باید ولایت مطلق پدر محدود شود/ همه قوا به قتل‌های ناموسی ورود کنند

حالا خیلی‌ها درباره «رومینا» و داستانش حرف می‌زنند؛ از مردم عادی گرفته تا مسوولان قضایی که می‌گویند این پرونده را به صورت ویژه بررسی می کنند تا مقامات دولتی و فعالان حوزه کودک و زنان که سالهاست درباره لزوم قانونگذاری بهتر دراین باره هشدار می‌دهند.

به گزارش خبرآنلاین، «رومینا» چند روزی است بر سر زبان‌هاست؛ او مثل «هاجر»، مثل «زینب»، مثل «سیما» که در همین یکی دو سال اخیر به قتل رسیدند، کشته شد چون پدرش می خواست «لکه ننگ» را از دامن خانواده پاک کند. رومینا قربانی ارزش‌ها و هنجارهایی شد که زنان و هر نوع تصمیم‌گیری درباره آن‌ها را از اختیارات مطلق مردان می‌داند تا اگر قدمی از این هنجارها پا فراتر گذاشتند، همین مردان خونشان را بریزند تا «آبرویشان» حفظ شود.
او که ۱۳ سال داشت، به همراه مردی ۳۰ ساله از خانه فرار کرده بود اما بعد از چند روز از سوی پلیس به خانواده بازگردانده شد و دو روز بعد، هنگامی که خواب بود، پدرش سرش را با داس برید.
حالا خیلی‌ها درباره او و داستانش حرف می‌زنند؛ از مردم عادی گرفته تا مسوولان قضایی که می‌گویند این پرونده را به صورت ویژه بررسی می کنند تا مقامات دولتی و فعالان حوزه کودک و زنان که سالهاست درباره لزوم قانونگذاری بهتر دراین باره هشدار می‌دهند.
قتل‌های ناموسی اگر در این سالها روند افزایشی نداشته حداقل روند کاهشی هم نداشته است. موضوعی که نیازمند ورود قانونی برای بازنگری در قانونی است که اگر پدر فرزندش را بکشد نهایت به ۳ تا ۱۰ سال حبس محکوم می‌شود و همین موضوع راه را برای افزایش قتل‌های ناموسی هموارتر می‌کند.
«شهناز سجادی»، دستیار حقوق شهروندی معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده هم معتقد است خلاء قانونگذاری، علت اصلی تکرار این قتل‌هاست. او به خبرآنلاین می‌گوید همه دستگاه‌های مسوول در این زمینه باید برای تغییر هرچه سریعتر این موضوع دست به کار شوند.

ماجرای قتل رومینا برای امروز و دیروز نیست

رومینا اولین دختری نبود که قربانی «ناموس پرستی» پدرش شد و آخری هم نخواهد بود. طبق آمارها در سال ۱۳۹۲، ۱۸.۸ درصد از قتل‌ها  با انگیزه‌های ناموسی و منکراتی بوده و استان خوزستان، استان فارس، آذربایجان شرقی از جمله استان‌هایی هستند که بالاترین آمار این قتل‌ها را داشته‌اند. علاوه بر این، این قتل‌ها در استان‌های ایلام، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، لرستان، چهارمحال و بختیاری، همدان و آذربایجان غربی هم به چشم می‌خورد.  
این نوع قتل، به قتل به خاطر «شرف» هم معروف است و آنطور که پروین بختیاری‌نژاد در کتاب «فاجعه خاموش» آورده، در مواردی مثل سرپیچی کردن از ازدواج‌های اجباری، اصرار برای اینکه زنی بخواهد همسر آینده‌اش را خودش انتخاب کند، برقراری روابط عاشقانه غیر متعارف، خیانت به همسر، زنا، فرار از خانه و ... که رفتارهای ضد ناموسی، بی‌عفتی، بدنامی و فضاحت تلقی می‌شوند، رخ می‌دهند و گاهی اوقات، انتشار یک شایعه بی‌اساس می‌تواند باعث بروز این نوع قتل شود.


