شرایطی که امروز در آن زندگی میکنیم یک شرایط ویژه است. شیوع ویروس کرونا نه تنها در سطح ایران یا کشورهای منطقه بلکه در تمام کشورهای جهان دستور کار جدیدی را وارد برنامه دولتها کرده است. عالم گیر شدن این ویروس تعهدات دولتها را تغییر داده و اکنون دیگر خیلی از وعدههای پیشین باید کنار رود تا براساس شرایط موجود بتوانیم تصمیمگیری کنیم.
از مشکلات اصلی که این میان هنوز دراقتصاد ایران مشاهده میشود مشکلات مربوط به حوزه پولی کشور است.از یکسو آن طور که مسئولان دولتی میگویند ایران صاحب حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان دارایی منجمد شده است. این میان گفته میشود حدود ۵۰ درصد داراییهای بانکها منجمد شده و امکان استفاده از آن اکنون وجود ندارد. این یک مشکل غامض در اقتصاد ایران است و باید هر طور شده آن را برطرف کرد تا بتوانیم در روزهای سخت به داد کشور برسیم.
از سوی دیگر میزان نقدینگی در کشور بیش از دو هزار هزار میلیارد تومان برآورد میشود. همانطور که بارها کارشناسان اقتصادی گفتهاند اگر این رقم به سمت بخش تولید کشور برود بخش زیادی از مشکلات حل خواهد شد ولی اگر هم رها شود به بازارهای موازی چون ارز و طلا میروند که این نیز مسبب مشکلات بزرگی خواهد شد. درنتیجه باید سیاستگذاری به نحوی باشد که هر چه بیشتر نقدینگی کشور به سمت بخش مولد حرکت کند.
البته در کنار چارهجویی برای این دو بخش کارهای بیشتری هم میتوان و باید انجام داد از جمله اینکه باید آوردههای بزرگی که در کشور وجود دارد تجمیع شوند و شرایط برای بهبود اوضاع فراهم شود. ولی هیچ چیزی مشخصا به اندازه افزایش همدلی و اتحاد برای رفع مشکلات پاسخگو نخواهد بود. نباید در روزهایی که کشور هم از سوی شیوع یک ویروس خطرناک و هم از سوی امریکاییها زیرفشار است به تفرقه و اختلاف دامن زد. به نظر میرسد در شرایط امروز هر چه که به این مهم رهنمون نشود باید کنار گذاشته شود. در اولین گام هم باید سیاست زدگی را از اقتصاد کشور جدا کرد. مشکلات امروز کشور با برخوردهای قطبی با یکدیگر و انشقاق راه حل نخواهند داشت و بزرگترین آفت امروز اقتصاد کشور که آسیبهای جدی را نیز به همراه داشته همین رویکرد بوده است.
اکنون زمان دامن زدن به اختلافات و پرداختن به تفاوتها نیست.باید همه دست به دست یکدیگر دهند و با وحدت کلمه به سمت رفع مشکلات گام بردارند چرا که تنها با این روحیه است که میتوان در مقابل مشکلات بزرگ عقب ننشست.
۲۲۳۲۲۸
نظر شما