرفت. یک نکاتی این کنار است که نه به لحاظ اقتصادی که به لحاظ اجتماعی باید زمینه های این حرکت اجتماعی فراهم می شد. یعنی باید گروه های مختلف اجتماعی برای این کار بزرگ اقتصادی آماده می شدند. برای این تحول به معنای واقعی کلمه آمادگی پیدا می کردند. ما بزرگترین همدلی و همراهی و مشارکت را در اجرای این قانون داشتیم. پس فقط تحلیل ها و نقطه نظرات اقتصادی نبود که در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها مهم بود، دیدگاه های اجتماعی هم بسیار مهم بود.
غضنفری می افزاید: به نظر کارشناسان مختلف که من از زبان خارجی ها آن را خواندم کشورهایی قادر خواهند بود چنین قوانینی را اجرا کنند که دارای بالاترین درجه ثبات اقتصادی و پایداری اجتماعی و مقبولیت سیاسی باشند. این شرط اجتماعی و سیاسی است که جدا از شرایط اقتصادی است. اگر می گوییم به لحاظ اقتصادی دیر انجام شد نباید فراموش کنیم که به غیر از محور اقتصادی، محور اجتماعی هم یک پارامتر مهمی برای تصمیم گیری است. در رابطه با این دومی من نمی توانم اظهار نظر کنم.
وزیر بازرگانی در ادامه می گوید: شاید به لحاظ این پارامتر دوم زمان اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها همین زمان دولت آقای احمدی نژاد بود که این همراهی ها شکل گرفت و این اعتماد به وجود آمد. یک نکته ای هم کنار این دو موضوع می خواهم اضافه کنم. یک بحثی است که من از آن به عنوان حکمرانی خوب یاد می کنم. ما در سال های پس از انقلاب با افراد شایسته ای در مراجع قدرت مواجه بودیم اما ما حکمرانی خوب در مورد کسی می توانیم آن را به کار بگیریم که علاوه بر اینکه خودش آدم خوبی است بر قوانین و قواعد حاکم بر پدیده های اجتماعی و اقتصادی به اندازه کافی وقوف دارد. یعنی می داند به طور مثال نقدینگی چه آثاری در جامعه دارد. حکمرانی شایسته شامل روش ها و رفتار هاست. ما در خلال سال های اخیر بیش از گذشته به نظر من بر این اصول و قواعد تسلط پیدا کردیم. ما که می گویم منظور وزیر بازرگانی نیست بلکه مجموعه حاکمیت را عرض می کنم. این رکن سوم را نباید از نظر دور بداریم که همین حکمرانی شایسته است.
متن کامل این گفتگو را در ویژه نامه نوروزی خبرآنلاین مطالعه کنید.
نظر شما