«شهناز سجادی»، دستیار حقوق شهروندی معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده هم این آمارها را تایید می‌کند و با بیان اینکه موضوع کودکان و زنان موضوعی نیست که فقط معاونت زنان و مجلس به آن بپردازد، موضوعی است که همه قوا باید به آن ورود و سعی کنند با تصمیماتی که می‌گیرند، به این دو قشر آسیب کمتری وارد شود، به خبرآنلاین می‌گوید: «به لحاظ حاکمیتی که برای پدر و شوهر در خانواده‌ها در نظر گرفته شده است، آسیب‌هایی به خاطر همین موضوع به زنان و کودکان وارد می‌شود. این اتفاقات مثل قتل رومینا برای امروز و دیروز نیست، بنابراین باید با تصمیماتی که در قالب مصوبه یا تصمیمات اجرایی گرفته می‌شود، سعی شود تا کمتر این اتفاقات علیه زنان صورت بگیرد.»
او ادامه می‌دهد: «ما هم با خلاء قانونی مواجه هستیم و هم اشکالاتی در قانون فعلی‌مان در این باره وجود دارد. بعضی از این خلاء‌های قانونی در لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان دیده شده که به زودی اجرایی می‌شود. اگر این قانون اجرایی شده بود شاید دادگاه تصمیم نمی‌گرفت که این دختر را به پدرش تحویل بدهند، شاید از او حمایت دیگری می‌کرد. چون قابل پیش بینی بود که این پدر در حق دخترش حتما خشونت انجام خواهد داد، اگر آن قاضی قانون حمایت از کودکان و نوجوانان و قانون تامین امنیت زنان را در اختیار داشت، می‌توانست تصمیم دیگری در این باره بگیرد و از ظرفیت بهزیستی و مددکاری کمک می‌گرفت.»

خانه‌ها لزوما جای امنی برای زنان و کودکان نیست

آنطور که از پژوهش‌های مختلف درباره قتل‌های ناموسی در بعضی مناطق ایران برمی‌آید، ضعف و خلاءهای قانونی، هنجارها و ارزش‌های نابرابر جنسیتی موجود در جامعه، محیط خانواده، خرده فرهنگ و الگوهای نمادین بیشترین تأثیر را در پرخاشگری و در نتیجه بر وقوع قتل‌های ناموسی دارند و در این میان آن چیزی که بیشترین تاثیر را در این سه گونه الگو دارد، ارزش‌ها و هنجارهای نهادینه شده‌ای است که با ضعیف انگاشتن زنان، آن‌ها را مستحق مجازات و مرگ می‌داند، اگر این هنجارها عدول کند. به دلیل همین خلاء های قانونی است که اگر پدری فرزندش را بکشد به قصاص محکوم نمی شود و بعد از تحمل چند سال حبس از زندان آزاد می شود.

سجادی با بیان اینکه در قانون ما، پدر بعد از کشتن فرزندش به خاطر ولایت مطلق، از مجازات قصاص معاف می شود، می‌گوید: «این موضوع هم ضعف قانون است. اگر شعار ما این است که از حقوق کودک دفاع کنیم، باید در این قانون تجدیدنظر کنیم. در بعضی از نواحی کشورمان مثل آذربایجان یا تالش، فرار دختر و پسری که همدیگر را می‌خواهند، مرسوم است. این موضوع به اینگونه است که پسری که با ممانعت ازدواج با دختر مورد علاقه‌اش روبرو می‌شود، دختر را فراری می‌دهد و نزد خانواده خودش می‌برد تا بتواند رضایت خانواده‌ها را برای ازدواج جلب کند. این موضوع یک عرف دیرینه است و با آدم ربایی متفاوت است. دادگاه باید متوجه عرف محلی باشد و در چنین مواقعی به عنوان یک آدم ربا با پسر برخورد نکنند بلکه یک مصالحه‌ای ایجاد کنند و اگر مصلحت بود و دختر هم راضی بود، ازدواج را صورت بدهند.»

او ادامه می دهد: «ما امیدواریم قانون حمایت از کودکان و نوجوانان هرچه زودتر اجرایی شود و دستگاه های اجرایی و قضایی ما به موضوع کودکان نگاه جدی‌تر داشته باشند. ما باید در این موضوع که اصولا خانه‌ها جای امنی برای کودکان و زنان است تجدیدنظر کنیم. چه اتفاقات و جنایاتی که علیه زنان در همین خانه‌ها صورت می‌گیرد که کمتر در جامعه رخ می‌دهد.»

باید دامنه ولایت پدر را محدود کنیم

سجادی با بیان اینکه چطور وقتی یک فردی یک نفر دیگر را به خاطر خشم آنی می‌کشد، آن فرد به قصاص محکوم می‌شود اما پدری که تصمیم قبلی می‌گیرد که فرزندش را بکشد از قصاص معاف می‌شود؟!، می‌گوید: «در اینجا عدالت را زیر سوال برده‌ایم. بنابراین، قوانین ما ضعف دارد و باید مسوولان و فعالان حقوقی و مدنی روی آن کار کنند و با وضعیت جامعه ما تطبیق دهند. فکر می‌کنم بیشتر کسانی که در این زمینه بحث دارند موافق باشند که ما نباید دامنه ولایت پدر را آنقدر نباید وسعت دهیم تا بتواند حتی بچه‌اش را بکشد. درست است که از ۱۸ سالگی، پدر نسبت به اموال فرزندش ولایت مطلق دارد اما دیگر در جانش که نباید این اختیار را به او بدهیم.»

او می‌گوید: «قوانین ما در ۴۰ سال قبل خیلی به روز و متناسب با ضروریات و وضعت فرهنگی و اجتماعی شده است اما همچنان قوانین ما نیاز به بازنگری دارد. ما قوانینی داشته‌ایم که هم حکم فقهی‌اش عوض شده و هم مجلس تصویبش کرده است. دلیل اینکه مسائل مربوط به زنان و قانونگذاری درباره آن با تاخیر صورت می‌گیرد به خاطراین است که این موضوعات در اولویت قرار داده نمی‌شود. اگر زنان و کودکان ما در امنیت باشند، جامعه ما جامعه سالمی خواهد شد.»

سجادی با بیان اینکه، چون زنان و کودکان اولویت ندارند، طرح‌ها و لوایحی هم که در این حوزه می‌آیند عملا به ته صف می‌روند، می‌گوید: «لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان وارد دوازدهمین سال از زمان تدوینش شده‌ایم یا لایحه تامین امنیت زنان از دولت دهم کلید خورده اما هنوز تصویب نشده است. اگر همین دو لایحه پیش از این اجرایی می‌شد، از بسیاری اتفاقات در این دو حوزه پیشگیری می‌شد.»

۴۷۲۳۵

کد خبر 1392513

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مجید کدخدازاده US ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    کسی که به جایی برسه که مجبور بشه فرزند خودشو بکشه قطعا از عواقبشم ترسی نداره و دنیا براش تموم شده هستش چه ولایت مطلق داشته باشه چه نداشته باشه ، بهترین حکم حکم اسلامه چه کسی جرات داره خودشو از حکم خدا بالاتر ببینه مگه تو کشورای دیگه که ولایت پدر معنا نداره قتل خانوادگی رخ نمیده ، مگه اینهمه قتل های متفرقه که میشه و جنایت و تجاوز جنایتکارها ولایت دارن بر قربانی خودشون ، مشکل فضای مجازی و منحرف کردن جوان هاست
    • عرشیا IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      مجبور شده اون دختر بیگناه را با داس بکشه ؟..... خدا بهت شفا بده حالت خیلی خرابه .....،فقط داعش و طالبان رو کم داشتیم که بحمدالله دارن خودشون رو نشون میدن.....
    • IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      کی گفته حکم اسلام حکم خداست اسلام یکی از ادیان الهی است حسابش از احکام جداس
    • IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      87 7
      تو چرا اینقدر سنگدل هستی !!!!!!!!! چطور دلشون میاد جان دادن دخترشون را مثل گوسفند ببینن. میدونی اون دختر چقدر تقلا کرده میدونی چقدررررررررررررررررررررر درناکه. من واسه پدرش هم دلم میسوزه چطور این صحنه ها توی ذهنش مرور خواهد شد.
    • US ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      این همه متن نوشتی ولی خودت هم نفهمیدی چی گفتی ، در همه دنیا برای حمایت از کودکان قوانین سفت و سختی هست حتی برای پدر و مادر هاشون و تا حبس ابد ! قتل های ناموسی در کشور ریشه تاریخی داره و قبلا بیشتر هم بوده ولی چون چیزی به اسم خبرگزاری و اینترنت و ... وجود نداشت ، خبرش پخش نمیشد ! عزیزم مشکل جای دیگه ایی هست که شما نمیخواهی چشمالت رو باز کنی و ببینی ! وگرنه برای اون مردک 35 ساله که با دختر 35 ساله رابطه دوستی برقرار کرده در تمام کشورهای متمدن حکم سنگین زندان هست چون دختر به سن قانونی نرسیده ، برای پدرش هم حکم سنگین ! مشکل الان عدم آموزش صحیح مسائل جنسی هست ، عدم آموزش صحیح رفتار با جنس مخالف ، عدم آگاهی خانواده ها ، محدودیت شدید ،... ! مشکل اقتصاد خراب که یک جوون نمیتونه مار کنه و ازدواج ، پدر شرمنده خانواده ، بچه ایی که آرزو داره و بخاطر فقر عقده میشه همه چیز ! شما و امثال شما ایدتون حذف اینترنت و مطبوعات و... هست و زندانی کردن زن و بچه تو خونه ! به اصطلاح آفتاب مهتاب ندیده ! البته بجز برایپسر ها ، اونها مختارن همه کار بکنن ! از صیغع نیم ساعته تا 99 ساله ، از اختیار کردن 4 زن و .....
    • IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      58 43
      لطفا موج سواری نکنید. به همان اندازه که جنایت پدر علیه فرزند در دادگستری ها ثبت شده، به همان اندازه یا حتی بیشتر جنایت مادر علیه فرزند ثبت شده است. تازه اگه بخواهیم سقط جنین را که آن هم قتل است، اضافه کنیم ، مواردشون سر به فلک میکشه. نمونه هایش قتل دختری توسط مادرش در شهرستان بیرجند در دی ماه سال قبل بود، یا مادری که در شهرستان فسا در مهر96 سر کودک خود را برید یا مادری که دو فرزندش را در مشهد هنگام خواب خفه کرد در بهمن 95 و خیلی موارد دیگر از این دست که اگر در اینترنت سرچ کنید همین چندتایی که مثال زدم و خیلی های دیگر را خودتان در اخبار پیدا میکنید. نمیگویم مورد رومینا کم اهمیت است . باید در جای خود رسیدگی جدی شود. ولی یه سری مثلا فعال حقوق زنان و کودکان، به بهانه حمایت از زنان مظلوم جلو نیافتند و خودنمایی کنند و پز روشنفکری دهند که خودشان هیچ شباهتی به زنان مظلوم ندارند و همگی ظلمی هستند بر سر مردان زحمت کش.
    • US ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      62 53
      بی نام آخر ، نکشیمون مرد زحمت کش ! از کجا آمار گرفتی در مورد کودک آزاری که کودک آزاری خانم ها بیشتره ؟ قتل 3 دختر توسط پدر در لرستان با اصلحه کلاشینکف ، قتل باربد که پدرش سوزوندش ، تا بخواهی منم میتوننم از آزار اذیت و خشونت علیه زنان و کدکان توسط پدر و مردها بنویسم . مرد زحمتکش ، نه اینکه الان خانم ها کار نمیکنن و زحمت نمیکشن و در آخر نصف یک مرد حق دارند ؟ نه اینکه الان خانم ها خرج خانه نمیدن ؟ روشنفکر داعشی توییییی !
  • ناامید RU ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    90 22
    صددرصد بابد قانون اصلاح بشه
  • IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    ولایت پدر نباید حذف گردد ، ولی در چنین مسائلی تشخیص روانپزشک ، تغییر فرهنگ مردم با تبلیغات حضور مستمر بهزیستی می تواند جلوی چنین مشکلاتیرا بگیرد ، ولی شما قصد دارید صورت مسئله پاک کنید و به چالش بکشید
  • IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    شما دارید صورت مسئله را به چالش می کشید ، ولایت پدر ضروری میباشد. با شما مخالفم ، بررسی وضعیت روانی والدین حضور بیشتر بهزیستی و... و اشتباه فردی ربطی به تغییر قانون ندارد . ولایت پدر بر فرزند نباید صلب گردد
  • NL ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    این خواسته خلاف شریعت مبینه پس بهتره شما هم به خودتون نگید مسئول دولت اسلامی!
    • US ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      79 10
      کمتر چرند بنویس
  • NL ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    70 4
    "قوانین ما در ۴۰ سال قبل خیلی به روز و متناسب با ضروریات و وضعت فرهنگی و اجتماعی شده است اما همچنان قوانین ما نیاز به بازنگری دارد"آره ما هم موافقیم مثلا قانون نظام وظیفه عمومی که الحق والانصاف تو جامعه امروز ما دیگه پاسخگو نیست و باید حذف بشه
    • علی IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      42 48
      چرا دختران نباید بروند خدمت وظیفه. از بس بیکارند و علاف فقط در خیابان ها بدون دلیل آرایش میکنند و بی هدف راه میروند.اما پسران با کلی مسئولیت باید 2 سال هم بروند خدمت وظیفه سپس بیایند خرج دختران را هم بدهند.
  • NL ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    38 98
    اصل موضوع مغفول نمونه!عشق یه دختر بچه مدرسه ای 14 ساله به پسری 35 ساله نشون دهنده شدت انحرافات جنسی و غلیان بلوغ های زودرس تحت تاثیر ماهواره و اینترنت و اختلاط افسارگسیخته زن و مرده
    • US ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      84 11
      افرادی مثل شما که مریض روانی هستند همه جیز رو دارند در مسائل جنسی میبینن و گردن اینترنت و .. میندازن ! 1- دختر بچه بخاطر محیط خانواده و پدری سنگدل و معتاد فریب چرب زبانی یک پست فطرت ( یک مرد 35 ساله ) رو میخوره و قاعدتا مسائل احساسی هست تا مسائل جنسی . به علاوه شما که اینترنت رو باعث بلوغ زودرس میدونید ، چطوره که رسیدن سن بلوغ جنسی دختر رو 9 سال میدونید و با کودک همسری موافق ؟ ( کودک همسری و کدک آزاری و قتل ناموسی قبل از اینترنت و ... هم بوده ). 2- چطور وقتی دختر به دادگاه اعلام کرده برنگرده خانه پدریش و جانش در خطر هست ، دادگاه ورود نکرده ؟ 3- شما طرفدار زندانی کردن زنان در منزل هستید گویا 4- شما فکر مریضتون اینه که هر صحبتی با جنس مخالف باید به رابطه خاصی منجر بشه ، چون شما اینجوری هستی دلیل نداره بقیه مثل شما باشن . صحبت و رابطهاجتماعی رو تبدیل مردید به یک تابو به جای آموزش صحیح به فرزندان ! شما و امثال شما دقیقا خود داعش و طالبان هستید ! همیشه زن رو مقصر میدونید . همیشه بقیه مقصر هستن ! به شما باشه زنه رو به قول و زنجیر میکشید !
  • IR ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    67 16
    به نظر من قبل پدر باید اون مردک پلید که دختربچه رو اغفال کرده گرفت که باعث ابن مصیبت شده است
  • DE ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    15 88
    قوانين اسلام را نبايد زير پا گذاشت.
  • IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    80 5
    پدر صاحب خون فرزند است یعنی که اگر اتفاقی برای فرزند افتاد پدر است که باید حق او را استیفا کند. اینکه پدر خودش قاتل دختر باشد خلاف نص صریح قرآن است و در این مورد چند آیه در قرآن آمده در مورد زنده به گور کردن دختران. قتل فرزند با داس مگه با زنده به گور کردن فرق دارد؟ هر دو حق حیات را از یک انسان می گیرد.حتی در مورد زنا هم ما اجازه گرفتن حیات طرف مقابل را نداریم و فقط قتل است که قصاص نفس دارد و آنهم برای جلوگیری از کشتار آزاد وضع شده. حق حیات که از طرف خداوند اهدا شده این اندازه اهمیت دارد. در ضمن همچو انسان وحشی و خودپرستی را باید در زندان نگهداری کرد چون حضورش در اجتماع خطرناک است
    • علی IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
      56 11
      متاسفانه بعد از1300سال از زمان جاهلیت هنوز هم آدم های جاهل ونفهم وجود دارند و برای فرزند دختر وپسر فرق می گذارند مگرهر دو بچه دختر وپسر چه فرقی دارند واگر پسرش این کار را میکرد برایش افتخارهم بود اگر زن نبود نسل انسان هم وجود نداشت و سختی بارداری وشیردهی وبزرگ کردن بچه فقط باعشق مادر به ثمر می رسد
  • IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    51 7
    گیرم که پدر رو هم قصاص کردند . اون مرد 30 ساله که با فریب این بچه معصومیتش رو به لجن کشیده چقدر مجازات میشه ؟ بیشتر از چند ماه حبس میره ؟ آی مردم خودمون رو اصلاح کنیم . حقوقدان ها برای کنترل روابط جنسی راهکار بدین روانشناسا به جامعه بفهمونین سراغ بچه ها نرن چه پسر چه دختر . در آخر خدا و وجدان داشته باشیم
  • RO ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    39 63
    موج سواری روی خون رومینای بیچاره. هیچ کدوم از این مقالات و توئیت ها و پست های پراحساس اینستاگرامی دلسوزی واقعی برای امقال رومینا نیست. فقط فرصت طلبی برای خودنمایی و پز روشنفکری دادن است و همینطور مظلوم نمایی زنانی است که نماینده واقعی زنان و کودکان مظلوم نیستند بلکه خودشان ظلمی در حق بخشی از جامعه یعنی مردان هستند
  • IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
    20 46
    توی کشورهایی که ولایت مطلق وجود نداره هم این اتفاق می افته. شاید بیشتر از ما. شکی نیست که در مورد قتل این قانون باید تغییر کنه ولی خیلی چیزهایی دیگه مثل فقر فرهنگی و همینطور حمایت از نوجوانان در مقابل اغفال یک فرد بزرگسال هم باید بهش توجه بشه. اون فردی که سه برابر این دختر سن داشته و فریبش داده چرا قانون کاری به کارش نداره. اون پدر تحت فشار اجتماعی اطرافیان دیگه به جنون رسیده و قانون قصاص هم در موردش وجود داشته باشه باز کار خودش رو میکرده.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین